Gość: gość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.05, 14:07 jakie sa wasze przepisy na kotlety z soi i soczewicy? oczywiscie z moczonych nasion.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Cynamoon Re: domowe kotlety z soi, soczewicy IP: *.it-net.pl 24.02.05, 14:47 Sojowe robie z samej ugotowanej i zmielonej soi z dodatkiem przysmazonej cebulki i przypraw. Formuje kotelty lub male kuleczki, panieruje w otrebach, sezamie lub tartej bulce i smaze na oleju. Do soczewicowych oprocz cebulki dodaje przysmazone3 pieczarki i oczywiscie przyprawy. A jezeli robie pasztety, dodaje jeszcze gotowane warzywa i kasze lub platki owsiane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc dziekuje za pasztetowa inspiracje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.05, 14:57 warzywa do pasztetu to marchew,cebula, seler i pieczarki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: dziekuje za pasztetowa inspiracje IP: *.it-net.pl 24.02.05, 15:01 Najczesciej. Ale zdarzylo mi sie dodac jeszcze wloska kapuste, groszek i pietruszke oraz seler naciowy albo fenkul. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: domowe kotlety z soi, soczewicy IP: *.303.krakow.pl 24.02.05, 14:59 Podam Ci przepisy na kotlety z soczewicy i soi, które robi moja siostra.:) "Kotlety z soczewicy": 2 szklanki gotowanej soczewicy, 1 szklanka gotowanego ryżu, 1 szklanka posiekanych pieczarek, 1-2 cebule, 11/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego. Wszystkie składniki połączyć razem. Jeśli masa będzie za rzadka można dodać tartej bułki. Uformować kotlety i piec w gorącym piekarniku przez około 30 minut lub usmażyć. "Kotlety z soi": 2 szklanki suchego ziarna soi, 1 łyżeczka soli, 5 ząbków czosnku, 5 bułek grahamek, 5 szklanek gorącej wody, 1 duża, posiekana cebula, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki, przyprawy do smaku (bazylia, majeranek). Namoczyć soję przez noc, a następnie gotować do miękkości przez około 1 godzinę. Dodać sól. Bułki zalać gorącą wodą, odczekać chwilę, a następnie przepuścić przez maszynkę wraz z gotowaną soją i posiekanym czosnkiem. Dodać resztę składników, uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce i piec w piekarniku. Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: domowe kotlety z soi, soczewicy - Bajeczko 25.02.05, 00:01 Potwierdź, proszę, ze soczewicy nie trzeba mleć w maszynce, bo ja takowej nie posiadam, biedactwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: domowe kotlety z soi, soczewicy - Bajeczko IP: *.303.krakow.pl 25.02.05, 11:56 Nie trzeba! :-) Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: domowe kotlety z soi, soczewicy 26.02.05, 01:39 Ja chyba jakieś beztalencie jestem techniczne, bo właśnie mam na talerzu kupkę bardzo smacznej masy soczewicowo-ryżowo-cebulowo-pieczarkowej. Jeszcze niedawno było to rozsypującymi się na patelni kotletami, a trochę wcześniej milusimi apetycznymi kuleczkami czekającymi aż się tłuszcz rozgrzeje. Albo eksperymentalnie dodam jajko do masy, albo przeprowadzę eksperyment z piekarnikiem. W każdym razie, nie będzie kotlet pluł mi w twarz. Coś z tym trzeba zrobić, bo to naprawdę bardzo smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaga Re: domowe kotlety z soi, soczewicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 21:06 no tak, czegos tu zabraklo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: domowe kotlety z soi, soczewicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 22:52 Ja zazwyczaj dodaje jajko. Jednak umknelo mi, zeby o tym napisac, i nie tylko napisac, bo wczoraj robilam pasztet sojowy i zapomnialam o jajku (co mu zreszta nie zaszkodzilo, bo bylo duzo innych miekkich i mokrych dodatkow) Odpowiedz Link Zgłoś