Dodaj do ulubionych

----Banderowcy ----

23.02.14, 17:51
Sprawiedliwość nakazywałaby, aby Przemyśl i kilkanaście powiatów wróciły do Ukrainy – mówi Andrij Tarasenko, rzecznik radykalnej organizacji Prawy Sektor, najmocniej zaangażowanej w walki z milicją wokół Majdanu.

Dlaczego nad Majdanem łopocą flagi UPA, wiszą portrety Stepana Bandery?

Andrij Tarasenko: Nasza organizacja, Prawy Sektor, nosi imię Bandery. On jest symbolem rewolucyjnej walki o niepodległość kraju. Gdyby go nie było, nie byłoby Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów (OUN), a bez OUN nie byłoby dziś niezależnej Ukrainy. Nasz naród przez setki lat żył pod okupacją różnych imperiów i ci, którzy walczyli o wyzwolenie, jednoczyli się wokół wielkich bohaterów: Mazepy, Petlury, Bandery. Tak jest i dziś.

Dla mieszkańców wschodniej Ukrainy Bandera to jednak nie bohater, ale zdrajca. Nie lepiej było znaleźć kogoś, kto Ukraińców łączy, a nie dzieli?

Ukraińców dzieli nie postać Bandery, ale propaganda imperialnej Rosji. Moskwa zawsze działała wedle zasady: dziel i rządź. Dlatego przedstawiała Banderę w negatywnym świetle. Gdyby nie to, Bandera łączyłby dziś wszystkich Ukraińców. Ja sam pochodzę zresztą ze wschodu, a jestem banderowcem.

Bandera zainspirował jednak rzeź na Wołyniu, w wyniku której zostało zamordowanych przeszło 100 tys. Polaków. Nie odpowiada więc za ludobójstwo?

To brednia. Dokładnie śledziłem historię OUN i wiem, że to po prostu nieprawda. Owszem, Bandera zalecał stosowanie radykalnych metod, ale przecież z okupantem należy walczyć wszystkimi metodami. Tym bardziej kiedy ten okupant nie chce opuścić twojej ziemi.

Tyle że to były lata wojny, więc Polaków trudno nazwać okupantami...cdn..
Obserwuj wątek
    • mala200333 Re: ----Banderowcy ---- 23.02.14, 17:52
      Polska jest dziś najważniejszym sojusznikiem Ukrainy w walce o integrację z Europą. Czy z tego punktu widzenia nie jest błędem taktycznym eksponowanie na Majdanie symboli UPA?

Rozumiem, w czym rzecz, ale my jesteśmy banderowcami i z powodów taktycznych nie możemy się wyrzec naszych przekonań.

Obecne granice Ukrainy są sprawiedliwe?

Nacjonalista to ktoś, kto dąży do zjednoczenia wszystkich ziem etnicznych swojego narodu, tych, gdzie Ukraińcy żyli od tysięcy lat. Inaczej nie można go nazwać nacjonalistą. Po wojnie operacja „Wisła" spowodowała, że Ukraińcy z tych ziem etnicznych zostali wyrzuceni i sprawiedliwość nakazywałaby, aby te ziemie do Ukrainy wróciły. Mówię o Przemyślu i kilkunastu innych powiatach.

Jak chcecie to osiągnąć?

Metodami dyplomatycznymi. Nie jesteśmy narodem imperialnym, nie sięgamy po cudze ziemie, chcemy jedynie tego, co nasze.

Ukraina nie może być jednak w Unii i jednocześnie domagać się zmiany granic.

Miejsce Ukrainy nie jest w Unii, to byłoby sprzeczne z ideą państwa narodowego. W Polsce też jest zresztą wiele osób niezadowolonych z tego, że struktury ponadnarodowe ograniczają suwerenność państwa.

Ukraina nie będzie jednak bezpieczna, balansując między Rosją a zachodnią Europą.

Dlatego musimy odzyskać broń atomową. Mamy na Ukrainie własnych specjalistów, którzy do tego doprowadzą.

Kiedy zakończy się rewolucja 
na Majdanie?

Wtedy, gdy odejdzie Janukowycz. Aby to osiągnąć, jesteśmy gotowi sięgnąć po wszystkie metody, także te radykalne. Tak jak robił Bandera. Janukowycz rozumie tylko siłę, gdybyśmy już teraz jej nie użyli, nigdy nie podjąłby negocjacji..."Rzeczpospolita"
      • seremine Re: ----Banderowcy ---- 24.07.16, 18:09
        www.nawolyniu.pl/artykuly/nacjonalizm.htm
        • mala200333 Re: ----Banderowcy ---- 01.10.23, 06:47
          Znowu rzescie zdradzili Polakow.
    • mala200333 Re: ----Banderowcy ---- 23.02.14, 17:54
      Krystian (gość) pisze: January 29, 2014 10:04:56 PM
      Ten Banderowiec ma racje w pewnym aspekcie, ale o tym nie wie. Ukraina to nie narod imperialny i dlatego straci wschod i poludnie, bo w koncu to nie jej ziemie, ale ziemie zasiedlone glownie przez Rosjan po wyrzuceniu Tatarow i Nogajcow stamtad, zasiedlane przez Katarzyne, nie nazwe jej wielka. To tzw. Nowa Rosja. Efkt mrzonek Banderowca bedzie taki, ze Ukrainy nie bedzie w Przemyslu, ale i nie bedzie jej na wschdzie i poludniu dzisiejszego panstwa ukrainskiego. Ten Banderowiec chce miec Ukraine w Przemyslu, los odwdzieczy mu sie tym, ze bedzie musial oddac polowe terytorium panstwa ukrainskiego Rosji. Chichot historii nad banderowcem. Wysuwam haslo: Nowa Rosja do Rosji! Podzielam haslo Banderowca, Ukraina to nie narod imperialny, niech wiec odda to co zagrabila!
      • mala200333 Re: ----Banderowcy ---- 23.02.14, 17:56
        Ukrainian Rabbi Moshe Reuven Azman, called on Kiev's Jews to leave the city and even the country if possible, fearing that the city's Jews will be victimized in the chaos, Israeli daily Maariv reported Friday.

"I told my congregation to leave the city center or the city all together and if possible the country too," Rabbi Azman told Maariv. "I don't want to tempt fate," he added, "but there are constant warnings concerning intentions to attack Jewish institutions."

According to the paper's report Azman closed the Jewish community's schools but still holds three daily prayers. He said the Israeli embassy told members of the Jewish community to avoid leaving their homes.

Edward Dolinsky, head of the umbrella organization of Ukraine's Jews described the situation in Kiev as dire, telling Maariv "We contacted Foreign Minister Avigdor Lieberman requesting he assist us with securing the community."
      • black_jotka Re: ----Banderowcy ---- 27.10.22, 02:26
        To był rok 2014… i się sprawdza!
    • mala200333 Re: ----Banderowcy ---- 06.03.14, 21:12
      Ukraińska Powstańcza Armia jest dziś najważniejszym elementem ukraińskiej tożsamości narodowej na zachodzie kraju. Narracja to rozprzestrzenia się jednak bardzo szybko także w centru kraju a nawet na wschodzie. Zbrodnia ludobójstwa, której UPA dopuściła się na polskiej ludności w czasie II wojny światowej jest dziś tam relatywizowana lub wprost negowana. UPA odpowiada za ludobójstwo Polaków na Wołyniu i w Galicji Wschodniej, w wyniku którego w okrutny sposób śmierć poniosło ok 120 tys. osób.
      • mala200333 Re: ----Banderowcy ---- 08.03.14, 21:30
        I będzie z tym problem!
      • mala200333 Re: ----Banderowcy ---- 25.06.20, 22:02
        Nie zapomnimy!
    • pianissimus Re: ----Banderowcy ---- 08.03.16, 01:05
      Jozef Kapustka, fragmenty artykułu "Oksana" z portalu "natemat.pl".

"11 marca 1959. Szef misji CIA we Frankfurcie do Centrali: " Tajne (...) Chociaż nic na to nie wskazuje, to ukraiński ruch rewolucyjno-wyzwoleńczy ma charakter wybitnie katolicki. Jest to tym bardziej oczywiste skoro wziąć pod uwagę, że jego pochodzący z Wołynia, Polesia, Bukowiny i ukraińskiego Zakarpacia uczestnicy jakkolwiek są deklaratywnymi reprezentantami ortodoksyjnego nurtu [chrześcijaństwa] to właściwie bronią interesów ukraińskiego Kościoła katolickiego, postrzegając go jako siłę walczącą z komunizmem. [Tak więc] wychodząc naprzeciw wiarygodnym doniesieniom koła watykańskie zmuszone są przyznać, że ukraiński ruch narodowo-wyzwoleńczy występuje [de facto] w obronie Kościoła katolickiego. Ktokolwiek twierdzi inaczej, nie rozumie projektu ( w oryginale: intention) Kościoła katolickiego na Wschodzie, a szczególnie interesów Watykanu na Ukrainie.(...) Niektóre z ukraińskich ugrupowań nacjonalistycznych, takie jak banderowska frakcja Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów akcentują swoje pełne oddanie i lojalność ( w oryginale: devotion) wobec Koscioła katolickiego. Można to częściowo wytłumaczyć faktem otrzymywania przez frakcję banderowską OUN wydatnej pomocy finansowej ze strony kół watykańskich aż do roku około 1950. [Pomoc ta ustała, kiedy okazało się, że] OUN(b) to totalitarna, prymitywna (w oryginale: narrow minded) a nawet amoralna organizacja, mająca na sumieniu masowe mordy m.in. niewinnej ludności cywilnej ( w oryginale: mass murders of guilty as well as innocent persons, tłum. - JK) (1)

przypisy:

1. źródło cytowanego fragmentu: sekcja odtajnionych w 1998 roku przez rząd USA archiwów CIA dotycząca nazistowskich zbrodni wojennych www.foia.cia.gov/sites/default/files/document_conversions/1705143/HRINIOCH,%20IVAN_0020.pdf

2. Motywy chrystyczne są częstym elementem przekazu środowisk skupionych wokół skrajnie prawicowych, neobanderowskich bojówek "Prawego Sektora", w swojej wykładni ideologicznej organizacja ta odwołuje się również do postaci św. Matki Teresy z Kalkuty (patrz: banderivets.org.ua/z-hrystom-u-sertsi.html oraz I. Zahrebelny, publicysta m.in. "Nacjonalisty.pl - Dziennika Narodowo-Radykalnego" : "Nacjonalizm i katolicyzm razem po tej samej stronie frontu" banderivets.org.ua/natsionalizm-i-katolytsyzm-po-odnu-storonu-frontu.html). "Pan Bóg jest po naszej stronie, a zachodnie reżimy pożałują tego, że wspierały tę rewolucję ? ponieważ ta rewolucja stanie się forpocztą dla Nowej Rekonkwisty." (I. Zahrebelny w www.nacjonalista.pl/2013/12/13/ihor-zahrebelny-co-sie-dzieje-na-ukrainie-krotki-raport-dla-zachodnich-towarzyszy/)

3. "Wolność dla wszystkich Narodów! Wolność dla każdego Człowieka!" - to hasło oryginalnej ulotki propagandowej OUN/UPA autorstwa Nila Chasewycza z lat 40. i Konferencji Narodów Zniewolonych z listopada 1943, a następnie koncepcja przewodnia Antybolszewickiego Bloku Narodów. (W. Wiatrowycz: "Podstawą polityki zewnętrznej banderowców była idea zjednoczenia wysiłków narodów ujarzmionych, która przewidywała współpracę także z Polakami jako najbliższym sąsiadem i jednym z narodów podbitych. Nie darmo jeden z twórców tej koncepcji Iwan Mitringa pisał 1940 roku: ?Razem z Polakami, Francuzami, narodami ZSRR za wolną Europę przeciw Hitlera i Stalina ? to nasze miejsce?
      za: www.2o.fora.pl/felietony-ciekawe-artykuly,33/wspolpraca-ak-win-i-oun-upa,3598.html); www.cdvr.org.ua/content/?????????????-??????-???????????-?????????

3. Absolutna większość znawców tematu uważa publicystykę W. Wiatrowycza za paranaukowe mitotwórstwo: krytyka.com/en/articles/open-letter-scholars-and-experts-ukraine-re-so-called-anti-communist-law oraz ukraineanalysis.wordpress.com/2015/05/02/volodymyr-viatrovych-and-ukraines-de-communization-laws/ "
      • dunant Re: ----Banderowcy ---- 08.03.16, 01:42
        Horror
      • pianissimus Re: ----Banderowcy ---- 08.03.16, 12:04
        Jozef Kapustka "Oksana" ( cały artykuł na portalu natemat.pl), fragment:

" Jedyną do dnia dzisiejszego naukową biografią S. Bandery jest zakazana na Ukrainie i nieprzetłumaczona na język polski monumentalna, pionierska praca źródłowa G. Rossolinskiego-Liebe 'Stepan Bandera: The Life and Afterlife of a Ukrainian Nationalist', Ibidem Verlag 2014. Wielu badaczy podważa wiarygodność niektórych zasobów archiwalnych zarówno sowieckich jak i OUNowskich" ( www.amazon.com/Stepan-Bandera-Afterlife-Ukrainian-Nationalist/dp/3838206843 )
        • seremine Re: ----Banderowcy ---- 08.03.16, 12:57
          Narody Nie Lubia poznawac czarnych stron swej historii
    • black_jotka Re: ----Banderowcy ---- 10.03.16, 17:23
      Jednocześnie prezes Piotr Tyma potwierdził informację o zniszczeniu pomnika. Dodał, że pomnik stoi od 2002 r. i nie wywoływał do tej pory żadnych kontrowersji. Zdaniem Tymy zniszczenie pomnika w Mołodyczu to nie "chuligański wybryk, ale klasyczna prowokacja". Przypomniał, że w ub. r. zniszczone zostały podobne pomniki m.in. w Radrużu, Hruszowicach i Wierzbicy.

? Wszystkie te akty wandalizmu zostały nagrane i krótkie filmy można znaleźć w internecie, m.in. na stronie novorossia.today, są one też sygnowane przez Obóz Wielkiej Polski. Sądzę, że są to czyny inspirowane z Rosji, które mają wywołać reakcję na Ukrainie. Te wszystkie działania są prowadzone na korzyść Rosji, która chce skłócić Polaków i Ukraińców ? podkreślił Tyma.

Pomnik w Mołodyczu składa się z dwóch tablic, z których jedna upamiętnia "żołnierzy UPA poległych w latach 1945?1947" i ta została rozbita. Druga tablica upamiętnia parafian cerkwi w Mołodyczu, którzy tragicznie zmarli w latach 1945?1947. Fotoreporter PAP, który był dzisiaj na miejscu, powiedział, że ta tablica nie została zniszczona.

Jakim prawem stawia sie w Polsce pomniki, tablice mordercom z UPA?
    • jutta_t Re: ----Banderowcy ---- 02.04.16, 18:19
      To byli po prostu bandyci.
    • mala200333 Re: ----Banderowcy ---- 05.04.16, 20:31
      Bolesny temat dla Polakow.
    • black_jotka Re: ----Banderowcy ---- 02.05.16, 15:49
      Dla mnie to zbrodniarze.
      • mala200333 Re: ----Banderowcy ---- 01.10.23, 06:47
        black_jotka napisała:

> Dla mnie to zbrodniarze.
        >

O tak
    • black_jotka Re: ----Banderowcy ---- 09.07.16, 18:50
      Zaklamani...
    • jerzy_55 Re: ----Banderowcy ---- 11.07.16, 14:57
      Witold Listowski (prezes Patriotycznego Związku Organizacji Kresowych i Kombatanckich): Uważam to za wielką hipokryzję. Samo przyklęknięcie i przeżegnanie się pod tym pomnikiem nic nie znaczy, jeżeli weźmiemy pod uwagę, że dzień wcześniej w Kijowie nazywano jedną z głównych ulic miasta imieniem Stepana Bandery. To był tylko i wyłącznie zakłamany, propagandowy gest. Strona ukraińska myślała, że uda jej się go wykonać bez niewygodnych pytań. Na szczęście, dość przypadkowo znalazłem się na miejscu i je zadałem.
      • jerzy_55 Re: ----Banderowcy ---- 11.07.16, 14:59
        Co pan dokładnie powiedział prezydentowi Ukrainy i jak to wyglądało?

- Zwróciłem się do niego, gdy witał się z obecnymi tam Ukraińcami. Powiedziałem, że jestem prezesem Patriotycznego Związku Organizacji Kresowych i Kombatanckich i w imieniu Światowego Kongresu Kresowian pytam: kiedy Pan oraz Ukraina potępią ludobójstwo Polaków dokonane na Kresach Wschodnich przez tzw. Ukraińską Powstańczą Armię? Poroszenko w milczeniu wysłuchał tego, co miałem do powiedzenia, kiwnął głową i odszedł. Nic mi nie odpowiedział.

Na jego twarzy nie było żadnego zaskoczenia?

- To, co mówiłem, przyjął ze spokojem, choć widać było, że jest bardzo zdziwiony obecnością Kresowian. Jego wizyta przed pomnikiem ofiar Rzezi Wołyńskiej była utrzymywana w tajemnicy przed nami. Organizatorzy wiedzieli, że nie przejdzie bez naszej reakcji i pewnie obawiali się jej. Ja znalazłem się w tym miejscu zupełnie przypadkiem. Chciałem złożyć znicz pod pomnikiem. Zobaczyłem, że jest już tam sporo policji oraz ukraińskiej młodzieży. Postanowiłem więc zostać i sprawdzić, co się tam będzie działo. Później pojawił się Petro Poroszenko.

Rozmawiał pan z obecną tam ukraińską młodzieżą?

- Tak i byłem zszokowany tym, co mówią. Oni w rozmowie ze mną przyznawali, że pochodzą z Wołynia i nigdy nie słyszeli o dokonanej tam zbrodni i ludobójstwie na Polakach. Przekonywali mnie, że w ich wioskach nic takiego nie miało miejsca. To jest skandal nad skandalami! W związku z tym pytam: gdzie są na Ukrainie lekcje historii, na których uczy się trudnej, ale jednak prawdy? Dopóki Ukraina nie zrozumie tego, że musi się z nią zmierzyć, to trudno będzie budować nam normalne, wzajemne relacje.

Młodzi Polacy również nie mają dużej wiedzy na ten temat.

- Z przykrością trzeba przyznać, że nie tylko młodzi. Znam ludzi z doktoratami, którzy dopiero teraz dowiadują się o tym, co wydarzyło się na Kresach. Ale kto ich miał tego nauczyć, jak do tej pory niewiele się o tym mówiło?
        • jerzy_55 Re: ----Banderowcy ---- 11.07.16, 15:00
          Ukraińcy mówiąc o tamtych wydarzeniach tłumaczą się wojną.

- Do wojny Ukraina przystąpiła jako sojusznik nazistowskich Niemiec i warto o tym pamiętać. 14. Dywizja Waffen SS była ukraińska, a tylko jej dowódca był Niemcem. Gdy zarządzono do niej nabór, to zgłosiło się ok. 100 tysięcy Ukraińców, z czego przyjęto tylko 30 tysięcy. Oni kolaborowali z Niemcami, ale teraz wolą ten fakt przemilczać i o nim nie mówić.

W sierpniu 2015 roku, w apelu skierowanym wprost do prezydenta Andrzeja Dudy, pisaliście państwo wprost, że "Petro Poroszenko kontynuuje zapoczątkowaną przez Wiktora Juszczenkę politykę heroizacji zbrodniczych organizacji OUN-UPA oraz SS Galizien". To bardzo mocne słowa.

- Tak i w naszej opinii trzeba było ich użyć. Niestety nasz apel pozostał bez odzewu polskich władz. Z dużymi nadziejami czekaliśmy na zmianę rządu, gdyż naiwnie myśleliśmy, że tylko poprzednicy nie chcą słuchać o ludobójstwie, które miało miejsce na terenie Wołynia. Po działaniach obecnie rządzących widzimy jednak, że i oni nie chcą poruszać tego tematu. Wymyślili sobie, że zrobią jakiś dzień męczeństwa 17 września, a przecież to jest zupełnie inna data. My mówimy o 11 lipca, czyli o prawdziwym terminie tego ludobójstwa. To tego dnia była krwawa niedziela i apogeum bestialskich morderstw dokonywanych na Polakach. To wtedy Ukraińcy napadli na 167 polskich miejscowości, gdzie mordowali dzieci, kobiety i starców, tylko dlatego, że byli Polakami.

Nie wszyscy Ukraińcy byli jednak źli. Znaleźli się też tacy, którzy ostrzegali i ratowali Polaków.

- I dlaczego o tych szlachetnych Ukraińcach teraz się nie mówi, a bohaterami czyni się zbrodniarzy? Przecież o nich na Ukrainie mówi się ze wstydem, że są zdrajcami. Tylko w Polsce są cenieni. Swego czasu Kresowiacy chcieli zrobić księgę na wzór tej, która powstała w Yad Vashem. Chcieliśmy wpisać do niej imiona i nazwiska szlachetnych, odważnych Ukraińców, którzy ratowali Polaków. Oni nie chcą jednak, by ona powstała, gdyż się boją. Słyszeliśmy od nich: nie podawajcie naszych nazwisk, bo mogą nas za to wykończyć.

Nawet po tylu latach czują strach i obawiają się o własne życie?

- Oczywiście, ta zbrodnia wciąż jest nierozliczona i żywa. Oprawcy opracowali przecież 360 metod mordowania Polaków. One były tak straszne, że ledwo da się o nich czytać, a co dopiero mówić o patrzeniu na nie. Gdy zorganizowałem kiedyś wystawę na ten temat, to nie można było jej pokazywać, gdyż była zbyt drastyczna. Ale ona była prawdziwa. Trudno więc się dziwić, że strach przed tak potworną zbrodnią jest wciąż obecny.

Z drugiej strony wydaje się, że Ukraińcy wyciągają do Polski rękę - w ostatnim czasie napisali list, który był utrzymany w pojednawczym tonie. Nadia Sawczenko poprosiła też o wybaczenie polskiego narodu za zbrodnie.

- Proszenie o wybaczenie, to zupełnie co innego, niż potępienie zbrodni. My zawsze mówimy, że wołamy nie o zemstę, a o pamięć. Nie wierzę w wyciągniętą w geście pojednania dłoń Ukraińców. Dopóki Ukraina nie zmierzy się ze swoją przeszłością, to nie ma mowy o jakimkolwiek pojednaniu. By się o tym przekonać wystarczy pojechać np. do Lwowa. Obok kościoła św. Elżbiety stoi wielki pomnik Stepana Bandery, a po drugiej stronie ulicy są dwie szkoły - polska i ukraińska. One łączą się nawet ścianami. I na polskiej części bezczelnie zawieszono popiersie jednego z największych ukraińskich zbrodniarzy - Romana Szuchewycza. Wszystko to przeszło bez reakcji i protestów polskiego rządu. Ale o czym my mówimy skoro ambasadorem na Ukrainie PiS mianował Jana Piekło, który neguje, że na Polakach dokonano ludobójstwa.

Myśli pan, że jest szansa, by Ukraińcy w przyszłości rozliczyli się z tym niechlubnym rozdziałem w swojej historii?

- Jeżeli Polska nie wymusi tego na Ukrainie, to nie. A na to się obecnie nie zanosi. Jeżeli w ukraińskich szkołach elementarz zaczyna się od słów: "ja banderowiec", "ja banderówka", to o czym my mówimy? Dopóki nie będzie się mówiło i uczyło prawdy o Rzezi Wołyńskiej, to nie ma na to szans. Przecież oni robią obecnie z oprawców bohaterów, a Polska milczy.

Z pańskich ust padło wiele gorzkich słów pod adresem byłego oraz obecnego rządu. Tymczasem w zeszłym tygodniu wysłaliście państwo pismo do marszałka Sejmu Marka Kuchcińskiego, w którym domagacie się ustawy o ustanowieniu "Narodowego Dnia Pamięci Ofiar Ludobójstwa Polaków na Kresach Wschodnich". Jaka jest szansa na powodzenie waszej inicjatywy?

- Już podczas składania tego pisma na ręce marszałka Sejmu widać było lekceważący stosunek do naszej inicjatywy. Marek Kuchciński nie znalazł czasu by nas przyjąć, więc nasz apel złożyliśmy u wicemarszałka Stanisława Tyszki. Rząd cały czas mówi o uchwale, która ma być podjęta jeszcze w tym miesiącu. My natomiast nie chcemy żadnej uchwały, tylko ustawy o ludobójstwie dokonanym podczas Rzezi Wołyńskiej! W tej kwestii już nawet nie prosimy, bo robiliśmy to przez ostatnie 70. lat. Obecnie wstajemy z kolan i żądamy, by w tej sprawie była ustawa. Dzięki temu zbrodnia się nie przedawni i będzie można ukarać oprawców. Uchwała jest przemijająca i nie ma takiej mocy. Jeżeli jej nie będzie, to rozliczymy obecną władzę już za trzy lata przy urnach wyborczych. Kresowiaków żyje kilka milionów, więc obecny rząd powinien się z naszym głosem liczyć.
    • jerzy_55 Re: ----Banderowcy ---- 12.07.16, 15:36

~Pamięć o Wołyniu do ~ddd: Nie mnie oceniać, bo są różne twarze nacjonalizmu. Ale przeczytaj choćby fragmenty "Nacjonalizmu" Doncowa - jest to nacjonalizm ewolucyjny, który zakłada nieustanną walkę między rasami i narodami, a podstawą jest gnębienie i zabijanie słabszych, w dodatku takie zabijanie, żeby jak najdłużej cierpieli. To ideologia, która mówi: każdy silniejszy ma OBOWIĄZEK zabić słabszego, a więc dorosły może i powinien mordować dzieci. Dlatego Ukraińcy tak to robili. Nie walczyli z równymi ani z silniejszymi, tylko z bezbronnymi. Rozumiesz to? A największym skandalem jaki przeczytałem był artykuł pisowskiego profesora Andrzeja Nowaka wychwalający Doncowa.
    • jerzy_55 Re: ----Banderowcy ---- 12.07.16, 15:38

~Bartek z Wrocka : Trzeba skończyć z tą pseudo przyjaźnią z Ukrainą. Wchodzimy i w tyłek na siłę, a oni wciąż plują nam w twarz. Nawet na meczu z Polską na Euro 2016 mieli flagę bandery. Trzeba nagłośnić informacje o rzezi na Wołyniu bo większość Polaków nawet dokładnie nie wie o co chodzi. I to bez cenzury, trzeba pisać otwarcie co robili (a w internecie, zwłaszcza na zachodnich stronach, można znaleźć szereg zdjęć dokumentalnych) Ukraińcy z Polakami. O rozcinanych ciężarnych kobietach, o ćwiartowanych żywcem osobach, o malutkich dzieciach przybijanych do drzwi, rąbanych siekierami, przebijanych widłami. Takiego okrucieństwa nie dopuścili się ani Rosjanie ani Niemcy. Owszem, mordowali nas, ale chociaż w bardziej humanitarny sposób i jednak nie wszystkich. A Ukraińcy nie patrzyli i zabijali każdego od nienarodzonych dzieci w łonach matek po starców. A teraz jeszcze pasożyty przyjeżdżają do nas na polski "garnuszek".
    • jerzy_55 Re: ----Banderowcy ---- 12.07.16, 15:46

~Pamięć o Wołyniu do ~lll: Kompletna bzdura, nawet nie chce mi się komentować.
      Człowieku, czy Piłsudski napisał "Nacjonalizm" Doncowa? Czy Piłsudski był twórcą "Dekalogu Ounowca" w 1929, który był zapowiedzią ludobójstwa? W końcu skoro "polski pan" był taki zły, to czemu tak samo mordowali Żydów, Czechów, Ormian, Cyganów? I co "ciekawsze" - Ukraińców. Bo może niektórzy się nie orientują, ale banderowcy wymordowali ok. 60 tys. Ukraińców, a drugi po banderze "bohater" Ukrainy mówił: "Jeśli zabijemy połowę Ukraińców, to druga połowa będzie czysta jak łza". To ma być walka o wolny naród?
    • jerzy_55 Re: ----Banderowcy ---- 12.07.16, 15:47

~Pamięć o Wołyniu do ~lll: Kompletna bzdura, nawet nie chce mi się komentować.
      Człowieku, czy Piłsudski napisał "Nacjonalizm" Doncowa? Czy Piłsudski był twórcą "Dekalogu Ounowca" w 1929, który był zapowiedzią ludobójstwa? W końcu skoro "polski pan" był taki zły, to czemu tak samo mordowali Żydów, Czechów, Ormian, Cyganów? I co "ciekawsze" - Ukraińców. Bo może niektórzy się nie orientują, ale banderowcy wymordowali ok. 60 tys. Ukraińców, a drugi po banderze "bohater" Ukrainy mówił: "Jeśli zabijemy połowę Ukraińców, to druga połowa będzie czysta jak łza". To ma być walka o wolny naród?
    • jerzy_55 Re: ----Banderowcy ---- 12.07.16, 15:51

~smutny : Bardzo lubię filmy Smarzowskiego, ale na ten film nie pójdę. Może kupie bilet w ramach wsparcia , ale nie pójdę.Nie jestem w stanie tego oglądać. Nie jestem w stanie wyobrazić sobie tego bestialstwa Ukraińców nad dziećmi , kobietami w ciąży i każdym człowiekiem, który był Polakiem. Niepojęte bestialstwo. Film był bardzo potrzebny i chwała za to Smarzowskiemu. Nie wierzę w pojednanie, skoro Ukraina buduje swoją historię na kłamstwie i bestialstwie. Warto przeczytać sobie 10 przykazań ounowca. To odwrotność dekalogu jakby szatańskie 10 przykazań.
    • mala200333 Re: ----Banderowcy ---- 13.07.16, 00:36
      Nie wierze im
    • jerzy_55 Re: ----Banderowcy ---- 13.07.16, 18:21
      Senatorowie Jerzy Wcisła i Jan Rulewski przez kilka godzin przetrzymywani w hotelu przez Automajdan
      ? "Zostaliśmy zablokowani przez tzw. Automajdan i nie możemy wyjść z hotelu" - napisał na FB senator Jerzy Wcisła
      ? Razem z senatorem Janem Rulewskim miał spotkać się z matkami ofiar z 2 maja 2014 r. w Odessie
      ? Jerzy Wcisła poleciał na Ukrainę do Odessy na zaproszenie International Foundation for Better Governance
      ? Po południu "blokada" się zakończyła. Senatorowie zamierzają wrócić do Polski
      Wiadomo kto te rzez urzadzil..
    • jerzy_55 Re: ----Banderowcy ---- 13.07.16, 18:26
      ~Marcyś 1 godzinę i 31 minut temu

Pamiętam te wydarzenia, zrobili to po banderowski, na rękawach mieli opaski czerwono-czarne, w polskich mediach była cisza poprawno polityczna. W bestialski sposób zamordowano kilkadziesiąt osób w Domu Związkowca.
    • zamyslona_7 Re: ----Banderowcy ---- 16.07.16, 18:55
      Wiatrowycz się nie myli. On po prostu przemilcza pewne problemy, które z jego punktu widzenia są niezręczne. Propaguje bardzo zwartą wersję historii, w której Bandera i UPA są bohaterami bez skazy - mówi Jarosław Hrycak, szef Katedry Historii Ukrainy na Ukraińskim Uniwersytecie Katolickim we Lwowie, autor takich książek jak "Ukraina. Przewodnik Krytyki politycznej" czy "Nowa Ukraina, nowe interpretacje".

Co doprowadziło do tego, że w Kijowie nadano dwóm ulicom imiona Stepana Bandery i Romana Szuchewycza?

Jarosław Hrycak: To problem na dwóch poziomach. Po pierwsze, Ukraina jest w stanie wojny z Rosją i w tym kontekście Bandera jest dość poręcznym symbolem. W ukraińskiej pamięci nie funkcjonuje on bowiem jako symbol antypolskości czy antyżydowskości, lecz jako symbol oporu przeciw komunizmowi i Rosji. A więc pasuje ? ale komu i do czego? Poza Galicją i Wołyniem symbol Bandery bowiem nie funkcjonuje. Jego mit nie istnieje ani na Zakarpaciu, ani na sąsiedniej Bukowinie, stanowiących część Ukrainy Zachodniej.
      REKLAMA: - Rozwiń

Majdan doprowadził do tego, że mit Bandery zyskał na popularności. Ale mimo to w pamięci historycznej Ukraińców Bandera pozostaje jedną z najbardziej kontrowersyjnych i pełnych sprzeczności postaci. Jeśli chcecie zobaczyć dwie Ukrainy, zacznijcie mówić o Banderze. Od razu zobaczycie podział społeczeństwa na tych, którzy uważają go za bohatera, i tych, którzy uważają go za bandytę. Uważam więc, że nazwanie jego imieniem ulicy w Kijowie jest czymś w rodzaju prowokacji przede wszystkim dla samej Ukrainy. Prowokacji w znaczeniu sprawdzenia, na ile sformowana jest ukraińska pamięć historyczna, na ile Ukraińcy skłonni będą do dyskusji na ten temat i do czego ta dyskusja może doprowadzić. Pomijam tu, jak bardzo ten problem jest bolesny dla polskiej pamięci.
    • jerzy_55 Re: ----Banderowcy ---- 19.07.16, 16:10
      ~kolo123 : SĄSIEDZI....O świcie (godzina 3:00 nad ranem) 11 lipca 1943 oddziały UPA dokonały skoordynowanego ataku na 99 polskich miejscowości, głównie w powiatach horochowskim i włodzimierskim pod hasłem Śmierć Lachom. Po otoczeniu wsi, by uniemożliwić mieszkańcom ucieczkę, dochodziło do rzezi i zniszczeń. Ludność polska ginęła od kul, siekier, wideł, kos, pił, noży, młotków i innych narzędzi zbrodni. Polskie wsie po wymordowaniu ludności były palone, by uniemożliwić ponowne osiedlenie. Była to akcja dobrze przygotowana i zaplanowana. Na przykład, akcję w pow. włodzimierskim poprzedziła koncentracja oddziałów UPA w lasach zawidowskich (na zachód od Porycka), w rejonie Marysin Dolinka, Lachów oraz w rejonie Zdżary, Litowież, Grzybowica. Na cztery dni przed rozpoczęciem akcji we wsiach ukraińskich odbyły się spotkania, na których uświadamiano miejscową ludność o konieczności wymordowania wszystkich Polaków. 10 lipca, w przeddzień "krwawej niedzieli", która rozpoczęła ludobójstwo na Wołyniu, dowódcy banderowców postanowili nie tylko "horiłką", ale i barbarzyńskim widowiskiem dodać animuszu mołojcom szykującym się do rzezi, a zarazem przyzwyczaić ich do rozlewu krwi i okrucieństwa. Zmasakrowanych, ale wciąż żywych polskich oficerów rozkrzyżowano więc na majdanie we wsi Kustycze, a następnie rozerwano na strzępy końmi.
      .Rzeź rozpoczęła się około godz. 3 rano 11 lipca 1943 od polskiej wsi Gurów, obejmując swoim zasięgiem: Gurów Wielki, Gurów Mały, Wygrankę, Zdżary, Zabłoćce ? Sądową, Nowiny, Zagaję, Poryck, Oleń, Orzeszyn, Romanówkę, Lachów, Swojczów, Gucin i inne. We wsi Gurów na 480 Polaków ocalało tylko 70 osób; w kolonii Orzeszyn na ogólną liczbę 340 mieszkańców zginęło 270 Polaków; we wsi Sądowa spośród 600 Polaków tylko 20 udało się ujść z życiem, w kolonii Zagaje na 350 Polaków uratowało się tylko kilkunastu. ...
      71 LAT PÓŹNIEJ......Bojownicy? ?Prawego Sektora? wymordowali w Odessie ponad 100 osób - strzelali ofiarom w głowę, dusili, skręcali karki, a zwłoki podpalali. Obecne tam kobiety przed zastrzeleniem, lub uduszeniem, gwałcili. Oficjalne dane według których, było to 46 agentów rosyjskiej GRU, są tak samo wiarygodne, jak ?latopisy UPA?. Winę za ten mord ponoszą również wszyscy ci, którzy wspierali Euromajdan ? pamiętajcie, macie krew na rękach!
      A POLSKI PREZYDENT....prezydent Komorowski przemawiał w Najwyższej Radzie Ukrainy, gwarantował swoją przyjaźń.
      A kilka godzin później ukraińscy parlamentarzyści uchwalili ustawę gloryfikującą UPA. W tym momencie zrozumiałem, że Ukraina zupełnie nie liczy się z Polską. To, co się stało na Wołyniu, rzeź 100 tys. Polaków przez UPA trzeba mieć z tyłu głowy. Mojego wuja UPA zamordowała, przybijając widłami do drzwi stodoły. Z tego, co wiem, trzy dni umierał. Ich bestialstwo przekracza ludzką wyobraźnię. Hitlerowscy Niemcy tego nie wymyślili, co robili Ukraińcy. (?) Zastanawiam się, na czym prezydent Poroszenko buduje przyszłość Ukrainy. Na krwiożerczym nacjonalizmie? Straszne to. Od dawna mówię, że Ukraińcy powinni wyzbyć się nacjonalizmów, bo jak się nie wyzbędą, to współpraca z Polską będzie bardzo trudna, a w zasadzie niemożliwa (gen. Skrzypczak)
    • jerzy_55 Re: ----Banderowcy ---- 19.07.16, 16:13

~omega do ~kolo123: Niegdyś w sejmie prześcigali się wszyscy w oratorskich popisach na temat tego, że Rzeź Wołyńską trzeba nazwać w uchwale ludobójstwem - a teraz ci sami krzykacze pozują do zdjęć z politycznymi potomkami ludobójców!

A my co? Mamy tylko bezsilnie wygrażać tym pogrobowcom banderowców?

Nie! Politycy, których wybraliśmy, są jak pupa od s.ania do tego, aby nasze stanowisko prezentować całemu światu. Bo jest okazja by nas w końcu usłyszano! Wyjątkowo rzadka okazja. Właśnie teraz możemy postawić weto zarówno UE, jak i Radzie Europy, jeśli nie uznają naszych racji w sprawie Wołynia.

Politycy tańcujący w Kijowie z Tiahnybokami powinni wiedzieć, że nie mają powrotu do polskiego sejmu. A dziennikarze skandujący tam "sława herojam!" nie będą w Polsce czytani. Bo najemnik pióra to nie dziennikarz!

Juszczenkę nie my wybieraliśmy. Natomiast ci z polskich polityków, propagandzistów i dziennikarzy, którzy go wspierali, ścielili mu kobierce w UE - muszą za to odpowiedzieć. Muszą! Bo czas już skończyć z bezkarnością naszych sprzedajnych politykierów. Najwyższy.

Polityka to nade wszystko sztuka przewidywania. Jeśli ktoś uzyskał nasz mandat do politycznej reprezentacji, to jego psim obowiązkiem jest reprezentowanie naszej woli, naszych interesów, naszej pamięci historycznej, w końcu - tych właśnie okrutnie pomordowanych na Wołyniu.

Kto tego nie pojął, kto tego nie czuje - nie jest godzien wypowiadać się w imieniu Polski.
    • jerzy_55 Re: ----Banderowcy ---- 19.07.16, 16:16

~krk do ~zaskoczony: Dokładnie tak, wbrew woli zamieszkujących tam obywateli usiłuje wprowadzić banderowskie rządy, których Ukraińcy Donbasu nie akceptują. Zgodnie z mińskim porozumieniem od prawie 2 lat miały być przeprowadzone w Donbasie demokratyczne wybory, ale rząd w Kijowie ciągle nie jest na nie gotów. Zamiast demokratycznych reform ten rząd ciągle się zbroi przygotowując się do militarnego rozwiązania konfliktu. Trzeba być ślepym, aby nie widzieć braku dobrej woli Kijowa w rozwiązaniu konsekwencji puczu jaki miał miejsce na Ukrainie.
    • jutta_t Re: ----Banderowcy ---- 22.07.16, 15:21
      Za uchwałą w sprawie oddania hołdu ofiarom ludobójstwa dokonanego przez nacjonalistów ukraińskich na obywatelach II RP w latach 1939-1945 zagłosowało 432 posłów, 10 wstrzymało się od głosu. Uchwała ustanawia 11 lipca Dniem Pamięci o Polakach - Ofiarach Ludobójstwa dokonanego przez OUN-UPA na Kresach Wschodnich II Rzeczypospolitej.

Uchwała głosi, że zorganizowany i masowy wymiar bestialskiej zbrodni na Wołyniu i w Małopolsce Wschodniej ma charakter czystki etnicznej i ludobójstwa. W tekście oddano hołd obywatelom II Rzeczpospolitej, bestialsko zamordowanym przez ukraińskich nacjonalistów.

Wyrażono też cześć i wdzięczność żołnierzom Armii Krajowej, Samoobrony Kresowej i Batalionów Chłopskich, którzy podjęli walkę w obronie Polaków, a także tym Ukraińcom, którzy często z narażeniem życia ratowali polskich sąsiadów. Autorzy uchwały zaapelowali o godny pochówek i upamiętnienie wszystkich ofiar zbrodni. Wyrazili też solidarność z Ukrainą walczącą z zewnętrzną agresją.
      • jutta_t Re: ----Banderowcy ---- 22.07.16, 15:32

~mapet : Ten chłopek roztropek mówi jedno a robi drugie. Ustanawia banderowskie święta, zakazuje pod groźba kary mówić źle o banderach, przywraca banderowskie stopnie wojskowe, nazywa imieniem tego ludobójcy ulice skwery czy szpitale, stawia mu pomniki. Niedawno byłem na ukrainie. W ich telewizji historycznej tylko kult bandery, upa i partyzantów. Wg mnie banderyzm dopiero wykiełkował na ukrainie z ziarna które długo sobie lezało w ziemi. Teraz zaczyna coraz szybciej rosnąć. Ze względu na to jak bardzo jest propagowany, reklamowany i nagłasniany najciekawsze jeszcze przed nami.
    • jutta_t Re: ----Banderowcy ---- 22.07.16, 15:33

stankarol98 : No skoro my wybaczamy zbrodnie banderowcom , zgodnie z maksymą papieża na którego ludobójca Patroszenko się powołuje, a oni w zamian naszego przebaczenia sprawców tej zbrodni czynią bohaterami swojego narodu, to o jakim pojednaniu mowa? Ofiara przebacza,, a bękarty sprawców gloryfikuje katów. Gdzie tu jest przebaczamy i prosimy o przebaczenie? czy Patroszenko jest idiotą czy ofiary ma za idiotów? Gdyby katów nie mianowali bohaterami można było sobie przebaczać! Po za tym my nie mamy za co przepraszać swoich katów!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka