jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.17, 22:28 34 min temu Opozycja nie chce, by ławnik był członkiem partii albo uczestniczył w jej działaniach. Komentuj 42 min temu Borys Budka: Pani prof. Pawłowicz cały czas mnie zaczepia. Na sali okrzyki: "uuu". Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.17, 22:52 kurczburcz : Panie Kijowski, obojętne jest mi nazwisko czyjekolwiek i moje sympatie polityczne. Ja proponuję rozejrzeć się w urzędach pracy, bo niby dlaczego nie? Tam w kolejkach stoją osoby lepiej od pana wykształcone, a co więcej, nie związane z żadnymi podejrzanymi sprawami. Mnie jakiś czas temu zaproponowano w UPR sprzątanie gablot w muzeum, mimo mojego doktoratu. Powiem wprost: przeszłam okres picia, nieodpowiedzialności w pracy, także na uczelni; nie wyrobiłam sobie żadnych pleców, bo niby jak to mogłam zrobić? Jasne, wrogowie też byli, ale dałam im pretekst do ręki. Dziś jestem tuż przed wydaniem swoich bajek, na własny koszt, piszę też inne rzeczy, pomagam znajomym (korekta, redakcja tekstu) za niespecjalne pieniądze, ale w życiu nie wpadłabym na pomysł, by gdzieś dobijać się o zrzutkę na moje funkcjonowanie. Czy ja pana proszę o coś??? Nie, dlatego taki byk jak pan powinien się wstydzić. Do roboty królu złoty. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.17, 22:53 DORPO : przecież miał propozycję pracy .... czy ta akcja to nie jest wyłudzanie pieniędzy " ??!!!? h ttp://w ww.fro nda.p l/a/jest-praca-dla-kijowskiego-mialby-na-alimenty%2C103208.html www.fronda.pl h ttps://lo dz.on et.p l/lo dzki-przedsiebiorca-zaproponowal-mateuszowi-kijowskiemu-prace-ten-nie-odpowiedzial/gkm467f lodz.onet.pl Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.17, 23:01 Na pewno doprowadzę do końca zadanie wyjaśnienia katastrofy smoleńskiej; raport podkomisji, który zostanie przedstawiony na wiosnę będzie w pełni wiarygodny i oparty wyłącznie na materiałach dowodowych - powiedział w środę szef MON Antoni Macierewicz. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.17, 23:04 Zamknij się, Targowico! – krzyczała wczoraj wieczorem do posłów opozycji Krystyna Pawłowicz. Dziś sejmowa komisja sprawiedliwości i praw człowieka wznowiła po godz. 9:00 prace nad prezydenckim projektem nowej ustawy o Sądzie Najwyższym. Posiedzenie komisji potrwa najprawdopodobniej cały dzień. Z kolei dziennik „Fakt” podaje, że zaskoczony poprawkami prezydent Duda rozważa zawetowanie obu ustaw. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.17, 23:06 ~bozena :Ja mam tylko jedno pytanie i to do ,, pada,, ( już nawet nie potrafię tego skrótu pisać duża litera ) choć wiem, że tego nie przeczyta. panie ,,padzie,, czy może pan patrzeć w lustro przy goleniu, mając świadomość, że za srebrniki, niczym Judasz dopuścił pan do zniszczenia tego, co młoda Polska Demokracja uzyskała po obalaniu komunizmu???!!! Jak panu nie wstyd niszczyć to na co pan przysięgał?!! Mam nadzieję, że sumienie pana zadręczy, gdy dosięgnie pana to dzieło zniszczenia, którego pan się dopuścił! Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 29.11.17, 23:06 Pytia : Jacy będą sędziowie z ustawy PiS o KRS i SN ? To będą sędziowie polityczni, zależni od PiS i to nie będą sędziowie na telefon, ale gorzej - będą "na smyczy" PiS ? To co widać obecnie w sejmie większości PiS, to "niechlujne państwo", których politycy nie respektują podstawowej ustawy - konstytucji. Manipulują propagandowo w mediach podawanie informacji na pasku, że poprzednia władza miała sędziów "na telefon"? Wczorajsze i dzisiejsze obrady komisji SiPC pod przewodnictwem b. prokuratora PRL S.Piotrowicza ukazują brak merytoryczności, poseł pilnuje tylko czasu, a nie tego co jest zgłaszane ? Naruszają równe prawa posłów w tym mniejszości (opozycji) i widać brak organizacji pracy. Nie jest to prawdą obiektywną. Prowokacyjny telefon dziennikarza w 2012 r., gdy "rozgrywano aferę AMBER GOLD ujawnił "głupotę". 18 . 01 2014 - Ryszard Milewski (53 l.) - sędzia, który przez telefon udzielał tajnych informacji rzekomemu pracownikowi Kancelarii Premiera - został ukarany przez sąd dyscyplinarny! Manipulacją jest mówienie o sędziach ! Odpowiedz Link
black_jotka Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 30.11.17, 04:41 Nasz reporter z kolei uwiecznił absurdalną scenę podczas przerwy w komisji. Z poprawkami składanymi przez PiS przedstawiciele Kancelarii Prezydenta zapoznawali się przy drzwiach. Wniosek: propozycje nie były uzgodnione. O północy poprawki zgłaszał Marek Ast. Wówczas okazało się, że wygłaszane przez posła PiS propozycje nie zostały przedstawione opozycji w formie pisemnej. Przewodniczący komisji, Stanisław Piotrowicz zarządził 15-minutową przerwę na wykonanie kserokopii. Obradujący zatrzymali się na art. 86 par. 1 pkt 1 w którym Sąd Najwyższy otrzymywał uprawnienie do orzekania o zgodności z Konstytucją. Ku zaskoczeniu opozycji przeciw tym zapisom wystąpiła Krystyna Pawłowicz. - (Ten zapis) jest wprost sprzeczny z Konstytucją, ponieważ art. 188 Konstytucji przyznaje tylko trybunałowi prawo do orzekania o zgodności z Konstytucją - powiedziała posłanka PiS. - Sam fakt, że piszemy coś sprzecznego z konstytucją jest niezwykle demoralizujący prawnie (...) stworzenie sędziom tej podstawy prawnej jest demoralizujące prawnie i nie będą się zwracać do TK tylko sami będą orzekać - dodała Pawłowicz Odpowiedz Link
black_jotka Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 30.11.17, 04:43 Dochodzi do sytuacji wyjątkowej: zgadzam się z panią poseł Pawłowicz, że mogą być tutaj wątpliwości - powiedział Borys Budka (PO). Przewodniczący zarządził głosowanie nad propozycjami opozycji (skierowanie zapisu do komisji konstytucyjnej i zaproszenie na obrady komisji specjalistów), które głosami posłów PiS zostały odrzucone. Chwilę później Piotrowicz zarządził przerwę w obradach Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 30.11.17, 15:16 Apeluję, żeby już teraz pamiętać o prawach pracowniczych i przypominam, że dziś wieczór andrzejkowy - powiedział Stanisław Piotrowicz. Przewodniczący komisji tymi słowami nawiązał do wczorajszej uwagi posłów opozycji o zbyt długim obradowaniu komisji i łamaniu prawa pracy wobec np. pracowników Biura Legislacyjnego, którzy spędzili wczoraj na obradach 16 godzin. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 30.11.17, 15:18 Sejmowa Komisja Sprawiedliwości i Praw Człowieka złożyła aż 35 poprawek do prezydenckiej ustawy o Sądzie Najwyższym. Część z nich miała być nieuzgodniona z Pałacem Prezydenckim, co wywołało zdziwienie ludzi reprezentujących głowę państwa. „Fakt”, powołując się na swoje źródła w otoczeniu prezydenta Andrzeja Dudy, napisał nawet, że ten rozważa zawetowania ustaw o KRS i SN w obecnym kształcie. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 30.11.17, 15:19 Sejmowa Komisja Sprawiedliwości i Praw Człowieka wznowiła w czwartek po godz. 9:00 prace nad prezydenckim projektem nowej ustawy o Sądzie Najwyższym. Posiedzenie komisji potrwa najprawdopodobniej cały dzień. – Na środowym posiedzeniu komisji PiS złożyło do projektu kilka poprawek. Według jednej z nich I prezes SN nie mógłby opiniować kandydatów na prezesów poszczególnych izb SN. Według PiS powinni oni być wyłaniani do wyboru przez prezydenta w sposób samorządny przez sędziów danej Izby. – Liczne poprawki złożyła PO, ale komisja wszystkie odrzuciła. Odrzucona została m.in. poprawka tego klubu, by to Zgromadzenie Ogólne SN nadawało Sądowi jego regulamin, a nie prezydent RP – jak przewiduje projekt. – „Fakt” podał, że zwolennikiem poprawek wprowadzonych do ustaw o KRS i SN nie jest prezydent Andrzej Duda. Zdaniem dziennika, jeśli oba dokumenty zostaną przyjęte przez Sejm w obecnym kształcie, głowa państwa ponownie je zawetuje. – Wiceszef Kancelarii Prezydenta Paweł Mucha stwierdził, że spotkanie Andrzeja Dudy z prezesem PiS-u Jarosławem Kaczyńskim ws. ustawy o Sądzie Najwyższym jest „potencjalnie możliwe”. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 30.11.17, 15:20 Burzliwą dyskusję wywołały m.in. zapisy projektu odnoszące się do nowej instytucji skargi nadzwyczajnej, którą wprowadza projekt, oraz wzajemnych relacji pomiędzy Sądem Najwyższym a Trybunałem Konstytucyjnym, w kontekście rozpatrywania takich skarg. 74-stronicowy projekt o SN zakłada m.in. badanie przez SN skarg nadzwyczajnych na prawomocne wyroki sądów, w tym z ostatnich 20 lat. Na rozpatrzenie oczekuje jeszcze poprawka PiS do przepisów przejściowych projektu, która ograniczyłaby stosowanie tej skargi przez wykreślenie zapisu o możliwości jej składania od orzeczeń z 20 lat wstecz. Skargę można by wnosić w 5 lat od uprawomocnienia się skarżonego orzeczenia. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 30.11.17, 15:20 Przewodniczący komisji Stanisław Piotrowicz (PiS) przerwał wypowiedź Borysa Budki (PO), który chciał uzasadnić swoją poprawkę do jednego z artykułów i przegłosował wniosek o przejście do głosowania nad tą poprawką, którą komisja odrzuciła. Budka wniósł do protokołu sprzeciw, że nie mógł dokończyć uzasadnienia wniosku. – Panie pośle, nie mówi Pan do rzeczy – przerwał mu Piotrowicz. – Nie zdążyłem przedstawić uzasadnienia – odpowiedział Budka. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 30.11.17, 15:21 Dopuszczony do głosu poseł PO przedstawił uzasadnienie i dodał, że orzeczenia TK są ostateczne i mają moc powszechnie obowiązującą, „więc każdy, kto zna orzeczenie TK z grudnia 2015 roku ma prawo i obowiązek zwracać uwagę na to, ze w Trybunale zasiadają trzy osoby bez odpowiedniej legitymacji”. – Protestuję przeciwko temu – powiedział przewodniczący. – Protestuje Pan tak, jak w latach 80 – odparł Budka. – Pan teraz protestował przed niemieckimi mediami i uskarżał się na państwo polskie – zakończył Piotrowicz. Wcześniej Kamila Gasiuk-Pihowicz (Nowoczesna) mówiła, że trzej sędziowie zasiadają w TK niezgodnie z prawem. Krystyna Pawłowicz (PiS) przerwała jej, protestując przeciw obrażaniu sędziów TK. Budka próbował nawiązać do kwestii sędziów TK, ale Piotrowicz przerwał jego wypowiedź. – Rolą przewodniczącego nie jest cenzurowanie wypowiedzi, to raz i nie chciałbym uciekać się do przykładów z przeszłości – mówił Budka. Piotrowicz przerwał mu. – Natomiast pańską przyszłość, też nie chciałbym również wybiegać w pańską przyszłość, bo ona również rysuje się nieciekawie, jeżeli już pan nawiązuje do mnie tak ad personam – powiedział. O „zaniechanie argumentów ad personam” zaapelował Bartłomiej Wróblewski (PiS). Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 30.11.17, 15:22 Określiłem, jakie są granice tego, co postrzegam jako dopuszczalną zmianę w tych ustawach (o KRS i SN – przyp. red.) i powiedziałem, że nie zgodzę się na powrót do tych rozwiązań, które zakwestionowałem w lipcu. To jest ta granica, którą wtedy wytyczyłem – powiedział prezydent. Andrzej Duda wyraził ponadto nadzieję, że projekty ustaw o KRS i SN „utrzymają się w tych granicach, tak by nadawały się do podpisania”. Zapowiedział też, że jako prezydent nie będzie mógł się zgodzić na ich przekroczenie. Dopytywany czy znał treść poprawek, zgłoszonych przez PiS do projektu ustawy o Sądzie Najwyższym odparł, że składanie poprawek jest prawem posłów. – Prezydent nie może w żaden sposób ograniczać posłów w możliwości składania poprawek – podkreślił. Głowa państwa była też pytana o możliwość kolejnego spotkania z prezesem Kaczyńskim. – Mam nadzieję, że nie będzie takiej pilnej potrzeby, by organizować jakieś ekstra spotkanie w tej sprawie. Natomiast chcę jedną rzecz mocno zaznaczyć – po pierwsze, że debata jest prowadzona; druga sprawa – zarówno prezes Jarosław Kaczyński, jak i ja swego czasu, wyznaczyliśmy naszych przedstawicieli, by dyskutowali nad tym i te dyskusje się odbyły, w zasadzie trwają, można powiedzieć, w tej chwili na bieżąco – podkreślił prezydent. Jak zaznaczył, w sprawie projektów trwa „normalna debata parlamentarna, naturalna w demokracji”. – Tak samo jak naturalne są kontakty między prezydentem, a szefem największego ugrupowania, które ma dzisiaj samodzielną większość w polskim parlamencie" - powiedział Andrzej Duda. "Na pewno dojdzie jeszcze do niejednego spotkania pomiędzy panem premierem Jarosławem Kaczyńskim a mną, bo taka jest natura, to jest po prostu potrzebne, by dobrze kierować sprawami państwa – podkreślił. – W szczegółach nie ma w tej chwili zaplanowanego spotkania, natomiast jesteśmy umówieni, że jeżeli takie spotkanie będzie potrzebne, to postaramy się je odbywać wtedy jak najszybciej, jeżeli zaistnieje taka potrzeba – doprecyzował. Dalsze prace nad ustawą o SN Około godz. 9:00 sejmowa Komisja Sprawiedliwości i Praw Człowieka wznowiła prace nad prezydencką ustawą o Sądzie Najwyższy. W nocy ze środy na czwartek posłowie i posłanki zakończyli procedowanie tego dokumentu na art. 86. Wiceszef Kancelarii Prezydenta: Spotkanie Duda-Kaczyński ws. SN potencjalnie możliwe – Dzisiaj jesteśmy na etapie takim, że procedujemy ustawę, będziemy rozmawiać od artykułu 86 projektu ustawy o SN, ale jestem optymistą. Wczorajszy dzień oceniam bardzo pozytywnie, jeżeli chodzi o dalsze prace w komisji sprawiedliwości – powiedział wiceszef prezydenckiej kancelarii w TVN24. – W którymś momencie byliśmy zaniepokojeni, jeżeli chodzi o kwestię związaną z procedowaniem ustaw – przyznał Mucha. Jednocześnie zaznaczył, że procedowany projekt dotyczy „bardzo wrażliwych spraw”. – Prowadzimy tę debatę, żeby przygotować jak najlepsze projekty ustaw, jak najlepsze prawo – zapewnił. Pytany, czy czuje się oszukany przez przewodniczącego sejmowej komisji sprawiedliwości Stanisława Piotrowicza, ponieważ nie miał wcześniej informacji o poprawkach PiS, Mucha zaprzeczył. – Jestem optymistycznie nastawiony, jeżeli chodzi o te dalsze prace (komisji), a co do tego jaki będzie los ustawy, to będzie to rozstrzygał prezydent – dodał. Prezydencki minister był również pytany o możliwość spotkania głowy państwa z szefem partii rządzącej ws. ustawy o Sądzie Najwyższy. – Ja myślę, że takie spotkanie zawsze potencjalnie jest możliwe – stwierdził. – Nie mówię, że jutro. Może być w przyszłym tygodniu. Może być w dalszym terminie. Nie ma nic nadzwyczajnego w tym, że prezydent spotyka się z liderem większości parlamentarnej. A wiemy, że jest wiele kontekstów, nie tylko ustawy sądowe, ale także istotnych zapowiedzi także ze strony premier Beaty Szydło i premiera Jarosława Kaczyńskiego – co do ważnych spraw, które mogą mieć miejsce w grudniu. Więc ja nie wykluczam, że takie spotkanie jest potencjalnie możliwe – ocenił. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 30.11.17, 15:22 Dziennikarze „Faktu” podali, że głowie państwa bardzo nie spodobały się poprawki, które PiS wprowadziło do ustaw o Krajowej Radzie Sądownictwa i Sądzie Najwyższym. Prezydent Andrzej Duda dostrzega w nich ponowne wzmocnienie pozycji ministra sprawiedliwości-prokuratora generalnego Zbigniewa Ziobry oraz odstępstwo od ustaleń, które poczynił z prezesem PiS Jarosławem Kaczyńskim. – Prezydent doskonale zdaje sobie sprawę, że takie rozwiązania nie są wolą większości PiS a jednego człowieka: ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ziobry. I na to nie będzie jego zgody – mówi rozmówca „Faktu” z Pałacu Prezydenckiego. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 30.11.17, 15:26 Droga do nikad : Piotrowicz podniosl i polozyl czerwona lape na Polske, to juz koniec praworzadnego panstwa, a od stycznia, po tych olbrzymich podwyzkach, ktore pis zapowiedzial, to wiekszosci z nas oddechu zabraknie, pis dokreci nam srube, bedziemy plakac, pisowski elektorat tez, srednio zarabiajacy Polak stanie sie biedakiem, a biedak nedzarzem, najgorzej bedacmieli emeryci i rencisci, ich to pis juz skazal na powolna glodowa smierc, tym ludziom, po oplatach i zakupie lekow, naprawde wystarczy na suchy chleb z cebula i kwaszone mleko z kartofelkami, nadchodza ciezkie czasy, bedziemy biedota i posmiewiskiem Europy, pis chce, zeby polskie spoleczenstwo bylo ubogie i chodzilo na pasku plebana, czasy swietej inkwizycji wracaja, nocne marsze krzyzowe z pochodniami, plonace stosy i aresztowania niewiernych, to wszystko przed nami, nie ludzmy sie, ze bedzie inaczej, bedzie tak, jak napisalem, kropka w kropke Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 30.11.17, 15:27 Wyklęty, powstań ludu ziemi! Powstańcie, których dręczy głód! Myśl nowa blaski promiennemi Dziś wiedzie nas na bój, na trud. Przeszłości Ślad dłoń nasza zmiata; Przed ciosem niechaj tyran drży! Ruszymy z posad bryłę świata, Dziś niczem — jutro wszystkiem my! Bój to będzie ostatni, Krwawy skończy się trud, | 2 razy Gdy związek nasz bratni Ogarnie ludzki ród! Nie nam wyglądać zmiłowania Z wyroków bożych, z carskich praw; Z własnego prawo bierz nadania I z własnej woli sam się zbaw! Niech w kuźni naszej ogień bucha, Zanim ostygnie — przekuj stal, By łańcuch spadł z wolnego ducha, A dom niewoli — zniszcz i spal! Bój to będzie i t. d. Rząd nas uciska — kłamią prawa, Podatków brzemię ciąży nam, I z praw się naszych naigrawa Ten, co z bezprawia żyje sam! Lecz się odmieni krzywda krwawa, Gdy równość stworzy nowy ład, Bez obowiązków — niema prawa, Dla równych — równy szczęścia świat! Bój to będzie i t. d. Rządzący światem samowładnie Królowie kopalń, fabryk, hut Tym mocni są, że każdy kradnie Bogactwa, które stwarza lud! W tej bandy kasie ogniotrwałej, Stopiony w złoto krwawy pot Na własność do nas przejdzie cały. Jak należności słusznej zwrot! Bój to będzie i t. d. Dziś lud roboczy wsi i miasta W jedności swojej stwarza moc, Co się po ziemi wszerz rozrasta, Jak świt, łamiący wieków noc... Precz darmozjadów rodzie sępi, Czyż niedość żeru z naszych ciał? Gdy lud wam krwawe szpony stępi, Dzień szczęścia wiecznie będzie trwał. Bój to będzie i t. d. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 30.11.17, 15:32 Denaturat Boys : Czerwoni posłowie, czerwoni ministrowie, czerwoni prezesowie spółek skarbu państwa no i w końcu czerwoni generałowie. Oto obraz partii prezesa, rządu i wszystkiego nad czym obecnie ma kontrolę. Odnoszę wrażenie, że prezes bawi się w doktora Frankensteina i usiłuje reanimować złożonego z wszelkiej maści odpadów trupa PRL lub jak potocznie się to nazywa - komuny. Że też Jaruzelski z Kiszczakiem tego nie dożyli)) Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 30.11.17, 18:46 Z deflacji 1 procent przed rokiem do inflacji 2,5 procent dzisiaj. Skok milowy w okradaniu Polaków! Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 30.11.17, 19:54 Platforma Obywatelska, Nowoczesna, in. Ciężkie czasy dla ludzi rozsądnych, w miarę (średnio biorąc) przyzwoitych wobec tej totalnej fali bolszewii, faszyzacji, głupoty etc. Dlatego dajmy szansę opozycji parlamentarnej. To co jest ich zaletą (relatywny racjonalizm, wysoki stosunkowo poziom intelektualny, inteligencja, naturalne aspiracje polityczne etc.) jest także obciążeniem w tych brunatnych czasach. Jak się przeciwstawić tej prymitywnej fali?... Trudno i darmo, nie macie Szanowni Państwo wyjścia. W końcu dostajecie kasę od nas, podatników. Posłuchajcie mądrego człowieka - Prof. Radosława Markowskiego! Musicie nieco uprościć Waszą strategię. Absolutna konsolidacja, indywidualne i partyjne ambicje, aspiracje - do szuflady, na lepsze czasy. Jeśli przegapicie ten moment, to będziecie mieli na sumieniu losy milionów Polaków. Nie przejdziecie chlubnie do historii. Nie zapomnijcie o wielowymiarowym przesłaniu Wybitnego Szarego Obywatela (Pana Piotra S.)! Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 30.11.17, 21:13 Sejmowa komisja sprawiedliwości i praw człowieka wznowiła rozpatrywanie prezydenckiego projektu ustawy o Sądzie Najwyższym. Do tej pory rozpatrzyła 104 spośród 132 artykułów projektu. To trzeci dzień obrad i - przynajmniej planowo - ostatni. Prezydent Andrzej Duda, która przebywa z wizytą w Wietnamie, stwierdził, że nie może ograniczać posłów przy składaniu poprawek, ale wyznaczył pewne granice tego, co "uważa za dopuszczalne". - Powiedziałem, że na powrót do tych rozwiązań, które zakwestionowałem w lipcu, się nie zgodzę - zapewnił prezydent. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 30.11.17, 21:15 13:40 Krystyna Pawłowicz (PiS) kończąc swoją barwną wypowiedź przedstawiła dwa argumenty, dlaczego sędziowie Sądu Najwyższego powinni wcześniej przechodzić w stan spoczynku. - Pierwszy argument jest zdrowy, a drugi taki, żeby zrobić miejsce młodym ludziom, którzy też mają prawo robić kariery w wymiarze sprawiedliwości – mówiła. 4 13:38 Ikona Krystyna Pawłowicz (PiS) Ja będę królem, jak mówił wasz Pietru, czy Petru Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 30.11.17, 21:17 Ikona Krystyna Pawłowicz (PiS) o rzeczniku KRS Waldemarze Żurku Po panu Żurku widać, że powinien pójść już do ogródka 5 13:31 Krystyna Pawłowicz (PiS) o tym dlaczego należy obniżyć wiek emerytalny dla sędziów: Jeśli chodzi o wiek, w poprzedniej kadencji w mojej komisji był analizowany projekt prezydenta Komorowskiego, który szedł w stronę wydłużenia wieku emerytalnego. Ale przy tej okazji można było zapoznać się z ekspertyzami. Większość z nich mówiła, że w tym wieku cierpi się na wiele chorób (…).Skomplikowanie materii, jaką zajmują się sędziowie wymaga od nich odpoczynku i wzięcia się za ogródek. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 30.11.17, 21:23 Obywatel X : Kiedy pierwszy raz zobaczyłem Kijowskiego , od razu poznałem się na nim że to karierowicz i krętacz taki sam jak Petru , którego od samego początku nie trawiłem . Głośno o tym mówiłem w szerokim kręgu znajomych . Nie wszyscy się ze mną zgadzali . Ale ja się znam na ludziach i dziś pytają skąd to wiedziałem . Kijowski to cwaniaczek któremu nie chce się pracować i znalazł sposób na życie a że ma bogate życie seksualne to nikt za niego nie będzie płacił alimentów . Każdy odpowiada za swoje życiowe decyzje .Ale on jest takim Głupkiem że za wcześnie zaczął kraść , mógł poczekać i trochę się wypromować , potem dostał by jakąś dobrą posadkę i kradł by większą kasę a on pokusił się na marne 120 tyś i oto mamy przykład jak by tego pokroju ludzi dopuścić do władzy i pieniędzy . Przecież rozkradli by wszystko . Do zgarnięcia było 120 tyś to zabrał . Strach pomyśleć gdyby zarządzał miliardowym budżetem którejś z komórek państwa. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 01.12.17, 02:13 g @jazmig: Węgrzy i Rumuni pokazali zęby, więc banderowcom zmiękła rura. Na ostatnim szczycie partnerstwa wschodniego spuszczono banderowców z wodą dzięki stanowczej postawie Węgrów, więc banderowcy zwinęli ogon po siebie i zaczynają realizować węgierskie żądania. 30 listopada 2017 17:40 Zaloguj się, aby móc odpowiedzieć jwu @jwu: @jazmig A polskich żądań nie ma ,i dlatego nie muszą nic realizować !!! 30 listopada 2017 18:11 Zaloguj się, aby móc odpowiedzieć lp @lp: @jwu Nie muszą ponieważ Gliński dał d()y banderowcom. Odpowiedz Link
black_jotka Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 01.12.17, 15:50 Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Rzymie informuje, że we Włoszech utrzymuje się wysoki stopień zagrożenia terrorystycznego. Personel placówki poleca, by w razie wystąpienia zagrożenia bezwzględnie stosować się do poleceń miejscowych służb porządkowych. W związku z powyższym w okresie przedświątecznym i świąteczno-noworocznym zalecamy zachowanie szczególnej ostrożności zwłaszcza podczas wydarzeń o charakterze masowym takich jak np. jarmarki bożonarodzeniowe. W razie wystąpienia zagrożenia należy bezwzględnie stosować się do poleceń miejscowych służb porządkowych - czytamy na stronie internetowej ambasady. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 01.12.17, 20:30 Pijany radny PiS prowadził samochód. Wjechał do rowu Przez jazdę pod wpływem alkoholu, zmuszony był później podróżować w karetce, a potem w radiowozie. Radny Prawa i Sprawiedliwości z Puław Artur K. pijany wjechał autem do rowu. Już ponosi konsekwencje. Po zatrzymaniu przez policję, stracił pracę w biurze poselskim. Zatrzymany przez policję radny PiS Artur K. był asystentem Małgorzaty Sadurskiej Kurów, godzina 1 w nocy. Pijany radny Artur K. podczas wyprzedzania traci panowanie nad pojazdem, jego auto wypada z drogi i zatrzymuje się w rowie. Później, na miejsce przyjeżdżają karetka i policja. Ten dzień polityk zapamięta na długo. O sprawie informuje dziennikwschodni.pl. Artur K. to 33-letni członek klubu PiS. Zasiada w puławskiej radzie miasta. Jest też prezesem stowarzyszenia "Przeszłość-Przyszłości" oraz dyrektorem biura poselskiego Krzysztofa Szulowskiego. Wcześniej był także asystentem Małgorzaty Sadurskiej Policja informuje, że radny doznał jedynie ogólnych potłuczeń. Miał 1,6 promila alkoholu we krwi. Ponadto, okazuje się, że w czwartek wieczorem puławscy radni, w tym Artur K., razem z delegacją z partnerskiego miasta Bojarka na Ukrainie i władzami samorządowymi brali udział w uroczystej kolacji w jednym z lokali na terenie Puław. Konsekwencje - Jeszcze dzisiaj usłyszy zarzut prowadzenia pojazdu mechanicznego pod wpływem alkoholu, za co grozi do dwóch lat pozbawienia wolności - powiedziała mł. asp. Ewa Rejn-Kozak z Komendy Powiatowej Policji w Puławach. Co o tym wszystkim sądzi Krzysztof Szulowski? - Jestem zszokowany tym, co się stało. Podjąłem już decyzję o zakończeniu współpracy z nim w ramach działalności biura. Złożę również wniosek o usunięcie go ze struktur Prawa i Sprawiedliwości. Bardzo mi przykro i po ludzku jest mi go żal, bo Artur był operatywny i miał już wiele zasług, stał na progu kariery politycznej. Niestety sam wyrządził sobie krzywdę - ocenił. Członkowie struktur PiS w Puławach zaplanowali specjalną naradę ws. Artura K. Zdecydują wówczas o dalszych krokach. Na razie nie wiadomo też, kto zastąpi polityka na stanowisku szefa biura Szulowskiego. Jeśli Artur K. zostanie skazany prawomocnym wyrokiem, straci prawo do wykonywania mandatu radnego. - Odebranie mandatu to nie jest prosta sprawa, musiałby zapaść prawomocny wyrok, a do tego czasu może skończyć się obecna kadencja rady miasta - ocenił Ignacy Czeżyk, radny PiS i były poseł. - To z pewnością bardzo aktywny i konsekwentny człowiek, który dał się poznać z pozytywnej strony, także w ramach działalności w stowarzyszeniu, jakie z nim współtworzyłem - dodał. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 01.12.17, 20:31 Pijany radny PiS prowadził samochód. Wjechał do rowu Przez jazdę pod wpływem alkoholu, zmuszony był później podróżować w karetce, a potem w radiowozie. Radny Prawa i Sprawiedliwości z Puław Artur K. pijany wjechał autem do rowu. Już ponosi konsekwencje. Po zatrzymaniu przez policję, stracił pracę w biurze poselskim. Zatrzymany przez policję radny PiS Artur K. był asystentem Małgorzaty Sadurskiej Kurów, godzina 1 w nocy. Pijany radny Artur K. podczas wyprzedzania traci panowanie nad pojazdem, jego auto wypada z drogi i zatrzymuje się w rowie. Później, na miejsce przyjeżdżają karetka i policja. Ten dzień polityk zapamięta na długo. O sprawie informuje dziennikwschodni.pl. Artur K. to 33-letni członek klubu PiS. Zasiada w puławskiej radzie miasta. Jest też prezesem stowarzyszenia "Przeszłość-Przyszłości" oraz dyrektorem biura poselskiego Krzysztofa Szulowskiego. Wcześniej był także asystentem Małgorzaty Sadurskiej Policja informuje, że radny doznał jedynie ogólnych potłuczeń. Miał 1,6 promila alkoholu we krwi. Ponadto, okazuje się, że w czwartek wieczorem puławscy radni, w tym Artur K., razem z delegacją z partnerskiego miasta Bojarka na Ukrainie i władzami samorządowymi brali udział w uroczystej kolacji w jednym z lokali na terenie Puław. Konsekwencje - Jeszcze dzisiaj usłyszy zarzut prowadzenia pojazdu mechanicznego pod wpływem alkoholu, za co grozi do dwóch lat pozbawienia wolności - powiedziała mł. asp. Ewa Rejn-Kozak z Komendy Powiatowej Policji w Puławach. Co o tym wszystkim sądzi Krzysztof Szulowski? - Jestem zszokowany tym, co się stało. Podjąłem już decyzję o zakończeniu współpracy z nim w ramach działalności biura. Złożę również wniosek o usunięcie go ze struktur Prawa i Sprawiedliwości. Bardzo mi przykro i po ludzku jest mi go żal, bo Artur był operatywny i miał już wiele zasług, stał na progu kariery politycznej. Niestety sam wyrządził sobie krzywdę - ocenił. Członkowie struktur PiS w Puławach zaplanowali specjalną naradę ws. Artura K. Zdecydują wówczas o dalszych krokach. Na razie nie wiadomo też, kto zastąpi polityka na stanowisku szefa biura Szulowskiego. Jeśli Artur K. zostanie skazany prawomocnym wyrokiem, straci prawo do wykonywania mandatu radnego. - Odebranie mandatu to nie jest prosta sprawa, musiałby zapaść prawomocny wyrok, a do tego czasu może skończyć się obecna kadencja rady miasta - ocenił Ignacy Czeżyk, radny PiS i były poseł. - To z pewnością bardzo aktywny i konsekwentny człowiek, który dał się poznać z pozytywnej strony, także w ramach działalności w stowarzyszeniu, jakie z nim współtworzyłem - dodał. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 01.12.17, 21:20 Groźna choroba ASF już w Warszawie. "Sytuacja jest poważna" Kolejne przypadki ASF w Polsce. Już 660 dzików zarażonych. Ogniska choroby są już 180 km od granicy z Białorusią. Wirusa znaleziono w ciele zwierzęcia, które padło w stolicy. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 01.12.17, 21:21 Wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF) pojawił się w Polsce w lutym 2014 roku. Na początku siedliska choroby występowały przy granicy z Białorusią. Od tego czasu wykryto 104 ogniska choroby u świń i 660 u dzików. Ostatnie doniesienia Głównego Lekarza Weterynarii są niepokojące, o czym przypomina były wicepremier i szef PSL Janusz Piechociński. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 01.12.17, 21:22 Warszawski dzik to pierwszy przypadek zwierzęcia chorego na ASF znalezionego na terenie miasta. Dziki zarażone wirusem ASF znaleziono też na terenie innych podwarszawskich gmin - Jabłonny, Leszna i Konstancina. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 01.12.17, 21:22 Janusz Piechociński stwierdził wprost, że mamy do czynienia z "niekontrolowaną epidemią". - Zdesperowani rolnicy żądają dymisji ministrów rolnictwa i środowiska, zapowiadają też marsz na Warszawę - pisze Piechociński na Twitterze. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 01.12.17, 21:23 Według Krzysztofa Jażdżewskiego, zastępcy Głównego Lekarza Weterynarii, dziki nie przeniosły choroby w głąb kraju. Jej rozprzestrzenieniu przysłużył się "czynnik ludzki". A konkretnie - skażona żywność przenoszona przez ludzi. Stąd apel Jażdżewskiego, by jedzenie wyrzucać do zabezpieczonych pojemników i nie zostawiać ich wystawionych przed domami, np. w workach, do których dziki bez przeszkód mogą się dostać. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 01.12.17, 21:23 Afrykański pomór świń nie jest groźny dla ludzi. Przynosi jednak spore straty gospodarce. Dotyczą produkcji trzody chlewnej, a także produkcji i sprzedaży wyrobów z mięsa. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 01.12.17, 21:26 Grudzień będzie w naszym kraju raczej ciepły. Według specjalistów z Accu Weather temperatura w Polsce - nawet nocami nie spadnie niżej niż kilka stopni poniżej 0. Najzimniej ma być 30 grudnia - termometry mają pokazać tego dnia -3 stopnie w ciągu dnia i -6 stopni Celsjusza nocą. Przez cały miesiąc ma dominować pochmurna aura. Słońce wyjdzie zza chmur 29, 30 i 31 grudnia. Trzeba się przygotować na opady deszcz i, deszczu ze śniegiem. Popada do 15 grudnia, ale głównie deszcz. Śnieg znowu pojawi się 18 grudnia i lekko popada do końca roku. Najintensywniejsze opady zapowiadane są w okolicach świąt Bożego Narodzenia - 20, 26 i 27 grudnia. Temperatura w święta za dnia powyżej 0, w nocy spadnie do -2 stopni. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 01.12.17, 21:27 Rok 2018 rozpocznie się od śniegu i spadku temperatury. Już na samym początku stycznia trzeba spodziewać się, że termometry pokażą -7 stopni w nocy. Od 6 do 14 stycznia będzie nawet -10 stopni. Za dnia mróz nie przekroczy 3 stopni. 15 stycznia rozpoczynają się ferie w 4 województwach (mazowieckie, dolnośląskie, opolskie, zachodniopomorskie) i raczej nie będą śnieżne. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 01.12.17, 21:27 Najwięcej śniegu ma spaść w Trzech Króli. Biały puch pojawi się jeszcze w połowie i końcu miesiąca, ale nie powinny to być obfite opady. W ostatnie 3 dni stycznia temperatura może spaść do -9 stopni Celsjusza. Od 15 do 25 stycznia ma być cieplej - najniższa temperatura wyniesie w tych dniach -3 stopnie nocą, w dzień będzie na plusie - do 4 stopni. Luty - według Amerykanów - będzie nieprzyzwoicie ciepły. Jedynie nocą słupki termometrów będą pokazywać mróz, a i to niewielki. Najzimniej ma być 22 lutego (-7 stopni Celsjusza). Z reguły temperatura nie będzie niższa nocą niż -3 stopnie. Za dnia trzeba się spodziewać 3-5 stopni powyżej 0. Przez pierwsze dni lutego 2018 roku będzie padać deszcz. Potem opady zanikną, by powrócić 11, 12, 13 i 14 lutego (śnieg z deszczem). W ostatnim tygodniu miesiąca znowu powróci śnieg z deszczem. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 01.12.17, 21:30 Niemiecka policja poszukuje polskich rodziców, którzy wbrew decyzji Jugendamtu zabrali ze szpitala w Krefeld w Nadrenii Północnej-Westfalii swoje dwudniowe dziecko i uciekli z nim w kierunku Polski - poinformowała rzeczniczka miejscowej policji. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 01.12.17, 21:31 Ze względu na trudną sytuację rodziców - 18-letniej matki i 24-letniego ojca - Jugendamt, Urząd ds. Młodzieży, podjął decyzję o przejęciu opieki nad niemowlęciem. Z komunikatu policji wynika, że nie można było wykluczyć zagrożenia dla zdrowia dziecka. Ze względu na ochronę danych urząd nie podał konkretnych powodów podjęcia takiej decyzji. Rodzice zostali poinformowani o decyzji oznaczającej, że nie wolno im było zabrać dziecka bez zgody urzędników. Władze miasta Krefeld zaapelowały do nich o zgłoszenie się do Jugendamtu. Prokuratura sprawdza, czy zabranie dziecka bez pozwolenia jest czynem karalnym. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 01.12.17, 21:33 ~motlawa : Zaraz zaraz.. Dwudniowe dziecko, naturalni rodzice zabieraja ze szpitala i wyjezdzaja. Co ma trudna..(jak trudna i czy tylko trudna z punktu widzenia urzednikow?) sytuacja mlodych rodzicow i do tego bez przeslanek, czy w tym wypadku rodzice sa zagrozeniem dla dziecka! Na litosc....To czysto faszystowskie dzialania urzednikow! Odpowiedz Link
black_jotka Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 02.12.17, 03:45 Pasażerowie jadący wczoraj rano autobusem nr 56 w Bydgoszczy byli oburzeni sposobem, w jaki kontrolerzy potraktowali młodą, czarnoskórą kobietę. Jak wynika z przekazanego Onetowi filmu, jeden z nich przygniatał ją nogami do podłogi, by nie uciekła Odpowiedz Link