Dodaj do ulubionych

~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~

• jerzy_55 Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 15:49
      – Kompletnie nie rozumiem tej decyzji – tak o wysunięciu przez Komitet Polityczny PiS kandydatury Mateusza Morawieckiego na premiera powiedział w piątek przewodniczący NSZZ "Solidarność" Piotr Duda. Jak podkreślił, w jego opinii Beata Szydło to najlepszy premier po 1989 roku.
    • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 17:56
      Stypa u prezydenta. Andrzej Duda bardziej płakał za Szydło niż cieszył się na Morawieckiego
      Andrzej Duda zmianę na stanowisku premiera przyjął podobnie jak posłowie i senatorowie PiS. I jego i ich obserwowałem z bliska i trudno uniknąć wrażenia wielkiej smuty. Nowy premier tuż po desygnowaniu na urząd na chwilę spotkał się z dziennikarzami. Wyraźnie stremowany i świadom, że schody dopiero się zaczną.
      • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 17:57
        Ten moment nie jest momentem miłym ani dla pani premier, ani dla mnie jako prezydenta, także człowieka który jest z panią emocjonalnie związany - mówił prezydent Andrzej Duda podczas ceremonii desygnowania na premiera Mateusza Morawieckiego. Bo choć ten dzień powinien być świętem nowego premiera, chwilą pokazania jego siły, energii, zapału i pomysłów, zdominowały go wspominki.
        Prezydent wszedł na słynną salę z żyrandolem kilka minut po godz. 16, co zresztą wywołało znudzenie i zniecierpliwienie u części ministrów. Wśród witanych oficjalnie gości - marszałków i ministrów - uwagę zwróciła formuła “witam pana Jarosława Kaczyńskiego, posła na Sejm RP, prezesa PiS”. Bo choć Kaczyński jest szeregowym posłem, stał tuż obok marszałków Sejmu i Senatu.

Prezydent był daleki od euforii, a jego mina, postawa i ton głosu przypominały to, co obserwowałem przed siedzibą PiS w czwartkowy wieczór, kiedy posłowie i senatorowie usłyszeli o zmianie premiera. Także Andrzej Duda skupił się na chwaleniu Beaty Szydło, podkreślaniu jej zasług i osiągnięć. - Polska miała do tej pory od 1989 roku 16 premierów, tylko trzech z nich urzędowało dłużej niż pani premier. Myślę że żaden z nich nie może szczycić się tak trudnymi a jednocześnie z sukcesem przeprowadzonymi reformami prospołecznymi - mówił Andrzej Duda. Chwilę później dodał, że “to smutny moment”, co chyba musiało zaboleć Mateusza Morawieckiego.
    • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 18:17
      Bo nowemu premierowi prezydent poświęcił znacznie mniej czasu i uwagi. - Liczę na dobrą współpracę. Mam nadzieję że będzie ona przynajmniej tak dobra jak była z panią premier - mówił Andrzej Duda. Czyli nawet składając gratulacje i życzenia Mateuszowi Morawieckiemu, porównywał go do Beaty Szydło, stawiając poprzedniczkę jako punkt odniesienia, by nie powiedzieć wzór.

- Jestem przekonany że ta misja będzie dobrze realizowana i powiem tak: jest pan moim premierem i będę nie tylko za pana trzymał kciuki - zakończył nieco bardziej optymistycznie Andrzej Duda. Po zakończeniu przemówienia podziękował ministrom, podobnie jak Beata Szydło, po czym podszedł do marszałków i prezesa, by zaprosić ich na kawę (Jarosław Kaczyński nieco się opierał, ale w końcu poszedł).
      Mateusz Morawiecki dostał szansę by zrobić pierwsze wrażenie na opinii publicznej jako premier. I chyba czuł ciężar odpowiedzialności, bo z bliska było widać, że nowy szef rządu ma poważną tremę. W jego głosie brakowało tej standardowej pewności siebie. Ograniczył się do ogólników: podziękowania prezesowi, prezydentowi i premier Szydło. Zapowiedział też, że będzie realizował program PiS. Jeśli przystąpi do tego z takim zapałem, jak do obejmowania stanowiska, a ministrowie będą tak zaangażowani, jak wyglądali u prezydenta, kłopoty Dobrej Zmiany mogą dopiero się zacząć. I to na własne życzenie Jarosława Kaczyńskiego.
    • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 18:39
      Z Netu..

Kurka wodna! Zapowiada się szczytowanie wielkiej trójcy o 9:30 w pałacu za zadem. Ciekawe
      co się potem urodzi ??

[ Dodano: 2017-12-07, 20:55 ]
      A wiewióry we Warszawie gadają. że De Brocha szykowana jest na Prezydenta na przyszłą kadencję za Adriana, bo ten znowu mógłby się sprzeniewierzyć pisdzielcom
      • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 18:57
        Mateusz Morawiecki, który został desygnowany na premiera rządu PiS, w 2013 r., jeszcze jako prezes BZ WBK i doradca Donalda Tuska, został nagrany przez kelnerów z restauracji Sowa i Przyjaciele. Kilka fragmentów jego rozmowy trafiło do mediów w połowie listopada, parę dni po tym, jak kandydatura Morawieckiego została zaprezentowana na konferencji przez przyszłą panią premier. Początkowo opublikowane przez Radio Zet wydawały się niekontrowersyjne
        • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 19:00
          Desygnowanie na premiera RP "kosmopolitycznego bankiera" Mateusza Morawieckiego nie oznacza zmiany polityki rządu w Warszawie - pisze Jan Puhl w komentarzu "Następny wasal Kaczyńskiego" opublikowanym w wydaniu internetowym tygodnika "Der Spiegel".
    • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 19:11
      31
      ‹ wróć

Mateusz Morawiecki otrzymał od prezydenta misję stworzenia nowego rządu
      Głosowanie nad wotum zaufania wobec gabinetu Morawieckiego odbędzie się we wtorek
      Nie zaplanowano żadnych zmian w szeregach ministrów. Te nastąpić mają dopiero w nowym roku

"Wybiorą Mateusza Morawieckiego na premiera, chociaż właściwie go nie lubią. Ale tak to już jest w PiS, rządzącej w Polsce narodowo-konserwatywnej partii - gdy szef Jarosław Kaczyński tak powie, to tak się stanie" - czytamy w tekście opublikowanym w największym niemieckim magazynie politycznym.

REKLAMA
      "Morawiecki jest przeciwieństwem swojej poprzedniczki - mieszka w stolicy (...), przychodzi z biznesu, przez lata kierował Bankiem Zachodnim WBK, zarabiał miliony. Był stażystą w Deutsche Bank, studiował w Hamburgu, w Stanach Zjednoczonych i w Bazylei" - wylicza autor komentarza, dodając, że Morawiecki mówi po niemiecku, angielsku i rosyjsku.

"Mająca czar troskliwej mamusi z prowincji i charyzmę przewodniczącej komitetu rodzicielskiego Szydło była idealną postacią identyfikacyjną dla drobnomieszczańskiej prowincji polskiej. To właśnie jej zasługą jest rekordowo wysokie poparcie dla PiS" - tłumaczy Puhl.
      • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 19:12
        "Morawiecki należy natomiast do światowej i dostatniej elity, której PiS właściwie nienawidzi" - uważa niemiecki dziennikarz.

Puhl zastrzega, że pomimo tych różnic nie należy po zmianie na stanowisku premiera oczekiwać, iż zmieni się "konfrontacyjna polityka Polski". Nowy premier nie dokona zwrotu w sporze z UE, nie odwoła kontrowersyjnej reformy konstytucyjnej ani też nie wpuści nagle uchodźców do kraju - przewiduje.

Pierwsza misja premiera Morawieckiego: Europa [OPINIA]

Zobacz więcej

Jego zdaniem powodem powołania Morawieckiego na szefa rządu jest chęć poprawy klimatu w relacjach z Brukselą.

"Der Spiegel" przypomina o skierowaniu przez Komisję Europejską do Trybunału Sprawiedliwości UE pozwu przeciwko Polsce, zastrzegając, że zastosowanie sankcji jest raczej mało prawdopodobne. Za "niemal wykluczone" uważa odebranie Polsce prawa głosu ze względu na postępowanie w sprawie praworządności.

Zdaniem Puhla rząd w Warszawie obawia się raczej "nieformalnych kar". "Krnąbrna Warszawa" może ponieść straty w negocjacjach finansowych - tłumaczy autor. "W tych sprawach ma interweniować ugodowy Morawiecki. Czy jednak jego płynny angielski wystarczy, by uratować nadwerężoną reputację Polski?" - pyta na zakończenie komentarza Puhl.
    • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 20:03
      he he he .... Kaczyński wsłuchał się w głos totalnej opozycji i za plecami Szydło zrekonstruował rządowy atlas tłustych kotów. W nowym rozdaniu Brocha ma zostać wice premierem ds. społecznych zdegradowanych dachowców.
    • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 20:20
      Galla dwukrotnie zabierał głos w dyskusji, by zwrócić uwagę na sprawę podwójnego obywatelstwa. Z ustawy wynika bowiem, że sędziowie mogliby mieć wyłącznie polskie obywatelstwo.

- W imieniu Polski czy Berlina wyroki? - słychać na nagraniu krzyki Krystyny Pawłowicz. Okrzyków było więcej, ale na sali było zbyt głośno, by je zrozumieć, a nie pojawiły się jeszcze stenogramy z obrad. Galla twierdzi, że krzyczała dalej "do Berlina!" i "wstyd!".

- Zapewniam panią, że to ja bronię polskiego honoru, a jak pani inaczej uważa, to niech to pani udowodni. Ja na razie Polsce wstydu nie przyniosłem, a pani tak - odpowiadał poseł niezrzeszony. - Przynosi pan! Przynosi pan! - brnęła Pawłowicz. Wówczas jej koledzy zaczęli domagać się, by Galla przeprosił za ostatnie zdanie.
      • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 20:21
        Pani poseł Pawłowicz krzyczała, że mam się wstydzić, i wysyłała mnie do Berlina. Jestem posłem od 12 lat, muszę powiedzieć, że taka sytuacja spotkała mnie po raz pierwszy. Zawsze staram się wypowiadać spokojnie i merytorycznie, nikt nie może mi zarzucić, że kogoś w sejmie obrażałem czy zaczepiałem. Ale pani poseł Pawłowicz, jak widać, nie wytrzymał nawet mój spokojny charakter - skomentował poseł Galla w rozmowie z opolską redakcją "Gazety Wyborczej".
    • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 21:21
      Donald Tusk skomentował rezygnację Beaty Szydło ze stanowiska premiera oraz wysunięcie kandydatury Mateusza Morawieckiego na szefa Rady Ministrów. Jego słowa nie pozostawiają wątpliwości - zmiana premiera to zabieg kosmetyczny, a realna władza nadal pozostaje w rękach Jarosława Kaczyńskiego.
      Donald Tusk skomentował ostatnią zmianę na stanowisku szefa Rady Ministrów
      Donald Tusk skomentował ostatnią zmianę na stanowisku szefa Rady Ministrów (Forum, Fot: Ye Pingfan)

"Czekamy w Europie na nowego premiera" - zapewnia przewodniczący Rady Europejskiej. UE jest otwarta na dialog z Mateuszem Morawieckim w roli szefa rządu. Były premier PO nie ma jednak wątpliwości, że zmiana na stanowisku premiera nie przyniesie większych zmian. "Wszyscy wiedzą, że Kaczyński ma władzę, ale nie ma odpowiedzialności. Być może od niej ucieka. Kaczyński nie podlega pod konstytucyjne ramy odpowiedzialności".

Zapytany o to czy zmiana premiera została wymuszona przez środowisko międzynarodowe, Tusk daje jasną, pewną odpowiedź: "skomplikowana sytuacja nie jest winą Beaty Szydło. Autorem nieporozumień pomiędzy rządem a Europą jest Jarosława Kaczyński i jego partia. Premier była tylko wykonawcą".

Być może desygnowanie Morawieckiego na stanowisko przewodniczącego Rady Ministrów to "wyciągnięcie ręki" w stronę Europy i chęć ocieplenia stosunków z Zachodem. "Gesty prozachodnie oznaczają, że jest pewna intencja w kierunku zmiany" - tłumaczy Tusk. Szef RE ocenia też, że ustawienie Beaty Szydło pod Mateuszem Morawieckim jako posunięciem "ciekawym i nieortodoksyjnym".

Czy niesłabnące poparcie dla Prawa i Sprawiedliwości przeraża Donalda Tuska? "Jestem przekonany, że panika czy histeria to najgorszy doradca. Ja się PiS-u nie boję. Boję się, że pewna partia będzie mogła robić z Polakami to, co jej się podoba" - wyjaśniał.

Tusk rozwiewa także wszelkie wątpliwości co do współpracy Morawieckiego z rządem PO. "Nie był też moim doradcą. Radą zarządzał Jan Krzysztof Bielecki."

Były premier poruszył także wątek dotyczący generałów Noska i Pytla: "mam w tej sprawie poczucie wielkiej niesprawiedliwości. Są prześladowani, bo Macierewicz ma pewną obsesję na ich punkcie - poluje na swoich przeciwników politycznych". Obawia się, że MON pod zarządem Antoniego Macierewicza poważnie nadszarpnie nie tylko stan armii, ale realnie pogorszy bezpieczeństwo kraju. "Jesteśmy na zakręcie jeżeli chodzi o politykę bezpieczeństwa" - ostrzegł Tusk i wskazał na istotną w tej kwestii rolę prezydenta: "Trzeba korzystać ze swoich kompetencji. Duda musi to wykorzystać. Nie może na to narzekać w mediach, że minister nie wykonuje poleceń".

Szef Rady Europejskiej zapewnił, że nie zamierza odseparować się od spraw Polski: "Moje angażowanie w sprawy publiczne wynika z tego, że pewne sprawy mi się nie podobają. I będę się w nie angażował dopóki będę żył, bo czuję się patriotą. Mój alarm na Twitterze wynikał z tego, że to sprawa kluczowa dla Polski i Europy."
      Polub WP Wiadomości
      Najnowsze
      Policja ostrzega przed oszustami
      Oszukiwali metodą "na policjanta". Grozi im 8 lat więzienia
      Kancelaria Andrzeja Dudy wydała oświadczenie
      Gen. Kraszewski stracił certyfikaty bezpieczeństwa. Reakcja kancelarii prezydenta: SKW nie przedstawiła zarzutów
      Szef resortu sprawiedliwości może być pewny teki ministra
      Mateusz Morawiecki zdradza nazwisko jednego z ministrów. "Mamy potwierdzoną chęć współpracy"
      Światowe media skomentowały zmianę rządu w Polsce
      Świat reaguje na zmianę premiera w Polsce
      REKLAMA
      następny artykuł
      Wybrane dla Ciebie
      Posłanka PiS zamieściła w sieci zdjęcie z zamkniętego posiedzenia klubu PiS
      Tak wyglądała tajna narada PiS w sprawie odwołania Szydło. To zdjęcie mówi wiele
      Jodła, świerk czy choinka sztuczna? Mamy wszystkie - sprawdź!
      REKLAMA
      W akcji ratunkowej brała udział m.in. policja i straż pożarna
      Wypadek autokaru z dziećmi. Kierowca nie żyje
      Szydło zostanie wicepremierem?
      Beata Szydło zabrała głos ws. dymisji. "Służba dla Polski i Polaków zaszczytem"
      Sikorskiego z kolei skrytykowała część publicystów
      Prymitywny wpis Radosława Sikorskiego o Szydło. "Wredny babsztyl śmie grozić aferami"
      Beata Szydło unikała jasnych odpowiedzi na pytania o rekonstrukcję
      Nastąpiła zmiana na stanowisku premiera. Beatę Szydło ma zastąpić Mateusz Morawiecki
      Więcej tematów
      • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 21:21
        Donald Tusk skomentował rezygnację Beaty Szydło ze stanowiska premiera oraz wysunięcie kandydatury Mateusza Morawieckiego na szefa Rady Ministrów. Jego słowa nie pozostawiają wątpliwości - zmiana premiera to zabieg kosmetyczny, a realna władza nadal pozostaje w rękach Jarosława Kaczyńskiego.
        Donald Tusk skomentował ostatnią zmianę na stanowisku szefa Rady Ministrów
        Donald Tusk skomentował ostatnią zmianę na stanowisku szefa Rady Ministrów (Forum, Fot: Ye Pingfan)

"Czekamy w Europie na nowego premiera" - zapewnia przewodniczący Rady Europejskiej. UE jest otwarta na dialog z Mateuszem Morawieckim w roli szefa rządu. Były premier PO nie ma jednak wątpliwości, że zmiana na stanowisku premiera nie przyniesie większych zmian. "Wszyscy wiedzą, że Kaczyński ma władzę, ale nie ma odpowiedzialności. Być może od niej ucieka. Kaczyński nie podlega pod konstytucyjne ramy odpowiedzialności".

Zapytany o to czy zmiana premiera została wymuszona przez środowisko międzynarodowe, Tusk daje jasną, pewną odpowiedź: "skomplikowana sytuacja nie jest winą Beaty Szydło. Autorem nieporozumień pomiędzy rządem a Europą jest Jarosława Kaczyński i jego partia. Premier była tylko wykonawcą".

Być może desygnowanie Morawieckiego na stanowisko przewodniczącego Rady Ministrów to "wyciągnięcie ręki" w stronę Europy i chęć ocieplenia stosunków z Zachodem. "Gesty prozachodnie oznaczają, że jest pewna intencja w kierunku zmiany" - tłumaczy Tusk. Szef RE ocenia też, że ustawienie Beaty Szydło pod Mateuszem Morawieckim jako posunięciem "ciekawym i nieortodoksyjnym".

Czy niesłabnące poparcie dla Prawa i Sprawiedliwości przeraża Donalda Tuska? "Jestem przekonany, że panika czy histeria to najgorszy doradca. Ja się PiS-u nie boję. Boję się, że pewna partia będzie mogła robić z Polakami to, co jej się podoba" - wyjaśniał.

Tusk rozwiewa także wszelkie wątpliwości co do współpracy Morawieckiego z rządem PO. "Nie był też moim doradcą. Radą zarządzał Jan Krzysztof Bielecki."

Były premier poruszył także wątek dotyczący generałów Noska i Pytla: "mam w tej sprawie poczucie wielkiej niesprawiedliwości. Są prześladowani, bo Macierewicz ma pewną obsesję na ich punkcie - poluje na swoich przeciwników politycznych". Obawia się, że MON pod zarządem Antoniego Macierewicza poważnie nadszarpnie nie tylko stan armii, ale realnie pogorszy bezpieczeństwo kraju. "Jesteśmy na zakręcie jeżeli chodzi o politykę bezpieczeństwa" - ostrzegł Tusk i wskazał na istotną w tej kwestii rolę prezydenta: "Trzeba korzystać ze swoich kompetencji. Duda musi to wykorzystać. Nie może na to narzekać w mediach, że minister nie wykonuje poleceń".

Szef Rady Europejskiej zapewnił, że nie zamierza odseparować się od spraw Polski: "Moje angażowanie w sprawy publiczne wynika z tego, że pewne sprawy mi się nie podobają. I będę się w nie angażował dopóki będę żył, bo czuję się patriotą. Mój alarm na Twitterze wynikał z tego, że to sprawa kluczowa dla Polski i Europy."
        Polub WP Wiadomości
        Najnowsze
        Policja ostrzega przed oszustami
        Oszukiwali metodą "na policjanta". Grozi im 8 lat więzienia
        Kancelaria Andrzeja Dudy wydała oświadczenie
        Gen. Kraszewski stracił certyfikaty bezpieczeństwa. Reakcja kancelarii prezydenta: SKW nie przedstawiła zarzutów
        Mateusz Morawiecki zdradza nazwisko jednego z ministrów. "Mamy potwierdzoną chęć współpracy"
        Światowe media skomentowały zmianę rządu w Polsce
        Świat reaguje na zmianę premiera w Polsce
        REKLAMA
        następny artykuł
        Wybrane dla Ciebie
        Posłanka PiS zamieściła w sieci zdjęcie z zamkniętego posiedzenia klubu PiS
        Tak wyglądała tajna narada PiS w sprawie odwołania Szydło. To zdjęcie mówi wiele
        Jodła, świerk czy choinka sztuczna? Mamy wszystkie - sprawdź!
        REKLAMA
        W akcji ratunkowej brała udział m.in. policja i straż pożarna
        Wypadek autokaru z dziećmi. Kierowca nie żyje
        Szydło zostanie wicepremierem?
        Beata Szydło zabrała głos ws. dymisji. "Służba dla Polski i Polaków zaszczytem"
        Sikorskiego z kolei skrytykowała część publicystów
        Prymitywny wpis Radosława Sikorskiego o Szydło. "Wredny babsztyl śmie grozić aferami"
        Beata Szydło unikała jasnych odpowiedzi na pytania o rekonstrukcję
        Nastąpiła zmiana na stanowisku premiera. Beatę Szydło ma zastąpić Mateusz Morawiecki
        Więcej tematów
    • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 21:36
      Policja ujęła cztery osoby, które obrzuciły jajkami samochody wyjeżdżające z terenu Pałacu Prezydenckiego - poinformował dziś rzecznik prasowy KSP kom. Sylwester Marczak. Jak ustaliła Polska Agencja Prasowa, samochodami wyjeżdżali pracownicy prezydenckiej kancelarii.
      • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 21:38
        https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/YEOktkqTURBXy9kZDY3YjcyZDAxNzVkOGIzNGIwMDMzOTkzNWMzYzFmMC5qcGVnkpUCzQPAAMLDlQIAzQPAwsM
        • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 21:38
          https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/TPLktkqTURBXy8wNzZlMjNhOTU1NjE3YjBlZDdmY2RkNDFhMjNlMWU5My5qcGVnkpUCzQPAAMLDlQIAzQPAwsM
          • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 21:39
            https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/sFtktkqTURBXy8zNTJkZTM5NGIwOTk5ZjkxOTE0NWVhMTJmNzc4MWFlMy5qcGVnkpUCzQPAAMLDlQIAzQPAwsM
            • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 21:39
              https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/V9DktkqTURBXy8wZWE1YjgwYTM3YWY2MDM4Y2RjNWM1OTQxZDdkNTk2NC5qcGVnkpUCzQPAAMLDlQIAzQPAwsM
              • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 21:40
                https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/FStktkqTURBXy8xYzc0NjQ5Yzg2NWFlYTc3YzdkNTUzMDA1MWMxM2YwMS5qcGVnkpUCzQPAAMLDlQIAzQPAwsM
                • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 21:40
                  https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/yt0ktkqTURBXy9iYjhhOTE0OWUzOTljYmU4OWZkN2U3Y2I2YjE2ZmY1MC5qcGVnkpUCzQPAAMLDlQIAzQPAwsM
                  • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 21:43
                    Jak nie wiadomo o co chodzi, to na pewno chodzi o pieniądze. Pieniądze z Unii Europejskiej, których Szydło nie potrafiła zagospodarować i następnej forsy wyciągnąć. Szydło zajęta była wstawaniem z kolan i pluciem na Unię, a jej arogancja i buta w stosunku do Unii wpłynęła na zastopowanie unijnych pieniędzy na inwestycje dla Polski. Morawiecki jako były bankowiec i współpracownik Tuska ma za zadanie dogadać się z Unią i forsę na inwestycje wyciągnąć.

Przez 2 lata swoich rządów pis rozdawał pieniądze na lewo i prawo, inwestycje leżą odłogiem, a skarbiec świeci pustkami. Kaczyński namaścił więc Morawieckiego na premiera i liczy na to, że jego kontakty w Europie oraz zdolność porozumienia się z Unią odwrócą zła passę inwestycyjną, oczywista oczywistość z pomocą unijnych środków.
    • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 21:45
      https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/ODcktkqTURBXy9kYWQ3NWIwNTIxNDg5ZDc4YmM2MDg5YzZkMDUxMGQ3MC5qcGVnkpUCzQPAAMLDlQIAzQPAwsM
    • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 08.12.17, 21:49
      Zbigniew Ziobro może spać spokojnie. Mateusz Morawiecki powiedział w wywiadzie w TV Trwam, że w jego rządzie jest dla niego miejsce. - Mam nadzieję, że przyjmie tę propozycję. Ze strony kierownictwa politycznego mamy zapewnienie pragnienia współpracy dla dobra Polski - powiedział nowy premier.
      Szef resortu sprawiedliwości może być pewny teki ministra (East News, Fot: Reporter)

Mateusz Morawiecki został desygnowany na premiera przez Andrzeja Dudę. Nowy szef rządu zapewnił, że "to dla niego wielki zaszczyt". - Program, który realizowaliśmy będzie dla mnie drogą i drogowskazem - wyjaśnił. Udzielił także pierwszego wywiadu po desygnacji Telewizji Trwam.
      Podrygujący Antoni Macierewicz w Sejmie. Wszyscy zastanawiają, co właściwie robi szef MON

Zapowiedział, że "na początku przyszłego tygodnia chce powołać Radę Ministrów w niemalże niezmienionym składzie". Nie wymienił jednak żadnych nazwisk, oprócz jednego. Do TV Trwam zadzwonił jeden ze słuchaczy i zadał proste pytanie. "Czy w pana rządzie będzie miejsce dla ministra Ziobry, Jakiego?" - brzmiało.

- Jak najbardziej tak. Pan minister Ziobro jest człowiekiem z misją, z pasją walczy o to, by jak najmniej było przestępstw. Mam nadzieję, że przyjmie tę propozycję. Ze strony kierownictwa politycznego mamy zapewnienie pragnienia współpracy dla dobra Polski - wyjaśnił Morawiecki. Nie powiedział jednak nic o Patryku Jakim.

Tusk wraca? "Będę się angażował w sprawy polskie tak długo, jak będę żył"
    • jerzy_55 Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 09.12.17, 09:24
      Żakowski: Konstytucja Grudniowa. Inne prawo już w Polsce nie obowiązuje
      Wola Prezesa jest wolą Narodu. Naród jest suwerenem. Suweren poznaje swą wolę za pośrednictwem Mediów Narodowych. Tak brzmi nowa Konstytucja RP. Konstytucja z 1997 roku (formalnie wciąż obowiązująca) przeszła do historii.
      • jerzy_55 Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 09.12.17, 09:30
        Beata Szydło była ostatnim premierem III RP. Mateusz Morawiecki jest pierwszym premierem RP PiS. Bo premier Szydło przynajmniej formalnie podlegała jeszcze konstytucji (z 1997 r.), prezydentowi i parlamentowi. A Mateusz Morawiecki podlega już tylko prezesowi. To jest zasadnicza zmiana ustrojowa. Symbolicznie dokonała się ona, gdy Beata Szydło złożyła rezygnację na ręce Prezesa, który wskazał nowego premiera w osobie Morawieckiego. Tak pod rządami nowej konstytucji faktycznie wygląda inwestytura. Każde dziecko rozumie, że cała reszta procedury wymiany premiera i rządu, w której weźmie udział prezydent i Sejm, to już tylko spektakl dla "ciemnego ludu". Coś jak pożeranie dzielnych chrześcijan przez lwy w Koloseum, które najlepiej zniechęcało Rzymian do ingerowania w poważną politykę.

Przewagą Konstytucji Grudniowej nad wszystkimi wcześniejszymi polskimi konstytucjami jest to, że jej materialnie nie ma. Istnienie i formalne obowiązywanie konstytucji z 1997 r. zupełnie jej nie przeszkadza. Stara konstytucja jest, ale nie działa. Nowej konstytucji nie ma, ale działa. Po uchwaleniu nowych ustaw sądowych i nowej ordynacji wyborczej ta prosta zasada zasadniczo dotyczy wszystkich praw Rzeczpospolitej. Warto zdać sobie z tego sprawę, żeby się potem nie dziwić i nie marudzić.

Jest jednak w Polsce jeden człowiek, który od czwartkowego wieczora powinien tę nową konstytucję mieć nieustannie w pamięci. Jest to - a jakże - Mateusz Morawiecki. Bo dla urzędu, który obejmuje i dla niego samego ma ona szczególne znaczenie.

Pod rządami konstytucji z 1997 r. premier był w Polsce bardzo ważną osobą. Formalnie ważniejszy był prezydent i marszałkowie Sejmu oraz Senatu, ale faktycznie to premier był pierwszą osobą w państwie, bo miał największą władzę. To się właśnie ostentacyjnie skończyło. Pod nieistniejącą Konstytucją Grudniową, która weszła teraz w życie, premier jest jednym z licznych podwładnych Prezesa, który przy pomocy różnych swoich podwładnych w Sejmie, pałacu prezydenckim i innych instytucjach, swobodnie premierów mianuje, odwołuje, przesuwa na inny posterunek, a potem - jeśli zechce - jeszcze raz mianuje, odwołuje, przesuwa gdzie indziej. Tak z grubsza działał Piłsudski, dzięki czemu na przykład zdolny matematyk, prof. Kazimierz Bartel, rektor Politechniki Lwowskiej, trzykrotnie był sanacyjnym premierem i dwukrotnie ministrem. Zamieniał się w tej roli z samym marszałkiem Piłsudskim oraz z Kazimierzem Świtalskim - zależnie od potrzeb.
        • jerzy_55 Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 09.12.17, 09:40
          Macierewicz i Stanisław Karczewski - ci dwaj członkowie komitetu PiS mieli w trakcie czwartkowego głosowania być przeciwnymi zmianie na stanowisku szefa rządu. Informacje takie podaje "Super Express".
    • jerzy_55 Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 09.12.17, 09:55
      Mateusz Morawiecki był pytany w wywiadzie dla Telewizji Trwam m.in. o relacje Polska-Ukraina w kontekście zaszłości historycznych, szczególnie ludobójstwa na Wołyniu. Polityk podkreślił, że jego matka pochodzi ze Stanisławowa i opowiadała mu o tym, co wydarzyło się na tych terenach, także o ludobójstwie. „Ta wielka zbrodnia, krzywda, która się wtedy zadziała, nie może być relatywizowana” – oświadczył Morawiecki. Jak zaznaczył, pomniki stawiane zbrodniarzom to gwóźdź do nieporozumienia miedzy naszymi krajami.
    • jerzy_55 Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 09.12.17, 16:20
      tytułem doktora honoris causa z okazji 650. rocznicy powstania Uniwersytetu w Pecsu

Uniwersytet podkreślił wkład, jaki Donald Tusk włożył w rozwój stosunków w Europie Środkowo-Wschodniej oraz w budowę polsko-węgierskich relacji.
    • jerzy_55 Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 09.12.17, 17:47
      https://scontent.fatl1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/24301138_1516778195078210_9044038134339845899_n.jpg?oh=b36912617d89e2bcb5896e679a7cb3c7&oe=5ACB0924
    • jerzy_55 Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 09.12.17, 17:48
      https://scontent.fatl1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/24301138_1516778195078210_9044038134339845899_n.jpg?oh=b36912617d89e2bcb5896e679a7cb3c7&oe=5ACB0924
    • jerzy_55 Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 09.12.17, 18:10
      Rosyjski Gazprom złożył wniosek o renegocjację ceny gazu dostarczanego do Polski w ramach Kontraktu Jamalskiego. Polacy propozycję odrzucili i Rosjanie na nowo muszą sformułować prośbę. W ten sam dzień Mateusz Morawiecki zdecydował się na odważny ruch ws. rosyjskich dostaw.

Nowe otwarcie w sprawie cen gazu dla polski nastąpiło 1 listopada, gdy Polacy złożyli wniosek o renegocjację warunków kontraktu. Był to pierwszy dzień, w którym na mocy umowy można było dokonać tego typu ruchu. Rosjanie zwlekali z reakcją miesiąc, po czym odpowiedzieli własnym wnioskiem, o którym poinformowano w komunikacie PGNiG.
      • jerzy_55 Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 09.12.17, 18:11

Rosjanie muszą pisać od nowa

"W ocenie Spółki (PGNiG – red.) wniosek renegocjacyjny Gazpromu jest niezasadny oraz nie spełnia wymogów formalnych opisanych w Kontrakcie Jamalskim, a w rezultacie jest bezskuteczny" – brzmi komunikat spółki Skarbu Państwa, która jest stroną umowy. Taka odpowiedź oznacza, że Rosjanie będą zmuszeni do napisania wniosku na nowo.

Ruch należy uznać za pewnego rodzaju odpowiedź na dotychczasowe zapowiedzi polskiego rządu, że po 2022 r. umowa na dostawy gazu ze Wschodu nie zostanie przedłużona.

Wiceprezes PGNiG Łukasz Kroplewski w październiku stwierdził, że sposób w jaki Rosjanie traktowali polską stronę spowodował brak możliwości dalszej współpracy. Wszystkie dostawy z kierunku rosyjskiego po 2022 r. będą mogły odbywać się tylko na zasadach kontraktów krótkoterminowych.

Rosjan zastąpią Amerykanie? Pierwsza umowa już jest

Tego samego dnia, gdy Rosjanie poprosili o nowe otwarcie negocjacji ws. ceny surowca, desygnowany na urząd premiera Mateusz Morawiecki w bardzo zdecydowany sposób potwierdził utrzymanie linii politycznej poprzedników i mówił o konieczności zerwania z gazową zależnością od Rosji.

- Już dziś płacimy o 20 proc. więcej za gaz niż Niemcy, a jest to kraj dużo bogatszy od nas. Jest to więc ewidentna niesprawiedliwość. To jest strategia "dziel i rządź", którą Rosjanie uprawiają w tym kontekście. My chcemy się uniezależnić - mówił na antenie Radia Maryja Morawiecki.

Polityk przypomniał także, że jego rozmowy z przedstawicielami administracji USA doprowadziły do podpisania pięcioletniego kontraktu na dostawy amerykańskiego gazu do Polski.
    • jerzy_55 Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 09.12.17, 18:15

JaremaOdpowiedz
      9 grudnia 2017 w 13:02
      Pierwszy raz w minionym ćwierćwieczu Polski Premier jednoznacznie określa porozumienia z Ukrainą i wyklucza „ugodę” polegającą na amnezji historycznej i aprobacie dla polityki Ukrainy polegającej na „heroizacji” UPA. Wszyscy, którzy krytykowali cały PiS za politykę wobec Ukrainy mają powody do sformułowania przeprosin.
      To zimny prysznic na głowy ukraińskich probanderowskich polityków Poroszenki, Juszczenki, Wiatrowycza – min. ds. kontaktów z Polską, Szremety, którzy myśleli, że zmiany w Polsce są przejściowe.
    • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 09.12.17, 20:42
      Rasistowski atak czy chuligański wybryk? Z nożami na hostel dla cudzoziemców
      Do ataku na warszawski hostel doszło w piątkową noc. Grupa nastolatków przeskoczyła przez ogrodzenie budynku, by dostać się do środka. Mieli przy sobie butelki i noże.
    • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 09.12.17, 20:56
      Chcę powiedzieć jasno, że silna i niepodległa Ukraina jest ważna dla Polski, natomiast to nie jest tak, że istnienie Ukrainy jest niezbędnym warunkiem istnienia wolnej Polski – stwierdził Parys. Tłumaczył, że wynika to z obecnej sytuacji naszego kraju: - Polska jest piątym krajem w Unii Europejskiej po odejściu Wielkiej Brytanii, Polska jest w NATO i jest głównym krajem flanki wschodniej. Będzie istnieć niezależnie od tego, co się dzieje na Ukrainie. Czy tam sytuacja jest lepsza, czy gorsza.
      • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 09.12.17, 20:56
        Urzędnik MSZ mówił także o tym, jak – według niego – wygląda stosunek ukraińskich polityków do Polski: - Mam wrażenie, że mają zupełnie fałszywą opinię o Polsce. Sądzą, że Warszawa jest słaba, izolowana i potrzebuje Ukrainy. Nieprawda. To Ukraina potrzebuje Polski. Polska bez Ukrainy sobie znakomicie poradzi.
        • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 09.12.17, 20:58
          Stosunki polsko-ukraińskie w ostatnich kilkunastu miesiącach są bardzo napięte. Jedną z głównych przyczyn napięć są nieporozumienia w sprawach historycznych. W listopadzie szef polskiej dyplomacji Witold Waszczykowski zapowiedział, że nasza polityka wobec Ukrainy w odniesieniu do kwestii prawdy historycznej zostanie skorygowana.

Oświadczył również, że zostaną uruchomione procedury, które sprawią, że ludzie o skrajnie antypolskim stanowisku nie wjadą do Polski. Według niego konsekwencji mogą spodziewać się osoby, które na poziomie administracyjnym nie dopuszczają do kontynuowania ekshumacji i renowacji polskich miejsc pamięci na Ukrainie.

Trzy tygodnie temu zakazem wjazdu do Polski ukarano Swiatosława Szeremetę, który kieruje na Ukrainie komisją resortową ds. upamiętnień.

Pytany o relacje Warszawa-Kijów desygnowany na premiera Mateusz Morawiecki mówił w Telewizji Trwam, że Polska od prawdy historycznej na pewno nie odstąpi: - Uważam, że relacje na przyszłość z Ukrainą można budować tylko na prawdzie. Ta wielka zbrodnia (Wołyńska – red.), krzywda, która się wtedy zadziała, nie może być relatywizowana.

W najbliższą środę prezydent Andrzej Duda ma się udać z wizytą do Charkowa. Spotka się tam z prezydentem Petrem Poroszenką, obserwatorami z Misji Obserwacyjnej OBWE i przedstawicielami UNDP. Odda także hołd polskim żołnierzom zamordowanym przez NKWD, pochowanym na Cmentarzu Ofiar Totalitaryzmu w Charkowie.
          • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 09.12.17, 21:00
            hgfyi : Parys powiedział prawdę. W dobie rakiet i samolotów zdolnych okrążyć kulę ziemską twierdzenia o jakichś buforach są anachronizmem. Bufory miały sens przed II wojną światową. Ten czas jednak zakończył się bezpowrotnie. Warto pamiętać, że rakiety mogą lecieć torem balistycznym, czyli dotrzeć do przestrzeni kosmicznej i spaść z góry. To niezależnie od tego, że możliwe są desanty morskie i powietrzne. Dlatego obecnym gwarantem bezpieczeństwa państwa są sojusze militarne oraz własna przewidywalność polityczna i wojskowa. A w przypadku Ukrainy, ze względu na władze silnie zbanderyzowane - tej przewidywalności nie ma. W przypadku sojuszu z Ukrainą z takimi władzami należałoby spodziewać się szeregu prowokacji ukraińskiej wobec Rosji, po to, żeby wciągnąć NATO w konflikt.
            • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 09.12.17, 21:01
              Wielka Polska ! : Nie jestem zagorzałym fanem obecnego rządu ale wreszcie pora uświadomić Ukrainie ze nie jest pępkiem świata i nie jest głównym celem naszej polityki zagranicznej ich obecne czyny takie jak czczenie morderców polaków z UPA powinno wreszcie pociągnąć za sobą konsekwencje . Ukraina powinna pamiętać ze z Rosja / Białorusią już sobie nie pohandluje i jak Polska a co za tym idzie grupa V4 zdecydują ograniczyć handel to bez wkroczenia jakiejkolwiek armii to "państwo" zniknie z mapy świata po prostu wymrze z głodu bo gospodarczo już jest ruina .
              • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 09.12.17, 21:02
                ~dexxx : Nie chodzi tylko o "nieporozumienia" w sprawach historycznych,chodzi o czasy obecne...Skoro dzisiaj OUN/UPA - organizacje skrajnie nacjonalistyczne,antypolskie i ludobojcze sa czczone u naszego wschodniego sasiada...To dzisiaj stawiane sa tam pomniki masowym mordercom i sojusznikom III Rzeszy - lacznie z dywizja SS Galizien...To sa rzeczy niedopuszczalne w swiecie...Warto przypomniec,ze SS zostala uznana w swiecie za organizacje przestepcza...W tej sytuacji argument,ze kazdy ma prawo czcic kogo zechce jest w sopniu oczywistym niezasadny,w tym konkretnym przypadku,jest smieszny...Pomniki nalezy stawiac ofiarom,a nie masowym mordercom...
    • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 09.12.17, 21:05
      Ryszard Czarnecki uważa, że dla Mateusza Morawieckiego "oczywistą oczywistością" ma być fakt, że w rządzie pozostanie Antoni Macierewicz. Eurodeputowany PiS mówił w RMF FM wprost o "starym-nowym rządzie", bo według niego na znaczące zmiany wśród ministrów się nie zanosi.
    • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 09.12.17, 21:44
      @jwu:

My sprowadzamy Ukraińców ,bo tam toczy się wojna.Fakt jest tam wojna ,wojna domowa.Ale najzabawniejsze w tym wszystkim jest to ,że ci przyjeżdżający do Polski Ukraińcy ,nie pochodzą z regionów objętych działaniami wojennymi,tylko z terenów znajdujących się bezpośrednio przy granicy z Polską.A więc oddalonych od Donbasu o tysiąc kilometrów.
    • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 09.12.17, 21:58

i-95
      Odpowiedz

9 grudnia 2017 w 18:00

smieszny facet bez Polski pol Ukrainy by umarlo z glodu , zlorzcie hold polskim panom ze macie zatrudnienie i ze polska gospodarka jest goraca , teraz tak bedzie ze ludzie ze wschodu( ukraland , kacapland & belarus ) napedzaja polski boom gospodarczy,ok ,, pytanie do pana Klimkin co sie dzieje z gospodarka ukrainy ? , jak by bylo ok to Polacy tam by otwierali interesy, pracowali,,ale tak nigdy nie bedzie , bo ukraina to ukraina , tam jest bajzel i tyle , 2 miliony na saxach w Polsce ,wszystko mlodzi , ciekawe kto bedzie pracowal na dziadkow na ukrainie ? nikt ,, bo mlodzi zwiali na zachod,
      • rawik-is-me Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 09.12.17, 21:59

Rah Warsz
        Odpowiedz

9 grudnia 2017 w 19:54

No i proszę teraz się dowiedzieliśmy, że Ukraina nie tylko broni wolności całej Europy to jeszcze bezinteresownie ratuje naszą gospodarkę… Tak więc premierze Morawiecki spuść z tonu, zostałeś właśnie po raz pierwszy naprostowany przez dzielnego syna narodu ukraińskiego. Wdzięczny masz być , nie pyskować i szybciutko stawiać banderowskie pomniki gdzie się da w ramach wdzięczności. Inaczej wiesz premierze Morawiecki co może być? Ukraińcy się obrażą i wyjadą w całości na saksy do Rajchu i całą polską gospodarkę szlag trafi. Jak żyć panie premierze jak…
    • jerzy_55 Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 10.12.17, 00:23
      https://scontent.fatl1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/24909721_2115924885308195_1766945355696470439_n.png?oh=aa78dcead3c61330022cc41467e6f66e&oe=5A8A2D2C
    • jerzy_55 Re: ~~~~~POLSKA POLSKA c.d.2 ~~~~~~~~~~~~~~~ 10.12.17, 00:36
      Z Netu...Jarosław Kaczyński postawił na Mateusza Morawieckiego licząc, że zachęci inwestorów i uspokoi Brukselę. Ale ten plan jest dziurawy jak ser szwajcarski i świadczy o tym, że w partii panuje chaos. A Kaczyński wcale nie jest pewny wygranej ani w wyborach samorządowych za rok, ani w parlamentarnych w 2019 roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka