Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy każdy nowy rower trzeba doregulować (wheeler)?

30.05.05, 08:55
    Niedawno kupiłam wheelera 1600 zx. I cóż...najpierw 3 razy spadł mi łańcuch
    przy przełożeniu (właściwie nie wiem jak to nazwać) z biegu 1-go na 2-i
    (przednie przerzutki). Mąż naciągnął jakąś linkę i w zasadzie problem ze
    spadającym łańcuchem się skończył, ale przerzutki działają ciężej niż
    dotychczas. Pozatym w przerzutkach tylnich przeskakuje mi z 6 na 4.
    I co z tym fantem zrobić. Zawozić do serwisu, czy samemu wyregulować (jeśli
    samemu to jak???)
    Obserwuj wątek
      • Gość: Alonzo Re: Czy każdy nowy rower trzeba doregulować (whee IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 09:09
        Cześć.Musiałbym zobaczyć ów problem naocznie lecz moge doradzić by nasmarowac
        linki w pancerzach-smarem lub świeczką,sprawdz tez naprezenie łańcucha.Z tyłu
        wyraźnie przyda się regulacja przerzutki-link do stronki gdzie to ładnie opisali
        podam koło południa.
        Pozdr.
        Alonzo.
        • olunia75 Re: Czy każdy nowy rower trzeba doregulować (whee 30.05.05, 09:19
          dzięki, czekam więc na linka
          • Gość: Alonzo Re: Czy każdy nowy rower trzeba doregulować (whee IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 13:48
            Cześć.Tak jak inni wspomnieli-rower na gwarancji-możesz jechac by tam w ramach
            bezpłatnego serwisu usuneli problem,jesli jednak nie masz na to czasu z
            jakichkolwiek przyczyn to odsyłam do poniższych stronek:

www.mag.xlan.pl/warsztat7.html
            www.rowery.most.org.pl/RAFFI/naprawiamyrower.html
            www.ii.uj.edu.pl/~zbooy/polish/przerzut.html
            Jeśli będa jakies inne problemy techniczne to zapewne na tych stronkach
            znajdziesz sporo porad dotyczących innych części mechanicznych.
            Mam nadzieję że Ci w jakimś stopniu pomogłem:)
            Pozdrawiam
            Alonzo
            • olunia75 Re: Czy każdy nowy rower trzeba doregulować (whee 30.05.05, 15:35
              Gość portalu: Alonzo napisał(a):

> Cześć.Tak jak inni wspomnieli-rower na gwarancji-możesz jechac by tam w ramach
              > bezpłatnego serwisu usuneli problem,jesli jednak nie masz na to czasu z
              > jakichkolwiek przyczyn to odsyłam do poniższych stronek:
              >
              > www.mag.xlan.pl/warsztat7.html
              > www.rowery.most.org.pl/RAFFI/naprawiamyrower.html
              > www.ii.uj.edu.pl/~zbooy/polish/przerzut.html
              > Jeśli będa jakies inne problemy techniczne to zapewne na tych stronkach
              > znajdziesz sporo porad dotyczących innych części mechanicznych.
              > Mam nadzieję że Ci w jakimś stopniu pomogłem:)
              > Pozdrawiam
              > Alonzo

bardzo dziękuję, już przesyłam link do męża, niech on też się "pomęczy"...
      • emes-nju Re: Czy każdy nowy rower trzeba doregulować (whee 30.05.05, 09:56
        Generalnie jest tak. Rower z fabryki wyjezdza zmontowany i wyregulowany jak na daleki trasport. Sklep powinien rower zmontowac do konca i wyregulowac. Jedz do sklepu i zazadaj regulacji.
      • Gość: am Re: Czy każdy nowy rower trzeba doregulować (whee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 10:01
        Przecież i tak masz obowiązkowy przegląd więc spisz wszystko na kartce i niech
        się męczą.
      • olunia75 Re:pofalowana zębatka, dla odmiany??? 02.06.05, 10:58
        Jeszcze raz proszę o radę. Otóż zgodnie z Waszą sugestią, w niedługim czasie
        wybieram się na przegląd mojego rowerku. Wczoraj wypisałam wszystkie "usterki
        na kartce". W trakcie sprawdzania przerzutek okazało się że przeskakują nie 6
        na 4, a 7 na 5, dodatkowo wydaje nam się że zębatka od przerzutki nr 6 jest
        lekko pofalowana. Tzn w jednym miejscu zęby wygięte są w jedną stronę, a za
        chwilę lekko odbijają w drugą. Kurde, jestem laikiem, ale czy tak powinno
        być??? Czy to trzeba wymienić, czy wystarczy jakoś wyprostować, czego żądać w
        serwisie...???
        pozdr.
        • Gość: serwis Re:pofalowana zębatka, dla odmiany??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 18:01
          wymien kasete, lancuch, i kaz wyregulowac przerzutke, tak chyba najprosciej
          bedzie, bo wyginanie czy doginanie duzo nie pomoze
          • olunia75 Re:a dlaczego łańcuch??? 03.06.05, 08:33
            coś z nim może być nie tak??? chyba jakiś felerny egzemplarz mi się trafił!
            kurde
            • Gość: serwis Re:a dlaczego łańcuch??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 11:26
              bo jak wymienisz kasete, o musisz wymienic lancuch, bo ci bedzie przeskakiwal
              na trybach przy pedalowaniu, lancuch zuzywa sie razem z kaseta, wiec jak
              wymienisz jedno, musisz wymienc drugie
              • olunia75 Re:a dlaczego łańcuch??? 03.06.05, 11:37
                dzięki za odpowiedź. jeszcze jedno pytanie: kaseta to ta jedna zębatka, czy
                wszystkie zębatki w kupie?
                • Gość: serwis Re:a dlaczego łańcuch??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 11:45
                  kaseta to te wszystkie zebatki w kupie
                  • Gość: gość Re:a dlaczego łańcuch??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 14:14
                    łańcuch nie może byc twardszy od kasety.A propos w jakim sklepie kupiłaś to
                    cudo?
                    • olunia75 Re:a dlaczego łańcuch??? 03.06.05, 14:30
                      al. ken 95 w warszawie. dzwoniłam do serwisu w celu umówienia się na przegląd.
                      zasugerowałam te wymiany (o których piszecie). pani poinformowała mnie, że
                      najpierw trzeba ten rower obejrzeć - w sumie muszę przyznać rację, ale coś
                      myślę, że będą problemy z wymianą...)
                      • Gość: am Re:a dlaczego łańcuch??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 14:34
                        gwarancja nie obejmuje zebatek i łańcucha więc pewnie problemy będą.
                        Jeżeli zębatka jest skrzywiona to pewnie będą ci wmawiac, że w coś uderzyłaś.
                        pozdr.
                        • olunia75 Re:a dlaczego łańcuch??? 03.06.05, 14:38
                          no to świetnie...ciekawa jestem ile w takim razie kosztuje wymiana tego
                          cholerstwa?
                        • olunia75 Re:dodam jeszcze... 03.06.05, 14:48
                          Gość portalu: am napisał(a):

> gwarancja nie obejmuje zebatek i łańcucha więc pewnie problemy będą.
                          > Jeżeli zębatka jest skrzywiona to pewnie będą ci wmawiac, że w coś uderzyłaś.
                          tu raczej za dużo mi nie wmówią, ponieważ uderzenie spowodowałoby większe
                          dysproporcje między "zębami" zębatki, a tu widać "wadę fabryczną". poza tym czy
                          w ramach ustawy konsumenckiej nie przysługuje mi zwrot roweru?
                          > pozdr.
                          • Gość: am Re:dodam jeszcze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 17:05
                            Nie ważne co widac, ważne co zobaczy sprzedawca.
                  • olunia75 Re:a dlaczego łańcuch??? 03.06.05, 14:31
                    tak jednak myślałam...
      • Gość: VX Re: Czy każdy nowy rower trzeba doregulować (whee IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.06.05, 09:44
        Ja kupiłem sobie Authora Prime, przez miesiąc jeżdżenia, w tym po wertepach,żadnych przygód, poza nieistotnym odkręceniem się tulejki przy pedałach (naprawa - 5 sek.). No ale to w ogóle nie jest rower ;-)
        • Gość: mercx Re: Czy każdy nowy rower trzeba doregulować (whee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 10:24
          zębatki pofalowane? Tak ma być, jeśli masz któryś z nowych systemów trybowania
          kaset. Najprawdopodobniej na 99% masz shimanowski Hiperglide.
          Jak ci przednia przerzutka nie chce dobrze pracować to najczęściej linki są
          naciagnięte dobrze a źle wyregulowana jest prowadnica.
          Jak przeskakuje tylna przerzutka z 5 na 7 na przykład, to może to być wina
          zarówno źle dobranej manetki (lub wadliwie działajacej) co jest mało
          prawdopodobne, albo nieodpowiedniego rodzaju łańcucha, albo wadliwie
          działajacego ramienia przerzutki (wtedy wymiana) lub trzeba wyregulować. Ale
          dobrze poskładany sprzęt powinien tak czy siak przerzucać za jednym cyknięciem
          o jedną zębatkę. Regulacja linki pomaga raczej w ustawieniu wózka (ramienia
          przerzutki) tak aby znajdował się dokładnie pod daną zębatką. Z tego co
          napisałaś to wyglada jakby coś było schrzanione w sprzęcie a nie w regulacji
          tylnej przerzutki. Ale że jesteś laikiem i wiem że jak się nie wie czegokolwiek
          to trudno swój problem opisać, to zakładam że jednak jest to regulacja tylnej
          przerzutki.
          Nieważne, to robota dla serwisu jak masz gwarancję. A jak sprzedają
          niewyregulowane rowery to nie kupuj tam więcej po prostu
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka