seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 18.07.17, 15:54 Posłowie zajmują się przygotowanymi przez Prawo i Sprawiedliwość zmianami w ustawie o Sądzie Najwyższym. Po uzupełnieniu porządku obrad o ten punkt, przedstawiciele opozycji nie pozostawili suchej nitki na stronie rządowej. W dalszej części przemawiali prezes Sądu Najwyższego Małgorzata Gersdorf oraz RPO Adam Bodnar. W ostrych słowach odpowiedział im Zbigniew Ziobro. Podczas gorącej dyskusji Antoni Macierewicz zapowiedział złożenie wniosku do Komisji Etyki Poselskiej ws. wystąpienia Borysa Budki z PO. Podczas przemowy szefa MON opozycja skandowała: do Putina!. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 18.07.17, 15:56 Projekt PiS zakłada autorytarną Polskę, a takiej przecież nie chcieliści – mówi poseł Cezary Tomczyk Ma racje Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 18.07.17, 16:05 I tutaj nie brakowało emocji. W trakcie dyskusji na mównicę wszedł poseł PO Sławomir Nitras. - Chciałbym, żeby pan nam wyjaśnił, dlaczego pan sobie zawsze wybierze jakiegoś posła Platformy i do niego się zwraca. Niech pan sobie znajdzie kolegę we własnym klubie i do niego się przyczepia. Te uwagi o dzwonku, że się panu dzwonek popsuł, to nie do mnie. Ja sobie nie życzę, to nie do mnie - mówił do Joachima Brudzińskiego. - Jak się panu dzwonek popsuł, to może pan sobie zadzwonić pewną częścią ciała, efekt będzie dokładnie podobny - zakończył poseł PO. - Dziękuję za ten niezwykle merytoryczny, jak zwykle w pana przypadku, wniosek formalny - skomentował wicemarszałek Sejmu. Obaj panowie startują w wyborach ze Szczecina, ich sprzeczki mają więc wymiar walki o lokalnych wyborców. Panowie kłócą się na Twitterze, a także odwiedzają w biurach poselskich. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 18.07.17, 16:17 "Pod sąd!", "KGB!", "Do Putina!" - takie okrzyki towarzyszyły ministrowi obrony narodowej Antoniemu Macierewiczowi, gdy wychodził na mównicę w trakcie pierwszego czytania projektu ustawy o Sądzie Najwyższym. - Gdyby chociaż jedna z tych osób, które teraz ośmielają się znieważać mnie, w roku 1976, 1980 i później próbowały zrobić cokolwiek na rzecz polskich robotników i przeciwko Sowietom, to wtedy moglibyście to krzyczeć - komentował Macierewicz. (www.tvn24.pl) Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 18.07.17, 16:22 PiS wyraźnie spieszy się z wprowadzeniem poselskiego projektu ustawy o Sądzie Najwyższym. Pierwotnie jego pierwsze czytanie miało odbyć się w środę. Tymczasem okaZalo sie ze jest we wtorek Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 18.07.17, 17:43 Andrzej Duda rozmawiał z Angelą Merkel. Kanclerz Niemiec pogratulowała szczytu Trójmorza Rozmowa telefoniczna trwała 45 minut. Tematem rozmowy był m.in. szczyty Trójmorza w Warszawie i G20 w Hamburgu oraz rozmowy z prezydentem USA Donaldem Trumpem. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 18.07.17, 17:58 Państwo polskie wciąż się stacza i boję się, że ta równia pochyła się skończy i Polska wpadnie w przepaść. Boję się, że to już niedługo i że prezydent Andrzej Duda przyłoży do tego rękę - mówi Gazecie.pl prof. Jan Zimmermann, promotor doktoratu Andrzeja Dudy na Uniwersytecie Jagiellońskim. Odpowiedz Link
dunant Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 18.07.17, 20:30 Jednak przy 100-procentowej frekwencji, pozyskaniu Kukiz '15 i pojedynczych głosów PiS ma szansę na wstawienie do KRS swoich ludzi. Propozycja prezydenta nie uniemożliwia więc przejęcia KRS, tylko znacząco je utrudnia. Odpowiedz Link
dunant Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 18.07.17, 20:35 .... polecam przeczytać Konstytucję RP. Jeden i drugi pomysł (PiS i Prezydenta) jest niekonstytucyjny, gdyż Ustawa Zasadnicza wyraźnie mówi, w jaki sposób wyłaniani są członkowie KRS... Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 18.07.17, 23:06 Maliniak nie powiedział, że zawetuje. On tylko chwilowo wstrzyma się od podpisania, ale bądźmy spokojni, on to podpisze. Wszystko co mu każą. To jest taka zabawa w głupa. Na takie numery może się nabrać tylko taki kretyn, jak Kukiz. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 18.07.17, 23:07 "Tworzenie prawa nie może być ekspresowym, interwencyjnym reagowaniem na bieżące zdarzenia". To nie jest głos totalnej opozycji. To cytat z dokumentu o tytule 'Program PiS 2014'". Jarosław Kaczyński ciągle zapewnia, że PiS tylko realizuje konsekwentnie swój program wyborczy. No to przyjrzyjmy się bliżej temu programowi. Wprawdzie już słyszę ryk "To jest wyrwane z kontekstu!", ale zdążyłem się przyzwyczaić do tego szczególnego argumentu retorycznego jako ultima ratio. A propos trybu zgłaszania projektu ustawy o SN (o ilości i jakości wcześniejszych zabiegów legislacyjnych np. wokół TK nie wspominając), w dokumencie zatytułowanym „Program PiS 2014” czytamy na s. 72: "Trzeci cel to wyeliminowanie nazbyt częstych i pospiesznie wprowadzanych zmian w obowiązujących ustawach. Tworzenie prawa nie może być ekspresowym, interwencyjnym reagowaniem na bieżące zdarzenia. Nie może dochodzić do znanych z ostatnich lat sytuacji, gdy nowelizacja goni nowelizację albo nakłada się w czasie na parlamentarny proces uchwalania nowej ustawy dotyczącej tej samej materii". Nieco wcześniej w tym samym dokumencie (s. 67) możemy też odnaleźć inne zdanie, ze szczególnym naciskiem na jego początek: "W warunkach umożliwiających nowelizację Konstytucji rozwiązaniem optymalnym będzie wyprowadzenie organu orzekającego w sprawach odpowiedzialności dyscyplinarnej poza korporację sędziowską i usytuowanie go przy organie powołującym sędziów, czyli Prezydencie Rzeczypospolitej, z możliwością odwołania się od orzeczenia dyscyplinarnego do Sądu Najwyższego". Pewnie przy odrobinę większym wysiłku takich „kwiatków” znalazłoby się więcej, ale poprzestańmy na tych dwóch przykładach. Jak się słucha nowych "teorii interpretacji Konstytucji" autorstwa Horały, Warchoła, Wójcika et consortes, aż się ciśnie na usta pytanie o znaczenie zwrotu "warunki umożliwiające nowelizację Konstytucji". Każdy prawnik przy zdrowych zmysłach odpowie, że chodzi o warunki formalne przewidziane w samej Konstytucji RP. Przypomnijmy więc, co w tej sprawie stanowi art. 235 Konstytucji RP: „Ustawę o zmianie Konstytucji uchwala Sejm większością co najmniej 2/3 głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów oraz Senat bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby senatorów”. Ale nowym "teoretykom" nie chodzi najprawdopodobniej o nowelizację formalną, lecz faktyczną – bez względu na to, co to miałoby oznaczać. Wprawdzie były już w historii takie przykłady - Republika Weimarska, ale tam chodziło o inną sytuację - o pytanie, czy ustawa sprzeczna z konstytucją, ale uchwalona większością wymaganą dla zmiany konstytucji, jest jej faktyczną zmianą. Tutaj jednak takiej większości nie ma - a więc nasi rodzimi "teoretycy" konstytucjonalizmu okazują się jeszcze bardziej pomysłowi niż grabarze Republiki Weimarskiej. Jerzy Zajadło, filozof prawa w Gazecie Wyborczej _________________ Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 18.07.17, 23:15 Jadwiga Staniszkis nie ma wątpliwości co do intencji PiS-u. "Sama głosowałam na PiS, ale tego nie powtórzę" "Trzeba zgodzić się z argumentami opozycji, które padały – to zmiana ustroju naruszająca konstytucję, w trybie zwykłej ustawy" - twierdzi Jadwiga Staniszkis. Zdaniem politolog to, co dzieje w Sejmie, jest kładzeniem podwalin pod kolejne wybory. "To ewidentnie tworzy zagrożenie, że jeśli – mówiąc wprost – PiS będzie fałszował wybory, to ich sąd będzie dla nich łagodniejszy" - twierdzi. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 18.07.17, 23:43 Wielonarodowa dywizja NATO w Polsce bez szefa. Pułkownik Orłowski zdymisjowany Pułkownik Robert Orłowski, szef sztabu Wielonarodowej Dywizji Północ–Wschód w Elblągu, na mocy decyzji ministra obrony narodowej został zdjęty ze stanowiska i przeniesiony do rezerwy kadrowej. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 19.07.17, 00:13 Prezes wchodzi na mównicę: ja w żadnym trybie i do opozycji:nie wycierajcie sobie mord moim bratem.Zamordowaliście go. Marszałek nie reaguje Kaczor jest chory psychicznie! Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 19.07.17, 00:19 28 min temu - Nie wycierajcie swoich mord zdradzieckich nazwiskiem mojego brata. Zniszczyliście go, zamordowaliście, jesteście kanaliami - powiedział Jarosław Kaczyński. Po tych słowach w Sejmie zapanowała wrzawa, wszyscy krzyczą. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 19.07.17, 00:22 Klub Nowoczesna zgłosił ponad 1000 poprawek do projektu ustawy o Sądzie Najwyższym autorstwa posłów PiS - powiedziała w Sejmie Kamila Gasiuk-Pihowicz (N). Jak dodała, będą one "służyły do dyskusji nad tym jak ma wyglądać polski wymiar sprawiedliwości". Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 19.07.17, 00:24 Marszałek Sejmu przerwał obrady ws. ustawy o Sądzie Najwyższym do 19 lipca do godziny 9.00. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 19.07.17, 00:27 Wiem, że boicie się prawdy, ale nie wycierajcie swoich mord zdradzieckich nazwiskiem mojego śp. brata, niszczyliście go, zamordowaliście go, jesteście kanaliami - mówił lider PiS Jarosław Kaczyński podczas drugiego czytania poselskiego projektu nowej ustawy o Sądzie Najwyższym 0 ‹ wróć Wcześniej poseł PO Borys Budka zwracając się do Jarosława Kaczyńskiego mówił: Pan jest wyjątkową osobą, ponieważ amnezję, którą pan potrafił uruchomić we właściwym czasie, pan ją uruchamia wtedy, gdy zmieniają się pana poglądy. Dopóki był śp. Lech Kaczyński, pan nie odważył się podnieść ręki na wymiar sprawiedliwości, bo na szczęście był ktoś, kto rozumiał, na czym polega trójpodział władzy. Tym aktem prawnym, tym zestawem ustaw państwo próbujecie zdusić polską demokrację". REKLAMA Na wystąpienie Kaczyńskiego zareagowała posłanka Nowoczesnej Kamila Gasiuk-Pihowicz, zgłaszając wniosek o przerwę. - To, co się zdarzyło w tej sali łamie wszelkie możliwe zasady. W trzy minuty chcecie skasować demokrację. Wychodzi prezes Kaczyński w nieznanym w polskim Sejmie nieregulaminowym trybie, schodząc z mównicy obraża kobietę i mówi do niej "won", do posła Rzeczpospolitej. Nas wybrał suweren, tak jak i was - oświadczyła. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 19.07.17, 00:29 Robicie drugi raz ten sam błąd: ograniczacie debatę publiczną tu, w polskim parlamencie i ona przenosi się na ulicę, to jest wasza wina - to co się dzieje. A to jest na debatę miejsce, tu - nawet na najostrzejszą dyskusję parlamentarną. Zobaczcie, co robicie z Polski, rozejrzyjcie się - to są sceny jak z Białorusi - dodała Gasiuk-Pihowicz. Horror Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 19.07.17, 00:51 Zachowanie prezesa PiS oburzyły posłów opozycji. - To, co się zdarzyło w tej sali, przechodzi wszelkie zasady - powiedziała Kamila Gasiuk-Pihowicz. - Niszczycie demokrację w trzy minuty. Wychodzi prezes Kaczyński w nieregulaminowym trybie. Schodząc z mównicy obraża kobietę i mówi do niej "won"! Do posła Rzeczpospolitej! Nas wybrał suweren! - krzyczała. - I teraz wiemy, po co wam są sądy - dodała podczas swojego kolejnego wystąpienia. - Chodzi wam o narzędzie politycznej zemsty, chodzi wam o kontrolowanie wyników wyborów, chodzi wam o bezkarność dla swoich. Chodzi o polityczną zemstę, o nic więcej! - przekonywała. Niedługo po tym Sejm zakończył obrady. Zostaną wznowione jutro o 9:00. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 19.07.17, 01:07 To nie do pomyślenia. Żeby 35-cio milionowy naród nie był w stanie pogonić 236 świrów do San Escobar! Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 19.07.17, 01:59 Ponadto do „białej listy PiS” należą: Jerzy Zelnik – aktor Katarzyna Łaniewska – aktorka Anna Chodakowska -aktorka Janusz Rewiński – aktor Cezary Pazura – aktor Tomasz Adamek – bokser Jan Pietrzak – styryk Krzysztof Cugowski – muzyk Andrzej Rosiewicz – muzyk Halina Frąckowiak – piosenkarka (była w społecznym komitecie wsparcia kandydatury Jarosława Kaczyńskiego) Ernest Bryll – poeta Michał Lorentz – kompozytor Marek Krajewski – pisarz Natalia Niemen – piosenkarka Grzegorz Królikiewicz – reżyser Ewa Dałkowska – aktorka Lech Łotocki – aktor Jan Pospieszalski – muzyk, dziennikarz Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 19.07.17, 02:13 Nie wycierajcie swoich mord zdradzieckich nazwiskiem mojego świętej pamięci brata - wykrzyczał z mównicy sejmowej Jarosław Kaczyński. - To są haniebne słowa i myślę, że przy złożeniu pozwu zbiorowego spotkamy się w sądzie. Ten człowiek oszalał z nienawiści, ten człowiek nie kontroluje już swoich emocji - skomentowała jego słowa Ewa Kopacz (PO). (www.tvn24.pl) Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 19.07.17, 02:14 Ja jestem w parlamencie 16 lat, trzy lata byłam marszałkiem Sejmu i nigdy takie haniebne słowa nie padły jak z ust pana posła Kaczyńskiego, człowieka, który wyszedł na mównicę ze złą twarzą, ze złą miną. Wskazując w kierunku klubu parlamentarnego Platformy Obywatelskiej mówił "nie wspominajcie pamięci mojego brata, jesteście odpowiedzialni za jego śmierć, zamordowaliście mojego brata" - powiedziała była premier (www.tvn24.pl) Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 19.07.17, 03:42 - 20 lat jestem parlamentarzystą, ale jeszcze takich rzeczy nie widziałem. I to zły dzień dla polskiej demokracji, polskiego parlamentu, ja uważam, że po prostu ciśnienie nie wytrzymało. Nie można traktować Sejmu jako swojej własności i nie można być zakładnikiem myślenia większością parlamentarną. To, co zrobił prezes Kaczyński było haniebne - powiedział Schetyna dziennikarzom po przeprowadzeniu w Sejmie II czytania ustawy o Sądzie Najwyższym. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 19.07.17, 03:45 REKLAMA Schetyna był pytany o ocenę słów Kaczyńskiego z debaty sejmowej: "wiem, że boicie się prawdy, ale nie wycierajcie swoich mord zdradzieckich nazwiskiem mojego śp. brata; zamordowaliście go, jesteście kanaliami". - Nie do wytłumaczenia i nie do wybaczenia. Taki język? I to jeśli nie ma refleksji po kilku, kilkunastu czy kilkudziesięciu minutach, jeśli się nie przeprasza to znaczy, że się nie szanuje demokracji, parlamentu i ludzi. I to dzisiaj wiedzieliśmy - odpowiedział Schetyna. Proszony o ocenę wydarzeń na sali sejmowej lider PO powiedział, że dla niego było to "szokujące". - Ja widziałem wiele rzeczy w tej sali, w tym budynku, ale to było bardzo mocne dzisiaj. I ja myślę, że za to i PiS i prezes Kaczyński zapłacą cenę i mam nadzieję, że tak będzie - powiedział. - Widać, że jest poważny kryzys w państwie i widać chęć zamiatania tego konfliktu pod dywan. Raz jest się u władzy, raz jest się w opozycji, ale kwestia rozwiązywania kryzysów to otwartość i kwestia szukania partnerów i budowania jakiegoś porozumienia, a tu jest traktowania wszystkiego jak własność. To absurdalne i nie do zaakceptowania - ocenił Schetyna. Odpowiedz Link
nefretete993 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 19.07.17, 05:17 Dobry i szczery człowiek wychodzi do ludzi uśmiechnięty i otwarty na dialog, dyskusję. Podły odgradza się od nich, bo ocenia wszystkich według swojej miary... Odpowiedz Link
nefretete993 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 19.07.17, 05:20 Sebastian Nowak: Piekło rozpeta się jutro. Żadna policja nie powstrzyma 100 tys wściekłych ludzi. Odpowiedz Link