jerzy_55 Re: Tak sobie.. 13.04.16, 18:09 justin23 : Zdrada Narodu Polskiego jest właśnie na Krakowskim przedmieściu i w kościołach. To PIS zdradzał jako opozycja Polaków, a po dojściu do władzy zdradza panosząc się bezkarnie naszą konstytucyjną zwierzchnią władzą NARODU stawiając wszędzie pomniki Lechowi Kaczyńskiemu, które będą za chwilę usuwane podobnie jak pomniki bohaterów Czerwonej Armii. To jest rozbój POLSKI przez mściwych dziadów i pseudo religijnych patriotów, którzy nam więcej szkodzą niż poprzednia ekipa partyjna, która też" święta" - nie była !! Politycy nie róbcie z POLSKI - SYRII i UKRAINY ! To nikomu jest niepotrzebne.Weźcie się za ograniczanie swoich partyjnych dóbr i likwidujcie liczebnie waszych parlamentarnych darmozjadów WYBRANYCH . Weźcie się do roboty, której się uczyliście, a nie bogaćcie się bezwstydnie na polityce . Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: Tak sobie.. 13.04.16, 18:19 ~Abby : Czy nie mozecie sie zrzucic w kraju na psychiatre dla tego babsztyla? Zycie juz za nia, samotne zycie, ona tak sie dowartosciowuje, bluzgajac. Nie zna innego zycia. Jej wyksztalcenie...przy calkowitym braku kultury jest jak uzywany papier toaletowy. Powiedzenie do kogos na obradach sejmu...myszko-agresorko pokazalo prawdziwie puste oblicze tej baby. To jakis kabaret, i to sam PiS go tworzy. Pozbyli sie innych kabaretow, zapominajac o tym z Sejmu. Gdzie tam Ani mru mru...do tekstow Pawlowicz... Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: Tak sobie.. 13.04.16, 18:20 ~lala : Czytaj. Jeśli ktoś działa przeciwko interesom Yarusia małego i kundli jego typu Pawłowicz to donosicielstwo. Pawłowicz wydaje się, że poz PiSem też są ludzie żyjący od urodzenia na kolanach przed wielebnymi. I każde podniesienie głowy, będzie karane. Istoto Pawłowicz, mylisz się, że wraz z biskupami zamkniecie nam usta. Nie będziemy PiSowskimi niewolnikami. Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: Tak sobie.. 13.04.16, 18:21 ~myk : Jaki jest sens istnienia 64-letniej niepokalanej panny? Zgorzkniałej i nienawistnej. Która na dodatek rości sobie prawo do ingerowania w życie normalnych ludzi... Na pokaz świątobliwa, a wewnątrz bestia, która pierwsza podkładałaby ogień pod stosy... Gdyby urodziła się ze 30 lat wcześniej, z pewnością zrobiłaby błyskotliwą karierę w SS, tam byłaby w żywiole. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 13.04.16, 18:25 Nie będzie zgody na to, żeby w TVP obrażać uczucia, bardzo jeszcze gorące i bardzo nabrzmiałe, rodzin ofiar katastrofy smoleńskiej - tak szef TVP Jacek Kurski odpowiedział przed sejmową komisją kultury na pytanie o zdjęcie z anteny w ubiegłym tygodniu programu "Pegaz". Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 13.04.16, 18:25 Wiadomości ? Kraj Obserwuj15378 PAP 21 minut temu Jurgiel: kierownictwo stadniny w Janowie Podlaskim odwołałem za złodziejstwo "Za złodziejstwo zwolniłem, nie za niefachowość" ? tak tłumaczył powód zwolnienia kierownictwa stadniny koni w Janowie Podlaskim minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel. Jak dodał, nie będzie trzymał "facetów, którzy z działalności na majątku państwowym organizują sobie lekkie życie". Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 13.04.16, 18:27 Wiadomości ? Kraj Obserwuj15378 PAP 21 minut temu Jurgiel: kierownictwo stadniny w Janowie Podlaskim odwołałem za złodziejstwo "Za złodziejstwo zwolniłem, nie za niefachowość" ? tak tłumaczył powód zwolnienia kierownictwa stadniny koni w Janowie Podlaskim minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel. Jak dodał, nie będzie trzymał "facetów, którzy z działalności na majątku państwowym organizują sobie lekkie życie". Udostępnij 3 Skomentuj Komentarze 116 Krzysztof Jurgiel (po lewej) Foto: Agencja Gazeta Krzysztof Jurgiel (po lewej) [Przypnij na Pinterest] [Podziel się] Jurgiel podczas posiedzenia komisji rolnictwa przedstawił informację na temat aktualnej sytuacji w Stadninie Koni w Janowie Podlaskim. Obecni na posiedzeniu przedstawiciele branży hodowców koni w Polsce zadawali mu pytania dotyczące stadniny, m.in. powodów odwołania jej kierownictwa. Jak tłumaczył Jurgiel, odpowiednie organy - NIK, nadzór właścicielski i organy ścigania - stwierdziły szereg nieprawidłowości w funkcjonowaniu tej stadniny pod kierownictwem byłego prezesa Marka Treli. Minister, powołując się na wyniki kontroli, mówił między innymi, że działalność stadniny w zakresie hodowli koni przynosiła straty, w stadninie nie był zatrudniony na podstawie stałej umowy o pracę weterynarz, część zawieranych przez stadninę umów była niekorzystna, strona internetowe stadniny znajdowała się na prywatnym serwerze. Zaznaczył też, że stwierdzono nieprawidłowość w umowie najmu mieszkania miedzy spółką a prezesem, nieterminowe regulowanie zobowiązań stadniny, a także wydzierżawianie innym podmiotom nieruchomości bez umów oraz nieegzekwowanie należność z tego tytułu, nieprawidłowości w stosowaniu stawek i nieegzekwowanie należność za "hotelowanie koni" i stosowanie preferencyjnych stawek za usługę. Dodał, że w stadninie bez pisemnych umów udostępniano lokale mieszkalne osobom postronnym. "Nie będę się tłumaczył z faktów, które przedstawiły organy kontrolne. Ja nie dokonywałem oceny, tylko przedstawiłem fakty. (...) Mówię o zarządzaniu, o złodziejstwie.(...) Mój obóz polityczny nie będzie tego tolerował. Panowie za 8 zł za rybę szukaliście winnego ministra, bo za 8 zł rybę kupił, a tu miliony wypadają" - podkreślił Jurgiel. "Za złodziejstwo zwolniłem, nie za niefachowość" ? mówił Jurgiel. "Nie kwestionuje wiedzy pana Treli, ale skoro organy ścigania i NIK stwierdzają niegospodarność, bez rachunku wynajmowanie lokali, wbrew przepisom, to o czym tu mówić. To ja mam jako minister (...) trzymać facetów, którzy z działalności na majątku państwowym organizują sobie lekkie życie?" - pytał szef resortu rolnictwa. Zapowiedział, że w najbliższym czasie zostanie sporządzony program rozwoju stadniny w Janowie Podlaskim. "Powołałem radę ds. hodowli, która dokona oceny, analizy SWOT (analizy mocnych, słabych stron, szans i zagrożeń) hodowli koni" - poinformował. Agencja Nieruchomości Rolnych ogłosiła postępowanie kwalifikacyjne na stanowisko prezesa Stadniny Koni Arabskich w Janowie Podlaskim. Nabór potrwa do 30 maja. Ogłoszenie konkursu na prezesa janowskiej stadniny Jurgiel zaapowiedział na początku kwietnia. Kierujący stadniną Marek Skomorowski oddał się do dyspozycji prezesa ANR w związku - jak tłumaczył minister - z "nagonką medialną". Chodzi o sprawę padnięcia klaczy Prerii i Amry należących do Shirley Watts. Marek Skomorowski został powołany na stanowisko prezesa po zwolnieniu długoletniego szefa tej stadniny Marka Treli. Jako powód jego dymisji wskazano "utratę zaufania" oraz niegospodarność. (RZ) Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 13.04.16, 18:41 ~Ja : Panie Jurgiel - a co z przekrętkami w SKOK-ach. Posłowie PiS nakradli ile tylko mogli, a dziesiaj są senatorami z ramienia Waszej partii!" Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 13.04.16, 18:42 ~karen do ~pi i śpi: panie Jurgiel,cos pan zrobil,obciach na caly swiat,fachowcow zdeptaliscie a powolaliscie swoje miernoty i teraz my podatnicy bedziemy placic za wasza chec zemsty-fortuna kolem sie toczy prosze o tym pamietac Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 13.04.16, 18:43 ~kopyto : Za złodziejstwo to Jurgiel powinien zawiadomienie do prokuratury złożyć . A za lekkie życie to cała pisowska władza powinna polecieć . Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 13.04.16, 18:51 ~olo : Panie Jurgiel p...sz Pan jak potłuczony. Od złodziejstwa jest policja ,prokuratura i sądy .Czy uzurpujesz Pan sobie kompetencje tych organow jak pański nadpremier. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 13.04.16, 18:57 Donald Tusk skomentował oskarżenia, które pojawiają się pod jego adresem w związku z katastrofą smoleńską. - Jestem pewien, że ten radykalny wrzask, jaki rozległ się w Polsce, jest spowodowany kolejnymi ustaleniami ekspertów i prokuratury dotyczącymi tego, co działo się w ostatnich chwilach przed katastrofą - powiedział przewodniczący Rady Europejskiej. Jego zdaniem ujawnione niedawno nagrania wywołują "nerwowość u Antoniego Macierewicza i Jarosława Kaczyńskiego". Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 13.04.16, 18:59 Resort wskazuje na przekroczenie budżetu instytucji i dane dot. czytelnictwa. Pod listem otwartym do ministra kultury Piotra Glińskiego ws. odwołania na początku kwietnia Gaudena z funkcji dyrektora Instytutu Książki podpisali się m.in. Stefan Chwin, Janusz Głowacki, Paweł Huelle, Julian Kornhauser, Hanna Krall, Ewa Lipska, Wiesław Myśliwski, Jerzy Pilch, Adam Zagajewski. Sygnatariusze listu uważają, że odwołanie Gaudena jest aktem politycznej zemsty i może tylko zaszkodzić polskiej kulturze. Podkreślają, że Gauden był doskonałym dyrektorem instytutu i doprowadził do jego rozkwitu. "Odnosząc się do treści listu otwartego pisarzy, kolegów i współpracowników byłego dyrektora Instytutu Książki pragniemy zauważyć, że o odwołaniu pana Grzegorza Gaudena decydowały czynniki, których sygnatariusze listu zdają się nie dostrzegać" - czytamy we wtorkowym komunikacie MKiDN. Podkreślono, że instytut na realizację swoich celów statutowych dysponował określonym budżetem, który Gauden przekroczył o blisko 600 tys. zł. MKiDN zaznacza, że złamanie dyscypliny finansowej zostało stwierdzone w wyniku kontroli zarządzonej w kwietniu ubiegłego roku przez ówczesną minister kultury Małgorzatę Omilanowską. Resort zwraca uwagę, że statutowym celem Instytutu Książki jest popularyzacja czytelnictwa, tymczasem w 2015 r. tylko 37 proc. Polaków przeczytało co najwyżej jedną książkę, a w 2014 r. ? 43 proc. "Trudno więc bronić tezy, że Pan Gauden miał na swoim koncie same sukcesy. Doszukiwanie się innych, niż merytoryczne, powodów odwołania dyrektora Instytutu Książki wobec powyższych argumentów jest bezzasadne" ? czytamy w komunikacie. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 13.04.16, 19:00 ~alex60 : "Resort zwraca uwagę, że statutowym celem Instytutu Książki jest popularyzacja czytelnictwa, tymczasem w 2015 r. tylko 37 proc. Polaków przeczytało co najwyżej jedną książkę, a w 2014 r. ? 43 proc." Tłumaczenie tak absurdalne, aż przygina do ziemi. A może warto , zamiast zmiany Dyrektora Instytutu Książki, sypnąć dotacją dla nich na kampanię społeczną propagującą czytelnictwo. W końcu Instytut książki jest bardziej do tego predestynowany niż telewizja TRWAM. Jak słusznie zauważył resort " celem Instytutu Książki jest popularyzacja czytelnictwa", tymczasem czego dowiedziałam się 2 dni temu? ŹRÓDŁO INTERNET Wiadomości ? Telewizja Trwam 11 kwi, 21:41 Ministerstwo Kultury rozdaje dotacje. 140 tysięcy złotych na kampanię w Telewizji Trwam "Czytaj! ? to najlepsza inwestycja, na jaką zawsze Cię stać" ? ta kampania społeczna w Telewizji Trwam otrzyma dotację w wysokości 140 tysięcy złotych od Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. To najwyższa kwota, jaką otrzymał pojedynczy podmiot w gronie 24, których odwołania uwzględnił resort kierowany przez wicepremiera Piotra Glińskiego. Środki te popłyną w ramach programu "Promocja literatury i czytelnictwa". Ręce i szczęka opadają. Czy kogoś już kompletnie pogięło?? Dużo czytam, bo to lubię. A pomysł, by miała mnie zachęcać do tego telewizja Rydzyka (za grubą publiczną kasę) budzi moją wesołość. Pomieszaną ze złością i przygnębieniem. Bo oto mój kraj pogrąża się w otchłani absurdu, trwonione są nasze pieniądze, a rodacy w większości albo głośno klaszczą, albo milczą. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 13.04.16, 19:05 ~hania : Przecież nie można dopuścić do tego żeby Polacy stawali się coraz mądrzejsi. Trzeba dokonać dobrej zmiany na gorsze, żeby było lepiej. Czyli - żeby głosujące stado było bardziej spolegliwe. Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 13.04.16, 19:06 ~rang do ~pytam: Sadzac po tym co sie dzieje, nagonce, szukaniu czarownic, wywalaniu myslacych inaczej to 1968. Widac naczelnik zatesknił za czasami młodosci, a wierni probuja mu je przypomniec Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 13.04.16, 20:42 Z Netu...Te nagrania ukazuja ,ze Antek cierpi na nieuleczalna chorobe " zespol Macierewicza " i ,ze ta choroba dopadla takze wielu rodakow . Odpowiedz Link
black_jotka Re: Tak sobie.. 13.04.16, 21:19 Z Netu...... mają robotę ... o pani Jadwidze Goss już była mowa ... teraz LOTOS dla kumpla "Pietryszyn, prywatnie przyjaciel, a w przeszłości także pożyczkodawca byłego rzecznika PiS Adama Hofmana to jeden z największych beneficjentów pisowskiej miotły w spółkach skarbu państwa. To także chodzący dowód na to, że Hofman, choć odsunięty od polityki nadal ma wpływ na prorządowe kadry." biznes.newsweek.pl...y,383852,1.html Muszę poszukać w pamięci, czy jakiś pisior kasy ode mnie nie pożyczał )) Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 13.04.16, 21:24 Karczewski: Tusk zachował się skandalicznie, powinien mnie przeprosić - Donald Tusk zachował się skandalicznie, zaatakował mnie brutalnie. To zakompleksiony polityk, który wychował się na podwórku. Powinien mnie przeprosić - powiedział w "Faktach po Faktach" w TVN24 Stanisław Karczewski. Marszałek Senatu w ten sposób odpowiedział na słowa przewodniczącego Rady Europejskiej podczas spotkania z dziennikarzami w Strasburgu. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 13.04.16, 21:26 Tusk był przez polskich dziennikarzy pytany o wcześniejszą wypowiedź Karczewskiego. W Radiu Zet powiedział on, że były lider Platformy Obywatelskiej zasłużył na karę "bezwzględnego, ciężkiego więzienia". - Jestem zwolennikiem rzetelności, prawdy i rozliczenia. Jeśli ktoś popełnił błąd, to powinien odpowiedzieć - dodał. Komentował wtedy, pytany przez Monikę Olejnik, wypowiedź Ewy Stankiewicz. Dziennikarka powiedziała, że Donald Tusk, jako odpowiedzialny za katastrofę smoleńską, powinien "ponieść najwyższą karę, specjalnie przywróconą do prawodawstwa polskiego w tej sprawie". REKLAMA Jak na słowa Karczewskiego zareagował sam Tusk? Nazwał go "człowiekiem o niskim poziomie etyki i intelektu". - Donald Tusk zachował się w sposób drastyczny i brutalny. Nie przeczytał, nie dowiedział się, jak brzmiały moje słowa. A jeżeli to zrobił, to niech przeczyta jeszcze raz. Bardzo się pomylił. Radzę panu premierowi bardzo uważnie czytać to, co jest napisane, a nie strzelać kulą w płot. Oczekuję przeprosin - dodał gość wieczornego programu w TVN24. Polityk PiS dodał też, że jego zdaniem były lider Platformy Obywatelskiej nie powinien być wybrany na drugą, dwuipółletnią kadencję na fotelu przewodniczącego Rady Europejskiej. Jak argumentował, Tusk nie sprawdził się na tym stanowisku, podobnie jak na poprzednim, czyli premiera Polski. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 13.04.16, 21:27 ~szambonurek : Pan Karczewski- senior nie sprawdził referencji bony, która wychowywała małego Stasia. I teraz Stanisław zamiast odpowiadać rezolutnie na pytania dziennikarza, zalewa redaktora i potencjalnych widzów słowotokiem absurdalnych banałów ! Metoda "zagadać na śmierć" w domach inteligenckich ( i nie tylko ! ) już się nie sprawdza. Żeby zainteresować i PRZEKONAĆ DO SWYCH RACJI , trzeba w ogóle MIEĆ COŚ SENSOWNEGO DO POWIEDZENIA ! Amen. P.S. Sam pobyt na salonach nie wystarcza. Potrzebna jest jeszcze kindersztuba. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 13.04.16, 21:27 ~tad. 2014 godz. 20:40 : tad. 2014 do Marszałka Senatu A jak wyjdzie, że Pan Tusk jest w niczym winien to co będzie?. Panie Marszałku dlaczego nie kłapiecie teraz o komisji międzynarodowej dla zbadania katastrofy smoleńskiej, odpowiem, bo by was wyśmiali za te bzdury co Macierewicz wygadywał. Winnego to upatruj w swoim koledze z PIS-u Jarosławie Aleksandrze Kaczyńskim on jest największym winowajcą, a sumienie mu nie pozwala żyć w spokoju i musi na kogoś zgonić winę tej tragedii. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 13.04.16, 21:28 ~corsair : Panie Karczewski. Próbuje pan przemawiać do '' ciemnego ludu '', jak dawniej pan do chłopów pańszczyźnianych. Panu przeszkadza wychowanie Donalda Tuska na podwórku, jak miliony przed nim. Tymczasem intelektualnie stoi on nad panem na takich wyżynach, że ich pan dostrzec nie potrafi. Dla pana, panie Karczewski - wstyd i hańba, dla pana Tuska - cześć i chwała. Nie sądziłem, że dożyję czasów, kiedy rządy w Polsce przejmą łotry i łajdaki. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 13.04.16, 22:02 PE odrzucił kandydaturę Janusza Wojciechowskiego do Europejskiego Trybunału Obrachunkowego ? Janusza Wojciechowskiego poparło 288 europosłów, przeciw było 358 ? PE potwierdził wcześniejszą negatywną opinię komisji ds. kontroli budżetowej ? Mandat 6 członków Europejskiego Trybunału Obrachunkowego wygasa 6 maja ? Decyzję o powołaniu członków ETO podejmują państwa członkowskie w Radzie UE Odpowiedz Link
nefretete993 Re: Tak sobie.. 14.04.16, 01:03 ~_AAA_ : przecież ten rząd na czele z prezydentem jest ubezwłasnowolniony przez kaczyńskiego, nie mają swojego zdania (co pan każe sługa musi), więc ja się pytam po co tylu ludzi siedzi na etatach jako podstawione słupy i biorą kasę, naszą kasę z naszych podatków. Odpowiedz Link
nefretete993 Re: Tak sobie.. 14.04.16, 01:13 Z Netu...SJONALNIE i JEDNOZNACZNIE ! Przed chwilą w jednej z komercyjnych stacji TV można było zapoznać się z opinią byłego Rzecznika Praw Obywatelskich, byłego sędziego Trybunału Konstytucyjnego ? wielkiego prawnika Profesor Ewy Łętowskiej - odnoszącą się do dzisiejszej Rezolucji Parlamentu Europejskiego. Argumenty były wysoce profesjonalne, wyważone, jasne i zrozumiałe dla każdego - a konkluzja jednoznaczna. Po prostu należy stosować się do obowiązującej Polskiej Konstytucji ? i tylko tego oczekuje w sentencji Rezolucji przygniatająca większość posłów Parlamentu Europejskiego. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 14.04.16, 17:02 ~olo : patrząc na to zdjecie i tą osobe ubraną na granatowo z rekoma w górze , zastanawiam się tylko jakim trzeba być tak delikatnie mówiąc półgłówkiem aby głosować na takiego kogoś , do jej to już raczej nawet dr. Haus nie pomorze, ewidentmie widać iż pomyliła sale sejmową z jakimś koncertem , a podsumowując i cytując klasyka " sfiksowała bo dawno chłopa nie miała, chłopa jej potrzeba " , tylko kto będzie taki zdesperowany Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 14.04.16, 17:03 ~Jasiu : Zdjęcie z wyciągniętymi rękoma dr Pawłowiczównej pokazuje jak niski i żenujący poziom moralny i intelektualny prezentują posłowie PiS a może i cała ta ekipa w sile 460 chłopa. Dla Pawłowiczowej głosowanie to jakieś zwycięstwo, w jakiejś walce, w której ktoś komuś dokopal. Sądziłem, że głosowania powinny być wyważone, ich efekt skutkować naszym dobrem wspólnym, a oddany głos powinien napawać satysfakcją z posłowania. Ale żeby się cieszyć z tego, że komuś się dokopalo - a przy okazji tego głosowania - dodatkowo kolejny raz łamiąc prawo w Polsce ? Ohyda, nothing less, nothing more. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 14.04.16, 17:03 ~Emerytka : Co widać na tym zdjęciu?Otóż tak cieszy się Prawo i Sprawiedliwość z bezkarności,że mogą robić w sejmie co chcą bez względu na Konstytucję i prawo obowiązujące.Ich i tak zawsze będzie na wierzchu bo mają większość a prawo jest takie jakie sobie sami wymyślą.I w ten właśnie sposób Polska na własne życzenie spadła niżej aniżeli była w latach 1945 - 1989r. Jednak Bismarck miał rację mówiąc:chcecie aby Polska upadła? Dajcie się im samym rządzić. I to właśnie się stało!!! Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 14.04.16, 17:04 ~Aleks do ~jk: Ale właśnie komunę w najgorszym wydaniu funduje nam PIS. Wszystko centralnie sterowane. Cenzura w mediach. Ręczne sterowania prokuraturą. I tak można wymieniać. Dodać do tego hasła "precz z obcym kapitałem" = wszystko państwowe (bo Polacy nie mieli jeszcze szansy dorobić się kapitału własnego, który w innych krajach budowany był przez pokolenia). I masz. To jest właśnie komuna, a nie prawo do aborcji - takie tematy to tylko zastępczaki. Jarkowi właśnie marzy się komuna, z jednym Sekretarzem Jarosławem, który nie musi się liczyć z żadnym parlamentem, sądem, prawem i wszystkim steruje ręcznie. Koszmar powraca i to w bardziej przerażającej formie, bo od swoich, a nie od "zaborców". Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 14.04.16, 17:06 ~Prezes666 : Witamy w szpitalu psychiatrycznym im "Kaczego Mściwoja- Prezesa" Rządy najjaśniejszej zaczynają przypominać rządy pana Janukowycza który ku uciesze Rosji doprowadził kraj do ruiny a potem poszło z górki. Teraz wystarczy wykarczować miejsce na desant wojsk rosyjskich w Białowieży i też pójdzie z górki a nasi obrażeni na obecny żondd sojusznicy wesprą nas zajmując tereny które kiedyś należały do Niemiec oprócz Prus Wschodnich oczywiście. Później Rosjanie oddadzą nam wrak tupolewa a obecny żondd ogłosi sukces i że warto było czy jakoś tak i dorzucą stówę na pierwsze dziecko z pieniędzy podatników a oświecony naród znowu ich wybierze Ament Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 14.04.16, 17:08 Posłanka Kukiz'15 Małgorzata Zwiercan zagłosowała za Kornela Morawieckiego, czyli zostało dokonane przestępstwo. Są na to dowody. Zgłosiłem się z wnioskiem do marszałka Sejmu o reasumpcję głosowania, czyli żeby można było głosować raz jeszcze. Takiej możliwości nam nie dano - stwierdził dziś na briefingu w Sejmie Ryszard Petru. Lider Nowoczesnej. Agnieszka Pomaska z PO poinformowała na Twitterze, że rozmawiała z posłanką z Zwiercan, która przyznała się do głosowania za posła Morawieckiego. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 14.04.16, 17:12 Są już pierwsze reakcje rodzin na informacje o planowanych ekshumacjach ciał prawie wszystkich ofiar katastrofy smoleńskiej. Jak informuje reporter TVN24, część rodzin nie chce się na to zgodzić, uważając te działania za zbędne. - Będę zdecydowanie przeciwko - mówił Paweł Deresz, wdowiec po Jolancie Szymanek-Deresz. (www.tvn24.pl) Odpowiedz Link
jutta_t Re: Tak sobie.. 14.04.16, 17:13 Z kolei już cztery lata temu Małgorzata Wasserman - córka tragicznie zmarłego Zbigniewa Wassermana, dziś posłanka PiS - przekonywała w TVN24, że bez ekshumacji wszystkich ciał nie jest możliwe dalsze prowadzenie śledztwa w sprawie Smoleńska. W 2011 i 2012 r. prokuratura przeprowadziła w sumie 9 ekshumacji. Wykazały one złożenie sześciu ciał w niewłaściwych grobach. Polscy śledczy wykryli wtedy błędy w dokumentacji medycznej przygotowanej przez Rosjan, pomimo prawidłowej identyfikacji przez rodziny. O plany dotyczące przyszłych ekshumacji był też pytany w czwartek w "Jeden na jeden" szef MSWiA Mariusz Błaszczak. Jak mówił, to delikatna sprawa, ale wierzy w profesjonalizm prokuratora Marka Pasionka, prowadzącego śledztwo w tej sprawie. - Tego rodzaju decyzje są konsekwencją zaniedbań związanych z niedochodzeniem prawdy o przyczynach katastrofy smoleńskiej - komentował szef MSWiA. Szczegóły dotyczące ewentualnej ekshumacji 90 ciał ofiar katastrofy pozostają nieznane. Zastępca prokuratura generalnego Marek Pasionek na pytania dziennikarzy m.in. w tej sprawie odpowie dopiero w poniedziałek. (www.tvn24.pl) Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: Tak sobie.. 14.04.16, 17:26 Prof. Jan T. Gross, autor kontrowersyjnej książki "Sąsiedzi" o mordzie w Jedwabnem, przez kilka godzin składał wyjaśnienia w katowickiej prokuraturze okręgowej. Chodzi o głośny artykuł Grossa w niemieckim dzienniku "Die Welt". Napisał w nim, że "Polacy, którzy zasłużenie są dumni z oporu ich społeczeństwa wobec nazistów, faktycznie zabili w czasie wojny więcej Żydów niż Niemców". Co grozi socjologowi? Jak poinformowała Fakt24 Marta Zawada-Dybek, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Katowicach, Jan Tomasz Gross był przesłuchiwany w charakterze świadka w związku ze śledztwem wszczętym jesienią ubiegłego roku. - Śledztwo jest prowadzone w oparciu o zawiadomienia o przestępstwie, jakie wpłynęły do prokuratury - tłumaczy Zawada-Dybek. Jak tłumaczy, zawiadomienia "składały zarówno osoby fizyczne jak stowarzyszenia i fundacje zarówno z Polski jak i zagranicy". - Śledztwo prowadzone jest pod kątem ewentualnego popełnienia przestępstwa polegającego na znieważeniu narodu polskiego w związku z publikacją prasową w niemieckim dzienniku "Die Welt" - podkreśliła rzeczniczka prokuratury. Nie chciała jednak ujawnić szczegółów przesłuchania i potwierdzić, jaki miało przebieg. Sam Gross na łamach "Time of Israel" przyznał, że spędził w prokuraturze aż pięć godzin. Mocne słowa Jana T. Grossa w "Die Welt" W artykule napisanym dla Project Syndicate, opublikowanym we wrześniu ubiegłego roku przez internetowe wydanie "Die Welt", socjolog przeanalizował postawę krajów Europy Wschodniej w związku z przyjmowaniem uchodźców. Pisał o m.in. o ksenofobii i nietolerancji europejskich krajów, które same do niedawna, gdy jeszcze znajdowały się za Żelazną Kurtyną, marzyły o wolności. Postawę polskich władz Polski w deklaracjach dotyczących przyjmowania uchodźców publicysta nazywa bezlitosnym zachowaniem i bezczelną retoryką. Gross tłumaczył, że Żydzi, którzy powrócili po wojnie do Polski czy na Węgry, byli zmuszeni do ucieczki do Niemiec, w obawie przed prześladowaniami. Sytuację Żydów porównał do obecnej sytuacji imigrantów, którzy spotykają się z niechęci ze strony państw Starego Kontynentu. ? Nie tak dawno, w pierwszych latach po wojnie Żydzi, którzy przeżyli Holokaust, musieli uciekać przed morderczym antysemityzmem swoich polskich, węgierskich, słowackich i rumuńskich sąsiadów - właśnie do Niemiec, gdzie szukali schronienia w obozach dla uchodźców ? pisał Jan Tomasz Gross. Lawinę negatywnych komentarzy wywołały jednak te słowa: "Polacy, którzy zasłużenie są dumni z oporu ich społeczeństwa wobec nazistów, faktycznie zabili w czasie wojny więcej Żydów niż Niemców". Artykuł nie ukazał się w polskiej wersji Project Syndicate. Redakcja uznała, że autor "przekroczył granice swobody publicystycznej". Michał Kobosko, redaktor naczelny Project Syndicate Polska, napisał w oświadczeniu na Facebooku, tuż po publikacji tekstu w amerykańskiej wersji, że zrezygnowano z publikacji ze względu na "tezę, jakoby Polacy w czasie wojny zabili więcej Żydów niż Niemców". - Autor nie zaproponował cienia dowodu, który uwiarygadniałby tę dość szokującą tezę - tłumaczył Kobosko. Przesłuchania w prokuraturze to nie jedyny problem Grossa. Kilka miesięcy temu Kancelaria Prezydenta RP poprosiła o opinię w sprawie ewentualnego odebrania mu Krzyża Kawalerskiego Orderu Zasługi. Rzecznik Andrzeja Dudy, Marek Magierowski, przyznał, że prezydent dostał od obywateli wiele wniosków w tej sprawie. Prof. Jan Tomasz Gross, socjolog, historyk, wykładowca na wydziale wydziale historii Uniwersytetu Princeton, a wcześniej, przez lata - wykładał socjologię na Uniwersytecie Yale. W 1968 roku wyemigrował z Polski do USA. Zasłynął z książek o pogromie ludności żydowskiej: ?Sąsiedzi? (2001), "Strach" (2006) i ?Złote żniwa" (2011). Jego publikacje odbiły się szerokim echem w Polsce. Najgłośniej było o "Sąsiadach", opisujących mord na Żydach w Jedwabnem, niewielkiej miejscowości w powiecie łomżyńskim. Autor wskazuje w niej na odpowiedzialność Polaków za dokonanie zbrodni na Żydach. Zgodnie z polskim prawem, kto publicznie znieważa Naród lub Rzeczpospolitą Polską, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. Odpowiedz Link
jerzy_55 Re: Tak sobie.. 14.04.16, 17:27 Kopali po głowie, bili, popychali, uderzali z całej siły nawet gdy leżał na ziemi. W Brzeszczach, gminie gdzie mieszka premier Beata Szydło, dwóch pijanych mężczyzn rzuciło się na 33-letniego Ukraińca w środku w sklepu, w biały dzień. Wszystko przez to, że nie spodobał im się jego wschodni akcent. Napad zarejestrowała sklepowa kamera. Odpowiedz Link