Dodaj do ulubionych

Wikileaks/Julian Assange

22.12.10, 19:06
Tego chyba jeszcze nie bylo ..?

No wlasnie ... jaka jest Wasza opinia?

Sprawdz, co slychac w Narnii
Obserwuj wątek
    • croyance Re: Wikileaks/Julian Assange 22.12.10, 19:17
      Ach, przepraszam poza tym za lakonicznosc postu otwierajacego watek, ale wlasnie nie mam specjalnie nic ciekawego do powiedzenia. Dlatego tez pytam o Wasze zdanie i jestem ciekawa opinii madrzejszych ode mnie.

(Od siebie moge dodac tylko powierzchowny komentarz, ze Julian Assange - name included - wyglada IMO jak typowy villain z Jamesa Bonda, ktory chce opanowac swiat nawigujac z sekretnego laboratorium. W filmie moglby z powodzeniem grac samego siebie.)
      • dakota77 Re: Wikileaks/Julian Assange 23.12.10, 07:10
        Cos jest w tym porownaniu do czarnego charakteru z Bonda, zdecydowanie:). Assange to egomaniak, to na pewno. Sama jego osoba ani mnie sczegolnie nie grzeje, ani nie ziebi, ot, zjawisko medialne. Za to wkurza mnie to, jak Stany traktuja przecieki i osobe Assange'a. Przeciez on nie jest ani hakerem, ani szpiegiem. Nie wykradl zadnych danych, on je dostal. Ma prawo je opublikowac. Amerykanie powinni powaznie rozwazyc, jak przechowuja tajne informacje, bo na mysl o tym, ze szeregowiec z pendrivem podpisanym "Lady Gaga" moze je ot tak skopiowac cierpnie mi skora...
        • ready4freddy Re: Wikileaks/Julian Assange 23.12.10, 10:27
          dakota77 napisała:

> Amerykanie powinni powaznie rozwazyc, jak przechowuja tajne informacje, bo na mysl o > tym, ze szeregowiec z pendrivem podpisanym "Lady Gaga" moze je ot tak skopiowac cierpni
          > e mi skora...

wlasnie dlatego historia wydaje mi sie podejrzana, ten szeregowiec to jakis zart.
    • wszystkowiedzacy.krytykant Re: Wikileaks/Julian Assange 22.12.10, 21:57
      nie bylo, a juz kilka razy chcialem dodac... a teraz nie bardzo mam jak pisac, bo sie pakuje :) ale w skrocie: wielkie halo, a tak naprawde wszystko zostaje po staremu. za to poraza hipokryzja dziennikarzy, ktorzy teraz zaczynaja sie odzegnywac (z powodow czasem i osobistych) od Assange, chociaz wczesniej obwolywali WikiLeaks najlepszym nowym medium.
      mysle, ze WikiLeaks to dobry pomysl, natomiast mam takie podejrzenia swoje.. otoz w wikipediowym opisie WL jest wspomniane, ze kiedys nastapil rozlam i jeden z tworcow WL odszedl, oskarzajac - jesli dobrze zrozumialem - swoich kolegow o chodzenie na pasku CIA. moje podejrzenia sa takie, ze ktos robi kolo piora aktualnej amerykanskiej administracji, bo to tak naprawde na nich spada przeciez cale odium, nawet, jesli chodzi o sprawy z czasow Busha, tak czy inaczej "przed swiatem" odpowiada aktualna administracja. a kto ma lepszy dostep do tajnych materialow amerykanskich niz amerykanskie tajne sluzby..? to jest material na film, nie samotny szwarccharakter :)

a idee uwazam za pozyteczna, bo dla samych zainteresowanych to z pewnoscia zadne niespodzianki (np. prezydent Ahmadinedzad z pewnoscia dobrze wie, ze krol Abdullah nie zyczy mu najlepiej, co zreszta jest zrozumiale), za to tzw. ogol moze przejrzec nieco na oczy. pozostaja watpliwosci, rzecz jasna, co do ewentualnego sterowania tymi przeciekami, a tez weryfikacja autentycznosci, ale to juz inna historia.
      • ready4freddy Re: Wikileaks/Julian Assange 22.12.10, 22:00
        no tak, czlowiek sobie zrobi nowe konto na dorazne potrzeby, a potem sie zapomni wylogowac i zaraz klopot :)
        • verdana Re: Wikileaks/Julian Assange 22.12.10, 22:46
          Mam takie wrazenie, jakby wszyscy czekali na otwarcie puszki Pandory, a skończyło sie na otwarciu puszki szprotek.
          • croyance Re: Wikileaks/Julian Assange 23.12.10, 00:12
            A Assange fotografuje sie na tle drzew w pozie rozmarzonej i wyznaje prasie, ze 'lubi kobiety' :-)
            • ding_yun Re: Wikileaks/Julian Assange 23.12.10, 09:38
              Assange to jest pionek w jakiejś większej grze, rzucony ludziom, aby ukierunkować ich uwagę na pewne sprawy, a odwrócic ją od innych. Absolutnie nie jest to nikt przypadkowy.
              • hankam Re: Wikileaks/Julian Assange 23.12.10, 20:24
                A wiecie, że Assange w jednym z wywiadów po wyjściu z aresztu narzekal na ujawnienie przez The Guardian raportu szwedzkiej policji z detalami zeznań dwóch kobiet, które go oskarżyły o gwalt? Narzekał, że przeciek nieprzypadkowo nastąpił na dzień przed zwolnieniem go za kaucją.

Czysta ironia
                • dakota77 Re: Wikileaks/Julian Assange 23.12.10, 20:30
                  Ta sprawa z rzekomymi gwaltami ( z opisu wcale nie wygladaja na gwalty, raczej na nieporozumienie co do tego, jak akt ma przebiegac) jest bardzo podejrzana i mocno mi wyglada na probe zdyskredytowania Assange'a.
                  • hankam Re: Wikileaks/Julian Assange 23.12.10, 20:43
                    To akurat jest bardzo prawdopodobne.
                    Tak naprawdę nie wiadomo, kim jest Assange - rycerzem czy wariatem.
                    Na pewno jednak nie jest jedynym na świecie szafarzem przecieków.
                  • croyance Re: Wikileaks/Julian Assange 23.12.10, 23:03
                    Z tego, co czytalam, obie kobiety oskarzyly Assange o manipulowanie prezerwatywa: jedna uwaza, ze celowo ja rozdarl, druga, ze powiedzial jej, ze ja zalozyl, a nie zalozyl. Obie rzeczy nie do udowodnienia IMHO i zdecydowanie dalekie od gwaltow. A swoja droga :-D Jesli tak bylo :-) to on naprawde lubi, hmm, leaks :-D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka