Dodaj do ulubionych

do lucyny n

20.08.05, 12:29
przepraszam ze znow zaracam ci glowe ale mam jeszcze pytanie odnosnie
agorafobi. we wszystkich wyjasnieniach znalazlam objasnienie ze jest to lek
przed otwarta przestrzenia. to dziwne bo to co mi napisalas idealnie pasowalo
do moich objawow ale ja mam w zwiazku z lekeiem przed sytuacjami bez wyjscia
potezna klaustrofobie wciaz boje sie ze sie udusze ja potrzebuje otwartej
przesyrzeni. twoj opis zgadzal sie calkowicie ale inne zrodla pisza cos
zupelnie odwrotnego.
co mi w takim razie jest? odnosze wrazenie ze znasz sie troche na tym

pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: do lucyny n 20.08.05, 12:35
      lek otwartej przestrzeni to takie okreslenie wynikajace z dosłownego tlumaczenia slowa agora i fobia.
      Podany opis nie byl stworzony przeze mnie, tylko przepisany z mądrzejszego niż ja źródła. Jeżeli
      bardziej podobaja Ci się opisy z innych źródeł, no to Twoje prawo.

Zreszta jakie znaczenie ma nazwa, wazne to co czujesz a nie jak to sie nazywa.
    • lucyna_n Re: do lucyny n 20.08.05, 12:37
      masz tu z kopalinskiego

agorafobia chorobliwa obawa (otwartej) przestrzeni, zaburzenie psychiczne będące zespołem różnych
      lęków, wywołujących nastrój paniki w nowych, nieznanych sytuacjach i okolicznościach (termin
      wprowadzony w 1871 przez psychiatrę nm. Carla Westphala 1833-90).

Etym. - gr. agorá 'miejsce zgromadzeń, rynek'; por. kategoria; panegiryk; zob. fobia.
      • euforyk Re: do lucyny n 20.08.05, 12:48
        nie pokrywa sie z forumofobia?
    • lucyna_n . 20.08.05, 12:46
      Agorafobia jest lękiem przed otwartą przestrzenią, miejscami zatłoczonymi i transportem publicznym.
      Słowo agorafobia sugeruje istnienie lęku do świata zewnętrznego, gdyż agora z greckiego oznacza
      miejsce zgromadzeń lub rynek. Agorafobicy boją się i unikają otwartych przestrzeni. Mogą bez
      problemu jeździć samochodem, ale już podróż pociągiem bądź autobusem jest przeszkodą nie do
      przejścia.

Osoba z agorafobią, która wychodzi na zewnątrz może doznać wielu symptomów lękowych: pocenie
      się, kołatanie serca, trudności w oddychaniu, zawrotów głowy. Taki atak panicznego lęku może trwać
      od paru minut do kilku godzin. Lęk w takich sytuacjach bardziej dotyczy obaw o to co się może stać w
      czasie ataku, strach przed utratą przytomności czy zawałem.

Po wystąpieniu ataków paniki pojawia się reakcja unikania. Ci którzy doznali ataku paniki w autobusie
      lub tramwaju zaczynają unikać tych środków transportu. Pacjent po ataku paniki w hipermarkecie unika
      zakupów w dużych centrach handlowych, wybierając raczej małe osiedlowe sklepiki.

Agorafobia stanowi ok. 60% wszystkich przypadków fobii. 2/3 osób z agorafobią to kobiety w wieku od
      15 do 35 lat.
      • euforyk Re: . 20.08.05, 12:49
        > Agorafobia stanowi ok. 60% wszystkich przypadków fobii. 2/3 osób z agorafobią t
        > o kobiety w wieku od
        > 15 do 35 lat.

to ile ci zostalo jeszcze do wyzdrowienia lat?
        • lucyna_n Re: . 20.08.05, 12:53
          statystycznie niewiele, myslisz ze warto robic sobie w zwiazku ze statystyka nadzieje na cud?
          • euforyk Re: . 20.08.05, 12:54
            myslisz ze jestes taka cudna, ze nie podlegasz statystyce?
            • lucyna_n Re: . 20.08.05, 13:10
              a nie jestem?

oj, chyba przesadzialam z pozytywnymi afirmacjami:)
    • lucyna_n link do poczytania 20.08.05, 12:52
      www.afektywne.webpark.pl/fobie.html
      • vinxxx Re: link do poczytania 20.08.05, 15:02
        dziekuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka