Dodaj do ulubionych

Dynia Hokkaido

15.08.13, 18:51
Z nasion podarowanych mi przez Lellę wyrosły śliczne dynie. Po czym poznać, że już można je zrywać? Zaczynają je konsumować ślimaki, więc może lepiej je zerwać? A jak zerwę, to jak długo mogą leżeć?
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: Dynia Hokkaido 15.08.13, 19:32
      ja zawsze trzymam do końca ale nie mam ślimaków;) Pukasz do niej, a jak ci odpowiada głuchym dźwiękiem a do tego skórka nie maże się pod pazurem to już:) Urywamy z ogonkiem, żeby nie skaleczyć, układamy w suchym miejscu na słońcu na jakieś dwa tygodnie- po takim dojrzewaniu pożniwnym powinna się spokojnie trzymać kilka miesięcy.
      • dorkasz1 Re: Dynia Hokkaido 15.08.13, 21:19
        A możliwe, że już byłyby dobre? Czy jeszcze za wcześnie? Bo już tak dojrzale wyglądają. Jest kilka mniejszych, ale też kilka takich całkiem ładnych i mocno wybarwionych. Jutro je pomacam na twardość i zapukam do ich środka :)
        • leloop Re: Dynia Hokkaido 15.08.13, 22:03
          > A możliwe, że już byłyby dobre? Czy jeszcze za wcześnie?
          w normalnych warunkach jeszcze nie ale u Was po tych równikowych temperaturach to niewykluczone. u mnie ledwo są zawiązki, pewnie i w tym roku nici, za późno posadzone :(
          • lellapolella Re: Dynia Hokkaido 16.08.13, 10:59
            Myślę, że przy Hokkaido to możliwe, nawet gdzieś czytałam ostatnio, że ktoś zaczął obrywać;) Sama o tym myślałam ale mam taki totalny gąszcz, że ściany foliaka trzeszczą pod naporem z zewnątrz i boję się tam nogę wsadzić;)
            Jeśli to Hokkaido ze skiełkowanych nasion ode mnie, to mamy podobną fazę i myślę, że możesz ryzykować.
            App. Próbowałam uprawy w pojemniku a konkretnie wielkiej balii na zaprawę- nie opłaca się, owoce to małe pyćki w porównaniu z gruntowymi.
            Dorkasz, a Ty masz te Kakai na pestki bez łupin?
            • dorkasz1 Re: Dynia Hokkaido 16.08.13, 15:55
              Nie, żadnych Kakai nie mam. Z tych skiełkowanych od Ciebie wyszły: 3 Hokkaido, 1 Solor i 1 jakąś jedną, co się zaczynała na Wh... muszę sprawdzić kartkę. Wszystkie rosną całkiem dziarsko.
              • lellapolella Re: Dynia Hokkaido 16.08.13, 17:01
                heh...
                no widzisz, a ja mam ze trzy Kakai (kto zeżre te pestki?!) a za to nie mam tej na Wh;)
                • dorkasz1 Re: Dynia Hokkaido 16.08.13, 17:39
                  Pestki ładnie zapakuj i prześlij na jedyny słuszny adres :)))
                  A ta Wh... to jest Whangaparaoa Crown. Ma dwa owoce. Jednego napoczęły ślimaki, ale chyba tylko po wierzchu.
                  Pukałam trochę do ich wnętrza, ale jeszcze nie są gotowe. Nie odróżniam Solor od Hokkaido. Muszę sprawdzić w sieci czym się różnią, bo przy tym splątaniu, nie wiem które skąd wychodzą.
                  • dorkasz1 Re: Dynia Hokkaido 16.08.13, 17:59
                    Dowiedziałam się, że Solor, to udoskonalona Hokkaido. Mam więc prawo ich nie rozróżniać :)
                    • lellapolella Re: Dynia Hokkaido 16.08.13, 21:41
                      Z tego, co pamiętam, Solor ma jeszcze krótszy okres wegetacji i na tym głównie polega jej udoskonalenie;) Whangaparoa za to miała długi, więc ją trzymaj, ile się da.
                      • lellapolella Re: Dynia Hokkaido 16.08.13, 23:02
                        udało mi się dziś wleźć na tę bardziej suchą część obok foliaka i jest tak:
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mb/mc/xb7f/W8OBvLnuVjrAkdtwkX.jpg
                        prawdopodobnie Kakai(bo do tabliczek nie udało mi się dotrzeć)
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mb/mc/xb7f/M6TXGDyVpSVECxT71X.jpg
                        jakaś francuska ze skomplikowaną nazwą
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mb/mc/xb7f/GGkdTs5uDJfiTa2GmX.jpg
                        chyba Sibley
                        • leloop Re: Dynia Hokkaido 17.08.13, 00:07
                          a ta francuska to nie czasem Włoszka Marina di Chioggia ? ona jest taka ciemnozielona i ma krosty. Francuzka Galeuse dEysines jest jasnopomarańczowa i ma strupy ;)
                          • lellapolella Re: Dynia Hokkaido 17.08.13, 11:37
                            a ta francuska to nie czasem Włoszka
                            jest:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka