marina232 09.10.06, 17:54 Mnie męczą bóle i zawroty głowy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malamuminkowa Re: Jakie macie objawy nerwicy? 13.11.06, 19:41 Lęki są najgorsze wtedy się czuję bardzo źle. Odpowiedz Link Zgłoś
wioletta123 Re: Jakie macie objawy nerwicy? 11.03.07, 21:22 Lęki,niewiadomo przed czym, straszny niepokój, czujesz jak ci wszystko w środku się buzuje.Masz wrażenie że zaraz coś ci się stanie, boisz się. Bezsenność, kołatanie serca,nogi robią się jak z waty.Czasem mrowienie całego ciała...brrrr Odpowiedz Link Zgłoś
evvvelin Re: Jakie macie objawy nerwicy? 12.03.07, 13:12 wioletta masz racje lęeeki itd Odpowiedz Link Zgłoś
wioletta123 Re: Jakie macie objawy nerwicy? 12.03.07, 17:01 Najgorsze jest to, że dopada cię to wszystko w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
mmpr Re: Jakie macie objawy nerwicy? 14.03.07, 16:54 Sile zawroty głowy , niepokój i lęk. Odpowiedz Link Zgłoś
aja38 Re: Jakie macie objawy nerwicy? 03.04.07, 00:22 dawniej leki.. teraz tylko zawroty glowy ale dajace niezle czadu Odpowiedz Link Zgłoś
dodunia5 Re: Jakie macie objawy nerwicy? 14.06.07, 11:55 ja mam zawroty głowy łącznie z omdleniami prawie, straszne leki nogi jak z waty drgawki całego ciała, mocne i bardzo szybkie bicie serca czasami boję sie że umrę dosłownie, już nie daje sobie z tym rady Odpowiedz Link Zgłoś
delika1 Re: Jakie macie objawy nerwicy? 17.07.07, 10:18 lęki, nieuzasadnione obawy przed przyszłością, katastroficzne wizje przyszłego zycia.Przypisywanie bliskim złych intencji, nadmierna samokontrola.Uczucie wewnętrznego napiecia. Odpowiedz Link Zgłoś
sandihali Re: Jakie macie objawy nerwicy? 21.07.07, 10:38 Witam ja mam te same objawy .Napiszcie co bierzecie ja rudotel i propranol ,poniewaz mam wtedy skoki cisnienia .POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
wioletta123 Re: Jakie macie objawy nerwicy? 22.07.07, 08:53 Ja nie biorę nic, no chyba że trafiam do lekarza ,gdy dopada mnie drętwienie całego ciała (objaw nerwicy) i wtedy dostaję zastrzyk domięśniowy hydroxyzynę. Biorę jedynie lek uspokajający ziołowy, gdy już naprawdę mam jakieś wewnętrzne lęki i ogólnie jestem rozdrażniona czując jak wszystko we mnie się gotuje brrr. Nienawidzeę tego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
delika1 Re: Jakie macie objawy nerwicy? 25.07.07, 13:39 ja nic nie biore, w ogóle nie leczę tej nerwicy.Tylko tak żyję w lęku i napięciu, i staram się "trzymać",a le sami wiecie jakie to "łatwe":( Trzymajcie się twardo:) Odpowiedz Link Zgłoś
irenaguzik Re: Jakie macie objawy nerwicy? 27.03.08, 20:32 Witam....na nerwice cierpie od czasow studiow...teraz mam 50 lat.Poczatkowo byly to mroczki, skoki cisnienia...lekarz przepisywal mi propanol....byly to lekkie objawy ...idac przez zycie objawy sie nasilily sie...a teraz ogolna slabosc, zawroty glowy tak jakby nogi sie plataly , bol w klatce piersiowej , wewnetrzny niepokoj , bole glowy.....uwazam ze w duzej mierze stres i problemy sa tego powodem....duzo spokoju polecam....i duzo przyjemnosci....Tess Odpowiedz Link Zgłoś
piani-stka Re: Jakie macie objawy nerwicy? 19.02.13, 23:51 Bardzo szybkie bicie serca, tak że widzę jak piersi i brzuch mi skaczą; niesamowity ból brzucha i wymioty; czerwone plamki na dekoldzie Odpowiedz Link Zgłoś
magdakoma78 Re: Jakie macie objawy nerwicy? 28.03.25, 19:45 No wlasnie,niepokoj I leki ,czasem trzymaja mnie 6 godzin,rano najgorzej. Nic nie moge wtedy robic Odpowiedz Link Zgłoś
mbwj88 Re: Jakie macie objawy nerwicy? 28.07.07, 23:47 witam nadmierna nerwowość, wybuchowość, pracoholizm wywołany najprawdopodobniej lękiem, zaburzenia miesiączkowania, bóle karku i niemożność odpoczynku czyli nieustające zmęczenie leczę się psychiatrycznie (leki) i terapią (psycholog) Odpowiedz Link Zgłoś
magda-75 Re: Jakie macie objawy nerwicy? 25.05.08, 12:07 Ja mam duszności,zawroty głowy,silne bóle głowy kołatanie serca,szumy w uszach,mroczki przed oczami ,lęki napady paniki,uczucie że zaraz dostanę wylewu,straszny ból gałek ocznych,bóle karku,agrofobie,lęk przed kolejnym atakiem.Jak zaboli mnie głowa lub serce to już atak murowany ciągle o tym myślę i on w końcu nadchodzi.Dwa lata męczyłam się bez leków bo kiedyś brałam 3 lata i 8 lat spokoju.Teraz od miesiąca biorę rudotel fluoksetynę i propranolol na kołatanie serca.Jest trochę lepiej w domu czuję się już prawie dobrze najgorzej w pracy bo tam zaczęły się moje napady paniki ciągle o tym myślę i czekam żeby przetrwać te 8 godzin.W pracy mam uczucie że zemdleję robi mi się słabo nie mogę oddychać kręci mi się w głowie czuję się jakbym była w innym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
edwarda78 Re: Jakie macie objawy nerwicy? 27.06.08, 13:44 magda-75 napisała: > Ja mam duszności,zawroty głowy,silne bóle głowy kołatanie serca,szumy w > uszach,mroczki przed oczami ,lęki napady paniki,uczucie że zaraz dostanę > wylewu,straszny ból gałek ocznych,bóle karku,agrofobie,lęk przed kolejnym > atakiem.Jak zaboli mnie głowa lub serce to już atak murowany ciągle o tym myślę > i on w końcu nadchodzi.Dwa lata męczyłam się bez leków bo kiedyś brałam 3 lata > i > 8 lat spokoju.Teraz od miesiąca biorę rudotel fluoksetynę i propranolol na > kołatanie serca.Jest trochę lepiej w domu czuję się już prawie dobrze najgorzej > w pracy bo tam zaczęły się moje napady paniki ciągle o tym myślę i czekam żeby > przetrwać te 8 godzin.W pracy mam uczucie że zemdleję robi mi się słabo nie mog > ę > oddychać kręci mi się w głowie czuję się jakbym była w innym świecie. no to jestesmy we dwie moja kochana ja mam identyczne objawy jak ty slowo w slowo jakbym to ja opisywala mam tylko jeden problem karmie swoja corcie cycem i niestety nie mam bardzo pola do popisu odnosnie leczenia i tak sie mecze czekajac te 7 godz... Odpowiedz Link Zgłoś
fresh022 Re: Jakie macie objawy nerwicy? 09.09.08, 19:43 ja mam kolatanie serca ,drzenie rąk i nóg , niepokój, szczególnie rano po sniadaniu, koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
wyrewolwerowana1 Re: Jakie macie objawy nerwicy? 27.10.13, 19:39 Mam 19 , lat uczę się jeszcze . Nie mogę spać od jakiegoś czasu , nie miesiączkuję od 4 miesięcy , przytyłam w pół roku 10 kilo . Boję się czegoś lecz nie potrafię określić czego .. Nie mogę poradzić sobie z nerwami , ani tym co działo się w mojej przeszłości , czuję sie jak szczur w klatce i nie wiem co dalej . nie chce mi sie wychodzić z domu , mam poczucie ze wszystko niszczę .. i to co dzieje sie na świecie jest tylko i wyłącznie przeze mnie . nie czuję ze żyję , i nie widzę w tym sensu . A najgorsze jest to ze nie wiem jak znaleźć pomoc. i czy ogóle cokolwiek mi jeszcze pomoże . Odpowiedz Link Zgłoś
kawoosia Re: Jakie macie objawy nerwicy? 05.11.13, 00:26 wyrewolwerowana1, skoro tak wiele już wycierpiałaś to zrób jeszcze ten jeden wysiłek i idź na wizytę do psychiatry. To lekarz, który Ci pomoże i nie zostawi w tym samej. Możesz mieć nerwicę lękową, może to być preludium do jeszcze innej poważnej choroby, nie czekaj, aż będzie tragicznie. Idź, daj sobie szansę, to nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
31stokrotka Re: Jakie macie objawy nerwicy? 06.03.15, 20:25 mam 30 lat. po narodzinach córki dostałam potwornej depresji. nie pamietam jak wyglądała kiedy była Maleńka. to straszne nie pamiętać takich chwil. potem depresja przeszła ale na jej miejsce przyszła nerwica , która jest ze mną już ponad 5 lat... mam chodzące bóle całego ciała, najczęściej plecy, brzuch {wrażliwe jelito} , stawy , piersi, jajniki, głowa, szumy w uszach, bóle gardła, węzłów chłonnych. a kiedy coś zaczyna boleć to ja zaczynam sobie wbijać do głowy że to napewno rak. i wtedy to już boli na całego. na nerwice mam sposób taki, że biore sie za prace. jakąkolwiek. kocham działke i spedzam na niej bardzo dużo czasu. uwielbiam szybki tryb życia. wtedy się nie myśli i przestaje boleć. nerwica jest straszna. dla ludzi z boku wydaje się niczym a dla nas to straszny ciężar który przytłacza nas zanim rano podniesiemy powieki. ja biore klonazepan. trafiłam na cudownego lekarza który pomaga, wysłuchuję i przedewszystkim rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
mafia515 Re: Jakie macie objawy nerwicy? 06.09.07, 20:02 Ja to nie moge nic przełykać, poprostu sie dusze, boje sie panicznie!!! POMÓŻCIE moje gg 11719397 Odpowiedz Link Zgłoś
daisy56 Re: Jakie macie objawy nerwicy? 28.11.07, 11:21 Ja brałam leki przez 5 lat. Raczej nie dawały zbyt dużego rezultatu i stwierdziłam, że nie będę sie dalej truć. Moje objawy: bóle głowy, zawroty, uczucie omdlenia, trudności w oddychaniu, bóle serca, drżenie ciała, ogromny strach przed przyszłością, przesadna samokontrola męcząca okropnie, nogi jak z waty. Ale to co mi dokucza najbardziej i w każdej chwili to uczucie omdlenia. Gdybym chociaż tego jednego cholerstwa się pozbyła reszta nie byłaby taka zła.. więc jest wesoło..:( Gdyby nie nerwica to zupełnie inaczej ułozyłabym sobie życie a tak jest ono zupełnie "jej" podporządkowane. Zawładnęła mną bez reszty.. no bo siły do walki już nie ma:( Odpowiedz Link Zgłoś
aggata78 Re: Jakie macie objawy nerwicy? 18.12.07, 14:31 moze mialas zle dobrane leki??? Ja biore od miesiaca seroxat i kazdego dnia czuje sie coraz lepiej. mam zamiar zapisac sie na terapie psychoanalityczna, na joge, popracowac nad soba i wiem ze wszystko bedzie lepiej. jak czytam co tu piszecie to jestem przerazona. Narzekacie a nic nie robicie zeby to zmienic. Leki pomagaja, terapia jeszcze bardziej, trzeba nad soba pracowac. nie mozna siedziec bezczynnie i czekac az bedzie kolejny atak. wiem ze to nic przyjemnego, nienawidze tej choroby i zrobie wszystko zeby sie wyleczyc. stane na glowie. nawet jakbym miala zmieniac leki co chwila to wiem, ze z tego wyjde i uwazam, ze tylko takie podejscie jest pierwszym krokiem do sukcesu! pozdrawiam was i zycze zmiany stosunku Odpowiedz Link Zgłoś
gratia.1 Re: Jakie macie objawy nerwicy? 13.02.08, 21:43 Ja w przeciwieństwie do moich poprzedników nie czuję wyraźnych lęków, zawrotów głowy, duszności...ja tylko albo aż drżę, drżę, drżę-ba!trzęsę się cała z tikami.... Odpowiedz Link Zgłoś
basajkanka Re: Jakie macie objawy nerwicy? 14.02.08, 20:01 witam ja dopiero zaczynam chorować dostałam ustne skierowanie od lekarza rodzinnego do psychiary, to nie możliwe że jestem chora mam zawroty głowy nie moge spać drętwieje mi twarz lewa ręka w nocy wali mi serce i boje się o mjego synka. najgorzej jest jam mój mąż wychodzi do pracy to wtedy mam duszności i płacze i nie moge przestać. w ciągu trzech tygodni był może jeden dzień gdzie dobrze się czułam. ciężko jest żyć w takim stresie i te bóle głowy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hanah73 Re: Jakie macie objawy nerwicy? 03.04.08, 16:20 Wszyscy elegancko chorują, a ja (plus standard) biegunka, nudności, wymioty. Fee.. Odpowiedz Link Zgłoś
aammaan Re: Jakie macie objawy nerwicy? 24.05.08, 23:30 wszystkim polecam książkę Pokonać lęki i fobie . Odpowiedz Link Zgłoś
unbreakable Re: Jakie macie objawy nerwicy? 17.07.08, 21:29 nie wiem od czego zacząć. nerwobóle serca tachykardia skaczące ciśnienie drętwienie rąk i nóg mrowienie twarzy trudności z oddychaniem permanentne zmęczenie niepokój nie mogę sobie znaleźć miejsca wizje katastroficzne oblewanie zimnym potem mdłości Odpowiedz Link Zgłoś
unbreakable Re: Jakie macie objawy nerwicy? 17.07.08, 21:30 aha. i kosmiczne napięcie mięśni. z tym to już w ogóle sobie nie radzę. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_sierpniowa Re: Jakie macie objawy nerwicy? 09.09.08, 15:35 Ja mam to samo co Edwarda 78 i Mgda 75, dokadnie identycznie.. Najczęsciej zbiera mi się zbiera i łapie popłudniu. Biore Afoban i narazie pomaga, zaczęło się miesiąc temu nie wiadomo skąd. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakoma78 Re: Jakie macie objawy nerwicy? 29.03.25, 09:32 Ja podobnie ,ale najgorszy jest niepokoj, ktory trzyma bardzo dlugo.jestem nadpobudliwa,musze chodzic szybko,nie moge stance w jednym miejscu bo zaraz w glowie mi sie kreci Nie moge jesc I uczucie guli w gardle prawie caly czas Odpowiedz Link Zgłoś
tinkag Re: Jakie macie objawy nerwicy? 19.08.09, 13:20 witam..mnie jak dopada nerw to dzieje mi sie wszystko...zaczne od gory .. ucisk w glowie zawroty, oczy ucieka mi obraz,oddech, zajebiste kolatanie serca czasem pieczenie w klatce piersiowej i mialam tak ze brak sliny ,scina mnie z nog..wydaje mi sie ze umieram i zadaje pytanie dlaczego mnie to spotkalo a tym bardziej ze mam wspaniala coreczke i narzeczonego..bralam TRANXEN ktory mi pomogl wyjsc z dolka pozniej po wizycie u kardiologa powiedzial ze mam brac proprapanol na kolatanie wsumie po tym wzielam 1a tabletke i odstawilam wszystko mialam spokoj na jakis czas ale od 4dni znowu mnie zlapal nerw juz sobie z tym nie moge poradzic!!ide spowrotem po tranxen bo nie moge dojsc do siebie zamiezam isc na terapie do poradni zeby z tym walczyc..pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaaga Re: Jakie macie objawy nerwicy? 20.11.09, 15:27 Witam.A u mnie również zawroty głowy ale nie takie,że obraz wiruje,tylko coś w stylu-zaraz upadne!zaraz mi obraz ucieknie!zaraz strace równowage!Potem mnie mdli,często odbija mi się.I strach mnie oblatuje.I myśli mi się kołują.Że coś mi się stanie,że zemdleję,że jestem chora itp.Często serce wali mi jak młot i oddycham dwa razy szybciej.Oczywiście byłam u lekarza.Szukam co mi jest.Wyniki sa dobre ale ja jestem niespokojna i dalej szukam,bo napewno coś mi jest.Zakrawa na hipochondrie,wiem.Ale przerazaja mnie te stany.Chce udać sie do lekarza po jakieś leki,ale w tej sytuacji,gdy karmie piersią to pewnie nie bardzo mi pomoże:(Musze poczekać choć coraz gorzej ze mną:(Pozdrawiam wszystkich,którzy też tak mają.Trzymajmy sie! Odpowiedz Link Zgłoś
tola765 Re: Jakie macie objawy nerwicy? 22.11.09, 17:39 witam ja też mam nerwicę.około 4 lat temu brałam leki około 9 mies.Potem odstawiłam.Było raz dobrze raz żle.Boję się nerwicy i to bardzo.Boję się ,że teraz kiedy wróciła to mnie pokona. Mam usisk w głowie.Drętwienie ciała,strach w środku ,obawa.Trzęsę się.Bicie serca.Cały czas jestem zdenerwowana i wszystko mnie wkur..a.Mam złe myśli,które są natrętne i uciążliwe.Męczy mnie suchy kaszel (chociaż nie palę papierosów).Ciągę czuję,że zemdleję.Czuję ogólną słabośc.MAM JUŻ JEJ DOSYĆ!!!!!dziś wziełam tab. uspakającą i muszę chyba wrócić do leczenia bo nie pokonam jej inaczej. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
wioletta123 Re: Jakie macie objawy nerwicy? 23.11.09, 02:40 Ja też mam podobne objawy, najgorsze są te lęki, panika która zazwyczaj pojawia sie wieczorem czy w nocy.Boję się brać leki bo mam przed nimi fobię i jak tu się leczyć skoro strach przed lekami mnie paraliżuje, dokładnie zawsze czytam ulotkę zanim wezmę cokolwiek, to jakiś koszmar! Nerwica jest paskudna :/ Odpowiedz Link Zgłoś
tola765 Re: Jakie macie objawy nerwicy? 24.11.09, 21:34 ja też ciągle czytam ulotki d leków. Myślę też o psychoterapi w szpitalu tylko czy wtedy dostane na ten okres zwolnienie lekarskie,abym mogła przedstawić je w pracy???jak taka psychoterapia pomaga i czy pomaga??? Odpowiedz Link Zgłoś
bloona Re: Jakie macie objawy nerwicy? 24.06.15, 15:14 u mnie zaczęło się się od duszności, nie mogłam oddechu załapać, potem pojawiały się inne drżenie mięśni, ucisk w klatce piersiowej, napięcie, zawroty głowy, lęki, napady paniki. lecze sie od 8 lat, stale leki i 3 miesiace psychoterapii ale pomogla tylko w malym stopniu. najgorzej ze czasem nawet przy lekach jest gorzej i nie wiem co wtedy robić Odpowiedz Link Zgłoś
chapeaux Re: Jakie macie objawy nerwicy? 14.06.11, 21:44 dobrze ze jest takie forum i taki temat, czlowiek przynajmniej widzi ze nie tylko jego to spotyka, podobno mozna z tego wyjsc: psychoterapia psychodynamiczna, dla odwaznych i zdeterminowanych, dobrze tez zaczac brac leki, ktore pomagaja czasowo i lecza objawy, o ktorych piszemy, ale tylko psychoterapia rozwiazuje problem - dotyka tych emocji usidlonych w nas, ukazuje struktury myslenia, i rozwala mechanizmy obronne...zaczelam psychoterapie i zobaczymy, probuje wierzyc ze wyjde z tego Odpowiedz Link Zgłoś
5izabela20 Re: Jakie macie objawy nerwicy? 20.04.12, 21:34 Mam stwierdzoną nerwicę natrectw, ponadto BPD. to oznacza, że obraz mojej choroby jest chwiejny i zmienia się, jak mu się chce, nie mają na to wływu zewnętrzne wydarzenia. Teraz od kilku... ( -nastu?) tygodni dolega mi niepokój tak całkiem absurdalny i oderwany, że chwilami aż smiać mi się chce z tego. Boję się wychodzić z domu, choć nie bardzo nawet wiem, co miałoby mnie spotkać. Kiedy np przez okno widzę 2 lub więcej osoby stojące w grupie i rozmawiające, zaraz się boję, że mówią o mnie, i że coś kombinują. Mój system emocjonalny jest tak nadreaktywny, łatwość wywołania lęku da się porównać z iskrą rzuconą na beczkę prochu... Generalizując: totalna ksobność i 0 poczucia bezpieczeństwa. Co prawda, nie ma dużo powodów do niego w realności. Włąściwie to nie ma ich w ogóle. Chciałąbym nauczyć się traktować trudności zadaniowo, a nie jako kolejną barierę nie do przekroczenia. Od miesiąca brałam Doxepin, trochę mi pomogło, nadal jednak funkcjonuję jak ta beczka prochu.... tym bardziej, że Doxepin się skończył, a mojego Lekarza nie ma.. każda niepewność powoduje lęk... i prawie każdy bodziec w ogóle. pozdrawiam ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
b_marciszonek Re: Jakie macie objawy nerwicy? 25.10.13, 11:53 JA: - Bóle głowy - suchość w gardle do tego stopnia, że nie mogę powiedzieć słowa - parcie na mocz, ganiam do toalety cały czas - senność- dziwne, wiem, ale mam ochotę się schować przed światem pod moją kołdrą, zasłonić rolety, marzę,aby ktoś gdzieś zabrał mi na chwilę dzieci,aby móc się wyciszyć - ból karku -lęk przed ludźmi, dosłownie przed każdym, a że patrzy to na pewno na mojego pryszcza i się naśmiewa, a że na 100% mnie obgadują, każdy wg mnie kłamie, robi na złość drugiemu-ogólnie ostatnio mam wrażenie, że wiele osób mnie krzywdzi przykrym słowem, nielojalnością - w "ataku" mam wrażenie, że mąż mnie nie szanuje, nie docenia, że chciałby abym była inna, że się mnie wstydzi- nawet mu o tym nie mówiłam oraz nie mam (chyba) powodów aby tak myśleć... a jednak... - w "ataku" staję się jak baba jaga, sama siebie w lustrze nie poznaje, na twarzy pojawia się tak straszny grymas, że sama się siebie boję, wzrok mętny, pusty, jakby oczy nie widziały :( To zaczęło się niedawno, zastanawiam się, co z tym zrobić, czy powinnam się gdzieś udać, czy samo przejdzie, czy to jakiś kryzys, smutek po prostu? Zaczęłam się odsuwać od ludzi a co gorsza-zamiast szukać wsparcia u najbliższych (mąż, zabawa z dziećmi), to od nich też się odsuwam. Przykre to jest. Mąż jest osobą twardo stąpającą po ziemi, nie lu bi filozofowania, tylko krótką, treściwą rozmowę, więc z nim n ie bardzo mam jak pogadać. Nie wiem, nie wiem, nie wiem nic... Odpowiedz Link Zgłoś
b_marciszonek Re: Jakie macie objawy nerwicy? 25.10.13, 11:55 zapomniałam o jeszcze jednym: zaciskam niemiłosiernie szczęki, że aż zęby strasznie bolą. ostatnio miałam przez kilka dni problemy z jedzeniem, tak mnie bolały zęby. Często budzę się w nocy z niesamowitym szczękościskiem :( Odpowiedz Link Zgłoś
getsmile Re: Jakie macie objawy nerwicy? 11.03.15, 18:43 Może komuś pomóc: nerwica-pokonalem.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś