Dodaj do ulubionych

Moje Stany

• jerzy_55 Re: Moje Stany 19.10.16, 20:32
      Wynik wyborów prezydenckich w USA może zdecydować o pozycji i relacjach Stanów Zjednoczonych i Europy. Luis Costa Ribas ostrzega, że sytuację skomplikował "fenomen populizmu", który dotknął cały świat Zachodu. - To niebezpieczna recepta na przyszłość, zmierzamy do tego samego punktu; takiej sytuacji dawno nie było – mówi amerykański dziennikarz Onetowi. - Jeśli zwycięży Donald Trump, Europa nie będzie mieć przyjaciela w Białym Domu; mogą się wtedy pojawić poważne kłopoty - dodaje.
    • mala200333 Re: Moje Stany 20.10.16, 14:50
      prezydencka w USA. Leszek Krawczyk: Trump odmówił uznania wyniku wyborów, jeśli przegra
      Trzecia i ostatnia telewizyjna debata prezydencka w USA już za nami. Dosyć szybko pojawił się w niej temat Rosji oraz "trzeci uczestnik debaty" czyli Władimir Putin i stosunek polityków do rosyjskiego prezydenta. Nie obeszło się bez wzajemnych złośliwości. Kandydat Partii Republikańskiej na prezydenta USA Donald Trump odmówił też jasnej deklaracji, że zaakceptuje wynik wyborów, jeśli przegra 8 listopada. Jego zdaniem wybory są "ustawione" pod jego rywalkę, demokratkę Hillary Clinton. Ten fragment debaty najbardziej wstrząsnął USA.
    • mala200333 Re: Moje Stany 20.10.16, 15:00
      W trzeciej i ostatniej debacie prezydenckiej Trump i Clinton spierali się m.in. o kwestie związane z arsenałem jądrowym. – Rosja posiada ogromną liczbę głowic nuklearnych. Oni rozwijają swój arsenał, a my nie – mają 1800 głowic nuklearnych, a ona się ich boi. Z tego, co widzę, Putin jej w ogóle nie szanuje – mówił w trakcie debaty Donald Trump.
      – To dlatego, że Putin woli, by fotel prezydencki w Stanach Zjednoczonych objęła marionetka – kontrowała Hillary Clinton.
    • jerzy_55 Re: Moje Stany 20.10.16, 16:28
      Brak jednoznacznej deklaracji Donalda Trumpa, czy uzna wynik wyborów prezydenckich, jest "skandaliczny" - ocenił we "Wstajesz i wiesz" Piotr Kraśko z TVN24 BiS. Jego zdaniem republikanin właśnie pogrzebał swoje szanse na urząd prezydenta Stanów Zjednoczonych. Donald Trump w czasie trzeciej i ostatniej debaty prezydenckiej nie chciał odpowiedzieć, czy uzna wynik wyborów prezydenckich. Zapowiedział, że "przyjrzy się temu w swoim czasie" i zasugerował, że wybory mogą zostać sfałszowane. Dopytywany przez dziennikarza w końcu stwierdził: - Powiem panu w swoim czasie. Będę pana trzymał w napięciu - oświadczył Trump. (www.tvn24.pl)
      • jerzy_55 Re: Moje Stany 20.10.16, 16:29
        Tak się zastanawiam, czy przypadkiem w Stanach, nie uczyniono tabu z rzeczy które wcale nie muszą być tak nieskazitelne i niepodważalne jakimi być powinny? Jeśli uznać za możliwy wpływ Putina na przebieg wyborów amerykańskich, to można sobie bez trudu wyobrazić i inne przekręty. Czynienie więc zarzutu Trampowi z powodu jego inteligencji jest więc kuriozalne. (www.tvn24.pl)
    • jutta_t Re: Moje Stany 20.10.16, 18:02
      Rosjanie chcą się z nami sprzymierzyć, żeby pokonać Państwo Islamskie. Z takim sojusznikiem będziemy silniejsi - mówi Wirtualnej Polsce Sarah Palin, była kandydatka republikanów na wiceprezydenta USA i była gubernator Alaski. Odnosi się także do obaw o możliwość zakwestionowania wyniku wyborów prezydenckich przez Donalda Trumpa.
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 21.10.16, 00:47
      Donald Trump, podczas debaty w Las Vegas, po raz kolejny skrytykował sojuszników USA za zbyt małe wydatki wojskowe. Kandydat Partii Republikańskiej nie ustrzegł się przy tym "pomyłki" sugerując, że państwa NATO zaczęły zwiększać budżety obronne pod wpływem jego krytycznych wypowiedzi. – Zapytałem dlaczego kraje Sojuszu nie łożą na obronę. Zadałem to pytanie rok temu i nagle kraje te zaczęły płacić – powiedział miliarder.
    • seremine Re: Moje Stany 23.10.16, 17:26
      Trump zapowiedział w Gettysburgu swoje plany odnoścnie pierwszych dni urzędowania. Obejmują one m. in. rozpoczęcie renegocjacji układu NAFTA o wolnym handlu z Meksykiem i Kanadą oraz zerwanie analogicznego układu z krajami regionu Pacyfiku (TPP). Zapowiedział wprowadzenie sankcji wobec amerykańskich firm, przenoszących zakłady za granicę, ale także obniżenie podatków od korporacji z 35 do 15 procent. Jednocześnie obecał zamrożenie rozbudowy administracji federalnej i osłabienie nadmiernych regulacji rządowych, krępujących jego zdaniem działalność biznesu. Według Trumpa zmiany te doprowadzą do radykalnego przyspieszenia wzrostu gospodarczego i stworzą 20 milionów nowych miejsc pracy w ciągu 10 lat.

Potwierdził swoje sztandarowe hasło budowy muru na południowej granicy, za który „zapłaci Meksyk” i rozpoczęcie deportacji nielegalnych imigrantów do krajów pochodzenia. Zapowiedział cofnięcie funduszy miastom dającym schronienie nielegalnym imigrantom. Obywatele państw, które nie będą przyjmować swoich obywateli deportowanych z USA, nie będą otrzymywać wiz amerykańskich.

CZYTAJ RÓWNIEŻ:
      Clinton: Trump to zagrożenie dla demokracji
      Trump: oskarżenia o napaści seksualne są podłymi kłamstwami

W ciągu pierwszych 100 dni rządów Trump zapowiedział przedstawienie projektów reform zapobiegających politycznej korupcji. Chodzi m.in. o zakaz lobbingu dla członków Kongresu i wyższych urzędników państwowych w ciągu 5 lat od odejścia z urzędu, a także zakaz lobbowania ustawodawców przez rządy obcych państw oraz ograniczenie kadencji członków Kongresu.

Komentatorzy podkreślają, że oprócz przedstawienia konstruktywnego programu, Donald Trump ponownie stwierdził, że wybory są „ustawione” przeciw niemu i odrzucał zarzuty molestowania seksualnego, które niedawno pogrążyły go w oczach części popierających go dotąd wyborców.
    • black_jotka Re: Moje Stany 23.10.16, 23:38
      ~PO : Wcale bym sie nie zdziwil gdyby podstawieni ludzie twierdzili ,ze Tramp jest pedofilem !! Clinto stac na wszystko bo ta starucha jest gotowa po trupach doczolgac sie do koryta !
    • black_jotka Re: Moje Stany 24.10.16, 00:12
      8go listopada sie roztrzygnie
    • jutta_t Re: Moje Stany 25.10.16, 21:10
      Za dwa tygodnie miliony Amerykanów ruszą do urn, by zadecydować kto zostanie 45. prezydentem Stanów Zjednoczonych. Donald Trump, przegrywający w sondażach z Hillary Clinton twierdzi, że są one ustawione. Dowodem na możliwe nieprawidłowości w wyborach, ze strony Demokratów, mają być nagrania konserwatywnej organizacji Project Veritas. Udający sponsorów dziennikarze pytali byłego współpracownika Partii Demokratycznej o to, czy można zarejestrować do głosowania ludzi w stanie, w którym oni de facto nie mieszkają. - Może udowodnić spisek, jeśli to będzie autobus. Ale w przypadku samochodów dużo trudniej to udowodnić - odpowiedział bohater nagrania. Chodziło o to, aby hipotetycznie przerzucić zwolenników Clinton do stanu, gdzie Trump ma przewagę. Clinton odcięła się od bohaterów afery. Synowie Trumpa nie kryją oburzenia i twierdzą, że wśród wyborców były osoby zmarłe - mówi Leszek Krawczyk, korespondent WP w USA.
    • jerzy_55 Re: Moje Stany 27.10.16, 18:54
      Według Putina zachowanie obu kandydatów na stanowisku prezydenta jest "nieprzewidywalne" dlatego uznał, że to "bez różnicy", czy wygra Trump czy raczej Hilary Clinton.
    • seremine Re: Moje Stany 28.10.16, 15:48
      W amerykańskim stanie Północna Dakota doszło poważnych starć protestujących z policją oraz oddziałami Gwardii Narodowej. Miejscowi Indianie, których wspierają aktywiści z całego świata, nie zgadzają się na budowę w tymi miejscu rurociągu, którym transportowana ma być ropa. Uważają oni, że inwestycja zagrozi miejscowemu rezerwatowi oraz może doprowadzić do skażenia lokalnych źródeł wody pitnej. Zobaczcie zdjęcia.
    • jutta_t Re: Moje Stany 28.10.16, 21:52
      Agencja ponownie otworzyła dochodzenie ws. skrzynki mailowej, którą niezgodnie z przepisami kandydatka Demokratów na prezydenta USA Hillary Clinton prowadziła na swoim prywatnym, słabo zabezpieczonym serwerwerze, podczas pełnienia przez nią funkcji sekretarza stanu.

W liście który Comey zadresował do członków komisji ds. sprawiedliwości Izby Reprezentantów szef agencji poinformował, że FBI dowiedziała się o istnieniu maili, które wydają się "ważne dla dochodzenia".

Zostałem o tym poinformowany wczoraj i zgodziłem się, że FBI musi podjąć odpowiednie kroki (...) by ustalić, czy (maile) zawierają tajne informacje, a także by ocenić ich wagę dla śledztwa - napisał Comey. Zastrzegł, że nie jest w stanie przewidzieć, jak długo potrwa ta dodatkowa praca.

Wybory prezydenckie będą miały miejsce 8 listopada 2016.
    • jutta_t Re: Moje Stany 28.10.16, 23:19
      • Sabato od 16 lat typuje zwycięzców wyborów prezydenckich i do Kongresu
      • Przez ten czas politolog z Uniwersytetu Virginia nie pomylił się ani razu
      • Teraz specjalista przewiduje zdecydowane zwycięstwo Hillary Clinton
    • black_jotka Re: Moje Stany 29.10.16, 16:36
      Wiceprezydent USA Joe Biden oświadczył, że nie jest zainteresowany stanowiskiem w administracji Hillary Clinton, jeśli ta wygra wybory prezydenckie. Ukrócił tym samym spekulacje, jakie pojawiły się w ostatnim czasie w mediach. Odniósł się także do sprawy afery mailowej związanej z kandydatką demokratów. - Zrobię wszystko, co mogę, by pomóc Hillary, jeśli zostanie wybrana na prezydenta, ale nie chcę pozostać w administracji - oświadczył Biden w wywiadzie radiowym dla stacji Sirius XM. I dodał: - Najwyższy czas ruszyć z miejsca. To reakcja na piątkową publikację magazynu Politico, w której napisano, że Biden jest na krótkiej liście kandydatów na stanowisko sekretarza stanu, jeśli prezydentem zostanie Hillary Clinton. (www.tvn24.pl)
    • seremine Re: Moje Stany 30.10.16, 18:19
      46 proc. dla Hillary Clinton i 45 proc. dla Donalda Trumpa. Takie wyniki sondażu zostały opublikowane przez ABC News na nieco ponad tydzień przed wyborami. Jest to sporym zaskoczeniem, gdyż od początku października Clinton utrzymywała znaczną (niekiedy dwucyfrową) przewagę w większości sondaży. Trumpowi poważnie zaszkodziły oskarżenia o molestowanie i negatywnie oceniane wystąpienia w kolejnych debatach. Zmniejszenie przewagi może być przykładem ujawniającego się właśnie trendu, który pozowli wygrać Trumpowi wybory.
      Aktyalny spadek poparcia dla Clinton jest najprawdopodobniej związany z najnowszą odsłona afery dotyczącej jej e-maili. Federalne Biuro Śledcze ogłosiło, że bada nowe maile, które "mogą mieć związek" ze śledztwem ws. serwera pocztowego Clinton. Według badań 1/3 potencjalnych wyborców jest przez to mniej skłonna do oddania na nią głosu.

Głosowanie, w którym amerykanie wybiorą kolejnego prezydenta, będzie miało miejsce 8 listopada 2016 r.
    • seremine Re: Moje Stany 31.10.16, 00:30
      Byli szefowie MSZ czterech państw: nie chcemy Trumpa, wolimy Clinton
      • Byli szefowie dyplomacji Francji, Wielkiej Brytanii, Polski i Singapuru udzielili wywiadu dla CNN
      • Wszyscy wyrazili zaniepokojenie perspektywą objęcia w USA władzy przez Donalda Trumpa
      • Bernard Kouchner, David Miliband, Radosław Sikorski i Kishore Mahbubani na stanowisku prezydenta USA woleliby Hillary Clinton
    • mala200333 Re: Moje Stany 01.11.16, 15:15
      Clinton znała wcześniej pytania, jakie miały być zadane podczas debat
      • Donna Brazile, występująca jako komentatorka w telewizji CNN, przekazywała Hillary Clinton pytania przygotowane do zadania kandydatom w czasie debat telewizyjnych
      • Sprawa wyszła jaw dzięki mailom opublikowanym przez Wikileaks
    • jerzy_55 Re: Moje Stany 01.11.16, 19:55
      Ohio to jest tak zwany swing state – raz zwyciężają tam demokraci, raz republikanie. Swing states są kluczowe dla wyniku wyborów w USA.

Clinton, wyciągając kartę rosyjską, uśmiecha się do sympatyków Partii Republikańskich, wychowanych w paradygmacie zimnowojennym, którym sympatia do Rosji nie mieści się w głowie.

Z polskiego punktu widzenia, obecne wybory prezydenckie w Stanach to wybór między dżumą a cholerą. Nie ma kandydata oczywistego, jak niegdyś Ronald Reagan.

Z jednej strony rusofil Trump, który zapowiedział, że zwinie wojska amerykańskie z Europy Wschodniej. Jego elekcja oznaczałaby sprzedanie nas Putinowi.

Z drugiej strony finansowana przez wpływowe liberalne lobby Clinton, której mąż nie widzi problemu Europy w imigrantach, tylko w prawicowych rządach Polski i Węgier.

Dżuma czy cholera? Rosja czy lewactwo? A która choroba zabija szybciej?
    • jerzy_55 Re: Moje Stany 01.11.16, 20:01
      Na kandydata republikanów głosowałoby 46 proc. badanych, a na kandydatkę demokratów 45 proc. - to wyniki telefonicznego badania Washington Post/ABC, przeprowadzonego między czwartkiem a niedzielą. Po raz pierwszy od kilku miesięcy Donald Trump wyprzedził w sondażu Hillary Clinton. (www.tvn24.pl)
    • jerzy_55 Re: Moje Stany 01.11.16, 20:03
      42. prezydent USA, ostatnio sprawiający wrażenie cokolwiek zdemenciałego, jest dla swojej małżonki dużym kapitałem, ale i sporym obciążeniem.
    • mala200333 Re: Moje Stany 02.11.16, 02:03
      Miliarder, założyciel firmy Glencore, zajmującej się handlem surowcami naturalnymi, został na początku lat 80. oskarżony o największe w historii USA nadużycia podatkowe. W 1983 roku uciekł do Szwajcarii - kraju, który nie ma podpisanej ze Stanami Zjednoczonymi umowy ekstradycyjnej. Oskarżony był między innymi o oszustwa podatkowe, wymuszanie haraczy i naruszenie embarga na handel z Iranem.

FBI na zlecenie Departamentu Sprawiedliwości podjęło w 2001 roku śledztwo w sprawie legalności decyzji Billa Clintona. Kontrowersje wzbudziła między innymi milionowa dotacja udzielona przez byłą żonę przedsiębiorcy, Denise, na rzecz Partii Demokratycznej oraz charytatywnej Fundacji Clintonów. Kolejny milion wpłaciła jej przyjaciółka Beth Dozoretz.

Zaskoczenie komentatorów budzi termin ujawnienia dokumentów - tydzień przed wyborami prezydenckimi 8 listopada. Osobą, która bezpośrednio nadzorowała śledztwo przeciwko Billowi Clintonowi, był ówczesny prokurator, a obecnie szef FBI James Come
    • mala200333 Re: Moje Stany 02.11.16, 02:06
      Trump atakuje Obamacare, obiecuje odwołanie niepopularnej reformy

Ze zdwojonym atakiem na reformę systemu ochrony zdrowia przeprowadzoną przez prezydenta Baracka Obamę wystąpił dziś Donald Trump, przemawiając w Pensylwanii na tydzień przed wyborami w USA.
    • jerzy_55 Re: Moje Stany 02.11.16, 14:23
      Teraz mamy w scenariuszu wyborczym etap "mobilizacji elektoratów". Trumpowi ponoć rośnie, Clinton spada - przekaz jest oczywisty: "Zasuwajcie na wybory, bo wygra umysłowo chory". I wyborcy Demokratów posłusznie polecą do urn po takim apelu. A Republikańscy sobie odpuszczą - skoro jest tak świetnie u Trumpa to po diabła jeszcze mój głos...
    • black_jotka Re: Moje Stany 02.11.16, 23:11
      Chiny przerywają milczenie ws. Donald Trumpa. Krytykują go za wypowiedzi o globalnym ociepleniu
      • Do tej pory Chiny nie komentowały kampanii wyborczej w USA
      • Teraz Pekin po raz pierwszy skrytykował kandydata Republikanów
      • Poszło o jego deklaracje odnośnie do umowy klimatycznej, zawartej w Paryżu
      • Trump zapowiedział, że USA powinny odstąpić od jej wykonywania
      • W czasie kampanii kandydat republikanów wielokrotnie przywoływał Chiny jako przykład kraju, który wygrywa rywalizację gospodarczą z USA. W przeszłości mówił, że globalne ocieplenie to "mistyfikacja wymyślona przez Chiny"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka