Dodaj do ulubionych

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~

• seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 06.08.18, 02:13
      Źródła gazety podają, że TSUE traktuje zarzuty wobec czystki w Sądzie Najwyższym na tyle poważnie, że rozpozna je w przyspieszonym trybie. Jak jednak zaznacza w swoim tekście Wojciech Tumidalski, nie znaczy to, że odpowiedź na pytania poznamy tak szybko, jak polski parlament uchwala ustawy.
      • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 06.08.18, 02:14

REKLAMA

"Procedura przewiduje, że Trybunał najpierw decyduje, na ile pilna jest sprawa, potem wzywa władze Polski do zajęcia stanowiska. Do postępowania przystąpić mogą także inne zainteresowane kraje, jak również Komisja Europejska. Potem swoje stanowisko przedkłada rzecznik generalny, Trybunał na rozprawie wysłuchuje strony i ogłasza wyrok" - czytamy w "Rzeczpospolitej".

Prof. Robert Grzeszczak z UW przewiduje, że to "perspektywa kilku miesięcy". Zaznacza, że Trybunał Sprawiedliwości UE może wybrać, na które pytania odpowie, pozostałe pominąć, a nawet zmodyfikować ich treść – i wskazać, co jego zdaniem w całej sprawie wymaga wykładni.

Patryk Wachowiec, analityk prawny FOR, były legislator sejmowy, nie wyklucza z kolei, że Trybunał połączy sprawę pytań SN ze spodziewaną skargą Komisji Europejskiej na praworządność w Polsce.

Przypomnijmy, w czwartek Sąd Najwyższy postanowił zwrócić się do Trybunału Sprawiedliwości UE z pięcioma prejudycjalnymi pytaniami dot. zasady niezależności sądów i niezawisłości sądów jako zasad prawa unijnego oraz unijnego zakazu dyskryminacji ze względu na wiek.

SN postanowił też - na podstawie przepisów art. 755 Kodeksu postępowania cywilnego - zawiesić stosowanie przepisów trzech artykułów ustawy o SN dotyczących przechodzenia w stan spoczynku sędziów SN, którzy ukończyli 65. rok życia.

Źródło: "Rzeczpospolita"
    • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 06.08.18, 02:21
      Oj tam, oj tam, a prezes każe uchwalić unieważenie Luksemburga, Adrian przed śniadaniem podpisze i we wtorek nie będzie Luksemburga.
      Z netu
    • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 06.08.18, 15:56
      Globalne ocieplenie może się wydawać abstrakcyjnym problemem. Ale tylko do momentu spojrzenia na mapy obrazujące, jak będzie wyglądało polskie wybrzeże, gdy podniesie się poziom światowych zasobów wodnych. Według naukowców, którzy opublikowali wyniki swoich badań w jednym z najbardziej prestiżowych tygodników naukowych na świecie - "Nature", wzrośnie on o ponad metr do 2100 roku oraz o ponad 15 metrów do 2500 roku.

Postanowiliśmy sprawdzić, używając specjalnie zaprojektowanej mapy, jak wtedy wyglądałyby tereny Polski, które zagrożone są zatopieniem.

Jeśli wierzyć naukowcom, w Trójmieście najbardziej ucierpi Gdańsk. W 2100 roku woda może dostać się aż pod dzielnicę Wrzeszcz. 400 lat później sytuacja będzie znacznie gorsza.
      • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 06.08.18, 17:02

Rodzice Magdaleny Zarzyckiej-Redwan działali w podziemnym stowarzyszeniu Wolność i Niezawisłość
        Dziewczynka urodziła się w więzieniu, przez trzynaście lat mieszkała w domach dziecka
        Dziś kobieta domaga się 15 milionów odszkodowania od Skarbu Państwa

Stefania i Władysław zaangażowali się w działalność organizacji Wolność i Niezawisłość. Stojący nieopodal lasu dom stał się miejscem spotkań dowódców konspiracji. Władysław organizował broń, Stefania przewoziła amunicję. Kiedy bezpieka aresztowała ich w 1949 roku, kobieta była już w zaawansowanej ciąży.
        • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 06.08.18, 17:02
          Po jednym z brutalnych przesłuchań Stefania Zarzycka urodziła córkę, ale nie przeżyła porodu. Zanim dziewczynka trafiła do domu dziecka, przez dwa lata zajmowały się nią inne więźniarki. W sierocińcu Magdalena Zarzycka spędziła pięć lat. W 1956 roku, na mocy odwilży gomułkowskiej, jej ojciec wyszedł z więzienia.

Mężczyzna starał się odebrać skonfiskowany przez władzę majątek. W 1963 roku, po jednej z rozpraw zmarł na zawał. Dziewczynka ponownie trafiła do domu dziecka. Osierocona nastolatka dostała łatkę "córki bandyty". Przez lata musiała ukrywać prawdę o swoich rodzicach.

W 2016 roku Magdalena Zarzycka-Redwan powołała do życia "Stowarzyszenie Dzieci Żołnierzy Wyklętych". Kobieta już od lat dziewięćdziesiątych stara się o zadośćuczynienie, ale nadzieję przyniosła dopiero nowelizacja ustawy o uznaniu za nieważne orzeczeń wydanych wobec osób represjonowanych za działalność na rzecz niepodległego bytu Państwa Polskiego.

– Tej traumy, tego co przeżyliśmy jako dzieci "wyklętych”, nie da się opowiedzieć. Większość nawet nie chce o tym mówić. Ja ich rozumiem. Postanowiłam jednak wystąpić jako pierwsza i walczyć - mówi "Dziennikowi Wschodniemu" Zarzycka-Redwan. Kobieta domaga się od Skarbu Państwa 15 milionów złotych - Spędziłam ponad dwa lata w więzieniu na Zamku Lubelskim i kolejne trzynaście w domach dziecka. Stąd ta suma. To zadośćuczynienie za wszystkie krzywdy - dodaje.
          • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 06.08.18, 17:03
            Jan Pluszkiewicz
            To jest córka morderców wyklętych, ona żyje i domaga się odszkodowania od ofiar, których jej rodzice nie zdążyli zamordować! Nie oskarżam jej za zbrodnie jej rodziców, przykro mi nawet, ze taki podły był jej los! Ale jej wypowiedź która cytuję, jest bezczelna "Tej traumy, tego co przeżyliśmy jako dzieci "wyklętych”, nie da się opowiedzieć. Większość nawet nie chce o tym mówić. Ja ich rozumiem. Postanowiłam jednak wystąpić jako pierwsza i walczyć - mówi "Dziennikowi Wschodniemu" Zarzycka-Redwan. Kobieta domaga się od Skarbu Państwa 15 milionów złotych - Spędziłam ponad dwa lata w więzieniu na Zamku Lubelskim i kolejne trzynaście w domach dziecka. Stąd ta suma. To zadośćuczynienie za wszystkie krzywdy - dodaje" Oto dossier morderców którzy spłodzili dziecko , co domaga sie od ofiar odszkodowania, warto przeczytać. Mordowane były też dzieci. W latach wojny domowej 1944-47 z rąk powojennego podziemia antykomunistycznego zginęło 4018 milicjantów, 495 ormowców, 1616 funkcjonariuszy UB oraz 3729 żołnierzy Wojska Polskiego, Korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego i Wojsk Ochrony Pogranicza. Ofiar wśród cywilów było niewiele mniej: 5143 osoby, w tym 2655 rolników i 691 gospodyń domowych oraz 187 dzieci do lat 14. Łącznie ok. 15 tys. osób. Zginęło też 1980 żołnierzy Armii Czerwonej, głównie powracający z wojny do kraju. Ocenia się, że zabitych zostało 7672 „leśnych” , według niezweryfikowanych danych w latach 1944-1954 za przestępstwa polityczne skazano na karę śmierci ok. 5 tys. osób, z czego ponad połowę wyroków wykonano. Bratobójcza wojna pochłonęła więc co najmniej 25 tys. ofiar, nie wliczając w to trwale okaleczonych. Ofiary były więc po obu stronach i tego nie chcą uznać ci, którzy wnosili o ustanowienie i uchwalili 1 marca tzw. Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”. Władza III RP gloryfikuje naszych katów i obraża pamięć bohaterów naszego narodu! 6.08.2018
    • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 06.08.18, 18:37
      Jeśli o sportowcach, muzykach, pisarzach mówi się na początku ich kariery, że się dobrze zapowiadają – to dobra wróżba. Gorzej, jeśli to samo mówi się po paru latach – wiadomo, że z tej mąki chleba raczej nie będzie. Andrzej Duda w trzecią rocznicę prezydentury wciąż tylko dobrze się zapowiada.Jeśli o sportowcach, muzykach, pisarzach mówi się na początku ich kariery, że się dobrze zapowiadają – to dobra wróżba. Gorzej, jeśli to samo mówi się po paru latach – wiadomo, że z tej mąki chleba raczej nie będzie. Andrzej Duda w trzecią rocznicę prezydentury wciąż tylko dobrze się zapowiada.
    • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 06.08.18, 18:38
      Jeśli o sportowcach, muzykach, pisarzach mówi się na początku ich kariery, że się dobrze zapowiadają – to dobra wróżba. Gorzej, jeśli to samo mówi się po paru latach – wiadomo, że z tej mąki chleba raczej nie będzie. Andrzej Duda w trzecią rocznicę prezydentury wciąż tylko dobrze się zapowiada.Jeśli o sportowcach, muzykach, pisarzach mówi się na początku ich kariery, że się dobrze zapowiadają – to dobra wróżba. Gorzej, jeśli to samo mówi się po paru latach – wiadomo, że z tej mąki chleba raczej nie będzie. Andrzej Duda w trzecią rocznicę prezydentury wciąż tylko dobrze się zapowiada.
      • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 06.08.18, 18:38
        Chodzi o postanowienia Sądu Najwyższego o wstrzymaniu wykonalności uchwał Rady dot. negatywnego zaopiniowania oświadczeń trzech sędziów SN, wyrażających wolę dalszego orzekania. Rada uważa, że nie jest adresatem "zawieszenia stosowania" przepisów ustawy o SN i nie prowadzi obecnie żadnego postępowania na podstawie tych przepisów - przekazało Biuro KRS.
    • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 06.08.18, 19:22
      Eugeniusz Świtalski
      Tak bez epitetów, bez względu czy rodzice byli wyklęci czy niezłomni.
      Walczyli przeciwko temu Państwu, Polsce w 1949 - 1963 r. Rozumiem jej traumę, to co przeszła, zmarnowane dzieciństwo - ale na jakiej podstawie prawnej i moralnej domaga się teraz od tego Państwa odszkodowania?
      Czy takiego samego albo i większego odszkodowania od Państwa może się domagać córka, której bogu ducha winnych rodziców odbudowujących Polskę, zamordowali wyklęci w 1949 roku i też przeżyła traumę, zmarnowane dzieciństwo itd? Która z nich ma większe prawo, także moralne do odszkodowania?
      Może jako Państwo zapłaćmy hurtem wszystkim ówczesnym dzieciom po przejściach bo przecież takich było co niemiara, po wszystkich stronach nie licząc tych co nie chcieli lub nie mogli wrócić do kraju?!
      • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 06.08.18, 19:23
        Edward Wileńczuk
        być może w tym domu dziecka za koleżanki i kolegów miała dzieci wiejskiej sklepowej, geometry czy chłopa, który wziął ziemię z reformy rolnej, wiejskiego milicjanta lub sołtysa, który nie dał daniny, znaczy takich, których zamordował ich, he, he, "waleczny" tatulek, a normalnie zwykły bandyta, te dzieci nie miały, oczywiście, skradzionego dziecinstwa?
        • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 06.08.18, 19:24
          Halina Dolina
          Droga Pani zanim wyciągnie Pani ręce po nasze pieniądze prosze przeczytać książkę Skazy na pancerzach o tego typu zolnierzach, może tatuś nie opowiedział w detalach o swoich wyczynach. A potem spokojnych snów. Pozdrawiam
          • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 06.08.18, 19:25
            Elżbieta Kosińska
            Kurza stopka..teraz nic tylko uderzać po odszkodowania..Skarb Państwa..hm a jaki on jest? Czyli my będziemy płacić..no nic idę do sądu a co a jak sama sobie też coś wrzuce do wora . Podstawy się znajdą co prawda nie jestem dzieckiem ""wyklętym"" ale zaliczano mnie do dzieci reakcionistów i niepewnych politycznie..to tylko te delikatne..Powód no cóz mama i tata to powstańcze dzieci , które mimo młodziutkiego wieku stawili opór ( tato nie żyje mama ma 89 lat) .Dziadek że dopominał się o swoich bliskich z pod Katynia wylondował na Sybirze skąd już nie wrócił.. Ja i rodzeństwo zaliczyliśmy domy dziecka kiedy przyszli po rodziców ..
            Mogłabym jeszcze wymienić co nie co ..ale było by to głupotą i brakiem honoru , godności z mojej strony jak również uczyniłam bym gwałt na tym o co walczyli moi przodkowie jak również ja sama ..
            Kto ma zapłacić tej kobiecie?? Jakie państwo?? PRL-u już nie ma ..Wy , Ty , ja?? Dlaczego mam płacić ? Czy to ja ponoszę winę za tamte czasy.?? Dlaczego mam być ponownie za coś karana , tak , tak karana ,za tak zwanej komuny...byliśmy na cenzurowanym , nie podpisałam lojalki nie mogłam studiować nie mogłam otrzymać paszportu.. owszem była propozycja wyjazdu ale tylko w jedną stronę ..ale tego nie chciałam.. bo tu jest mój dom moja ojczyzna za którą gineli i przelewali krew moi przodkowie... a teraz mam ponosić koszty bo ktoś domaga się zadośćuczynienia za traumę.. Współczuje tej pani i to bardzo ale nie zgadzam się na wypłatę zadośćuczynienia ..bo nie ma tych którzy powinni ewentualnie jej zapłacić..
            • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 06.08.18, 19:25
              Teresa Branicka
              Krótko i na temat:
              "Źródło: rozmowa Michała Sutowskiego, Polak według PiS-u, czyli niby kto?, krytykapolityczna.pl, 18 lutego 2017.
              Co pożytecznego zrobili „żołnierze wyklęci”? Jaki mieli twórczy wkład w historię naszego kraju? Oczywiście fajnie, że mieli ideały i z nich nie rezygnowali, pomimo niesprzyjających okoliczności. (…) Mieć ideały to trochę mało. Ważne, jak się je realizuje. Zabijanie niewinnych ludzi (w tym ocalałych z Zagłady), rabowanie i palenie wiosek to nie są zachowania, które chciałbym pochwalać. Tymczasem w moim kraju jest obchodzone święto takich ludzi. OK, może nie wszyscy żołnierze wyklęci byli bandytami. Ale nawet ci, którzy nie byli bandytami, gdyby byli rozsądnymi ludźmi, wiedzieliby, że walczą w sprawie skazanej na przegraną, wbrew rozkazom własnego dowództwa, eskalując przemoc. Co każe podejrzewać, że nie byli rozsądni, lecz prawdopodobnie byli desperatami, którzy nie wyobrażają sobie innego życia poza wojaczką."
              Wniosek: Kolejna "wyklęta", już nie "smoleńska" pijawka, która na śmierci innych, propbuje sie dorobić niezasłużonych "srebników" !! Wstyd, Hańba, intelektuane, społeczne DNO !
              • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 06.08.18, 19:27
                Antoni Dekolt
                A dzieci tych, ktorzy wyklęci pomordowali za chocby to, że przyjęli ziemie od państwa, albo nie dali jedzenia leśnym zwyrdnialcom, bo sami nie mieli, gdzie maja sie zgłosic po odszkodowania ?
                • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 06.08.18, 19:27
                  Andrzej Kucharski
                  Wszyscy z domów dziecka , sieroty , półsieroty po 15 MILIONÓW . Emeryci i renciści popierajcie pis czynem ,umierajcie przed terminem !!!
    • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 06.08.18, 19:33
      Lider Samoobrony chce iść do wyborów z Kornelem Morawieckim
      Lider Samoobrony Lech Kuropatwiński w 7. rocznicę śmierci Andrzeja Leppera ogłosił, że do wyborów samorządowych pójdzie razem z... Kornelem Morawieckim i jego formacją Wolni i Solidarni. Czy ten osobliwy mariaż wieloletniego działacza PZPR z legendarnym przywódcą "Solidarności Walczącej" ma szansę powodzenia?
    • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 06.08.18, 22:01
      i.pinimg.com/736x/36/7a/90/367a90bf5fa10b9b3baed929af162b31.jpg
      • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 06.08.18, 22:02
        Trzęsienie ziemi w Indonezji. Polacy uwięzieni na wyspie Lombok
        "Byliśmy zdani na siebie" - mówi jedna z Polek, która została uwięziona na indonezyjskiej wyspie, gdzie doszło do trzęsienia ziemi. Zginęło 98 osób, jednak jak przekonuje Ministerstwo Spraw Zagranicznych wśród ofiar nie ma Polaków.
    • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 06.08.18, 22:06
      Katastrofa samolotu nad Alaską. Wśród ofiar Polacy
      Cztery osoby nie żyją, a jedna jest uznawana za zaginioną po wypadku samolotu nad Alaską - informuje Associated Press. Wśród ofiar są Polacy, którzy byli na pokładzie maszyny. Samolot uderzył w górę Thunder w Parku Narodowym Denali.
    • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 06.08.18, 23:53
      Nieprzemyślany krok Londynu ma i będzie miał pozytywne następstwa dla naszej wspólnoty. Kiedy kwiat Brexitu zakwitnie całą swoją urodą w ciągu pierwszych dwóch lat po wyjściu, wówczas wszyscy przekonamy się, w jak dobrej rodzinie żyjemy. Nie jest ona bez skaz i problemów, ale tworzy nam warunki do lepszego życia - przekonuje w rozmowie z Onetem Marek Orzechowski, mieszkający w Brukseli dziennikarz i pisarz.
    • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 07.08.18, 02:25
      Patriotyzm powinien polegać na miłości swoich; zbyt często zaś polega na nienawiści obcych."
      Kazimierz Prezerwa Tetmayer
    • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 07.08.18, 04:32
      Celem demokratycznego procesu jest przekonanie innych, znalezienie punktów kompromisu. W PRL naszą rolą zawsze było wyrażać niezgodę, kumulować protest i wymuszać na władzy ustępstwa, dialog. Odbudowa Polski po rządach Jarosława Kaczyńskiego będzie trudniejsza niż ta, którą rozpoczęliśmy w 1989 roku – mówi prof. Andrzej Friszke.
      • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 07.08.18, 04:35
        https://scontent.fatl1-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/38631101_1199219266903481_4187737330011865088_n.jpg?_nc_cat=0&oh=2c94d7c57758afddbef8a8f755abaa9b&oe=5BFCF0BA
    • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 07.08.18, 10:32
      POGODAKLAUDIUSZ MICHALECwczoraj (11:59)
      "Hiszpański pióropusz" nad Polską. Czeka nas pogodowy armagedon
      Do Polski ponownie nadciągają upały. Wszystko za sprawą zjawiska, nazywanego w meteorologii „spanish plum”, czyli hiszpański pióropusz. Jego odziaływanie odczujemy już od wtorku. Oprócz wysokich temperatur, czekają nas gwałtowne burze, na które trzeba uważać.
    • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 07.08.18, 10:41
      Prawo i Sprawiedliwość pozwało "Gazetę Wyborczą". Chodzi o teksty dotyczące związków partii rządzącej z reprywatyzacją nieruchomości w Warszawie. PiS domaga się od gazety przeprosin i 30 tys. złotych na cele charytatywne - czytamy w dzisiejszej "Gazecie Wyborczej".
    • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 07.08.18, 10:45
      https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/38600445_700331736998708_1631219550999543808_n.jpg?_nc_cat=1&oh=0250514d322829d6150df24f3a41d72f&oe=5C0FAC89
      • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 07.08.18, 10:48
        https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/38600412_2292556527645029_977354266727415808_n.png?_nc_cat=0&oh=7f8371e02708c630e64e45266789057f&oe=5BD0BF33
    • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 07.08.18, 10:51
      Jacek Sobala został zawieszony w czynnościach prezesa Polskiego Radia. Decyzję podjęła wczoraj późnym wieczorem rada nadzorcza - podaje portal WirtualneMedia.pl. Wiceprezes Mariusz Staniszewski odmówił Onetowi komentarza w tej sprawie
    • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 07.08.18, 11:02
      Sąd zapyta, czy Kaczyński kazał lądować w Smoleńsku

Kaczyński mnie pozwał – oświadczył na Facebooku Lech Wałęsa. Obaj politycy spotkają się więc w sądzie, który zapyta o Smoleńsk. Kaczyński pozwał bowiem Wałęsę m.in. za oskarżenie, że "kierując się brawurą, wydał polecenie, nakazał lądowanie, czym doprowadził do katastrofy lotniczej w dniu 10 kwietnia 2010 r".
    • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 07.08.18, 15:41
      Tysiąc ton śmieci przypłynęło do Polski z Wielkiej Brytanii
      Kilkaset zatrzymanych kontenerów i ponad tysiąc ton nielegalnych odpadów z Wielkiej Brytanii - to bilans akcji funkcjonariuszy Izby Administracji Skarbowej w Gdańsku.
    • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 07.08.18, 15:48
      Celnicy brali udział w międzynarodowej operacji "DEMETER IV". Polegała ona na kontroli odpadów przekraczających granice państwa w obrocie morskim, lotniczym i lądowym. Akcja była inicjatywą Światowej Organizacji Ceł (WCO).

W ciągu miesiąca funkcjonariusze przeprowadzili łącznie ok. 1000 kontroli. Poddano nim także 500 kontenerów w portach w Gdyni i w Gdańsku. W części z nich, wykryto nielegalne odpady, transportowane z Wielkiej Brytanii.
      • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 07.08.18, 15:49
        W kontenerach kontrolerzy znaleźli głównie odpady komunalne. Ale oprócz nich przewieziono także wraki pojazdów, pocięte części pojazdów, przeterminowane środki ochrony roślin i sproszkowane katalizatory. Służby sprawdzają teraz, czy przemyt śmieci może mieć coś wspólnego z niedawnymi pożarami kilkunastu wysypisk w całej Polsce.
        • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 07.08.18, 15:49
          Tadek
          5 godzin temu
          Z powrotem na statek i wywalić w najbliższym angielskim porcie, a bandytów odpowiedzialnych za ten transport na 30 lat na dołek. Panie Ziobro, do roboty!
    • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 07.08.18, 16:59
      U tych co maja sumienie,zazwyczaj nie ma pieniędzy!...
      • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 07.08.18, 17:08
        Czy to już faszyzm? Niektórzy oponują. Faszyzm to za wiele. To, co obserwujemy, to tylko jakieś próby autorytaryzmu, demokratura najwyżej.
        Ano popatrzmy na kilka szczegółów i porównajmy ze znanymi wzorami.

1. Kult nieomylnego wodza.
        Włochy, Duce – Polska, Naczelnik Państwa. Różnica jedynie taka, że Mussolini nie ukrywał się tchórzliwie za plecami tych, którzy poniosą odpowiedzialność.

2. Utopijna polityka socjalna.
        Włochy, Republika Salo, utopijne państewko socjalne, w którym Mussolini przekupił przywilejami socjalnymi nieoświecony lud – Polska, program 500+ i eksperyment z wiekiem emerytalnym w sytuacji katastrofalnego zadłużenia państwa.

3. Opozycja wyjęta spod prawa.
        Włochy, zabójstwo Mateottiego po zdemaskowaniu przez niego faszystów – Polska, likwidacja debat parlamentarnych, nadgorliwość policji w tropieniu autorów happeningów. Hołubienie ONRu

4. Wyraźnie wskazany wróg.
        Niemcy i Włochy, Żydzi – Polska, uciekinierzy i migranci, totalna opozycja.

5. Kult zapomnianych bohaterów.
        Włochy, Fasci di combattimento – Polska, żołnierze wyklęci.

6. Bliska i skuteczna współpraca z Kościołem Katolickim.
        Mussolini, Traktaty Laterańskie, państwo kościelne – Polska, imperium finansowe Rydzyka i kontrola prawa stanowionego przez biskupów.

Jeśli komuś mało, to można przejść do cytatów z przemówień, ze znanych dokumentów i ciągnąć dalej. Mnie wystarczy to, co powyżej do stwierdzenia, że patrzymy właśnie na wstępną fazę faszyzmu*, lub na młody faszyzm**

* Definicja prof. Zbigniewa Mikołejki.
        ** Definicja dr Polaczkiewicza
    • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 07.08.18, 17:10
      pozwolę sobie dorzucić przemyślenia Umberta Eco. Zwraca uwagę na to, co wydaje się być naszą codziennością, a jednak niebezpieczną o tyle, że niezauważalną. strajk.eu/czternascie-cech-faszyzmu-wedlug.../
    • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 07.08.18, 17:41
      https://scontent.fatl1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/38676564_651949031852609_6469180410973650944_n.jpg?_nc_cat=0&oh=90840708c1a565a145fec5641c4ba1de&oe=5C12F3F5
    • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 07.08.18, 18:39
      W nowym filmie twórcy "Wołynia" oprócz ulubionego przez reżysera Arkadiusza Jakubika wystąpi plejada wybitnych polskich aktorów, m.in. Janusz Gajos, Robert Więckiewicz, Jacek Braciak i Joanna Kulig. Premiera filmu zaplanowana jest na koniec września.

Głównymi bohaterami "Kleru" są trzej księża katoliccy, których przed latem połączyła tajemnicza katastrofa. Duchowni spotykają się co roku, by wspólnie spędzać rocznicę wydarzenia, z którego cudem udało im się ujść z życiem.

Lisowski (Jacek Braciak) pracuje w dużym mieście i pnie się po szczeblach kościelnej kariery, Trybus (Robert Więckiewicz) jest wiejskim proboszczem, a o Kukule (Arkadiusz Jakubik) zaczynają krążyć plotki, które sprawiają, że traci on zaufanie wiernych. Na drodze księży stanie arcybiskup Mordowicz (Janusz Gajos), otoczony luksusami dostojnik, który używa politycznych wpływow by zbudowac najwieksze sanktuarium w Polsce...
    • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 07.08.18, 18:41
      Poniedziałkowym hitem polskiego YouTube'a był zwiastun filmu "Kler", który ma pokazać grzeszną stronę Kościoła. We wtorek filmik został usunięty. Ma wrócić w środę w nowej wersji.

Głównymi bohaterami "Kleru" są trzej księża katoliccy, którym nieobce są wszystkie grzechy główne: nieczystość, chciwość, nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu. Jeden z nich zostaje oskarżony o pedofilię, drugi oszukuje przy zbiórkach na remont kościoła i romansuje z parafianką, dla trzeciego najważniejsze są splendory, i tak dalej.

Księży zagrali Jacek Braciak, Robert Więckiewicz i Arkadiusz Jakubik, a Janusz Gajos wcielił się w rolę otoczonego luksusami arcybiskupa, który używa politycznych wpływów, by zbudować największe sanktuarium w Polsce. "Kościół jest święty, ale tworzą go ludzie grzeszni...
    • jerzy_55 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~POLSKA~~~~~~~ 07.08.18, 19:38
      Wkrótce związki zawodowe wyjdą na ulicę (premier Morawiecki nie spełni oczekiwań związkowców), a na jesieni rolnicy zawitają pod Sejm (skup jest poniżej kosztów - nie opłaca się zbierać).... także będzie się działo (normalnie powiedziałabym niestety, a w dobie d zmiany, może dobrze).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka