20.12.13, 10:27
odliczanie
W dniu 20 Grudnia:
Słońce najwcześniej wschodzi w Rzeszowie, o godzinie 07:27:48, najpóźniej w Świnoujściu, o godzinie 08:19:06
Słońce najwcześniej zachodzi w Suwałkach , o godzinie 15:06:50, najpóźniej w Jeleniej Górze, o godzinie 15:52:57
Najdłuższy dzień w Polsce jest w Zakopanem, trwa 8 godzin, 11 minut, 2 sekundy. Najkrótszy dzień jest w Władysławowie, trwa 7 godzin, 12 minut, 51 sekund
Obserwuj wątek
    • imbirova Re: zaczynamy 20.12.13, 14:03
      Fakt, Mama nie chciała uwierzyć, że u mnie jeszcze jasnawo było, gdy u niej egipskie.
      Do tego ciepło bardzo. Goździki kwitną, chwasty rosną, koty... licznie przychodzą w odwiedziny. Jacyś dranie kradli dziś rano drzewo z lasu, ale minęly mnie dwa wozy Straży Parku w pędzie, to chyba ktoś zareagował. Inni dranie zsypywali gruz po nadrzecznej skarpie, i to wszystko dziś rano. Zła jestem i smutna. Syf. Powpisywać sobie w telefon odpowiednie numery i dzwonić z donosami na "sąsiadów"? Na starość będę stałą w oknie i miala "za zle" albo wyprowadzę się na odludzie i kupię sobie rottweilera.
      • leloop Re: zaczynamy 20.12.13, 14:38
        latem będzie na odwrót, u mamy będzie dłuższy dzień, było się wyprowadzać znad morza ?
        szczelbe se kup i odstrzał z okna prowadź innego wyjścia nie widzę :/ albo foty rób teleobiektywem i zrób wystawę złodziei. U mnie rozwijają się kolejne róże :)
        https://lh4.googleusercontent.com/-tbv-SAPKM58/UrRG11rDM-I/AAAAAAAAWHc/H3iEENEeETM/w852-h568-no/PC180007.JPG
        • imbirova Re: zaczynamy 20.12.13, 14:44
          O,strzelba... To jest wariant b. Latem i tak jest dzień długi, a teraz się przydaje każdy kwadrans.
          • horpyna4 Re: zaczynamy 20.12.13, 16:58
            Najlepiej taką pukawkę na śrut i nabijać grubą solą. Jest szansa, że dostanie się pod skórę...
    • yoma Re: zaczynamy 21.12.13, 18:04
      Te matka założycielka, naguff zmień :P
      • leloop Re: zaczynamy 21.12.13, 23:51
        chfileczke, pospieszylas sie o 7 minut to raz.
        nie bylo mnie to dwa ;)
        "W dniu 21 Grudnia:
        Słońce najwcześniej wschodzi w Rzeszowie, o godzinie 07:28:19, najpóżniej w Świnoujściu, o godzinie 08:19:37
        Słońce najwcześniej zachodzi w Suwałkach , o godzinie 15:07:18, najpóżniej w Jeleniej Górze, o godzinie 15:53:26
        Najdłuższy dzień w Polsce jest w Zakopanem, trwa 8 godzin, 11 minut, 0 sekund.
        Najkrótszy dzień
        jest w Władysławowie, trwa 7 godzin, 12 minut, 48 sekund"
        • newill6 Re: zaczynamy 22.12.13, 01:21
          ...oj mię to się nie podoba...bo najkrótszy dzień to był u mnie gdy sobie już o 11 stej zdrowo popiłem...i co?..z tymi encyklopedycznymi info
          • leloop Re: zaczynamy 22.12.13, 02:03
            Newill, podaje stan faktyczny, interpretacje pozostawiam Wam ;)
            u mnie np. można powiedzieć, ze dnia wogle nie było. było ciemnoszaro, wiało i lało poziomo :/ może jutro będzie lepiej.
            • leloop krzywa rosnie :) 22.12.13, 09:53
              W dniu 22 Grudnia:
              Słońce najwcześniej wschodzi w Rzeszowie, o godzinie 07:28:47, najpóźniej w Świnoujściu, o godzinie 08:20:04
              Słońce najwcześniej zachodzi w Suwałkach , o godzinie 15:07:51, najpóźniej w Jeleniej Górze, o godzinie 15:53:58
              Najdłuższy dzień w Polsce jest w Zakopanem, trwa 8 godzin, 11 minut, 4 sekundy. przybyło 4
              Najkrótszy dzień jest w Władysławowie, trwa 7 godzin, 12 minut, 54 sekundy przybyło 6
              • yoma Re: krzywa rosnie :) 22.12.13, 11:09
                A na Bugu we Włodawie? :P
                • leloop Re: krzywa rosnie :) 22.12.13, 13:38
                  > A na Bugu we Włodawie?
                  5
                  • yoma Re: krzywa rosnie :) 22.12.13, 20:12
                    Jak tam jest obrazek, to go nie widać.
                    • leloop Re: krzywa rosnie :) 22.12.13, 20:32
                      nie ma obrazka, musisz se te krzywa wyobrazić :)
                      • yoma Re: krzywa rosnie :) 22.12.13, 20:37
                        W naguwie nie ma?
                        • leloop Re: krzywa rosnie :) 22.12.13, 21:21
                          ale, ze co ? ze nie ma obrazka głównego RO, z gwiazdo betlejemsko ? u mnie jest
                          • dorkasz1 Re: krzywa rosnie :) 22.12.13, 21:24
                            U mnie nie ma. Tylko link.
                            • leloop Re: krzywa rosnie :) 22.12.13, 21:26
                              już wiem o so chozi, zaraz naprawie :)
            • horpyna4 Re: zaczynamy 22.12.13, 10:09
              A u mnie wczoraj i dzisiaj piękne słońce. Kępa różyczek miniaturowych pyszni się dziesięcioma kwiatami (w tym jeden jeszcze nie do końca rozwinięty). Od strony północnej jest w tej chwili na termometrze +4,5 stopnia i niech tak będzie. Mrozu nie potrzebuję.
              • horpyna4 Re: zaczynamy 22.12.13, 13:03
                Poprawka, z mieszkania nie było widać wszystkich kwiatków. Wyszłam i policzyłam - jest 12 różyczek. Stokrotki też gdzieniegdzie kwitną, a temperatura +8. No.
                • yoma Re: zaczynamy 22.12.13, 20:12
                  U mnie zadołowana róża daje jak dzika. I lwie paszcze się zbierają kwitnąć.
                  • edziakrys Re: zaczynamy 22.12.13, 20:55
                    A i u nas zimy nie widać. Nawet nie okrywam worami wrażliwych, typu magnolia, róże, hortensja, bo mnie jeszcze zakwiść pomyślą z tej ciepłoty. Bratki kwitną, klemek mandżurski com go latoś wysiała i mam w ilości sztuk 7, a przechowuję w tunelu, zaczyna wypuszczać... Za karę na dwór wywalić będę zmuszona.
                    Swoją drogą, jak zwlekam się rano po ciemku, to myślę co nas w szkole uczyli "na Nowy Rok przybywa dnia na barani skok" i tak się karmię nadzieją, że jeszcze parę dni i będzie o 7 jasno!!!
                    • leloop Re: zaczynamy 22.12.13, 21:19
                      u mnie dziś synogarlice gziły się po krzakach, normalnie zima ich nie widuje :} kwitnie gdzieniegdzie rododendron i zakwitł pomarańczowy kuklik co to nie kwitł latem.
                      u mnie jeszcze o 8.30 ciemno ale za to wieczorem ciemno się robi o 18 :) gdy przed południem słońce będzie nad kominem to znaczy, ze już wychodzimy na prosta ;)
                      • horpyna4 Re: zaczynamy 23.12.13, 08:11
                        U mojej sąsiadki wiciokrzew rozwinął już część liści. I też widziałam romansujące ptaszyska, zupełnie się nie krępują. W nocy było +7,5 stopnia; ciekawe, ile będzie w środku dnia.

• yoma Re: zaczynamy 23.12.13, 10:04
                          Na Wsi wczoraj 9, a wiciokrzew chyba wcale nie opadł. Ja wiem, dlaczego tak, ale teraz nie powiem, bo potrzebuję cytatu.
                          • horpyna4 Re: zaczynamy 23.12.13, 11:44
                            Już jest +9. I bardzo dobrze.
                            • yoma Re: zaczynamy 23.12.13, 18:47
                              "Nareszcie zima nastała tak lekka, że najstarsi ludzie nie pamiętali podobnej.W południowych województwach lody nie spętały wcale wód [...] Step rozmókł i zmienił się w wielką kałużę, słońce zaś w południe dogrzewało tak mocno, że - dziw nad dziwy! - w województwie bracławskim i na Dzikich Polach zielona ruń okryła stepy i rozłogi już w połowie grudnia. Roje po pasiekach poczęły się burzyć i huczeć, bydło ryczało po zagrodach..."

I wszystko się zgadza - Jarema ide :D
    • leloop Re: zaczynamy 23.01.14, 15:58
      w Gdyni dziś dzień jest dłuższy o 1 godzinę, 2 minuty, 30 sekund. Jelenia Góra i okolice muszą jeszcze chwile poczekać (52 minuty, 34 sekundy).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka