Dodaj do ulubionych

oman(m)y mam

28.08.13, 22:29
chuchałam, dmuchałam, troszczyłam się i wyhodowałam cale śliczne stadko żeleźniaków. tak mi się zdawało do czasu gdy w końcu raczyły zakwitnąć. omany chyba mam. tyz piknie bo nie miałam ;)
a jak nie omany to co ?
https://lh6.googleusercontent.com/-uzdaws7uek0/Uh5dKeDOsVI/AAAAAAAASgo/Zp6CkPgigdE/w900-h563-no/2013-08-25.jpg
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: oman(m)y mam 29.08.13, 07:33
      Mnie to bardziej przypomina słonecznik bulwiasty. Sprawdź, czy ma bulwy, one jadalne są i znane jako bulwy topinamburu.

Topinambur jest strasznym chwaściorem. Trudno się go pozbyć, jak się zadomowi.
      • leloop jak nie omam(n) to co ? 29.08.13, 08:56
        nie Horpyno, znam i miałam topinambur, wzrostu miało to ze dwa metry, owłosione liście i nogi i inny kształt płatków (podobne są do rudbekii). dałam se z nim spokój bo przy wielkości naszej konsumpcji topinamburu większe prawdopodobieństwo było, ze mi cały zbiór szybciej zgnije niż zostanie zjedzony.
        to coś (nie upieram się, ze oman, w tytule miał być znak zapytania ale nie ma ;)) ma 70-80 cm, gładkie liście i gwiazdkowate kwiatki, pączki wyglądają jak pąki dalii ale dalią nie są.
        • horpyna4 Re: jak nie omam(n) to co ? 29.08.13, 10:22
          Podobnie wygląda jeszcze omieg górski. I pewie cała masa innych astrowatych.
          • lellapolella Re: jak nie omam(n) to co ? 29.08.13, 11:05
            ani oman ani telekia, moim zdaniem;)
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mb/mc/xb7f/3cDabhVvX3brrU5akX.jpg

i prawdę mówiąc, mi też najbardziej przypomina omieg, choć tych astrowatych jest jak psów.
            • asta6265 Re: jak nie omam(n) to co ? 29.08.13, 11:37
              Mnie to też na słoneczniczek wygląda.
            • leloop Re: jak nie omam(n) to co ? 29.08.13, 14:29
              tez się zastanawiam nad omiegiem, tylko ten środek mi nie pasuje, ale jakie góry taki omieg może ;)
              no i skąd un-ci u mnie ... mam pewna teorie spiskowa ale nie będę drążyć ;)
              w każdym bądź razie jest fajny i późno zakwita i wcale nie mam zamiaru się pozbyć a mogę się wręcz podzielić :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka