black_jotka
01.05.23, 02:20
Rzodkiew japońska
Obszar, z którego pochodzi rzodkiew japońska to Azja Środkowa i okolice Morza Śródziemnego, skąd ok. 500 r. p.n.e. została sprowadzona do Chin, a następnie na dalsze tereny Azji.
Warzywo to znane jest również pod nazwą daikon. Rzodkiew japońska jest znacznie większa od dobrze nam znanych rzodkiewek. Jedna sztuka waży ok. 200 g. Cechuje ją biała barwa, podłużny kształt i lekko ostry smak.
Daikon idealnie sprawdzi się dla osób na diecie odchudzającej. W 100 g znajduje się tylko 14 kcal. Dodatkowo wyróżnia się wysoką zawartością witaminy C, E, witamin z grupy B, a także potasu, fosforu, wapnia, siarki i magnezu.
Obecne są w nim również antocyjany, kwasy organiczne i enzymy. Rzodkiew japońską zaleca się spożywać na surowo. Można również ją zamarynować lub dodać np. surówek.