Dodaj do ulubionych

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~

• black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 17.07.18, 22:53
      Paweł Wojtunik ma usłyszeć zarzuty karne przekroczenia uprawnień i niedopełnienia obowiązków - informuje TVN24. Został już wezwany w charakterze podejrzanego do Prokuratury Rejonowej w Krakowie. - Czuję się jak w "Procesie" Franza Kafki. Jestem gotowy na zatrzymanie - deklaruje Wojtunik w rozmowie z Onetem.
      • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 17.07.18, 22:53
        35
        ‹ wróć

Wojtunik ma usłyszeć zarzuty w związku z "przestępstwem urzędniczym"
        Były szef CBA uważa, że cała sprawa to polityczna zemsta obecnej władzy
        Prokuratura nie chce komentować sprawy

Według informacji TVN24, Wojtunik ma usłyszeć zarzuty z artykułu 231 Kodeksu karnego, czyli tzw. "przestępstwa urzędniczego". To znaczy, że prokuratury zarzuca mu niedopełnienia obowiązków lub przekroczenia uprawnień jako szef służby antykorupcyjnej. TVN24 ustaliła także, że krakowska prokuratura prowadzi dwa odrębne postępowania dotyczące okresu gdy CBA kierował Wojtunik.
        • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 17.07.18, 22:54
          Pierwsze to sprawa szefa warszawskiej delegatury, który miał za operacyjne pieniądze zorganizować komunię dla swojej córki. Dyrektor G. - bo o nim mowa - objął stanowisko dzięki poparciu Wojtunika, ale to też Wojtunik go zdymisjonował i doniósł na niego do prokuratury. Druga sprawa dotyczy rzekomego podsłuchiwania dziennikarzy. Jednak jak dotąd nie przedstawiono żadnych dowodów na masowe inwigilowanie mediów, a sam Wojtunik temu zaprzeczał.

Były szef CBA ma status dyplomaty, czyli jest chroniony immunitetem.
            W rozmowie z Onetem Wojtunik twierdzi, że z sygnatury sprawy, w której ma usłyszeć zarzuty, wynika, że postępowanie prowadzone jest od początku 2016 r. - W tym czasie byłem kilkakrotnie przesłuchiwany w różnych miejscach w Polsce. Ale w Krakowie nigdy. Dlatego nie mam pojęcia, czego dotyczy ta sprawa. Czuję się jak w "Procesie" Kafki - mówi.

Po raz kolejny przekonuje też, że prowadzone przeciw niemu śledztwa są zemstą koordynatora specsłużb Mariusza Kamińskiego. To Wojtunik zastąpił go na czele CBA, gdy Kamiński został wyrzucony przez premiera Donalda Tuska w 2009 r. I to Wojtunik złożył do prokuratury doniesienia przeciw Kamińskiemu dotyczące przekroczenia uprawnień podczas operacji specjalnych CBA. Jedno z nich - dotyczące operacji przeciwko liderowi Samoobrony Andrzejowi Lepperowi - skończyło się skazaniem Kamińskiego i trzech jego współpracowników w pierwszej instancji na więzienie. Ułaskawił ich w 2015 r. prezydent Andrzej Duda.
              Gdy Kamiński został koordynatorem specsłużb po wygranej PiS, doprowadził do usunięcia Wojtunika z CBA i zwolnienia jego żony z ABW. - Kamiński i jego ludzie publicznie oskarżali mnie o popełnianie poważnych przestępstw. Nic do tej pory nie udowodnili. Ta sprawa, w której mają mi być postawione zarzuty, jest dowodem ich desperacji. Uważam też, że moment jest nieprzypadkowy. Sprawa przyspieszyła po tym, gdy udzieliłem wywiadu Onetowi, w którym zarzuciłem Kamińskiemu stosowanie ubeckich metod - deklaruje były szef CBA.

Wojtunik stawi się w prokuraturze pojutrze. Twierdzi, że jest gotowy nawet na zatrzymanie. - Jestem niewinny, ale to bez znaczenia. Przy dzisiejszej prokuraturze i służbach wszystko jest możliwe - uważa.

Dziennikarze TVN24 kontaktowali się z prokuraturą, jednak nie przymali oficjalnej odpowiedzi o wezwaniu Wojtunika.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 17.07.18, 23:14
      ASDIC.... PZPRPiotrowicz . Nie czuj sie taki wszechmocny , wazny, decydujacy o dalszych losach p. prof. Gersdorf . Pamietaj za rok , moze nieco dluzej losy moga sie odmienic . PIS zostanie uznany za organizace przestepcza , religijno-polityczna . Wowcza porozmawiamy. Aktualnie jestes drugim po Kaczynskim przestepca Prawa naruszyles Konstytucje . Dokonales
      zmiany systemu demokracji konstytucyjnej na dyktature Polskiej Zjednoczonej Partii PIS na wzor i podobienstwo dawnego PRLu . Obrocilo sie , to przeciwko spoleczenstwu , przeciwko woli narodu . NORMALNA , opozycyjna czesc narodu nie jest w stanie zaakceptowac kaczyzmu ani kaczystow. Jest nas miliony . Wypowiadalem sie nie poraz pierwszy na twoj temat. Odejdziesz w pogardzie , w ponizeniu w hanbie. Ludzie beda pluli na twoj grob . Jestes hanba NORMALNYCH , porzadnych Polakow , milionow Polakow. Nie znajdziesz miejsca w ktorym moglbys czuc sie dobrze i bezpiecznie . Poczekamy na TRYBUNAL STANU po upadku PISu i kaczyzm
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 17.07.18, 23:17

Matka polka
      6 min. temu

Komunistyczny prokurator straszy pierwszą prezes sądu Najwyższego bo dla nas Polaków będzie nią do końca kadencji zgodnie z konstytucją TK to atrapa dzisiejszy wyrok w sprawie uniewinnienia pokazuje jak działa partyjna machina złe czasy dla Polski nastały
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 17.07.18, 23:17
      Suweren
      8 min. temu

Piotrowicz chce kary dla Gersdorf a my chcemy kary dla Piotrowicza. Będzie siedział.
      • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 17.07.18, 23:18
        temu

Byłego prokuratora z czasów komuny zrobili szefem komisji sprawiedliwości itd..a może pośmiertnie wystawią kandydaturę Stalina do Pokojowej Nagrody Nobla?
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 17.07.18, 23:40
      Obecna Krajowa Rada Sądownictwa nie ma nic wspólnego z sądownictwem - powiedział Igor Tuleya. Sędzia Sądu Okręgowego w Warszawie był gościem programu "Fakty po Faktach" w TVN24.
      • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 17.07.18, 23:40
        To jest taka fikcja, jak w "Roku 1984" (książka George'a Orwella - red.) gdzie Ministerstwo Prawdy zajmowało się propagandą, Ministerstwo Pokoju wojną. A Krajowa Rada Sądownictwa ma tyle wspólnego z sądownictwem, że je niszczy, a osoby które tam zasiadają, są po prostu grabarzami niezależności sądów i niezawisłości sędziów - stwierdził Tuleya w rozmowie z Katarzyną Kolendą-Zaleską.

Według sędziego w polskim sądownictwie "wszystko zmierza w złym kierunku" i dlatego sędziowie powinni "aktywnie uczestniczyć w życiu publicznym, obywatelskim" i brać udział w zgromadzeniach w obronie sądów. W swojej wypowiedzi zaznaczył, że "sędziowie bronią wartości, a nie konkretnych osób czy stołków".

Jego zdaniem jest to "gest solidarności z osobami, które bronią tych samych wartości" - To jest również pokazanie, że nie jest prawdą, że my walczymy o "koryta". Jak słyszymy wypowiedzi polityków, którzy grożą (sędziom - red.) za udział w zgromadzeniach postępowaniami dyscyplinarnymi, to właśnie poprzez aktywny udział w obronie sądów pokazujemy, że nie zależy nam na naszych stanowiskach, tylko bronimy pewnych wartości - tłumaczył.
        • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 17.07.18, 23:41
          Zgodnie z ustawą o Sądzie Najwyższym, która weszła w życie 3 kwietnia, w trzy miesiące od tego terminu, czyli 3 lipca, w stan spoczynku przeszli z mocy prawa sędziowie SN, którzy ukończyli 65. rok życia. Mogą oni jednak dalej pełnić funkcję, jeśli w ciągu miesiąca od wejścia w życie nowej ustawy, czyli do 2 maja, złożyli stosowne oświadczenie i przedstawili odpowiednie zaświadczenia lekarskie, a prezydent RP wyrazi zgodę na dalsze zajmowanie stanowiska sędziego SN.

REKLAMA
          Po spotkaniu prezydenta Andrzeja Dudy z Gersdorf, prezesem Józefem Iwulskim kierującym Izbą Pracy i Ubezpieczeń Społecznych SN i prezesem Naczelnego Sądu Administracyjnego Markiem Zirk-Sadowskim, wiceszef Kancelarii Prezydenta Paweł Mucha informował, że wolą prezydenta było, by najstarszy stażem sędzia Iwulski od 4 lipca wykonywał funkcje związane z wykonywaniem obowiązków I prezesa SN.

Jeszcze przed spotkaniem z prezydentem Dudą, Gersdorf wydała zarządzenie o wyznaczeniu jako kierującego pracą SN prezesa Iwulskiego "do zastępowania I prezes SN na czas swojej nieobecności".

Sędzia Iwulski oświadczył, że nie jest "zastępcą, a tym bardziej następcą I prezes Sądu Najwyższego Małgorzaty Gersdorf", a jedynie zastępuje ją "w razie, gdy będzie nieobecna". Zapewnił jednocześnie, że prezydent nie wyznaczył go ani nie powierzył obowiązków I prezesa, a jedynie zaaprobował jego wybór przez prezes Gersdorf.

Z kolei według komunikatu Kancelarii Prezydenta, sędzia Iwulski od 4 lipca - z mocy ustawy, a nie decyzji I prezesa SN - kieruje pracami Sądu Najwyższego.
          • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 17.07.18, 23:42
            Robert Robert
            Kaczyńskiemu właśnie o to chodziło aby KRS była fikcją jak w roku 1984.
            Kaczyńskiemu ogólnie zależy na tym aby wymiar sprawiedliwości był fikcją.
            Kaczyńskiemu będzie to potrzebne za rok.
    • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 09:33
      Polacy nie chcą Kuchcińskiego na stanowisku marszałka Sejmu
      Prawie połowa respondentów w sondażu Instytutu Pollster jest zdania, że Marek Kuchciński powinien przestać być marszałkiem Sejmu. Opinię Polaków podzielają eksperci, którzy twierdzą, że Kuchciński jest postrzegany jako osoba ślepo realizująca polecenia kierownictwa partii.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 15:42
      Korytarz, którym 16 grudnia 2016 roku opozycja chciała wejść na posiedzenie w Sali Kolumnowej, zostanie zamknięty. Prace są już na bardzo zaawansowanym etapie. Chodzi o boczne przejście, które przez lata było zasłonięte kotarą.
      • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 15:43
        Teraz korytarz zostanie zamknięty na stałe. "Boczne wejście, do którego prowadzi korytarz z pierwszego piętra, przez lata było przegrodzone jedynie kotarą. To się zmieni" - ujawnia "Rzeczpospolita". Powstaną tam "dodatkowe drzwi przesuwne wraz z furtką". Przetarg w tej sprawie właśnie rozpisała Kancelaria Sejmu. Ale prace trwają od miesięcy, bo potrzeba była zgoda stołecznego konserwatora.
        • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 15:44
          "Sala Kolumnowa już raz została wykorzystana jako sala awaryjna, do której PiS uciekł, nielegalnie przyjmując budżet. Podejrzewam, że teraz ma zostać przystosowana tak, by stać się żelaznym odwodem dla PiS na wypadek czegoś nieoczekiwanego " - skomentował prace poseł PO Marcin Kierwiński.
          • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 15:45
            Wrrrrrrr
            2h temu

Może tak napiszecie o wynajęciu przez kuchcinskiego namiotu na 1h za bagatela 1 milion. Nie interesuje mnie już kto w tej polityce będzie, jedno wiem na bank, byle nie PiS
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 15:46
      kontra
      2h temu

Panie Kuchciński, odetnijcie wszystkie dojścia, zamknijcie się w sali obrad od środka, a klucz wyrzućcie przez okno. To i tak będzie honorowe zakończenie waszych błazeńskich rządów.
      • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 15:47
        TO NAS CZEKA JAK PIS BĘDZIE DALEJ RZADZI
        2h temu

Kto nie wierzy, że historia zdolna jest do zwrotów o sto osiemdziesiąt stopni i kto myśli, że w Polsce nie ma kandydatów na zaprzańców, ten zapomina o targowicy i wielu podobnych epizodach z polskich dziejów. Targowicę też zawiązano w imię reform i z obietnicami wolności lepszej niż tej w Konstytucji 3 maja.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 15:51
      uciekac!
      15 min. temu

kaczynski prowadzi kraj na dno. Polska juz sie nie podzwignie po rzadach pis.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 15:59
      Zarzuty usłyszeli już narodowcy, którzy napadli na Andrzeja Majdana. Teraz dołączył do nich także działacz KOD. Prokuratura uznała, że miał on "brać udział w bójce z innymi ustalonymi osobami, w czasie której zadawał ciosy nogami oraz przewracał na ziemię, czym naraził uczestników tej bójki na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo nastąpienie skutku określonego w art. 156 par. 1 lub art 157 par. 1 kk, tj. o przestępstwo z art. 158 par. 1 kk.". Grozi za to do trzech lat więzienia.

Do starcia doszło w czerwcu ubiegłego roku w czasie manifestacji KOD w Radomiu. - Gdy staraliśmy się odgrodzić agresywnych narodowców, nagle dwóch osiłków rzuciło się na drobną dziewczynę. Nagle zobaczyłem, że w moją stronę biegnie jeden z napastników, a ludzie krzyczą za nim "złodziej". Miałem obie ręce zajęte, w jednej plecak, w drugiej megafon, więc zastawiłem się ramieniem. Odbił się od mojej ręki i zaczął mnie szarpać. Kopnął mnie – wspomina Majdan.
      • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 15:59
        Wtedy dołączyli kolejni napastnicy. – Dostałem w twarz. Czułem, że jeśli nie zareaguję, to mnie zabiją. Nagle jeden z złapał mnie od tyłu za plecak i powalił na ziemię. Kopali mnie, bili, a teraz po roku śledztwa okazuje się, że jeszcze jestem temu winny – mówi Majdan.

I dodaje: - Prokuratorzy nie chcieli mi postawić zarzutów. Nie widzieli powodu. Jeden z nich stracił pracę. Ale w końcu władza dopięła swego i znaleźli paragraf. Każdego można tak oskarżyć. Chca mnie zamknąc na trzy lata.

W czasie obchodów rocznicy radomskiego czerwca grupa młodych mężczyzn ubranych w koszulki Młodzieży Wszechpolskiej mężczyzn pojawiła się na manifestacji KOD. Wykrzykiwali hasła: "Raz sierpem, raz młotem czerwoną hołotę!". Działacze Komitetu Obrony Demokracji starali się zagłuszać narodowców brawami i gwizdami.
        • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 16:00
          W pewnym momencie doszło do starcia obu stron. Internet obiegło zdjęcie Andrzeja Majdana, którego atakuje czterech narodowców. Przedstawiciele Młodzieży Wszechpolskiej przekonywali wówczas, że bronili swojego kolegi, którego zaatakował działacz KOD.
          • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 16:01
            Hanna
            1h temu

Nowy rodzaj hitler-jugend z pełnym przyzwoleniem władz. PiS szykuje sobie swoistą mała armię która nie będzie miała żadnego morale. Zrobią wszystko co pisowcy im każą.
            Spray na wszy
            3h temu

Jak w kraju, w którym kiboli czy innych faszystowskich wszy jest mniej niż 1%, można tolerować takie zachowania ? Jak można tolerować tak jawną akceptację ze strony kato-bolszewickiej władzy ?
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 16:03
      Byli ambasadorowie Polski, zrzeszeni w Konferencji Ambasadorów RP, napisali list "O bezpieczeństwie RP. Zagrożenia i wyzwania". Skrytykowali w nim obecną politykę zagraniczną rządu. "Nacjonalizm rozsadza jedność" – napisali.
      • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 16:13
        Krystyna Rachfał
        Nacjonalizm to mało powiedziane. pismafia szerzy bandycki nazizm.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 16:18
      17 lipca były szef MON Antoni Macierewicz gościł w programie „Pilnujmy Polski” w Telewizji Republika. Głównym tematem rozmowy w studiu była katastrofa smoleńska oraz spotkanie Donalda Trumpa i Władimira Putina w Helsinkach. Macierewicz, odmiennie niż większość komentatorów tego wydarzenia, pochwalił Trumpa, i stwierdził, że polskie elity polityczne nie rozumieją polityki amerykańskiego prezydenta.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 16:19
      Dla mnie jest zupełnie ewidentne, że ta komisja ds. Amber Gold została powołana po to, aby przykryć te afery PiS-u, które czasami codziennie się ujawniają - powiedział Jan V. Rostowski przed posiedzeniem komisji ds. Amber Gold.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 16:34
      4 min temu

Padło pytanie o to, czy Jan V. Rostowski był na Wschodzie. - Wschód to dość obszerny termin, byłem w Rosji i byłem na Ukrainie - odparł po chwili świadek, mimo, że na początku domagał się uchylenia tego pytania.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 16:57
      Kownacki: Czy był Pan w Petersburgu?
      Rostowski: Byłem.
      Kownacki: Czy był tam wtedy Prezydent Putin?

Kurtyna. Tak wygląda posiedzenie komisji #AmberGold.

PiS się kompromituje. @WZembaczynski
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 17:20
      To było tańsze - zapewnia Rostowski. I dodaje, ze chciano pozbyć się tych "ośrodków". - Taniej jest, jak są okazjonalne szkolenia, mieć spotkania w wynajętych pomieszczeniach konferencyjnych i nie utrzymywać budynku - powiedział.
      Komentuj
      1 min temu

Komentuj
      3 min temu

Kownacki pyta, dlaczego odbywano szkolenia w "luksusowych ośrodkach", zamiast w miejscach, które są podległe Ministerstwu Finansów.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 17:24
      Stanisław Piotrowicz nie wpuścił działaczy KOD i Obywateli RP na na obrady komisji sprawiedliwości. Poseł PO Michał Szczerba określił zachowanie polityka PiS jako "skandaliczne". Komisja zajmuje się sprawozdaniem RPO Adama Bodnara z działalności za 2017 rok.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 17:30
      Przed chwilą

- To są ludzie, którzy uczyli się od nas jeść widelcem parę wieków temu - tak powiedział o Francuzach w 2016 r. Bartosz Kownacki. Zostało mu to po chwili przypomniane na komisji.
      Komentuj
      2 min temu

Tym razem Witold Zembaczyński upomina Kownackiego. - Ma pan świadka na widelcu, proszę z tego skorzystać - sugeruje. - Pan musiałby się najpierw nauczyć jeść widelcem - odpowiedział Kownacki.
      Komentuj
      4 min temu

Pytanie zniecierpliwiło prawnika Rostowskiego. Uznał, że nie ma związku z tematem posiedzenia. - W jakim trybie się pan odzywa? - zapytał przedstawiciel komisji.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 17:34
      Pada pytanie o odznaczenie GetBack przez prezesa Giełdy Papierów Wartościowych. - To błąd, jest to bardzo niepokojące - przyznał Rostowski.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 18:42
      Pod Warszawą odnaleziono ciało 71-latki. Było zakopane
      W Wągrodnie koło Nowego Dworu Mazowieckiego znaleziono zwłoki starszej kobiety. Policja potwierdza, że należą do 71-letniej Marty B. Znaleziono je dzięki strażakowi-ochotnikowi, którego uwagę zwróciła nienaturalnie wyglądająca ziemia.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 18:45
      17 min temu

- Obecna komisja jest zabiegiem czysto politycznym, ale w ramach tego zabiegu z przyjemnością zeznaję - uznał Rostowski.
      • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 18:45
        7 min temu

- Nie wiem, ile razy należy wam to powiedzieć, żebyście nareszcie zrozumieli. Urzędy Skarbowe nie są po to, żeby wyłapywać piramidy finansowe - irytuje się Rostowski.
        • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 18:46
          https://i.wpimg.pl/c/1600x1067/d.wpimg.pl/949324761-644025924/malgorzata-wassermann.jpg
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 19:00
      2 min temu

Posiedzenie zostaje zamknięte. - Prosze pozdrowić panią przewodniczącą - stwierdził na koniec Rostowski.
      • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 19:04
        W środę od rana przed Sejmem trwa demonstracja, której uczestnicy domagają się nowelizacji ustaw o sądach zgodnie z zaleceniami Komisji Europejskiej. W proteście uczestniczyli też politycy ugrupowań opozycyjnych. To nie umknęło uwadze posłance PiS Krystynie Pawłowicz.
        • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 19:05
          Na protest zareagowała Krystyna Pawłowicz, kierując do marszałka Sejmu pytanie, czy zamierza zareagować.

Zarzuciła uczestnikom manifestacji "agresję i demonstracyjne łamanie prawa". Opozycję nazwała z kolei "poselską lewacką bandyterką".
          • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 19:05
            "Ich publ pogarda dla demokracji,dla instytucji państwa,Sejmu,szarpania ze Strażą Marsz demoralizuje opinię publ Dość bezkarności poselskiej chuliganerii" (pisownia oryginalna - przyp. red.) - napisała na Twitterze parlamentarzystka partii Jarosława Kaczyńskiego.
            • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 19:06
              Protest przed Sejmem trwa. Wcześniej protestujący chcieli uniemożliwić wyjście z budynku marszałkowi seniorowi Kornelowi Morawieckiemu. Padły okrzyki: "Będziesz siedział", "hańba", "zdrajca" oraz "precz z komuną". Parlamentarzysta opuścił Sejm dopiero po interwencji policji.

Centrum Informacyjne Sejmu poinformowało o czasowym wstrzymaniu wydawania jednorazowych przepustek. "Decyzją Komendanta Straży Marszałkowskiej, na podstawie wydarzeń, które miały miejsce w Biurze Przepustek, dla zapewnienia porządku w czasie posiedzenia Sejmu, wydawanie jednorazowych kart wstępu zostało zawieszone" - poinformował Andrzej Grzegrzółka, dyrektor CIS.

W komunikacie dodał, że "zmiany są tymczasowe i nie dotyczą przedstawicieli mediów".
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 19:11
      Marcin Makowski: W sprawie Sądu Najwyższego opozycja potrzebuje symboli, a nie ”heroicznych powrotów z urlopu”
      - Bardzo wypoczęłam, pływałam w jeziorach - powiedziała prof. Gersdorf komentując swój przerwany urlop, po czym weszła do budynku Sądu Najwyższego, bo w międzyczasie "sytuacja zrobiła się dramatyczna". Świetny przekaz dla opozycji. Najpierw wczasy, potem protesty.
      • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 19:13
        Nigdy dość powtarzania, że dzisiaj największym sojusznikiem Prawa i Sprawiedliwości nie jest Viktor Orban czy Donald Trump, ale spora część polskiej opozycji i wymiaru sprawiedliwości. Jakby rząd nie naginał prawa, jakich ustaw w nocy nie przegłosował, jak nie manipulował obsadzaniem stanowisk w wymiarze sprawiedliwości, nieustannie powtarza się ta sama historia. Opozycja krzyczy ”faszyzm”, choć obecny ustrój nawet obok niego nie stał. Ogłasza się setny koniec państwa prawa, choć podobne oskarżenia należało trzymać w odwodzie do ostatniej chwili, być może właśnie do wygaszania kadencji sędziów Sądu Najwyższego. I na koniec, jakby było mało, zamiast charyzmatycznych liderów, ”wolnością wiodącą lud na barykady” okazuje się prof. Małgorzata Gersdorf, która jednego dnia nie uznaje decyzji prezydenta, a drugiego pojawia się na zaprzysiężeniu sędziów, przez PO i Nowoczesną uznawanych za ”dublerów”. W jednym momencie twierdzi, że jest I Prezes SN i nie zrobi kroku w tył, a następnego jedzie na urlop tylko po to, aby z niego wrócić, ponieważ ”sytuacja zrobiła się dramatyczna”. To ona wcześniej dramatyczna nie była?
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 19:17
      Goście Arłukowicza nie mogli wejść do Sejmu. Straż Marszałkowska odmówiła wpuszczenia
      - Mam prawo wprowadzić tych ludzi do Sejmu - argumentował Bartosz Arłukowicz w biurze przepustek. Poseł chciał uzyskać pozwolenie na wejście zaproszonych przez siebie osób do budynku. Pięciu gości musiało czekać przez kilkadziesiąt minut na ostateczną decyzję.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 19:22
      Ryszard Petru zamierza zarejestrować swoją nową partię Liberalno-Społeczni na początku sierpnia. Jesienią planowany jest zjazd programowy nowego ugrupowania, a na początku grudnia ma odbyć się kongres założycielski partii - informują źródła Polskiej Agencji Prasowej.
      • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 19:22

Dziś odbywa się spotkanie założycielskie nowej partii. W spotkaniu uczestniczy ponad 40 osób z całej Polski
        Partia zostanie zarejestrowana pod nazwą Liberalno-Społeczni, ale prawdopodobnie będzie ona zmieniona
        Jeden z rozmówców PAP powiedział, że nowa partia nie będzie wchodzić do Koalicji Obywatelskiej, którą zawiązały PO i Nowoczesna
        • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 19:23
          O planach założenia nowego ugrupowania Petru mówił już w maju, po tym, jak odszedł z Nowoczesnej. W połowie czerwca Petru – razem z Joanną Scheuring-Wielgus oraz Joanną Schmidt, które również wystąpiły z Nowoczesnej – założył w Sejmie koło Liberalno-Społeczni. Jak wówczas mówił, jest ono zalążkiem przyszłej partii politycznej, która będzie powołana tuż po wyborach samorządowych.
            Jak dowiedziała się PAP, dziś odbywa się w Warszawie spotkanie założycielskie nowej partii politycznej Ryszarda Petru. W spotkaniu uczestniczy ponad 40 osób z całej Polski, których zadaniem będzie utworzenie struktur nowego ugrupowanie w 41 okręgach wyborczych. W ciągu najbliższych tygodni będą oni także zbierać 1000 podpisów popierających wniosek o założenie nowej partii politycznej. Wniosek ma trafić do sądu na początku sierpnia.

Petru zamierza zarejestrować swoją partię pod nazwą Liberalno-Społeczni, jednak – jak wynika z informacji PAP – nazwa ta będzie prawdopodobnie zmieniona. Planuje się, że docelową nazwę partii wybierze kongres założycielski, który odbędzie się na początku grudnia. Kongres wybierze wtedy również władze ugrupowania i zatwierdzi jego status.

Z kolei jesienią ma odbyć się zjazd programowy nowej partii Petru. W czerwcu, Petru informował, że "Plan Naprawy Państwa", czyli alternatywny program dla polityki PiS, stworzony przez stowarzyszenia Plan Petru (b. lider Nowoczesnej powołał je na początku stycznia) będzie "wianem" wniesionym do jego nowego ugrupowania politycznego.
              eden z uczestników dzisiejszego spotkania powiedział PAP, że nowa partia ma być odpowiedzią środowisk liberalnych na "przejęcie przez PiS znacznej części centrowego elektoratu, który w ugrupowaniach centrowych nie znalazł odpowiedzi na potrzeby społeczne".

Rozmówca PAP wskazywał, że nowa partia nie zamierza startować w wyborach samorządowych, aby "nie rozbijać opozycji", nie będzie też wchodzić do Koalicji Obywatelskiej, którą zawiązały PO i Nowoczesna. Jak zadeklarował, partia nie zamierza też atakować innych ugrupowań opozycyjnych, lecz skupi się na elektoracie, który niegdyś głosował na PO, ale w 2015 r. nie poszedł na wybory lub zagłosował na PiS.

- Ryszard Petru mówił na spotkaniu, że (lider PO Grzegorz - red.) Schetyna usilnie próbuje odzyskać tych wyborców, ale po dwóch latach jego starań widać, że brak zaufania jest nadal duży, co rodzi ryzyko, że w 2019 r. znowu zostaną w domach albo zagłosują na PiS. Ktoś musi wyciągnąć rękę do tych wyborców, bez nich opozycja nie pokona PiS - mówił.
              • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 18.07.18, 19:24
                Zgodnie z ustawą o partiach politycznych, partię zgłasza się do ewidencji partii politycznych, prowadzonej przez Sąd Okręgowy w Warszawie. Zgłoszenie partii powinno zawierać nazwę oraz jej skrót, określenie adresu siedziby partii politycznej oraz imiona, nazwiska i adresy osób wchodzących w skład organów uprawnionych w statucie do reprezentowania partii na zewnątrz oraz do zaciągania zobowiązań majątkowych (zgłoszenia partii dokonują 3 takie osoby).

Do zgłoszenia należy załączyć także statut partii politycznej oraz wykaz co najmniej 1000 obywateli popierających zgłoszenie. Można załączyć także wzorzec symbolu graficznego partii politycznej. Jeżeli zgłoszenie jest zgodne z przepisami prawa, sąd niezwłocznie dokonuje wpisu partii politycznej do ewidencji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka