jutta_t Re: Notatnik kulturalny 22.11.23, 05:13 Choć PiS prawdopodobnie będzie musiało oddać władzę (po wyborach sejmowa większość należy do zjednoczonej opozycji, która deklaruje gotowość do utworzenia rządu), Piotr Gliński podjął ważne kroki dla polskiej branży filmowej. Ogłoszony został nabór na członkinie i członków nowej Rady Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 22.11.23, 05:14 Minister Gliński wywołał burzę. Holland: nie wiem, czy należy mi się wsparcie Oburzenia nie kryją przedstawiciele branży filmowej, wskazując polityczne działania, umacniające pozycję wybranego w kontrowersyjnych okolicznościach dyrektora PISF Radosława Śmigulskiego. Ten milczy, przekonując, że decyzja leży po stronie ministerstwa. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 22.11.23, 05:15 — Wieloma sprawami w PISF powinna zająć się prokuratura. Dyrektor Śmigulski mógł zostać bezprawnie powołany, część osób, która go wybierała, w ogóle nie powinna zasiadać w komisji, była tam sprzeczność interesów — wskazywała informatorka Onetu, znana reżyserka, która chce zachować anonimowość. Stowarzyszenie Kobiety Filmu wysunęło postulat o bojkot naboru. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 22.11.23, 05:16 O komentarz zapytaliśmy Agnieszkę Holland. — Naradzaliśmy się całym środowiskiem, co zrobić z tym naborem, ja bym to oprotestowała, ale z uwagi na ustawowe terminy trzeba próbować zgłaszać swoich kandydatów. Jeżeli minister Gliński nie przyjmie tych propozycji, przyjdzie czas na zdecydowany sprzeciw – mówi Onetowi autorka "Zielonej granicy". Minister nie złamał prawa, politycy PiS są mistrzami w takich legalnych oszustwach. Ci ludzie w ostatnich latach pokazali swoją drażliwość na zasady i dobre obyczaje demokratycznego państwa. Ale środowisko filmowe jest świadome i zdeterminowane. Nie możemy sobie pozwolić, żeby w polskim kinie powstał kolejny pseudo Trybunał Konstytucyjny. Pytana o ostatnie lata działalności PISF i dyrektora Radosława Śmigulskiego, reżyserka wspomina "interes dyrektora, który chce być obudowany swoimi ludźmi": — Dyrektor, z różnych względów, nie zawsze kieruje się merytorycznymi względami, decydując o dofinansowaniu projektów. Przekonałam się o tym, próbując zdobyć dofinansowanie na mój film o Franzu Kafce. Mimo rekomendacji komisji ciągle nie wiem, czy należy mi się wsparcie. Niejasne decyzje o publicznych pieniądzach na kino. W tle 228 mln zł Po publikacji Onetu w tej sprawie, w której przedstawiciele środowiska filmowego podkreślali m.in., że o naborze dowiedzieli się przypadkiem, niedługo przed jego zakończeniem, Ministerstwo Kultury zmieniło termin składania wniosków z 17 na 24 listopada 2023 r. "Kolejnym etapem wyłaniania kandydatów do Rady jest formalna weryfikacja złożonych zgłoszeń i sprawdzenie zapewnienia reprezentatywność zobowiązanych podmiotów w konstruowanej Radzie" — słyszymy od rzecznika MKiDN. Ministerstwo Kultury nie odpowiada jednak, czy ujawni listę wszystkich zgłoszonych osób.. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 22.11.23, 10:10 Zmarł Włodzimierz Musiał, aktor znany z występów w takich kultowych polskich produkcjach, jak "Kogel-mogel", "Kariera Nikodema Dyzmy", "Jan Serce" czy "Vabank". Miał 92 lata Czytaj więcej na film.interia.pl/wiadomosci/news-nie-zyje-wlodzimierz-musial-wystapil-w-kultowych-polskich-fi,nId,7164551#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=safari Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 22.11.23, 10:31 Amerykański wokalista Barry Manilow przez lata unikał tematów związanych z jego orientacją. Gdy tylko pojawiały się w rozmowie takie prywatne wątki, migał się od odpowiedzi. Dopiero w 2017 r. ujawnił, że jest gejem. Teraz stwierdził, że gdyby wcześniej świat poznał jego tajemnicę, jego kariera ległaby w gruzach. Czytaj więcej na muzyka.interia.pl/wiadomosci/news-barry-manilow-przez-lata-ukrywal-to-przed-fanami-zdradzil-ku,nId,7160549#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=safari Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 23.11.23, 05:37 Napoleon Bonaparte przez wielu ówcześnie żyjących uważany był za hipochondryka. Jedną z niewielu przypadłości, którą mu przypisywano, były hemoroidy, a jako powód śmierci wskazywano m.in. otrucie arszenikiem Zdaniem historyków badających dokumenty z epoki, do jego zgonu doprowadziła jednak choroba, która także dziś zbiera żniwo na całym świecie — nowotwór W ciągu ostatnich sześciu miesięcy życia Napoleon schudł 10–15 kg. Miał zapadnięte policzki, jego cera przypominała łój, a samego dowódcę porównywano do widma książka "Napoleon" Andrew Robertsa, Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 23.11.23, 15:09 Pełnometrażowy debiut przyszedł w jego przypadku dość szybko, bo "Horror Story" ma premierę w Konkursie Głównym gdyńskiego festiwalu już dwa lata po wypuszczeniu w świat "Stancji". Te dwa filmy łączy zresztą wiele. Nie tylko gatunkowa konwencja, która sprawdziła się w krótkiej formie, a w rzeczywistości ma w sobie znacznie więcej z czarnej komedii niż tytułowego horroru, czy Jakub Zając w głównej roli. Pełnometrażowy debiut Adriana Apanela to w dużej mierze rozwinięcie znanej ze "Stancji" historii i próba dopasowania jej do dłuższego formatu. Zabieg ryzykowny, bo nie było żadnej gwarancji, że to, co powiodło się wcześniej, uda się i tym razem. Zwłaszcza, że to opowieść rozgrywająca się de facto w jednej lokacji, zatem taka, gdzie nie można raczej odwracać uwagi widza jakimiś filmowymi sztuczkami. I choć "Horror Story" ma swoje słabości oraz momenty przestojów, wydaje się, że Apanel wyszedł z tego zadania obronną ręką. Czytaj więcej na film.interia.pl/raport-gdynia-2023/news-horror-story-bardziej-smieszno-niz-straszno-recenzja,nId,7042911#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=safari Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 24.11.23, 01:55 Nie żyje Sława Mikołajczyk, laureatka I Festiwalu Młodych Talentów w Szczecinie, jedna z dwóch wokalistek (obok Haliny Żytkowiak), które w drugiej połowie lat 60. nagrywały i koncertowały z Trubadurami - poinformowało w czwartek Miejskie Centrum Kultury w Ostrowcu Świętokrzyskim. O śmierci piosenkarki napisał na Facebooku także Marian Lichtman. "Odeszła nasza wspaniała piosenkarka Sławka Mikołajczyk, pierwsza solistka Trubadurów. Jest nam bardzo smutno" - czytamy we wpisie muzyka zespołu Trubadurzy. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 24.11.23, 23:23 Elżbieta Witek dość szybko zbyła dziennikarzy, którzy próbowali zadać jej pytania o ostatnie wydarzenia w polskim Sejmie. — Nie jestem rozczarowana — powiedziała była już marszałek do mikrofonu "Gazety Wyborczej". Początek nowego rozdania w polskim parlamencie nie jest dla Witek, która przegrała głosowanie o fotel wicemarszałka, zbyt przyjemny Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 25.11.23, 00:42 Gdy pytam, w jaki sposób wczuł się w postać umierającej kobiety, odpowiada: taka praca. Przyznaje, kogo z literackiego świata nie lubi — ale tylko dlatego, że wywiad opublikuję w Polsce. Niespecjalnie chce opowiadać o swoich doświadczeniach, ale nie ukrywa, że najbardziej interesuje go samotność. — W centrum pisania powinna być niewiadoma (...). Jest mroczna, nieuchwytna, nie do opanowania — mówi Onetowi Hernan Diaz, laureat Nagrody Pulitzera, którego nagrodzona powieść, "Zaufanie", ukazała się niedawno w polskim przekładzie Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 25.11.23, 00:44 Hernan Diaz nie chce pisać czy mówić zbyt dużo o sobie, ale nie kryje, że jego droga do Ameryki była długa Urodził się w Argentynie, skąd jego rodzice musieli uciekać, gdy miał dwa lata. Potem osiedlili się w Szwecji. — Nie przeżyłem żadnej tragicznej historii — twierdzi W rozmowie z Onetem wyznaje, że jedna z części "Zaufania", powieści, za którą otrzymał Nagrodę Pulitzera, jest wręcz intymna. — Czasem czuję się zawstydzony, że to upubliczniłem — mówi "Zaufanie" to powieść szkatułkowa. Składa się z czterech historii, które są ze sobą połączone Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 25.11.23, 04:20 Feedback 2023 | Maturity Rating:TV-MA | 1 Season | Thrillers A former rock star whose alcohol addiction left him with a faulty memory and a family in shambles embarks on a frantic journey to find his missing son. Starring:Arkadiusz Jakubik, Jakub Sierenberg, Dominika Bednarczyk-Krzyżowska Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 25.11.23, 18:13 Żeby nakręcić swój wymarzony, upragniony, utęskniony film Francis Ford Coppola czekał, "ciułał" setki milionów dolarów i planował dosłownie pół wieku. Mając 83 lata, wyłożył z własnej kieszeni ogromne pieniądze i nie ma żadnej gwarancji, że te mu się zwrócą. Nie ma też żadnej przesady w stwierdzeniu, że już sama historia powstania "Megalopolis" jest warta osobnego scenariusza. A jeszcze nawet nie było premiery. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 26.11.23, 00:37 Zdarza się, że ja, człowiek, który przekracza granice, łamie kręgosłupy moralne, tu pokaże cycka, tutaj otrze się o kawałek męskiego albo żeńskiego pośladka, który wystawi język, pokaże niestosowny znak, wypowie się w niestosowny sposób, mam szacunek i posłuch u osób, które tak wiele przeżyły i teoretycznie powinny być zamknięte na nowe i im nieznane, tymczasem słyszę: „Kocham cię Michał za to, jaki jesteś”. Chcą mnie na wnuczka, partnera wnuczki albo swojego własnego partnera. Tak się fantastycznie składa, że ludzie nie kochają mnie tylko za muzę, są tacy, którzy kochają mnie za włosy – mówi Michał Szpak. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 26.11.23, 02:31 W. & W. Gregory kojarzony jest z dystopijną serią "Dwuświat" o podzielonym, pozbawionym ideałów świecie, w formie audiobooka brawurowo przeczytaną przez Filipa Kosiora. Niedawno zaskoczył nas powieścią społeczno-obyczajową pt. "Uznanie" – poruszającą wiwisekcją relacji ojca i syna, uwikłanych w wieloletni konflikt. Autor przyzwyczaił nas do nieoczywistych historii. I taka też jest "Pętla" – psychologiczno–społeczna opowieść o trudnych wyborach, o naprawianiu błędów, o życiu na granicy prawdy i kłamstwa. Już 13 października książka pojawi się w księgarniach Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 26.11.23, 04:08 Zguba reniferów instynktownie wędrujących na północ, zostawianie saamskich dzieci u krewnych, rozpad rodzin, systemowa dyskryminacja rasowa, wynaradawianie. To wszystko wpisuje się w jeden z mroczniejszych rozdziałów w historii Szwecji, opisany w książce "Panowie nas tu przesiedlili". Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 26.11.23, 07:57 Procesy przed stalinowskimi sądami były mordami sądowymi, prokuratorzy oskarżali na podstawie spreparowanych dowodów i zeznań wymuszonych torturami, sąd orzekał z góry narzucony wyrok. Do tego oskarżony przechodził piekło przesłuchań prowadzonych przez funkcjonariuszy aparatu bezpieczeństwa. Nowa książka Iwony Kienzler pokazuje życiorysy katów stalinowskich, na czele z Julią Brystigerową, Heleną Wolińską czy Jackiem Różańskim Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 27.11.23, 04:31 Serial „Informacja zwrotna😫 Były rockman, który z powodu alkoholizmu stracił kontakt z rodziną i ma problemy z pamięcią, wyrusza w szaleńczą podróż w poszukiwaniu zaginionego syna…. Mocny😫 Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 28.11.23, 01:54 Paweł Huelle nie żyje, wzruszające pożegnania. "Nie zdążyłeś..." Wspomnieniem podzieliła się prezydentka Gdańska Aleksandra Dulkiewicz. "To tragiczna wiadomość. Wielką stratę poniosła kultura, wielką stratę poniósł też Gdańsk, bo Gdańsk to jego miasto. Bardzo je kochał. Tu się urodził, tu tworzył i tu zostawił wielu wiernych przyjaciół. Dziękujemy za każdą powieść, opowiadanie, wiersz, utwór sceniczny. Dziękujemy za "Weisera Dawidka", "Mercedesa Benza. Z listów do Hrabala", "Śpiewaj ogrody" i wszystkie zbiory opowiadań. Dziękujemy za Twoją opozycyjną działalność w PRL i za kształcenie studentów. Rok temu, kiedy obchodziliśmy 65. urodziny Pawła Huelle, jubilat powiedział, że nigdy niewydana jego powieść z czasów stanu wojennego leży w papierach. Żal wielki Pawle, że nie zdążyłeś jej wydać dla nas, Twoich wiernych czytelników. Niech Ci śpiewają ogrody! Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 29.11.23, 00:30 Właśnie dotarła do nas smutna informacja. Gabriel Seweryn z "Królowych życia" nie żyje. Informację tę potwierdziła nam rzeczniczka Głogowskiego Szpitala Powiatowego, Ewa Todorov. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 29.11.23, 00:44 Gabriel Seweryn nie żyje. Gwiazdor TTV trafił do szpitala 28 listopada 2023 r. Doszło do nagłego zatrzymania krążenia. Niestety po długiej reanimacji nie udało się uratować życia mężczyzny. W sieci pojawiło się nagranie z ostatniej transmisji na żywo celebryty. Projektant mody błagał na nim o pomoc... Odpowiedz Link
mala200333 Re: Notatnik kulturalny 29.11.23, 06:35 Jan Nowicki i Barbara Sobotta zakochali się w sobie bez pamięci, ale nie planowali ślubu ani wspólnego mieszkania, nawet gdy powitali na świecie syna Łukasza. Z czasem aktor przyzna, że w latach młodości nie umiał zaangażować się w jedną relację. Krótko po przedwczesnej śmierci Sobotty napisze list, w którym przeprosi ją za swoje zachowanie: "Ze smutkiem stwierdzam po czasie, jak cię zaniedbałem. […] Nie gniewaj się tam na mnie. […] Kochałem cię kiedyś. Do zobaczenia, dziewczyno". Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 29.11.23, 21:52 Agnieszka Włodarczyk i Robert Karaś podzielili się z fanami w mediach społecznościowych radosną nowiną. 29 listopada para wzięła ślub. Uroczystość odbyła się w pięknych okolicznościach dubajskiej przyrody. Aktorka i sportowiec w dniu swojego święta postawili na nietypowe stylizacje. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Notatnik kulturalny 29.11.23, 21:58 Media obiegła smutna informacja o śmierci Gabriela Seweryna, znanego z programu "Królowe życia". Projektant miał 56 lat. Mężczyzna zmarł w szpitalu, gdzie zgłaszał objawy bólu w klatce piersiowej. W sieci krąży nagranie, które Seweryn opublikował na swoim profilu. "Mnie tu dusi, ja naprawdę umrę" - płakał, błagając o pomoc. OMZRiK informuje, że ws. śmierci projektanta zawiadomi prokuraturę Odpowiedz Link