Gość: magda20044 IP: *.brwsa.com.pl / *.brwsa.com.pl 26.11.04, 07:15 Szukam przepisu na to co wyżej, więc jak ktoś ma jakiś sprawdzony to bardzo proszę...:). Chodzi mi o taki na Wigilię. Dzięki i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wini3 Re: Barszcz z uszkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 10:08 Myśle że tutaj znajdziesz -kuchnia.verusinter.net/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fargo Re: Barszcz z uszkami IP: 195.117.255.* 29.11.04, 11:54 do magdy: możesz zrobic wcześniej i zamrozić. Ja właśnie tak zrobiłam. Uszka są pyszne ale pracochłonne, wcześniejsza robota ich zaoszczędzi Ci dużo czasu. Ugotować namoczone suszone grzyby (ja na 150 uszek wzięłam dwie 3 duże garście grzybów. Ugotowane posiekać (przmielone sa paskudne) dodac pokrojoną przesmażoną na złoto cebulę, żeby nie był taki ostry smak można dodać ciutek ugotowanej kapusty (pposiekanej) solisz, pieprzu dużo, wszystko przemieszac na patelni dodac surowe jajko (ja nie dodałam) Teraz ciasto jak na pierogi wałkowac cienko pokroic na kwadraty 2,5 x 2,5 cm, mogą być mniejsze albo większe (generalnie im mniejsze tym lepsze) malutką łyżeczką od kawy nakładasz farsz zlepiasz kwadrat po przekątnej i taki trójkąci zawijasz na palcu tworząc uszko, na początku jest to trochę trudne ale później super będziesz śmigać, u mnie w domu do jednego uszka wkładało się 10 gr. ikto dostał takie uszko znaczyło że będzie miał kase w nadchodzącym roku. Ja wkłądam migdał żeby ktoś z potrzeby pochłaniania uszek (dzieci) nie miał przykrości poprzez zadławienie.:) Odpowiedz Link Zgłoś
magda20044 Re: Barszcz z uszkami 29.11.04, 12:02 Dzięki, właśnie tak zrobię - chyba spreparuję je sobie w tym tygodniu, bo potem z czasem może być różnie. Tylko mi jeszcze powiedz, czy to ciasto na pierogi to robisz z jakiegoś konkretnego przepisu, czy na oko, bo ja jeszcze pierogów nigdy nie robiłam:) i wolę nie ryzykować z eksperymentowaniem, tylko wykorzystać na nie jakis sprawdzony prZepis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fargo Re: Barszcz z uszkami IP: 195.117.255.* 29.11.04, 12:18 Uprzejmie proszę: sprawdzony po wielu przepisach innych: 3 szklanki mąki zalewasz 1/3 szklanki wrzątku zamieszasz zrobią się takie kluchy, przykryc ściereczką, po 5 minutach dodać 1/4 szklanki zimnej wody i łyżeczke soli, zamieszać zostawić na 10 minut. Zagnieść ciasto (robi sie migiem - to ciast o jest bez jajka - pierogi zawsze wychodza niezawodnie. Jak zrobisz uszka musisz je ugotować krótko jak wypłyna na talerz wysmarowany tłuszczem jak ostygną do zamrażarki (ja kładę każdy oddzielnie na tacy tacę do zamrażarki - jak sie zamrożą wyjmuje i wszystkie wkładam do torby - sa nieposklejane i w Wigilię szybciutko je zrobisz, jak włożysz do torby wszystkie ugotowane i ostudzone nawet, to moga sie posklejac i niepotrzebnie będdziesz się denerwować bo zmrożą się w jedną wielką kulę. pozdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
magda20044 Re: Barszcz z uszkami 29.11.04, 12:32 Serdecznie dziękuję :). zrobię je z tego przepisu. Mam jednak jeszcze 2 pytania: 1. Czy to jest ilość wystarczająca na 6 osób czy może jednak zrobić dwie porcje?? 2. Może masz do nich jakiś sprawdzony przepis na barszczyk?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fargo Re: Barszcz z uszkami IP: 195.117.255.* 29.11.04, 12:46 Z tej procji wyszło mi około 140 uszek ( ja robię malutkie ), pierogów wychodzi około 45 sztuk. W barszczu nie pomogę, napisze Ci jak robię i wszystkim smakuje, jedna zasada której sie trzymaj barszczu nie wolno zagotowac bo zbrązowie musi delikatnie mrugać tak tyci tyci. Barszcz niektórzy po ugotowaniu przelewają przez surowego utartego buraka - to tez dobry pomysła na fajny kolor. W barszcu musi byc troszkę włoszczyzny 9 choc niekoniecznie buraki pokrojone w plastry (na sześc osób ze 4 duże buraki) troche smaku spod gotowanych grzybów i ze dwa grzybki . Doprawiasz do smaku - barszcz musi być przejsrzysty klarowny, słodki mocny smak. pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
magda20044 Re: Barszcz z uszkami 29.11.04, 12:50 Dziękuję Ci bardzo za wszystkie rady!Mam nadzieję że nie sknocę nic przy tych uszkach:).Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fargo Re: Barszcz z uszkami IP: 195.117.255.* 29.11.04, 12:52 Na pewno nie sknocisz, pamiętaj nie zagotowac barszczu ibędzie super.Jakby co to pisz. fargo@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś