Dodaj do ulubionych

Chwila na prywatę

02.04.12, 16:54
Poniewaz, jak już wczesniej wspomniałem, stwierdziłem że forum nie jest jednak najlepszym miejsce na teksty ścisle historyczne, probuję w sposób na pewno nieudolny pisać takie teksty na blogu. Sa to głównie teksty źródłowe z minimalnym komentarzem
Jeżeli ktoś będzie zainteresowany tekstami związanymi głównie z monastycyzmem, gdyz to mnie najbardziej interesuje, a także z wczesnymi Ojcami Koscioła zapraszam tutaj:

przemijapostac.blogspot.com/
Jeżeli ktoś będzie zainteresowany jakimś konkretnym tematem, to proszę o informacje, postaram się wtedy umieścić teksty dotyczące danego tematu.

Pozwoliłem sobie na odrobinę prywaty - ale w koncu, jako samotny biały żagiel mogę sobie na to pozwolić.
Obserwuj wątek
    • andrzej585858 Re: Chwila na prywatę 04.04.12, 17:08
      Zamieściłem dwa nowe teksty - jeden dotyczący wydania przez Gazetę Wyborczą "Ewangelii Judasza" i intencjom przyświecającym temu wydaniu oraz omowienie stosunku KOścioła do niewolnictwa w pierwszych wiekach.
      Poza tym systematycznie uzupelniam tekst "Reguły" Pachomiusza.
      • andrzej585858 Re: Chwila na prywatę 09.04.12, 20:47
        Zamieściłem następne nowe teksty dotyczące kwestii związanych z autorytetem Rzymu w pierwszych wiekach - llsty papiezy Feliksa oraz Hormizdasa a także w związku z zainteresowaniem tekstem Dekretu Gelazego następne dwie części tego arcyciekawego dokumentu.
        • andrzej585858 Re: Chwila na prywatę 11.04.12, 18:42
          Problem lustracji to nie współczesny wymysł, z zjawiskiem tym musiał zmierzyć sie także starożytny Kościół. Polecam wstrząsające i jakże aktualne, pomimo upływu 1800 lat, świadectwo św. Cypriana biskupa Kartaginy.
          • andrzej585858 Re: Chwila na prywatę 22.04.12, 19:33
            Nowy wątek poświęcony na razie św. Brygidzie z Kildare będa także następne. To w ramach poglądu - jak to kobiety są przez Kościół niedoceniane
            • andrzej585858 Re: Chwila na prywatę 02.05.12, 20:42
              Dodałem wpis poświęcony kobietom których wpływ na rozwój chrześcijaństwa w Irlandii jest bardzo istotny. Poza tym - opis bardzo ciekawego epizodu z zycia Pachomiusza - czyli jak pozbyć się niesfornego mnicha.
              • andrzej585858 Re: Chwila na prywatę 11.05.12, 09:26
                "Dziś mamy nowy ikonoklazm. Mówią nam, że przestrzeń publiczna powinna być wyczyszczona z religijnych symboli. W czasach Jana cesarz zakazywał kultu obrazów, bo uważał, że to obraża Boga. Dziś europejscy „mędrcy” uważają, że krzyż obraża niewierzących. Święty Jan zaproponował pogłębienie kultu ikon, dał mu nowe uzasadnienie. Nam dziś także potrzeba nie tylko demonstracji w obronie krzyża, ale również, a może przede wszystkim, głębszego zrozumienia, czym właściwie jest krzyż, jakie przesłanie niesie i dlaczego go bronimy."

Oprócz zamieszczonego już fragmentu z dzieła Hypatiusza poświęconego obronie kultu obrazów mam zamiar poświęcić teraz duzo miejsca własnie Św. Janowi Damasceńskiemu i jego 3 mowom przeciwko szkalujacym świete obrazy, a także pokrótce zająć się właśnie ikonoklazmem.
                Czytając mowy Jana, ma sie wrażenie jakby rzeczywiście pisał to teraz. Jakby te mowy były adresowane nie do ,chrześcijanskich w koncu, cesarzy bizantyjskich, ale do współczesnych premierów, prezydentów.
                • andrzej585858 Re: Chwila na prywatę 24.05.12, 16:02
                  Chwila na oddech - a więc "Kościół na wesoło" oraz powracając na Zieloną Wyspę - Kolumban - mnich o bardzo surowych zasadach, nie znający leku przed moznymi tego świata. Na razie tekst"Reguły mnichów". Oczywiście także powrót do mów w obronie obrazów.
                  • andrzej585858 Re: Chwila na prywatę 12.06.12, 14:46
                    Cieszy mnie fakt iż zamieszczane przeze mnie na blogu teksty są chętnie czytane, na co wskazuje liczba osob odwiedzających. Co ciekawe, z racji zainteresowań na bieżąco śledzę rynek księgarski i portale aukcyjne. Z radością odnotowuję iz pozycje związane z patrologią, a także wydania tekstów Ojców Kościoła cieszą się, jak na tą tematykę, naprawdę duzym zainteresowaniem.
                    Trzeba nieustannie sięgać do Tradycji, a zwłaszcza do źródeł. Trochę czasu mi brakuje ostatnio, ale po Euro wracam do solidniejszej pracy. Na dzień dzisiejszy mam zamiar dokonczyć teksty poświęcone mowom w obronie obrazów Jana Damasceńskiego i Regułę mnichów Kolumbana. I chyba powrócę do mnichów irlandzkich.
                    • andrzej585858 Re: Chwila na prywatę 25.09.12, 12:42
                      Zaniedbałem strasznie blog, ale trochę lenistwo mnie dopadło. W każdym bądź razie jestem pozytywnie zaskoczony ilościa wejść. Z tego co widze największe zainteresowanie wzbudzają teksty związane z Irlandią. Wypada więc chyba poświęcić więcej uwagi historii początków chrześcijaństwa na Zielonej Wyspie, chociaż wschodni monastycyzm bardziej mnie pociąga.
                      Dzisiaj zamieściłem bardzo mało znany tekst bp Epifaniusza związany z kultem obrazów no i muszę dokonczyć cykl poświęcony Janowi Damascenskiemu, a następnie powrócę do Irlandii.
                      • andrzej585858 Re: Chwila na prywatę 30.09.12, 10:34
                        28pażdziernika minie 1700 lat od wydarzenia które stało się początkiem Europy taka jaką znamy, a o której dzisiejsi przywódcy UE nie chcą pamiętać. Swoja drogą ojcowie załozyciele Unii pewnie w grobach sie przewracają widząc jak dzisiejsi liberalni przywódcy odcinaja się od tradycji.
                        Tym niemniej, zamieściłem na blogu krótki artykuł zwiazany z tym wydarzeniem. Nie ukrywam że tym razem z lenistwa skorzystałem po części z wstepu autorstwa kolegi-filatelisty. Ale do tematu w odpowiednim czasie powrócę.
                        • andrzej585858 Re: Chwila na prywatę 02.10.12, 11:37
                          Poniewaz ponownie pojawiają się teksty mówiące o tym, jaki to straszny jest ten Kościół poniewaz dyskryminuje kobiety zamieścilem fragment listu Św. Hieronima poświęconym m.in. temu tematowi - IV wiek!!. Tutaj zacytuje jedno zdanie:

"Sprawy te, czcigodna córko, omówiłem krótko w tym celu, byś nie gardziła swą płcią i by mężczyźni nie pysznili się ze swojej, gdyż Pismo św. ich potępia, chwaląc życie niewiast."

Także bardzo mało znany tekst z II w. przed Chrystusem tzw. inskrypcja filadelfijska , jednoznacznie negatywnie odnosząca się do kwestii aborcji.
                          • andrzej585858 Re: Chwila na prywatę 05.10.12, 20:50
                            Poniewaz co rusz pojawiają sie osoby które uwazają ze pierwotny przekaz słów jezusa został przez wredny Koścół zafałszowany, przykłaodow usunieto wszelkie zmianki o tym że mógl posiadać żonę, chciałem przypomnieć że taka postawa nie jest niczym odkrywczym.
                            Od samego początku Kościół borykal sie z problemem ludzi którzy tak jak teraz wiedzieli lepiej wszystko.
                            Z tego tez powodu umiesciłem pierwszy zbiór cytatów z pism Ojców dotyczących procesu kształtowania sie Tradycji apostolskiej. Warto czasem zapoznać się z tymi tekstami zanim zacznie sie wygłaszac różne dziwne opinie.
                            • andrzej585858 Re: Chwila na prywatę 18.10.12, 18:57
                              Zamieściłem ostatni 10 odcinek poświęcony tekstowi 1 mowy w obronie kultu obrazów Jana Damasceńskiego. Teraz w odpowiedzi na opublikowaną przez Palikota listę jak to nazwał "talibów"popierających bezwgledny zakaz aborcji umiesciłem listę "talibów" z przeszłości. Współcześni to nic w porównaniu z tymi z zamierzchłej przeszłości.
                              Jaki głupi ten Kościół ma w nosie wskażniki poparcia i przez tysiące lat niezmiennie głosi to samo.
                              • andrzej585858 Re: Chwila na prywatę 26.10.12, 14:28
                                Ponieważ ciągle popularny jest temat związany z deprecjonowaniem pozycji kobiet przez Kościół zamiescilem dwa teksty związane z tym tematem, czyli jak to było dawno temu. Fragment dzieła Teodoreta z Cyru oraz omowienie korespondencji papieża Grzegorza z kobietami. Następne też będą, jeżeli zdrowie na to pozwoli.
                                • andrzej585858 Re: Chwila na prywatę 16.11.12, 16:00
                                  Dwa posty związane z wymianą korespondencji pomiedzy papieżem Grzegorz a królowa Longobardów Teodolindy, czyli jak przemocą i przy użyciu siły dokonywano nawrócenia plemion germańskich. Przynajmniej tak niektórzy "światli" obywatele twierdzą. A także coś lżejszego czyli dlaczego piwo warte było cudu!
                                  • andrzej585858 Re: Chwila na prywatę 26.03.13, 19:21
                                    A tak przy okazji, kończe cykl poświęcony drugiej mowie obronnej sw. Jana Damasceńskiego. W miedzyczasie zamieściłem kilka innych drobnych tekstów. No i bardzo mnie cieszy że liczba wejść znacząco rośnie, co oznacza że jest spora grupa osób zainteresowanych dośc trudno dostępnymi tekstami patrystycznymi.
                                    • andrzej585858 Re: Chwila na prywatę 22.05.13, 21:06
                                      Zakończyłem cykl poswięcony "Regule klasztornej" św. Kolumbana, a także jeden wpis poświęciłem postaci św. Nonny, matki św. Grzegorza z Nazjanzu. Warto pamiętać o tak wspaniałych kobietach, zwłaszcza że tak niewiele wiadomo o nich.
                                      • andrzej585858 Re: Chwila na prywatę 04.11.13, 20:57
                                        Z przyjemnością stwierdzam że ilość osob zainteresowanych lekturą fragmentów tekstów Ojców Koscioła wzrasta w tempie wręcz zaskakującym. W związku z powyższym będę starał się bardziej systematycznie zamieszczać kolejne wpisy. Skoncentruję się na tekstach związanych z historią monastycyzmu iryjskiego oraz egipskiego. W chwili obecnej mam zamiar poświęcic kilka wpisów historii misji angielskiej.
                                        • andrzej585858 Re: Chwila na prywatę 22.02.14, 19:12
                                          Zamieściłem kilka listów Barsanafiusza i Jana aby chociażby marginalnie wspomnieć o monastycyzmie palestyńskim. W związku z zainteresowaniem skupię się teraz głównie na monastycyzmie iryjskim. Mam nadzieję że będe mógł teraz więcej czasu poświęcić na zamieszczanie kolejnych fragmentów pism św. Kolumbana.
                                          • andrzej585858 Re: Chwila na prywatę 18.05.14, 20:16
                                            Brakuje mi ostatnio czasu i zaniedbuje się mocno. Pomimo wczesniejszych obietnic pozostawiłem na razie teksty związane z monastycyzmem iryjskim, ale na pewno powróce do tematu, a zwłaszcza do arcyciekawych penitencjarzy. Teraz będę chciał przedstawić wszystkie teksty z pism Ojców dotyczące kwestii prymatu papieskiego. Oczywiście teksty do których mam dostęp.
                                            Przy okazji - udało mi się nabyć listy św. Cypriana - rzadkie wydanie, a są to listy w których są zawarte ciekawe teksty związane z prymatem .
                                            • andrzej585858 Re: Chwila na prywatę 10.10.16, 12:04
                                              Dawno nic nowego nie zamieszczałem, ale pora wrócić z publikacją fragmentów pism Ojców Kościoła. Zwłaszcza teraz, gdy toczy się wstrząsający spór o prawo do zycia nienarodzonych dzieci. Warto przypomnieć w świetle pism Ojców, niezmienne stanowisko Koscioła w kwestii aborcji. Dzisiaj fragment z pochodzącego z przełomu I/II wieku tzw. "Listu Barnaby"
                                              "Nie zabijaj dziecka powodując poronienie, nie przyprawiaj o śmierć nowo narodzonego."
                                              przemijapostac.blogspot.com/

Tam też wkrótce więcej tekstów.
                                              • andrzej585858 Re: Chwila na prywatę 09.08.17, 13:43
                                                Dawno mnie tutaj nie było, ale pozwolę sobie na podanie krótkiej informacji. Musze przyznać, że cieszę się, że moja dwa teksty będące pewnego rodzaju recenzją, ukazały się na facebookowym profili projektu "Filokalia.pl" - wspaniałej inicjatywie pod patronatem benedyktynów tynieckich:

www.facebook.com/filokaliapl/?hc_ref=ARS1yy6NFaX8C0FR2LPs-ABLb0nPJOpOX9R4Y9f83KWJXjCI9fr5xMquhPgGRB1G3EA&fref=nf
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka