Dodaj do ulubionych

Ciepła,urodzinowa kolacja-Ratujcie proszę...

21.01.05, 21:36
No właśnie...Potrzebuję przepisów na coś ciepłego,co można przygotować
wcześniej a potem tylko odgrzać lub podpiec...Ratujcie Kochani!
Obserwuj wątek
    • paprotka-gd Re: Ciepła,urodzinowa kolacja-Ratujcie proszę... 21.01.05, 23:07
      Trudno jest cokolwiek zasugerować skoro nie wiemy jakie masz oczekiwania ,
      tzn . jaka preferujesz kuchnię ? czy mają to być niezbyt skomplikowane
      dania ? czy coś bardziej wyszukanego ? jakie składniki powinny dominować ?
      Bliżej okreslając oczekiwania mozesz spodziewać sie , że odezwą się życzliwi
      bedący w temacie i służący dobrymi radami :)
      • mamamata1 Re: Ciepła,urodzinowa kolacja-Ratujcie proszę... 22.01.05, 12:07
        No tak,racja -chyba rzeczywiście mało konkretna ta moja prośba...Do tej pory
        podawałam albo strogonowa,albo coś a la gulasz mięsno-warzywny,zdarzały się też
        zapiekanki z makaronem lub z ziemniakami,albo schab ze śliwkami,lub pieczeń w
        piwie,tosty,krokiety..
        A teraz chciałabym po prostu coś nowego , małoskomplikowanego,jak jeszcze
        byłoby rozsądne cenowo to byłabym wniebowzięta:)Myślałam może o naleśnikach z
        jakimś fajnym farszem(ale w tej kwestii nie mam doświadczenia i nie bardzo wiem
        czy takie wcześniej przygotowane a później odgrzewane naleśniki będą
        zjadliwe...i czy podaje się do tego jakiś sos żeby nie były za suche...)
        A może zaproponujecie coć bezmięsnego za to z żółtym serem-moja rodzina to fani
        sera..
        No tyle bardziej sprecyzować już nie potrafię-ale może teraz ktoś miły pomoże...
        Pozdrowionka
        • jacek1f Re: Ciepła,urodzinowa kolacja-Ratujcie proszę... 22.01.05, 13:09
          Chili con carne - świetne do odgrzania. Przepisów niedawno było kilka..nascie
          różnych:-)

Moze łosoś - zamarynowany wcześniej tylko w cytrynie i koperku i soli. Potem na
          blachę z masełkiem na wierzchu na 15-20 minut do piekarnika (180 st)...?

Ser? To może uczta serowa, czyli fondue. Bardzo społeczna potrawa, jednocząca
          przy stole...?

W Galerii jest o fajnych tortillach, co możnaby i naleśników użyć, zerknij.
        • Gość: Gal Re: Ciepła,urodzinowa kolacja-Ratujcie proszę... IP: *.konstancin.net 22.01.05, 13:10
          Prosto, tanio, bezmięsnie, na ciepło i z serem...?
          Spagetti (lub fettucini albo jakiś inny makaron) z masłem czosnkowym i
          parmezanem + czerwone wino. Niespecjalnie wyszukane danie, ale jeżeli masz
          normalnych gości, którzy nie oczekują wystawnej kolacji, to powinno być OK.
          Masło czosnkowe możesz przygotować wcześniej;
          - utrzeć 1-5 ząbków czosnku (zależy JAK BARDZO czosnkowe lubisz)z łyżeczką
          gruboziarnistej soli w moździerzu do kosystencji kremu
          - posiekać drobno pół pęczka świeżej bazylii i ewentualnie pietruszki/kolendry
          (do wyboru)
          - dodać do tego kostkę miękkiego masła (ale koniecznie masła extra, a nie
          żadnych mixów, zambrowskich itp.) i utrzeć w dużym moździerzu/makutrze lub
          zmiksować w malakserze
          - schłodzić odrobinę w lodówce, a kiedy będzie się już dawało formować,
          uformować w wałek grbości 3-4cm (w papierze pergaminowym) i włożyć na 10 minut
          do zamrażalnika
          - kiedy stwardnieje, rozwinąć z papieru, pociąć na plasterki grubości ok.1 cm,
          rozłożyć na jakimś talerzu i spowrotem do lodówki.

- Zetrzeć parmezan drobno
          - Zetrzeć inny ser nieco grubiej (skoro tak lubią sery to pewnie sam parmezan
          do przyprawy im nie wystarczy)

Jedyne co masz do zrobienia w czasie kolacji to ugotować spagetti i wydać
          wszystko na stół. Resztę robią goście.

Chyba, że nie lubią czosnku.:(
        • Gość: Darek Re: Ciepła,urodzinowa kolacja-Ratujcie proszę... IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.01.05, 22:58
          A jęsli naleśniki to polecam moje :-)
          Smażysz naleśniki ale nie na słodko tylko z solą , pieprzem i vegetą. Na
          naleśnika kładziesz plaster szynki, wielkość naleśnika powinna być nieznacznie
          większa od plastra szynki, na szynkę starkowany ser żółty, posyp majerankiem i
          zwiń. Opanieruj to w jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem. Niestety
          trzeba smażyć tuć przed podaniem ale musze powiedzieć, że paluchy lizać :-)
          Smacznego i udanej kolacji
    • siostraheli tort z watrobki. 22.01.05, 13:38
      Jesli urodziny, to koniecznie tort.
      Polecam tort z watrobki. Mozna podawac na cieplo i zimno.
      1 kg watrobki drobiowej - posiekac, usunac wlokna
      1/2 paczki sucharkow delikatesowych - rozdrobnic
      1/4 l mleka. Sucharki z mlekiem utrzec na miazge.
      5 calych jaj
      Wszystko razem wymieszac.
      Do tego bakalie (wszak to tort):
      1/2 paczki rodzynkow
      1/2 paczki moreli suszonych
      garsc orzechów wloskich
      Przyprawy:
      bazylia, oregano, lisc laurowy.
      20 dkg maki
      1/2 szklanki oliwy.
      Wszystko zmieszac recznie(nie miksowac).
      Piec 1,5 godziny w 220 stopniach.
      Podawac z sosami: chrzanowym, tatarskim.
      Smacznego!

• mamamata1 Re: Ciepła,urodzinowa kolacja-Ratujcie proszę... 22.01.05, 22:46
      Wy naprawdę jesteście cudowni...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka