12.03.16, 21:55
Witam bardzo serdecznie wszystkich Uczestników forum Depresja Gazeta.pl. Miejsce to dla mnie jest jeszcze mało znane, choć zapoznałem się już z niektórymi wątkami i prowadzonymi wcześniej rozmowami. Zostałem zaproszony jako lekarz psychiatra, ekspert – jak się tu mówi. Chciałbym, żeby wynikło z tego coś dobrego. Wiem, że na pewno nie sprostam wszystkim oczekiwaniom, zapewne nie na każde pytanie będę znał odpowiedź, nikogo przez internet nie wyleczę ani nawet nie będę próbował. Mogę jednak, jako lekarz, podzielić się swoją wiedzą o depresji, innych zaburzeniach afektywnych, chorobliwym lęku i podobnych problemach. O ich rozpoznawaniu i sposobach leczenia. Tym sprawom poświęciłem dużą część swego życia. Zachęcam do pytań, najchętniej będę odpowiadał właśnie na pytania kierowane wprost do mnie. Z własnej inicjatywy też będę się włączał do wątków, ale ostrożnie – nie chciałbym bowiem, nieproszony, zakłócać prowadzonych rozmów. I jeszcze proszę o ciut wyrozumiałości – to jest pierwsze forum w moim życiu.
Stanisław Porczyk, psychiatra, Grupa Synapsis

Witam serdecznie użytkowników forum Depresja Gazeta.pl. Jestem psychologiem i psychoterapeutą. Postaram się nawiązywać do poruszanych tematów i odpowiadać na Państwa pytania z zakresu psychologii i psychoterapii. Moja obecność i to co mogę tutaj napisać nie będzie psychoterapią, na forum jest to niemożliwe. Mogę jednak odpowiedzieć na niejedno trapiące Państwa pytanie, podzielić się moją wiedzą i doświadczeniem. Mam nadzieję, że będzie to pomocne. W szczególności będę się starała odpowiedzieć na pytania kierowane wprost do mnie.
Pozdrawiam,
Joanna Jaroszek, psycholog, Grupa Synapsis

Obserwuj wątek
    • truskaweczka67 Re: Powitanie 13.03.16, 12:38
      Czy lek Seronil 20 mg to odpowiednik Prozacu?Czy powoduje on degenerację komórek mózgowych?Przeczytalam o tym wczoraj w internecie.Bardzo proszę o odpowiedz.
      • ekspert.grupa_synapsis Re: Powitanie 13.03.16, 14:01
        Szanowna Pani,
        1. Tak, Seronil to ścisły odpowiedni Prozacu, czyli dokładnie ten sam lek (fluoksetyna) tylko pod inną nazwą handlową.
        2. Nie, nie wiadomo, jak dotąd, żeby fluoksetyna powodowała uszkodzenie komórek nerwowych.
        Uznanym obecnie poglądem jest ten, że jest raczej odwrotnie. Jest rzeczą udowodnioną, że sama depresja jako choroba, jest związana z niekorzystnymi zmianami morfologii komórek nerwowych w niektórych miejscach mózgu. Zmiany te polegają m.in. na zmniejszeniu liczby komórek, zmniejszeniu liczby połączeń między nimi i upośledzeniu procesów powstawania komórek nowych. Wiadomo też, że zmianom tym, przynajmniej do pewnego stopnia, leki przeciwdepresyjne się przeciwstawiają. Wiedza o skutkach długotrwałego przyjmowania leków przeciwdepresyjnych z pewnością nie jest pełna, ale, na dzień dzisiejszy, mamy dużo większe podstawy sądzić, że leki przeciwdepresyjne mogą pełnić, czy wręcz pełnią, rolę ochronną dla komórek nerwowych niż, że je w jakiś istotny sposób uszkadzają.

Stanisław Porczyk, psychiatra
    • lucyna_n Re: Powitanie 14.03.16, 11:39
      Witam w imieniu depresyjnych i życzę dużo cierpliwości :)
      • lelum3 Re: Powitanie 14.03.16, 12:10
        Dołączam się do słów powitania :)
    • niutka_1 Re: Powitanie 15.03.16, 12:42
      Czy lek Arketis stosowany u mężczyzny, który bierze sterydy anaboliczne może wywołać nasilenie depresji ?
      • ekspert.grupa_synapsis Re: Powitanie 15.03.16, 15:14
        1. O niczym takim nie wiem, należy domniemywać, że jest raczej odwrotnie: typowo to sterydy mogą nasilać albo prowokować wystąpienie epizodu depresji. Ponadto depresja, jak każda choroba może się, niestety, w jakimś momencie, z różnych powodów, nasilić.
        3. Każdy lek przeciwdepresyjny, także Arketis, może, co prawda, spowodować przejściowe zaostrzenie depresji, ale dotyczy to tylko 1, bardzo rzadko także i 2 tygodnia leczenia. Jednak takie pogorszenie w początkowym okresie przyjmowania leku przeciwdepresyjnego występuje tylko u niektórych osób, a ponadto, o ile leczenie rozpoczyna się od małych dawek leku, to zjawisko takie nie jest częste.
        Stanisław Porczyk, psychiatra
        • niutka_1 Re: Powitanie 16.03.16, 07:51
          Ok. Czyli jednak jest nawrót depresji... z tym, że nie wiem czy mój partner przestał brac leki, czy bierze nie regularnie. Kiedys i ja i lekarz mu mówił , że te leki trzeba brać regularnie. A mam dziwne wrażenie, ze on je traktuje jak tabletki przeciwbólowe - od przypadku do przypadku... to z pewnością tez nie jest dobre. Trudno jest mi z nim o tym rozmawiać, bo każdą taką rozmowę. Partner odbiera jak atak... Już sama nie wiem, czy moze rzeczywiście mam nie taki jak trzeba ton mówienia...
          • lucyna_n Re: Powitanie 16.03.16, 11:14
            Proponuję przeniesienie tej rozmowy do osobnego wątku. Ten jest tylko powitalny.
            • niutka_1 Re: Powitanie 17.03.16, 08:11
              Ok. Dyskusję na ten temat uważam za zamkniętą. Przepraszam za zamieszanie.
    • zahir69 Re: Powitanie 15.03.16, 16:00
      witam.czy jest możliwosć dyskusji na forum prywatnym....nie chciałbym dyskutować na forum publicznym.chyba jeszcze na wczesnie na złośłiwe komentarze,a rozmowy bardzo potrzebuje
      • ekspert.grupa_synapsis Re: Powitanie 15.03.16, 22:53
        To jedyne forum na którym jestem obecny. Z pozdrowieniami
        Stanisław Porczyk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka