Dodaj do ulubionych

Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowokacja.

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.04, 19:45
Na pewnym forum panie dzieliły się ze sobą opiniami na temat tego,ile wydają
miesięcznie na kosmetyki.Z ciekawości poczytałam i szczęka mi opadła.Wiele
było przypadków wydawania sum bajońskich,co świadczyło ,że albo mam do
czynienia z żonami posłów,albo nie jestem kobietą,gdyż moje wydatki na tle
ich wydatków wydają się dziewczynkami z zapałkami.

Ad rem.Wszyscy w Polsce na prawo i lewo bębnią,że ludzie nie czytają,bo
książki są drogie i mamy błędne koło.Podliczyłam ,ile wydałam na książki od
początku 2004 roku i wyszło mi coś około 200 zł.powiedzmy ,że to średnio tak
wypada na dwa miesiące.Ile wydajecie i ile wg Was powinna kosztować w Polsce
książka,żeby można ją sobie było spokojnie nabyć i nie mieć kaszy na obiad
przez tydzień?

PS>To chyba przez te książki nie wydaję na kosmetyki ,bo mnie nie stać ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: hau-miau Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka IP: *.autocom.pl 15.02.04, 20:35
      W księgarni na jagiellońskiej wszystkie książki (w tym nowości) są dużo tańsze
      (średnio o 10 zł) niż w innych księgarniach. Zawsze można też coś upolować na
      allegro, ale generalnie czytanie robi się coraz droższe...
    • Gość: broch Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka IP: *.knology.net 15.02.04, 20:43
      od poczatku 2004
      Na polskie ksiazki (bez przesylki) wydalem ~192zl
      na ksiazki tutaj ~$70
      Ksiazki z Polski jeszcze nie przyszly. Mam nadzieje ze dostane je w tym tygodniu.
      Kosmetyki sa duzo drozsze.
    • braineater Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka 15.02.04, 20:45
      Normalny miesiąc - 250 -500 pln we wszystkich ksiązkodajniach (antykwariaty, księgarnie, tanie ksiązki, internet) - najwięcej w antykwariatach.
      Ale zaznaczyć muszę, że to największa pozycja w moim budżecie, bo:
      a) nie mam dzieci (bo nie mieszczą się na regałach)
      b) nie mam auta (bo nie da się czytać prowadząc)
      C) luba utrzymuje się z własnych dochodów
      i dlatego - nie narzekam:)
      A optymalna cena ksiązki - do 30 PLN - więcej to człowiek zaczyna się zastanawiać czy warto...
    • mowawe Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka 15.02.04, 21:13
      Miesięcznie nie wiem ile to będzie ale wydaje przy poważniejszych zastrzykach
      gotówki : premiach w pracy, urodzinach , gwiazdce itp.
      Często też kupuję na allegro. Gdy wyjdzie jakaś nowość odnośnie interesujących
      mnie tematów bądź z literatury fachowej do zawodu także nabywam.
      Nie liczę tego - tak lepiej.
      Natomiast żeby kupowac książki bez ograniczeń, liczenia i zaglądania do
      portfela a przy tym kupowac to co chce się przecyztać to ksiązka powinna
      kosztować z 10 złotych. To moje zdanie.

Chciałabym móc wydawac o wiele więcej na książki niż robię to dotychczas :(
      • Gość: librero Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.04, 21:32
        Hmm, wstyd (?) sie przyznac, ale ok. 400 zl. Tyle, ze podobnie jak braintearer
        nie mam dzieci, wlasnego domu itepe. Wtedy pewnie korzystalabym wylacznie z
        bibliotek. A tak mam jeszcze czas i srodki na budowę wlasnej :)

Uwazam, ze ksiazki w PL sa stanowczo zbyt drogie w odniesieniu do tzw. "sily
        nabywczej" przecietnego obywatela. 30 pln to imho powinna byc gorna granica.
        Kupuje najczesciej w merlinie, bo mozna cos upolowac na obnizkach, no i przy
        wiekszych zakupach zazwyczaj wychodzi sporo taniej.

Pozdrawiam ksiazkoholikow :)
        • Gość: librero Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.04, 21:34
          uh, mialo byc "braineater"...

wybacz kolego :)
        • Gość: wojtek Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka IP: *.chello.pl 16.02.04, 02:52
          Gość portalu: librero napisał(a):

> Kupuje najczesciej w merlinie, bo mozna cos upolowac na obnizkach, no i przy
          > wiekszych zakupach zazwyczaj wychodzi sporo taniej.

i tu jest pies pogrzebany - sporo taniej wychodzi dopiero wtedy, gdy kupujesz
          wiecej (czyli wydajesz wiecej). ale ktos kto moze sobie pozwolic na wiekszy
          wydatek nie musi dbac o tansze kupowanie. szukajacy oszczednosci ma przekichane,
          bo musi miec kapital wyjsciowy. wniosek? oszczedzanie nie jest dla
          biednych(sic!). bezsens i koszmar dla ubogiego milosnika ksiazek:(

ile wydaje miesiecznie?
          niestety jestem w sytuacji, kiedy pieniadze wydawane na ksiazki moge liczyc w
          interwalach kilkumiesiecznych, a nawet rocznych. taki los :(
    • Gość: kalliope1 Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka IP: *.ame.net.pl 15.02.04, 21:37
      Od początku grudnia wydałam chyba z 250zł, ale to wyjątek - miałam trochę kasy
      z prezentów gwiazdkowych (w sumie dostaję prawie tylko kasę), no i w styczniu
      miałam imieniny (babcie sypnęły groszem). Kupuję w antykwariatach lub przez
      internet na spółkę z kimś - wtedy dzieli się koszty wysyłki. Cena zaporowa
      (przynajmniej jednorazowo) to 40zł. Statystycznie miesięcznie wymieniam na
      książki do 100zł. Myślę, że rozsądna cena to 20-25zł.
      Pozdrawiam
    • hania55 Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka 15.02.04, 22:05
      Taki wątek już był z rok temu. Wydaję na książki zrywami, tzn. raz mniej, raz
      więcej, ale razem wychodzi pewnie 100-150 zł miesięcznie.
    • Gość: Jan Prawie nic. Prowokacja ;-) IP: *.dclient.hispeed.ch 16.02.04, 00:04
      Tu są dobre biblioteki.
      Kupuję tylko te, które chciałbym znaleźć na półce za parę lat. Albo trudno tu
      dotępne, gdy jestem gdzie indziej, np. w Polsce. Po części dlatego, że półki
      mam dość pełne.
    • Gość: johny Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 00:20
      Mniej niż na marychę.
    • mema Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka 16.02.04, 06:01
      miesięcznie? trudno powiedzieć, coś około 100-200 zł. w zeszłym roku w samym
      merlinie wydałam jakieś 1500zł, razem z innymi zakupami książkowymi bedzie
      pewnie ze 2000zł. mogłam sobie pozwolić, bo jestem w podobnej sytuacji jak
      braineater.

z racji trudności finansowych w tym roku postanowiałm ograniczyc wydatki na
      ksiązki, do 50 zł miesiecznie. ale czy mi sie to uda?
    • Gość: dana Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.04, 09:44
      miesięcznie wydaję ok. 600 - 700 złotych - w ciągu roku daje to ogromną kwotę,
      ale cóż - jakieś przyjemności w życiu trzeba mieć, prawda ?
      Na marginesie dodam, że dzieci nie mam, mieszkam z rodzicami ( więc może mi o
      tyle łatwiej ), natomiast samochód mam, a to także koszty, dlatego staram się
      ograniczać wydatki na książki. Jestem od książek uzależniona...
      Ile powinna kosztowac książka ? Oczywiście zależy jaka, czy to album, czy
      czytadło - jednak przyznać trzeba, że książki są stanowczo za drogie.
      • Gość: Stella Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.02.04, 09:56
        Mieszkam w Niemczech i za kazdym razem kiedy jestem w Polsce robie zakupy
        ksiazek i za kazdym razem (choc nie powinno mnie to juz zaskakiwac) dziwie sie,
        ze sa tak drogie. Duzo duzo za drogie!
        Ksiazki niemieckie lub po niemiecku kupuje najczesciej w ebay'u lub amazonie
        (uzywane) ale cena jest nieporownywalna- najczesciej 1€ lub lekko powyzej.
      • Gość: dorota Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 22.02.04, 14:18
        Zazdroszczę Ci, że możesz tak zaszaleć. Ja zarabiam mało więcej niż ty
        miesięcznie wydajesz na książki. ale, mimo to, kupuję co miesiąc na kwotę ok.
        100. Wolę mniej jeść niż mniej czytać. Książki są zdecydowanie za drogie. Aż
        boję się pomyśleć jakie będą ceny, jak już wejdzie VAT
    • dr.krisk Coraz mniej! 16.02.04, 09:57
      Coraz mniej, z następujących powodów:
      a) znacznych wydatkow na kosmetyki, niezbędnych dla tuszowania śladów
      nadużywania oraz braku wstrzemięźliwości;
      b) wrodzonego skąpstwa - zresztą kilka książek już mam...
      c) zawiści: to za moje pieniądze jakiś Pilch będzie nektary single malt spijał?
      Niedoczekanie!!!

KrisK Oszczędny
    • bartek.m Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? 16.02.04, 10:07
      280 złotych miesięcznie - całe stypendium naukowe, ale tylko dzięki temu, że
      mieszkam z rodzicami i jestem na ich utrzymaniu. W pokoju mam ponad 1100
      książek.
    • agrafek Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka 16.02.04, 10:24
      Ok. 150 zł miesięcznie.
      pozdrawiam
    • yanga Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka 16.02.04, 12:47
      W tym roku dobrze ponad 200. Zwykle jest trochę mniej, przy czym w jednej
      księgarni mam 10% rabatu, w jednym wydawnictwie w ogóle nie płacę, a jeśli, to
      50%, w Świecie Książki obficie korzystam ze srebrnej karty. Ale jeszcze wydaję
      na płyty, to jest ta sama pula.
      • Gość: AD Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka IP: 195.117.68.* 16.02.04, 14:25
        Miesięcznie wydaje od 100- 200 zł,ksiązka powinna kosztować 30zł.MAM pieski
        WESTI które tez utrzymanie jest kosztowne. POZDR.AD.
    • Gość: galare Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 14:34
      Zwykle ok. 100 - 200 złotych. Do tego dochodzą wydatki na prasę (GW, Tygodnik
      Powszchny, Karta, Nowa Fantastyka i od czasu do czasu inne tytuły). Jak jest
      lepszy miesiąc (tzn. pieniądze np. z tłumaczeń robionych przez męża) bywa że i
      do 500 złotych. Idziemy w miasto i kupujemy co nam się podoba (nie omijamy
      antykwariatów), albo robimy zamównie przez internet, które zamyka się zwykle
      kwotą ok. 150 złotych.
      Oboje pracujemy w budżetówce. Stać nas na takie szaleństwa, bo: a. nie
      posiadamy potomstwa, b. kosmetyki i ubrania dostajemy w prezentach (kochani
      rodzice widzą co nosimy), c. oszczędzamy na jedzeniu bo dostajemy sporo
      przetworów od rodziców (jw. kochani rodzice widzą co jemy i...).
      Od 5 lat próbujemy zakończyć urządzanie mieszkania, ale oczywiście mamy
      ważniejsze wydatki ;-)
      Po ostatnim szacunku ilości książek wyszło nam, że jest tego jakieś 2,5
      tysiąca. Owo urządzanie domu koncentruje się ostatnio głównie na znalezieniu
      miejsca na składowisko. Nie zamierzamy zaprzestać kupowania książek, tym
      bardziej, że pozycje które czytamy są trudo osiągalne w bibliotekach.
      W tym roku wydaliśmy ok. 400 złotych. Książki są drogie, ale jest sporo
      obniżek, promocji (choćby w empiku, ostatnio za 15,90 kupiłam 2 książki w tym
      jedną o komisarzu Monatalbano!), na wyprzedażach w bibliotekach.

pozdrawiam tych którym rodzice obiecali, że już nigdy nie kupią im książek!
    • Gość: Mme Didi Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka IP: *.chello.pl 16.02.04, 20:47
      Stanowczo za dużo w stosunku do możliwości tzn. około 200 złotych miesięcznie.
      W przypadku niektórych pozycji żadna cena nie jest w stanie mnie odstraszyć.
      chociaż uważam, ze generalnie książka nie powinna kosztowac więcej niż 30 PLN.
      • noida Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka 16.02.04, 21:59
        Ja się przychylam do opinii dr.Kriska czyli nie wydaję na książki zbyt dużo.
        Przede wszystkim kupuję w antykwariatach lub na allegro, chyba, że na prezent
        lub wyjątkowo mnie przyciśnie, wtedy w księgarni. Myślę, że wydaję nie więcej
        niż 50 zł miesięcznie (a może nawet mniej). Ale czytam dużo- książki pożyczam z
        biblioteki...
        I szczerze mówiąc nie rozumiem, po co komu 2,500 książek w domu, jeśli każdą z
        nich przeczytał nie więcej pewnie niż raz, bo kiedy...?
        Na książkę, którą czytałam i wiem, że do niej wrócę gotowa jestem zapłacić do
        30 zł. Na książkę, której nie czytałam (niepewna inwestycja) nie wydam więcej
        niż 15 zł.
        • Gość: anka Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.04, 01:00
          Ja wydaje bardzo malo, bo okolo 60zl. Sa to czasem 2, 3 ksiazki a czasem wiecej
          kupionych na allegro. Czytam raczej z biblioteki.
          Nie stac mnie.
          Wole lepiej wygladac. Czyli ciuchy i kosmetyki. Niestety.
        • agrafek Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka 03.06.04, 19:30
          noida napisała:

>(> I szczerze mówiąc nie rozumiem, po co komu 2,500 książek w domu, jeśli
          każdą z
          > nich przeczytał nie więcej pewnie niż raz, bo kiedy...?
          Bo w każdej chwili mogę sięgnąć po książkę, na którą naszła mnie ochota:).
          Zesztą, jest przyjemnością mieszkanie wśród książek.
          pozdrawiam.
          • exilvia Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka 04.06.04, 21:53
            ... albo stać się 'biblioteką' dla znajomych i rodziny :)
    • elwinga Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka 18.02.04, 14:28
      Ile wydaję - szczerze mówiąc, nie wiem. Są miesiące tłustsze i chudsze, przy
      czym nie zawsze zależy to od sytuacji finansowej, często też od tego, że akurat
      nie wyszperałam nic, bez czego nie wyobrażam sobie życia. Pilnuję rozmaitych
      promocji, przecen, antykwariatów, lubię księgarnie internetowe, które
      dostarczają na koszt własny. :) Kupuję w Merlinie (jak mnie informują, w ciągu
      ostatnich 300 dni wydałam u nich 606 zł - to wychodzi 60 zł miesięcznie, czyli
      stanowczo za mało... muszę sobie coś kupić!)

Też wydaje mi się, że 30-40 zł to jest pewna bariera - powyżej zaczynam się
      zastanawiać, czy naprawdę muszę to mieć. Ale to też zależy od tego, jaka to
      książka. Pracuję naukowo i 90% mojej biblioteki to książki z szeroko pojętej
      dziedziny (historia, historia literatury, pamiętniki, religioznawstwo, trochę
      filozofii i językoznawstwa), a te, bywa, kosztują dość drogo (zwłaszcza jakieś
      słowniki czy leksykony). Powieści kupuję bardzo mało (najczęściej te, które
      znam i chcę mieć), częściej poezję. Na Boże Narodzenie zawsze żądam upatrzonej
      książki, i to tej z górnej półki. :)

Ale ja chyba też nie jestem bardzo typową kobietą, bo nie lubię kupować
      ciuchów, nie wydaję za dużo na kosmetyki... Poza tym nie mamy dzieci, a mąż ma
      niezłą pracę.
    • Gość: RadWiśniewski Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka IP: 156.17.253.* 18.02.04, 16:13
      Ja wydaje w granicach 100 zeta na siebie. Bo jeszcze dosyć czesto prezenty
      trzaskam alleluja. Kupuje w Centrach taniej ksiązki, szczególnie nową poezję,
      kiedys była niezła likwidowana składnica ksiegarska. Smaokłyki rarytasy po 3-6
      zeta, a czasem i mniej (Sonnenberg, Maliszewski, Majzel, dawny Kuczok). Ale -
    • karmilla Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka 18.02.04, 16:26
      generalnie mało. nie wiem ile, bo to zależy od miesiąca, ale bywa, że
      miesiącemi książek nie kupuję. statystykę ratują podręczniki (ale czy kserowany
      się liczy? - w końcu za ksero tez płacę, a po co mam wydawać kilkadziesiąt zeta
      na książkę, która z kilka miesięcy będize nieaktualna)
      bo tak poza wszystkim, to ja już nawet nie mam gdize książek trzymać w domu, w
      piwnicy zresztą też.
      I na kosmetyki wydaję więcej niż na ksiązki - książkę mogę pożyczyć, kosmetyka
      nie ;-)
    • Gość: sza-tynka Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 22:01
      Kupuję...zrywami. Rocznie wydaję (łącznie z prezentami, bo moi znajomi często
      życzą sobie książkę w prezencie) około 500,-PLN.
      Zawsze się długo zastanawiam przed zakupem...i dlatego odwiedzam Wasze forum i
      kieruję się Waszymi opiniami:)).
      Właściwie mogłabym wydawać troszkę więcej, mimo że również uważam, że książki
      są za drogie...ale....po pierwsze nie mam ich gdzie magazynować, po drugie
      robię co mogę żeby znaleźć czas na czytanie tych które kupuję lub otrzymuję.
      Kosmetyki też kupuję...i wcale nie mało:))))))
      Pozdrawiam
    • Gość: ASpioszek Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka IP: *.bsk.vectranet.pl / 195.85.229.* 19.02.04, 08:32
      Publikowane w Polsce książki są zdecydowanie za drogie na moją kieszeń, zdarza
      mi się je kupować przy większych zastrzykach gotówki i bardzo rzadko wybieram
      pozycje kosztujące powyżej 30 zł. Byłabym zadowolona, gdyby ich cena
      kształtowała się na poziomie 15 - 20 zł. Od początku roku wydałam jakieś 150
      zł, zdecydowanie więcej niż na kosmetyki.
    • nastja Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka 21.02.04, 12:37
      wydaje dokladnie tyle ile mam przy sobie, dlatego staram sie nie chodzic za
      czesto do ksiegarni, nowosci przegladam na necie, na allegro raczej nie kupuje,
      (chyba ze juz nie ma tej pozycji w zadnej z ksiegarn). gdybym mogla wydawac
      tyle ile chce, musialabym kupic sobie M4 do skladowania moich zbiorow. no i
      musialabym byc zona szefa mafii... zeby to wszystko najpierw moc zakupic a
      potem miec czas przeczytac;-)
    • donna_scabrosa_macabrescu Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka 21.02.04, 12:48
      Czy wszystko w tym kraju musi sprowadzać się do podliczania cyferek?
      • Gość: cwirruss Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.06.04, 11:51
        nie ma co sie goraczkowac,chodzi jedynie o statystyke,nastroje czytelnikow itp
    • silwid Re: Ile miesięcznie wydajecie na książki? Prowoka 21.02.04, 18:59
      Uwazam, ze ksiazki sa stanowczo za drogie.Obecnie jakakolwiek ksiazke wezmie
      sie do reki,to kosztuje ona od 30zl wzwyz.Mimo to kupuje ksiazki,gdyz nie umiem
      bez nich zyc.Ile wydaje na nie miesiecznie?Trudno powiedziec,bywa
      roznie.Czasami kupie 2,3 ksiazki w miesiacu, czasami wiecej ,a czasami
      zadnej.Gdyby cena spadla do ok, 15-20zl, mysle ze wiele osob nie zastanawialoby
      sie "kupic ,nie kupic?".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka