clairejoanna Re: Jak najlepiej przyrządzić soję 07.05.05, 19:04 Ja najchętnie dodaje soję do różnych ajntopfów, czyli obiady jednodaniowe, jak to pięknie przetłumaczył słownik na Onecie. Ajntopfy oczywiście chińksie. Jak chcesz, to mogę Tobie podać kilka przepisów azjatyckich z soją. Soja też bardzo fajnie pasuje do sałatki "winegret", czyli wszystko razem polane winegretem. Ale nie słyszałam o daniach, gdzie soja jest głównym składnikiem. Pozdrowienia, CJ Odpowiedz Link Zgłoś
miss_dronio Re: Jak najlepiej przyrządzić soję 07.05.05, 23:45 Ja nie przepadam za smakiem samej soi, nieprzyprawionej więc zawsze stosuję ją jako dodatek. Dodaję ją pół na pół do kotletów ziemniaczanych np. Wtedy jest wyjatkowo smaczna:) Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
yonike Re: Jak najlepiej przyrządzić soję 08.05.05, 14:14 ja w ogole nie jem soi: jest rakotworcza (szczegolnie niekorzystna dla kobiet), a jej uprawa prowadzi do degradacji srodowiska... jest tak wiele alternatyw, ze soja nie jest koniecznym uzupelnieniem diety wegetarianskiej. pozrd Odpowiedz Link Zgłoś
alzoch Re: Jak najlepiej przyrządzić soję 08.05.05, 17:44 Yonike, możesz powiedzieć,skąd masz takie informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
miss_dronio Re: Jak najlepiej przyrządzić soję 08.05.05, 19:56 Przyłączam się do prośby. Z tego co wiem, soja chroni przed rakiem piersi a wyciąg w soi jest w wielu preparatach dla kobiet na przykład borykających się z problemami z menopauzą. Odpowiedz Link Zgłoś
clairejoanna Re: Jak najlepiej przyrządzić soję 08.05.05, 18:56 A mi proszę powiedz, czy istnieje coś na tym Bożym Świecie, co nie jest rakotwórcze i nie niszczy środowiska! Pozdrowienia, CJ Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Jak najlepiej przyrządzić soję 10.05.05, 16:09 yonike napisała: > ja w ogole nie jem soi: jest rakotworcza (szczegolnie niekorzystna dla kobiet), ..... mylisz się a/ w krajach gdzie je się duzo soji zachorowania na raka sa najniższe a jesli wystepuja to z reguły w bardzo zaawansowanym wieku ( po 70. 80.) b/ w aptekach znajdziesz preapraty zdrowotne z soji w tym dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak zalety zdrowotne prod. sojowych 10.05.05, 16:12 np. na tej stronie: www.healthcastle.com/benefitsofsoy_heart.shtml The cholesterol lowering effect of soy milk and its role of heart disease was widely recognized in the mid 90s when the results of a meta-analysis of 38 clinical studies were published. KOrzystny wpływ spożycia mleka sojowego na obniżenie poziomu cholesterolu i zmniejszenie ryzyka chorób serca został szeroko uznany w latach 90. kiedy opublikowano wyniki wszechstronnej analizy 38 badań klinicznych. Thhis confirmed the benefits of soy in heart disease management. As a result of these findings, in 1999, FDA authroized a health claim about the relationship between soy protein and Coronary Heart Disease (CHD) on labelling of foods containing soy protein. : .. dlatego amerykanska asdministracja upowaznila producentow produktow sojowych do oznaczania ich specjalnym napisem o ich korzystnym dla zdrowia dzialaniu Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Soja może zmniejszać ryzyko raka piersi 10.05.05, 19:00 "Kobiety stosujące dietę bogatą w soję zmniejszają u siebie prawdopodobieństwo zapadnięcia na raka piersi - poinformował międzynarodowy zespół ekspertów. Specjaliści wielokrotnie sugerowali, że jedzenie soi może tłumaczyć niewielką liczbę przypadków wystąpienia raka piersi w krajach takich, jak Chiny czy Japonia." medycyna.servis.pl/soja-rak.php A wiec istotnie jest zupelnie odwrotnie 8) niz yonike napisała: > ja w ogole nie jem soi: jest rakotworcza (szczegolnie niekorzystna dla kobiet) a na dodatek, jak brumbak napisał: > np. na tej stronie: www.healthcastle.com/benefitsofsoy_heart.shtml korzystnie wplywa na serce zatem moze sie okazac wprost wybawieniem od wielu chorob cywilizacyjnych, ktore sa efektem nienaturalnej dla p.w. owocozercy - jakim jest czlowiek - diety miesnej 8)44 Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Magnez w soi - odtruwa organizm, wzmacnia serce 10.05.05, 20:50 "Najlepszym naturalnym źródłem magnezu są kasze gruboziarniste (gryczana), orzechy, banany, kakao i czekolada, warzywa liściaste (koperek, natka pietruszki), rośliny strączkowe (soja)." lek. med. KRZYSZTOF PIETRASZKIEWICZ www.przychodnia.pl/cyberpacjent/index9.php3?t=9 Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: Jak najlepiej przyrządzić soję 10.05.05, 16:18 - sposób na soję opisywałem na forum parę razy - soję nalezy namoczyć przez ok. 8 godzin nastepnie pozostawić w słoiku, naczyniu z dostepem powietrza przez następne 36 do 48 godzin soja zaczyna kiełkować- gdy kiełek ma min. o, 5 cm staje sie znacznie bardziej lekkostrawna / w czasie kiełkowania "zapakowane" w ziarnie zwizki chemiczne ulegaja kozystnym przemianom/ tworza się witaminy, enzmymy, weglowodany(skorbia) ulegaja rozkladowi na cukry prostsze itp - Natura przygotuje soje znakmicicie - wystarczy poczekać gotuje się ją max. 30 min. - Po prostu o daniu z soji ( np. faSOJka po bretońsku) nalezy pomyslec parę dni przed konsumpcją reszta robi się sama lekko łatwo i przyjemnie Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś