cynnamon 11.05.05, 10:07 Witam wszystkich... Szukam osób,których dzieci przeszły jałową martwicą kości udowej-chorobę Perthesa. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewamonika1 Re: Jałowa martwca kości-choroba Perthesa 11.05.05, 10:39 podaję link do strony gdzie znajdziesz kilka namiarów - m.in. wątek na Chorym dziecku... dot. tej choroby. www.dlaczego.org.pl/pomocchperth.htm pozdr. ewa Odpowiedz Link
cynnamon Re: Jałowa martwca kości-choroba Perthesa 11.05.05, 11:43 Bardzo dziękuję,własnie czytam,bardzo mi się przyda inf.o fundacji i nie tylko.Uzyłam wyszukiwarki ale pokazała mi zero wypowiedzi,a nie wpadłam na to,zeby poszukać w poprzednich latach:) Mój syn idzie za kilka dni na operację biodra i chciałam znaleśc kogoś kto ma za soba leczenie dziecka. Odpowiedz Link
e_r_i_n Re: Jałowa martwca kości-choroba Perthesa 11.05.05, 17:17 Podam Ci adres mailowy dziewczyny, która leczy swojego synka na Perthesa: (mam nadzieję, że się na mnie nie obrazi :)): emilatys@o2.pl Gdy u mojego syna istniało podejrzenie tej choroby, ona bardzo szczegółowo odpowiedziała na moje pytania. Odpowiedz Link
cynnamon Re: Jałowa martwca kości-choroba Perthesa 11.05.05, 21:52 Bardzo Ci dziekuję,własnie kogos takiego szukam.Moj syn za kilka dni idzie na operację biodra,stwierdzono u niego wlasnie tę chorobe ale cały "urok"polega na tym,ze jest on wczesniakiem(w listopadzie skonczy 11 lat wiec juz troche wysrośnietym w.:)i ma porazenie mózgowe.Pertheza rozpoznał dopiero pewien lekarz,do kórego pojechalismy z zupełnie czym innym.Wszystkie objawy i sygnały jakie wysyłała choroba kładziono na karb porażenia.A choroba zaczeła się,spustoszyła i zdeformowała biodro,skóciła nogę..itd.i zakończyła sie.Lekarz to rozpoznał jakieś dwa lata po tym jak choroba zakończyła się.Operacja za kilka dni,dosc poważna,a ja wymiękam trochę,od ostatniej mineło kilka lat,zdązyliśmy sie odzwyczaić:))I chciałabym posłuchac kogoś kto już to albo ma zasobą,albo jest w trakcie leczenia. Własnie wysłalam list do tej dziewczyny i jeszcze raz bardzo Ci dziekuję. Odpowiedz Link
dorecz Re: Jałowa martwca kości-choroba Perthesa 11.05.05, 22:16 Witaj, moj syn mial zdiagnozowana chorobe Perthesa (jalowa martwica glowki kosci udowej). Leczony byl tylko opatrunkiem gipsowym, tj. cale obie nozki w gipsie, z poprzeczka przy kostkach. Leczenie trwalo ok. 1,5 roku. Z dobrym skutkiem; nawet rahabilitacja przebiegla wyjatkowo szybko... Wiadomo: atrofia miesni... To bylo ok. 15 lat temu. Nie zdecydowalam sie na operacje. Potem syn dostal sie do klasy sportowej; byl tez zawodnikiem w sekcji rugby. Do dzis - zdrowy. Kochani - powodzenia! Serdecznosci! dorotar@uwm.edu.pl Odpowiedz Link