Dodaj do ulubionych

Zainspirowana wątkiem o rogalikach...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 18:32
Wątek o rogalikach przypomniał mi te, które piekła kiedyś moja babcia. Na szczęście miałam zapisany przed kilku laty przepis, bo teraz niestety babcia nie pamieta, ze kiedykolwiek takie robiła :(
Kiedy przeczytałam przepis nie byłam pewna, czy dobrze go zapisałam będac dziecięciem, poniewaz nie miał w składzie nie tylko jajek ale także cukru, więc obawiałam się, że drożdże nie będa miały na czym wyrosnąć, a konsultacja u babci odpadała. Zrobiłam jednak i wyszły naprawdę świetne. Są drożdżowe, ale jednocześnie kruche, czuć w nich śmietanę. Jako nadzienie doskonale sprawdziła się sklepowa marmolada, bo rogaliki maja skłonność do odsłaniania swojej zawartosci a twarda marmolada nie wypływa i nie węgli sie na blasze :)
Przepis różni się od wczesniej tu zamieszczanego tym, że dodaje się kwaśna śmietanę, a ciasto topi w zimnej wodzie (zastanawiam sie, jaki to może mieć wpływ na proces rośniecia? 8) ).

Pół kg mąki posiekac z kostką tłuszczu (masło, margaryna- 250 g), dodać niepełną szklankę kwaśnej smietany, wyrobic cos na kształt kruchego ciasta. Wkruszyć 5 dkg świeżych drożdży i jeszcze raz starannie wyrobić. Zrobić kulę i włożyc do głębokiego naczynia z zimna wodą. Kiedy wypłynie (około 20 minut) wyjąć i lekko odcisnac z wody w sciereczkę. Wałkować, wycinać trójkąty albo kwadraty (mnie rogaliki łatwiej zwijać z kwadratów), nakładać marmoladę i zawijać. Układać na blasze, dać szansę na wyrosniecie, smarować jajkiem i piec w około 180-200 stopniach aż beda rumiane. Upieczone posypać obficie cukrem pudrem.
Obserwuj wątek
    • quba Re: Zainspirowana wątkiem o rogalikach... 26.11.04, 19:05
      dzieki za przepis
      moja mama tez takie robila
      ciasto nazywa sie "topielec"
      jutro oprocz piernika Apolki robimy wiec rogaliki Twoje
      pozdrowka
    • lis_ka Re: Zainspirowana wątkiem o rogalikach... 26.11.04, 22:22
      Fajny przepis. Brzmi smacznie. Zapisałam w kajeciku:-)
      • Gość: jo.hanna Re: Zainspirowana wątkiem o rogalikach... IP: *.kabel.telenet.be 26.11.04, 22:47
        przepis brzmi swietnie. Jutro ide po gesta marmolade.
    • Gość: jswm Re: Zainspirowana wątkiem o rogalikach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 22:50
      robiłam topione ciasto a potem nie mogłam go zeskrobać ze ściereczki :)
      • Gość: Ania Re: Zainspirowana wątkiem o rogalikach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 15:42
        Dzięki za przepis ,właśnie zrobiłam i są wyśmienite a właściwie były
        wyśmienite .Także proponuję podwoić porcje .Z takiej porcji wyszło ok 30
        rogalików a to jak na moją 4 osobową rodzinkę to za mało .Pozdrawiam
    • quba Re: Zainspirowana wątkiem o rogalikach... 29.11.04, 08:22
      ja tez zrobilam w sobote
      ale juz nie ma ani jednego
      byly przepyszne
      nawet kot wybredna besitia wcinal
      dziekuje rza jeszcze
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka