Dodaj do ulubionych

inhibitory monoaminooksydazy

15.11.06, 00:56
czy te leki mają tylko ładnie wyglądać na pułkach aptek bo jakoś nikt tu nie
pisze żeby się tym leczył
Obserwuj wątek
    • eizo1 Re: inhibitory monoaminooksydazy 15.11.06, 00:58
      a może to jakiś spisek firm farmaceutycznych że wszystkim wypisują ssri
    • miriam11 Re: inhibitory monoaminooksydazy 15.11.06, 08:07
      Ja się tym leczyłam i wypisywałam tutaj przekleństwa na skutki uboczne.
      Odstawiłam już to paskudztwo na szczęście, teraz jestem na Citalu.
      • suchyxxx2 Re: inhibitory monoaminooksydazy 15.11.06, 10:22
        Zgadza się nic nie dają chyba że ze 3 miesiące się pobierze to może poprawią
        stan ale ssri lepsze o niebo od tych przeżytków.Nawet tlpd są o niebo
        lepsze.Skutki uboczne tych mao biją na głowę.Były wypowiedzi psychiatrów że mao
        powinno być już wycofane i niestosowane bo są najsłabszymi ze wszystkich
        możliwych antydepresantów a skutki uboczne są ogromne
    • aurelia_aurita Re: inhibitory monoaminooksydazy 15.11.06, 11:43
      A ta mono-amino-cośtam to to samo co MAO ?
      No to mi się jakoś źle kojarzy.
      A czy ładnie wygląda na półkach, tego nie wiem...
    • lucyna_n Re: inhibitory monoaminooksydazy 15.11.06, 12:12

Nie wiem czy problem tkwi w niskiej skutecznoości, chyba też w tym że wchodzi toto w interakcje z
      wszystkimi moźliwymi innymi lekami i trudno tym leczyć. Co do skutkow ubocznych to już indywidualna
      sprawa jak ze wszystkimi lekami .
      • mr.zetka Re: inhibitory monoaminooksydazy 15.11.06, 13:34
        IMAO czyli inhibitory monoaminooksydazy.
        Ja się tym leczyłem. Zero efektów terapeutycznych, zero skutków ubocznych.
        Eizo, poza tym na rynku dostępnych jest niewiele specyfików z tej grupy (np
        Aurorix).
        • dywersanepid Re: inhibitory monoaminooksydazy 15.11.06, 13:37
          jestescie mocno pieprzneici ,wydsaje wam sie ze kazdy sam sobie wszystko wynajdzie -to na jakiego czorta chodziliscie do szkoly sami se udowadniajcie twierdzenie talesa , delte , a pismo se "stworzcie" na wlasny uzytek
          • dywersanepid Re: inhibitory monoaminooksydazy 15.11.06, 13:42
            jezeli rzeczywiscie jestescie pacjentami ,i jakies pomysly pomagaja najwyzej w pieciu , dziesieciu procentach , to se jeszcze wszystko przypomnicie jak wam sie zdrowie pogorszy tak gdzies o 80 procent a czesto tak jest w chorobie
            --
            kojot
            • dywersanepid Re: inhibitory monoaminooksydazy 15.11.06, 13:58
              lucyna !
              otworz jakakolwiek solidna publikacje na temat IMAO -odwracalnychi selektywnych

tobyl rzeczywiscie spektakularny postep w leczeniu depresji od czasu odkrycia chloropromazyny ,i w dodatku nie przypadkowy ,jak wtedy , ale wynik celowych badan i poszukiwan.

Dawnene IMAO wchodzily w interakcje pokarmowe , ktore przewaznie byly smiertelne /przelomy nadcisnienioowe/.
              Nie wolno bylo w czasie ich stosowania jesc serow dojrzewajacych , wedzonych rym, grzybow, czekolady i wielu innych pokarmow bo konczylo sie zgonem.
              Poniewaz nie bylo wtedy klasycznych antydepresantow , imao byly skuteczne wiec po prostu przestrzegano tej diety i depresja byla wyleczalna. Wkrotce odkryto tLPDb i imao wyszly calkiem z uzycia ale na pewnym poziomie wiedziano ze to dobre leki i caly czas przez paredziesiat lat probowano zsyntezowac nietoksyczne imao.

Selektywne i odracalne imao weszly na rynek w 1990 r .mn.w.
              i wynik byl zaskakujacy. TO SA NAJMNIEJ TOXYCZNE PREPARATY ZE WSZYSTKICH ZNANYCH DZIS PSYCHOTROPOW. Pozniej wyszlo na jaw , ze sa slabsze od innych ale sila dzialania jest na tyle duza , ze nadaja sie do leczenia depresji endogennej niekiedy iw szystkich deopresji o innym podlozu, A TEORETYCZNIE
              mozna je laczyc ze wszystkimi lekami.

Polaczenie nieselektywnego imao z amitryptylina moglo natychmiast skonczyc sie smiercia. Selektywne mopzna zrec ze wszystki , oczywiscie do pewnej granicy.
              Tyle , ze te dawne leki sprzed 30 lat caly czas pozostaja w pamieci lekarzy ifarmaceutow, budza nieprzyjemne skojarzenia , ale to raczej przesad,
              co mozna znalesc w odpowiezniej lieraturze. A jak sa powiklania,
              objawy uboczne i interakcje , to nigdy smiertelne.

/Moclobemid -Aurorix przykladowo ,praktycznie nie posiada dawki smiertelnej, o tyle, ze " do dzis nie spotkano zadnego zgonu wskutek samobojczego przyjecia
              tego leku /info 1998/ ",dlatego nadaje sie do stosowania uc chorych ze sklonnosciami samobojczymi

• dywersanepid Re: inhibitory monoaminooksydazy 15.11.06, 14:06
                iso to jaks prowokacja do wymadrzania sie
                ale mnie to nie smieszy
                bo w 1982 roku mialem w aptekach darow z francji
                prochy ktore mogly mi dac 20 lat na poziomie zblizonym do zdrowia psychicznego
                zauwazylem i odczulem to na sobie w 1993 roku, a wiec 20 lat mineelo ,na 4 lata az do wymarcia aptek darow.
                --
                sn
                • dywersanepid Re: inhibitory monoaminooksydazy 15.11.06, 14:13
                  aha - terminologia ,nazwy chemiczne ,nazwy handlowe, sa rzekomo - ale niestety na prawde, niemalze, NIEPRZEKLADALNE NA JEZYK POTOCZNY I TYM SIE POKALECZYCIE , tak mysle .
                  --
                  jakbyscie chcieli polaczyc mechanike kwantowa z teoria wzglednosci ,
                  /smiechy ..., powodzenia , zawsze warto probowac .... ja na to na razie wole jednak troche uwazac ,jak ide do lekarza na przyklad
                  --
                  sneeper dostanie WC- piker
                  • suchyxxx2 Re: inhibitory monoaminooksydazy 15.11.06, 14:35
                    a co to znaczy że były mao nieodwracalne? Niemożna ich było odstawić czy co?:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka