Dodaj do ulubionych

Strona internetowa

04.02.11, 14:01
Kiedyś była strona internetowa Starych Młocin. Niestety już nie istnieje. Chciałabym zająć się stworzeniem czegoś na wzór. Pytanie tylko czy to jest potrzebne i czy jesteście w posiadaniu zdjęć, informacji, które mogłyby być ciekawe i zapewnić urozmaicenie tego tematu? Oczywiście chodzi o stronę dla całych Młocin.
Obserwuj wątek
    • miroslaw7 Re: Strona internetowa 04.02.11, 16:39
      Poprzednia strona przestała istnieć ponieważ jej właściciel wyjechał. Oczywiście przydałaby się nowa. Jeśli chodzi o historię Młocin, o fotografie to to mam opanowane- moja rodzina mieszka tu ostatecznie od 14 kwietnia 1872r.
    • 2-bielanka Re: Strona internetowa 05.02.11, 14:47
      Załóż koniecznie!
    • lukasz.1978 Re: Strona internetowa - ale jaka? 05.02.11, 16:40
      Strona internetowa - ale jaka? Ma dotyczyć tylko historii czy też współczesności?

Bo jeśli chodzi o historię, to nic nie pomogę, ale jeśli chodzi o współczesność, to mógłbym na wiosnę to i owo na Młocinach pofocić. Kiedyś fociłem namiętnie i zamierzam kiedyś do tego wrócić, więc akurat będzie okazja :)
    • rulatka Re: Strona internetowa 06.02.11, 20:02
      super. Już poruszyłam temat wśród znajomych. Mam nadzieję, że mi się uda z Waszą pomocą. Oczywiście chciałabym dokopać się do młocińskich staroci ale również aby strona żyła teraźniejszością.
      • lukasz.1978 Re: Strona internetowa 06.02.11, 22:05
        > ale również aby strona żyła teraźniejszością.

No to OK. W ramach teraźniejszości coś pofocę na Młocinach w jakiś słoneczny weekend :)

Ogólnie zresztą chodzi mi po głowie bielańska fotogaleria (z podfolderami tematycznymi - np. Młociny, Chomiczówka itd.), ale to melodia przyszłości.
    • rulatka Re: Strona internetowa 07.02.11, 23:37
      Trochę dzisiaj pobuszowałam i możemy założyć stronę młociny.info.pl lub taką jak ostatnio istniała staremlociny.pl. Niestety najlepsza strona mlociny.pl została zajęta przez telewizję kablową na nowych Młocinach. Jaka decyzja?
      • miroslaw7 Re: Strona internetowa 08.02.11, 07:53
        Lepiej będzie reaktywować staremlociny pl
        • lukasz.1978 Re: Strona internetowa 08.02.11, 08:08
          Jeśli mogę się wtrącić, to polecam staremlociny.pl

Słowo "stare" przywołuje tu pozytywne emocje, sentymenty itp. zachęcając do wejścia. Słowo "info" kojarzy się z bezpłciowym serwisem. Przynajmniej mnie.
          • miroslaw7 Re: Strona internetowa 08.02.11, 09:30
            Młociny są rzeczywiście stare.Kiedy już istniały jako wieś książęca o Warszawie nikt nie słyszał. Był to czternasty wiek.
            • czaki58 Re: Strona internetowa 08.02.11, 15:16
              Młociny zostały przyłączone do Warszawy w latach 50- tych XX w .Tak ze jako Młociny są stare ale jako Warszawa to już nie.
              • rulatka Re: Strona internetowa 08.02.11, 19:30
                A więc otworzyłam stronę testową na 14 dni. Podejmuję się opłacania domeny www.staremlociny.pl . Narazie strona testowa znajduje się na www.staremlociny.home.pl/ i oczywiście jest jeszcze pusta i niedopracowana. Teraz liczę na Was. Po pierwsze co jeszcze zmienić i co powinno jeszcze być a po drugie najważniejsze jak to robimy bo zakładam, że strona jest nasza i ma powstać przy pomocy wszystkich. Ja, jak pisałam jestem tu nowa więc większość informacji mam suchych z internetu. Może ktoś chciałby napisać coś o historii (oczywiście będzie to na stronie zaznaczone i nie chcę przypisywać sobie niczyjej pracy). Tak samo zdjęcia ( co przedstawia i autor). Spotykam się jeszcze z informatykiem jutro. Strona jest moją pracą a nie jestem informatykiem więc napewno nie jest to szczyt techniki. Czekam na sugestie i szczerość, bo tak naprawdę nie wiem czy z moją wiedzą i umiejętnościami dam radę :-)
                • czaki58 Re: Strona internetowa 08.02.11, 21:51
                  No to szperamy w zasobach domowych i szukamy zdjęć .
                • lukasz.1978 W kwestii pomocy 08.02.11, 23:33
                  W kwestii pomocy, to mogę w jakiś ładny weekend porobić trochę zdjęć.

Jeśli chodzi o zawartośc, to warto dodać dział "felietony" i zamieścić parę felietonów pisanych z jajem, najlepiej krytycznych pod adresem władz, otaczającej rzeczywistości itp. A jednoczęsnie przyprawionych szczyptą humoru. Poważnie piszę, ludzie to kupią - prowadziłem kiedyś pewnego bloga i pisałem w ten deseń, to wiem, że to przyciąga.

Na stronie głównej w nagłówku umieść więcej zdjęc - oprócz tradycji (pałacyk) daj coś z nowoczeności - nowe bloki lub wylotówkę na Gdańsk (aby było widać, że miejsce choć stare, to jare i wciąż żyje). W wolnej chwli mogę sfocić.

To tyle, pisane na gorąco. Jak przemyslę temat, to dodam inne sugestie.
                • 2-bielanka Re: Strona internetowa 10.02.11, 20:58
                  Rulatko, podziwiam Twój zapał i bardzo żałuję, że niewiele mogę pomóc ale napewno będę bardzo wierną czytelniczką. Mieszkam tutaj od roku (przeprowadziłam się z Mokotowa ) i nic o tej części W-wy nie wiem. Ale pewnie od wiosny znowu zacznę 'łazikowanie' po okolicy to może jakąś fotkę prześlę.
                  Tak pomyślałam o zakładce 'usługi' .... ale zawsze można na forum zapytać np gdzie jest szklarz.

Życzę Ci powodzenia i mnóstwo radości przy tworzeniu strony
                  • rulatka Re: Strona internetowa 10.02.11, 22:23
                    Dzięki za pomysły i wsparcie. Zaproponowałam Pani Lavince współpracę i cykl felietonów na naszej stronie. Zobaczymy jaka decyzja. Na wyniki i jakość strony musimy trochę poczekać. Liczę na cierpliwość. Zaczynają się ferie i czasu będzie mniej. Co do strony to nie było większych sprzeciwów. Kupuję domenę a jak faktycznie będzie ciekawa to będziemy myśleli o jej wzbogacaniu.
    • lukasz.1978 Zdjęcia 10.02.11, 15:16
      Rulatko, zobacz np. tu:
      warszavka.bloog.pl/id,3272924,title,-Rozlewisko-Wisly-na-Mlocinach-,index.html?ticaid=6bc20
      (pewnie więcej młocińskich znajdziesz na tym blogu, przeszukaj tego bloga).

Napisz maila do autorki bloga (znana mi osobiście, sympatyczna i raczej zechce pomóc) i poproś ją o udostępnienie młocińskich zdjęć na Twojej stronie. Powinno być dobrze :)
    • 2-bielanka Re: Strona internetowa 22.02.11, 01:24
      Rulatko, jak Ci idzie ze stroną?
      • lukasz.1978 Ferie? 22.02.11, 07:28
        A może po prostu Rulatka z rodzinką na ferie wyjechała, bo coś jej nie widać ostatnio...
        • rulatka Re: Ferie? 27.02.11, 14:08
          Witam, już po urlopie. Fajnie było ale najlepiej w domu :-). Dostałam kilka zdjęć na maila i obiecuję, że zabieram się za aktualizację strony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka