Dodaj do ulubionych

"Cholerne 'niewiniatko' "

12.04.11, 17:38

Wiesenthalowi udało się odnaleźć poszukiwanego esesmana dopiero w 1963 roku. Były nazista został wówczas zawieszony w wykonywaniu zawodu policjanta ze względu na ujawnioną informację o przeszłości w szeregach SS.

"Była śliczna i urocza"

Po nagłośnieniu sprawy Silberbauer przyznał się do postawionych mu zarzutów. - Mam wyraźne wspomnienie z czasu, kiedy aresztowałem rodzinę Otto Franka - powiedział w 1963 roku austriackim mediom.

- Nie mogłem uwierzyć, że ukrywali się przez ponad dwa lata. By mi to udowodnić, Anna pokazała mi swój pamiętnik. Ona wyglądała tak samo jak rysunki, które tam rysowała, tylko doroślej i ładniej. Otto miał uroczą córeczkę - wspominał aresztowanie Silberbauer. - Kupiłem jej małą książeczkę jakiś czas temu, by zobaczyć, czy jestem tam wymieniony. Nie jestem - dodał.

Otto Frank całe do końca życia uważał, że ukarana powinna zostać osoba, która doniosła na ich rodzinę, nie zaś esesman, który podczas aresztowania "nie okazał ani krztyny okrucieństwa". Właśnie ta opinia przeważyła i decyzją austriackich władz były nazista powrócił do pracy - oficjalnie w policji. Karl Josef Silberbauer zmarł w 1971 roku.
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9421700,_Byla_urocza___nazista_wspomina_aresztowanie_Anny.html
Obserwuj wątek
    • flissy Re: "Cholerne 'niewiniatko' " 12.04.11, 18:27
      Najlepiej zasłonić sie tym ze wykonywało sie rozkazy.
      • mala200333 Re: "Cholerne 'niewiniatko' " 12.04.11, 18:35
        Az sie wscieklam! Zadnego zalu, nic, inni winni!
        Diabelny SSman chroniony przez rodakow.
      • s-orbona Re: "Cholerne 'niewiniatko' " 10.05.11, 08:22
        Życie smile
    • samanta_ewa Re: "Cholerne 'niewiniatko' " 12.04.11, 20:50
      Przerazajace! Co za dran!
    • rawik-is-me Re: "Cholerne 'niewiniatko' " 13.04.11, 09:01
      "
    • kristopherh Re: "Cholerne 'niewiniatko' " 20.04.11, 08:12
      Pruska mentalnosc.
    • mala200333 Demianiuk: "Cholerne 'niewiniatko' " 12.05.11, 17:26

John Demjaniuk, uznany przez niemiecki sąd za winnego pomagania w zamordowaniu 28 tysięcy Żydów w Sobiborze i skazany na pięć lat pobytu w zakładzie karnym, w ogóle tam nie trafi. Sąd nakazał wypuścić 91-letniego zbrodniarza po odczytaniu wyroku, motywując swoją decyzję bardzo podeszłym wiekiem skazanego.
      Sędzia Ralph Alt poinformował o zwolnieniu Demjaniuka po ogłoszeniu wyroku skazującego. Wskazał, że w Niemczech zwalnianie z aresztu osób oczekujących na apelację nie jest niczym nadzwyczajnym. Dodał, że Demjaniuk - obecnie bezpaństwowiec, deportowany z USA dwa lata temu - nie ma żadnej możliwości ucieczki.

Rozpatrzenie apelacji może potrwać pół roku, albo i dłużej.

popatrzyłam w oczy tego żekomo niedołężnego staruszka ....
      12.05.2011 17:15~Wydrzycka
      ......i ciarki po plecach mi przeleciały zimnym dreszczem....ten faszysta pożyje jeszcze z dwadzieścia lat taki zakonserwowany i zadbany ....morderca stary a ile w nim jescze buty i nienawiści ....straszne....
      • samanta_ewa Re: Demianiuk: "Cholerne 'niewiniatko' " 12.05.11, 17:40
        Katował ludzi idących do gazu. PSYCHOPATA.
        • zamyslona_7 Re: Demianiuk: "Cholerne 'niewiniatko' " 12.05.11, 18:00
          Izraelskie Centrum Wiesenthala z wielkim oburzeniem zareagowało na decyzję sądu w Monachium, który dzisiaj skazał wprawdzie na karę pozbawienia wolności Johna Demjaniuka za udział w zagładzie Żydów, ale zwolnił go z aresztu.

- Jego miejsce jest w więzieniu - powiedział szef Centrum Wiesenthala w Jerozolimie Efraim Zuroff. - Jego wieku nie powinno się brać pod uwagę - dodał.

Zuroff podkreślił, że podczas gdy był bardzo zadowolony z uznania winy Demjaniuka i skazania go na więzienie, to decyzja o jego zwolnieniu bardzo go rozczarowała.
          Agencja dpa wskazuje, że gdy wyrok w sprawie Demjaniuka (którego obrońcy zapowiedzieli w czwartek apelację) stanie się prawomocny, sąd wyższej instancji będzie musiał ponownie orzec w sprawie osadzenia skazanego w więzieniu. Na poczet kary przepisy nakazują zaliczenie okresu spędzonego w areszcie śledczym - w przypadku Demjaniuka są to dwa lata.

• jutta_t Niemcy ukrywają 17 zbrodniarzy wojennych 29.05.11, 23:39
      Siedemnastu nazistowskich zbrodniarzy wojennych, skazanych przez włoskie sądy na dożywotnią karę więzienia, żyje na wolności w Niemczech – informuje newsru.com.
      O tym poinformował dziś główny prokurator wojskowy w Rzymie, Marco De Paolis, który zajmuje się większością przestępstw popełnionych w czasie niemieckiej okupacji we Włoszech.
      - Wśród skazanych są ci, którzy dopuścili się najpodlejszych zbrodni w historii II wojny światowej – powiedział prokurator.
      We wszystkich przypadkach włoska prokuratura wojskowa wysłała do Niemiec nakazy aresztowania wobec skazanych osób, które są już w podeszłym wieku. Niemieckie władze jednak ich nie zrealizowały – informuje newsru.com.
      • dunant Re: Niemcy ukrywają 17 zbrodniarzy wojennych 30.05.11, 02:06
        Napewno wiecej!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka