brumbak 22.01.06, 19:37 "carnevale" karnawał to z włoskiego : czas porzucania jedzenia miesa - a że karnawał to czas zabawy, radosci - wiec pieknie się składa... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misiu-1 Re: karnawał- czas odpowiedni na pa pa mięsku 22.01.06, 20:18 Usłyszał, że dzwonią, ale nie wie, w którym kościele. Pożegnanie z mięsem, b***baczku, następuje wraz z początkiem Wielkiego Postu, który rozpoczyna się od Środy Popielcowej. Wtedy też kończy się karnawał i następuje rzeczone pożegnanie, skąd właśnie bierze się nazwa. W sam karnawał nikomu do głowy nie przychodziło porzucanie mięsa. To czas zabawy, radości i ucztowania - tłusto i mięsnie. Przerwa w spożyciu mięsa to nic wesołego. To czas pokuty i umartwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: z miesem mozna skonczyc zawsze 22.01.06, 23:30 Owszem, można skończyć zawsze. Tak samo, jak zawsze można zacząć. Ja w ogóle nie pisałem o tym, kiedy można, a kiedy nie. Skomentowałem tylko (błędny) pogląd, jakoby karnawał, z racji swojej nazwy i związanych z tym skojarzeń, był specjalnie predestynowany do takiego kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: karnawał- czas odpowiedni na pa pa mięsku 23.01.06, 13:16 misiu-1 napisał: > Usłyszał, że dzwonią, ale nie wie, w którym kościele. Pożegnanie z mięsem, > b***baczku, następuje wraz z początkiem Wielkiego Postu,etc. ja o zupie ten o d.. mój post w ogóle nie dotyczy obyczajów karanawalowych związanych z kosciołem; misiu wylewa tylko swe znane uprzedzenie do wegetarianizmu słowo "karnawał"(jego etymologia) - pieknie odaje radośc z porzucenia brzydkiego zwyczaju zjadania szczątków zwierzecych nazywanych eufemistycznie : miesem Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: karnawał- czas odpowiedni na pa pa mięsku 23.01.06, 13:29 Wypisujesz takie kocopały, b***bak, że nieprzyzwyczajony czytelnik kolki ze śmiechu dostanie. Etymologia słowa "karnawał" nie oddaje radości z porzucenia mięsa. Oddaje radość z jego obecności, póki jeszcze jest. Jeśli ktoś napisze: "jedzmy, pijmy, radujmy się, bo jutro pomrzemy", na podobnej zasadzie bedziesz w tym widział radość z jutrzejszej śmierci? Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: karnawał- czas odpowiedni na pa pa mięsku 23.01.06, 13:40 misiu-1 napisał: [...] > Jeśli ktoś napisze: "jedzmy, pijmy, radujmy się, bo jutro pomrzemy", na >podobnej zasadzie > bedziesz w tym widział radość z jutrzejszej śmierci? No ja byłbym gotów obstawiać takie włąśnie widzenie tego zdania przez Brumbaka... I bez szans do wygranej nie jestem... Jak to napisano we "Władcy pierścieni": "I Kłamstwo bywa nazwane prawdą, gdy się nań patrzy chorymi oczami" Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: karnawał- czas odpowiedni na pa pa mięsku 23.01.06, 08:40 brumbak napisał: > "carnevale" > karnawał to z włoskiego : czas porzucania jedzenia miesa > - a że karnawał to czas zabawy, radosci - wiec pieknie się składa... Brumbak... Nadajesz zupełnie nowe znaczenia starym słowom... Podobnie czynił tow. Stalin... Carneuale, czyli Mięsopust Słowo karnawał pochodzi od włoskiego „carneuale”, oznaczającego JEDZENIE MIĘSA. Stąd też wzięła się polska nazwa – Mięsopust. Skąd Ci się wzięło to niejedzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak [...] 23.01.06, 13:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: karnawał- czas odpowiedni na pa pa mięsku 23.01.06, 13:45 brumbak napisał: [...] > oj cyberski cyberski, prezentujesz poziom towarzysza Dzierżyńskiego - > dochrzaniasz się bez sensu w imie jakiejs twojej czujności rewolucyjnej Wdzięcznym Ci za to porównanie, bo Dzierżyński, w porównaniu ze Stalinem, lepiej był wykształcony, a poza tym ponoć ze szlachty pochodził :)))) Aha... A "mięso" to nie eufemizm" do "zwierzecych szczątków" tylko synonim... Każde mięso to zwierżece szcżątki, choć nie każde zwierzece szczątki to mięso :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
her_bert Re: karnawał- czas odpowiedni na pa pa mięsku 22.04.06, 18:05 Chyba nie przeanalizowałeś do końca tego, co napisałeś. Poniższy tekst niestety w najmniejszym stopniu nie dowodzi Twoich racji. Już pierwsze zdanie: >>The origin of the name "Carnival" is unclear as there are several theories.<< powinno rozwiać Twoje nadzieje. Wynika z niego, że są różne hipotezy dotyczących pochodzenia tego słowa, więc sprawa bynajmniej nie jest rostrzygnięta. Następne zdanie wbrew Twoim nadziejom też nie dowodzi Twoich racji. >>The most commonly known theory states that (...)<<. Nie wiadomo, na jakiej podstawie autor tych słów uznał przytoczoną przez siebie teorię jako najbardziej znaną. Prawdopodobnie wyłącznie na tej podstawie, że poznał ją jako pierwszą, albo e ta mu się akurat najbardziej spodobała. Na dodatek nie wiadomo, kto jest autorem cytowanych przez Ciebie stwierdzeń, bo nie raczyłeś podać źródła, a bez tego trudno ocenić wiarygodność podanego cytatu. Jeśli cytat ten pochodzi ze strony wegetariańskiej, to stawia ten tekst w zupełnie innym świetle niż jeśli jego źródłem byłaby strona neutralna światopoglądowo. Tak oto Brumbaku dowiodłem, że zdecydowanie pospieszyłes się z odtrąbieniem zwycięstwa. Co więcej, prawdopodobnie już zawsze będziesz mógł w tej kwestii jedynie uzurpować sobie prawo do uznania swoich twierdzeń za prawdziwe, ale nigdy obiektywnie nie uda Ci się tego dowieść. Pozdrawiam brumbak napisał: > the name comes from the Italian > carne- or carnovale, from Latin carnem (meat) + levare (lighten or raise), > literally "to remove the meat" or "stop eating meat". Jak widać - to ja mam rację ,ale niektórych goście się z tego powodu wpieniają i posuwaja sie od obrzucania inwektywami Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: karnawał- czas odpowiedni na pa pa mięsku 23.04.06, 11:29 her_bert napisał: > Chyba nie przeanalizowałeś do końca tego, co napisałeś. Poniższy tekst niestety w najmniejszym stopniu nie dowodzi Twoich racji. Już pierwsze zdanie: > >>The origin of the name "Carnival" is unclear as there are several the > ories.<< > powinno rozwiać Twoje nadzieje. ....... her_bert:)) w ogóle nie zastanowiłes sie co piszesz, wtoja wypoweidx wyraxnie potwierdz ze mmam nie tylko racje ale i że bardzo rzetelnie i uczcziwie pokzalame jak się sprawa ma cała:))) dlatego podałem cały cytat bez skreśleń- jest oczywiste że sa óżne zdania na ten temat - jak i większości kwestii > commonly known theory states that (...)<<. . Na dodatek nie wiadomo, kto jest autorem > cytowanych przez Ciebie stwierdzeń, bo nie raczyłeś podać źródła, - żródło to Wikipedia- Encyklopedia internetowa - nie majaća nic wspołnego zesrodowiskami prowegetarianskimi- to jeszcze podkreśla moja rzetelenośc i maksymalna starnnośc o obiektywne wyjasnienie tej kwestii:))) . . Tak oto her_bercie dowiodłem, że zdecydowanie pospieszyłes się z podważaniem mych opinii. Co więcej, > prawdopodobnie już zawsze będziesz mógł w tej kwestii jedynie uzurpować sobie > prawo do uznania swoich twierdzeń za prawdziwe, ale nigdy nikt nie bedzie poważnie traktował twych opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
her_bert Re: karnawał- czas odpowiedni na pa pa mięsku 23.04.06, 12:33 brumbak napisał: > her_bert:)) w ogóle nie zastanowiłes sie co piszesz, wtoja wypoweidx wyraxnie > potwierdz ze mmam nie tylko racje ale i że bardzo rzetelnie i uczcziwie > pokzalame jak się sprawa ma cała:))) Przyznaję, że bardzo rzetelnie przedstawiłeś, jak się sprawa ma. Niestety, problem polega na tym, że wyciągnąłeś z tego tekstu błędne wnioski. > dlatego podałem cały cytat bez skreśleń- jest oczywiste że sa óżne zdania na > ten temat - jak i większości kwestii A to w bardzo prostej konsekwencji oznacza, że nie możesz mieć racji upierając się przy jednej wybranej teorii i uznając ją za jedynie słuszną. > - żródło to Wikipedia- Encyklopedia internetowa - nie majaća nic wspołnego > zesrodowiskami prowegetarianskimi- to jeszcze podkreśla moja rzetelenośc i > maksymalna starnnośc o obiektywne wyjasnienie tej kwestii:))) Myślisz, że wegetarianie mają formalny zakaz redagowania Wikipedii? Nie słyszałem o czymś takim. Ale może porzućmy ten wątek rozważań, bo mam dobry dowód na to, że udowadnianie czegoś na podstawie Wikipedii może być zawodne. Oto cytat z polskiej strony Wikipedii; hasło "karnawał" (stan na chwilę obecną): "(...) Karnawał - inaczej zapusty - okres zimowych balów, maskarad, pochodów i zabaw. Rozpoczyna się najczęściej w dniu Trzech Króli a kończy w Środę Popielcową. Nazwa pochodzi z łac. carrus navalis czyli wóz w kształcie okrętu, od wozu który uczestniczył w procesji świątecznej ku czci Izydy a później Dionizosa." Powstaje pytanie, dlaczego nie sięgnąłeś do polskiej edycji Wikipedii? Odpowiedź nasuwa się sama. Artykuł w polskiej wersji nie potwierdza Twojego stanowiska. Dobrałeś więc sobie źródło takie, które Ci odpowiada i rościsz sobie pretensje do obiektywizmu. Dołoże jeszcze jedno źródło: www.slownik-online.pl/kopalinski/BE18F1DCFA9391F5C12565E70042087A.php Słownik pod redakcją wybitnego językoznawcy. I cóż tam jest napisane? "Etym. - wł. carnevale 'jw.'; etymologia niepewna." Władysłwa Kopaliński uznał i podparł to swoim autorytetem (a jest to autorytet wyższej próby niż autorytet anonimowych w większości autorów Wikipedii), że nie ma pewności, co do etymologii tego wyrazu. A Ty Brumbaku, nie będąc prawdopodobnie językoznawcą z wykształcenia, wiesz lepiej. Gratuluję niewzruszonego zaufania do własnej wiedzy, choć ponoć jest to cechą głupców. Mędrcy zawsze wątpią w swoją wiedzę. Tak czy inaczej, ja nie uznaję Cię za autorytet językoznawczy i będę stał nadal na stanowisku, że pochodzenie słowa "karnawał" nie jest jasne wyjaśnionie i upieranie się przy jednej z funkcjonujących teorii jako przy tej jedynej własciwej jest niczym więcej jak uzurpacją. > Tak oto her_bercie dowiodłem, że zdecydowanie pospieszyłes się z podważaniem > mych opinii. Tyle tylko, że Twój dowód okazał się wyjątkowo łatwy do obalenia. > Co więcej, prawdopodobnie już zawsze będziesz mógł w tej kwestii > jedynie uzurpować sobie prawo do uznania swoich twierdzeń za prawdziwe, ale > nigdy nikt nie bedzie poważnie traktował twych opinii. Brumbaku, czy to brak słów skłonił Cię do splagiatowania mojej wypowiedzi? I czy to jest może skutek uboczny niedoboru mięsa w diecie? Czy ten syndrom ma jakąś nazwę? Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: karnawał- czas odpowiedni na pa pa mięsku 23.04.06, 13:49 her_bert napisał: > Przyznaję, że bardzo rzetelnie przedstawiłeś, jak się sprawa ma. Niestety, > problem polega na tym, że wyciągnąłeś z tego tekstu błędne wnioski. > > > dlatego podałem cały cytat bez skreśleń- jest oczywiste że sa óżne zdania > na > > ten temat - jak i większości kwestii > > A to w bardzo prostej konsekwencji oznacza, że nie możesz mieć racji upierając > się przy jednej wybranej teorii i uznając ją za jedynie słuszną. .. mqasz racje , tak her_bercie nie możesz sie upierac że masz racje :))) > > > - żródło to Wikipedia- Encyklopedia internetowa - nie majaća nic wspołneg > o > > zesrodowiskami prowegetarianskimi- to jeszcze podkreśla moja rzetelenośc > i > > maksymalna starnnośc o obiektywne wyjasnienie tej kwestii:))) > > Myślisz, że wegetarianie mają formalny zakaz redagowania Wikipedii? Nie > słyszałem o czymś takim. Ale może porzućmy ten wątek rozważań, bo mam dobry > dowód na to, że udowadnianie czegoś na podstawie Wikipedii może być zawodne. Oto > cytat z polskiej strony Wikipedii; hasło "karnawał" (stan na chwilę obecną): > > "(...) Karnawał - inaczej zapusty - okres zimowych balów, maskarad, pochodów i > zabaw. Rozpoczyna się najczęściej w dniu Trzech Króli a kończy w Środę > Popielcową. Nazwa pochodzi z łac. carrus navalis czyli wóz w kształcie okrętu, > od wozu który uczestniczył w procesji świątecznej ku czci Izydy a później > Dionizosa." > > Powstaje pytanie, dlaczego nie sięgnąłeś do polskiej edycji Wikipedii? Odpowiedź nasuwa się sama. Artykuł w polskiej wersji nie potwierdza Twojego stanowiska. . masz rację, poslkie oficjalne źródła nie sa obiektywnym źrodłem inforamcji/opinii na temat wegetrianizmu- po prostu w poslkiej tradycji, kulturze na razie nie ma meijsca na wegetarianizm - to nowość w Polsce > Dołoże jeszcze jedno źródło: > www.slownik-online.pl/kopalinski/BE18F1DCFA9391F5C12565E70042087A.php > Słownik pod redakcją wybitnego językoznawcy. I cóż tam jest napisane? > "Etym. - wł. carnevale 'jw.'; etymologia niepewna." > Władysłwa Kopaliński uznał i podparł to swoim autorytetem (a jest to autorytet > wyższej próby niż autorytet anonimowych w większości autorów Wikipedii), > wiesz lepiej. -- a ty her-bercie ignorujesz opinie inne niż tew które pasują do twojego wyobrazenia świata > Gratuluję niewzruszonego zaufania do własnej wiedzy, choć ponoć jest to cechą > głupców. ;; no cóż her-bercie - zawsze masz szanse zmienic swe niewzrusozne zaufanie do twojej wiedzy . > > > > ch opinii. > > her_bercie, czy to uprzedzenie do wegetarianizmu skłoniło takiego "skomentowania : mojej wypowiedzi? I czy to jest może skutek uboczny nadmiaru mięsa w diecie? __ I dlaczego tak jednostronnie, tendencyjnie komentujesz ten post? Istotniejsze w nim jest zagadnienie podstawowe: dlaczego jakas opinia o wegetarianizmie , wsparta audycja w Radiowej Trójce i Wikipedią- wzbudza tak szalone negatywne emocje - że ktos az mnie obraża poprównując do tow. Stalina a drugi ktoś nie zauważa tego ale , nie chce się zgodzić z funkcjonującym ( co udowodniłem) pogladem na ten temat ( nie jest to moja opinia) - i próbuje zamienić dyskusję na jakiś temat na dyskusję na temat autora tej wypowiedzi. Dziwne.::)))) Odpowiedz Link Zgłoś
her_bert Re: karnawał- czas odpowiedni na pa pa mięsku 23.04.06, 19:33 brumbak napisał: > masz rację, poslkie oficjalne źródła nie sa obiektywnym źrodłem > inforamcji/opinii na temat wegetrianizmu Ale tu nie chodzi o wegetarianizm, ale o karnawał, który świętują ludzie o różnych upodobaniach dietetycznych. > - po prostu w poslkiej tradycji, kulturze na razie nie ma meijsca na > wegetarianizm - to nowość w Polsce Sam sobie przeczysz. Poczytałem sobie swego czasu Twoje wpisy na forum i zostało mi z tej lektury m.in. takie wrażenie, że zwykle próbujesz udowodnić, że wegetarianizm ma nardzo głębokie korzenie (także w Polsce). A tu widzę konikturalną zmianę stanowiska. To niepoważne. Podobnie jak stwierdzenie, że wegetarianizm to w Polsce nowość. Może chodziło Ci o "rzadkość"? Ale i to stwierdzenie jest chyba dalekie od prawdy. Wszystko zależy, na jakim poziomie ustawimy poprzeczkę. Na jakim poziomie jest ona u Ciebie? 30% wegetarian? 65%? A może 95%? > a ty her-bercie ignorujesz opinie inne niż tew które pasują do twojego > wyobrazenia świata Ja przyjąłem do wiadomości Twoją teorię dotyczącą etymologii słowa "karnawał", ale jako jedną z wielu możliwych. Odmawiam hedynie uznania jej za jedynie słuszną, czego Ty się domagasz. Trudno nazwać to ignorowaniem czegokolwiek. Jak widzisz nie ignoruję nawet Twojej uzurpacji, bo podjąłem dyskusję. > no cóż her-bercie - zawsze masz szanse zmienic swe niewzrusozne zaufanie do > twojej wiedzy. A gdzież się ono objawia, to moje niewzruszone zaufanie do mojej własnej wiedzy? Ogłosiłem gdzieś, że mam rację? Jak na razie ograniczam się do wzbudzenia w Tobie wątpliwości, bo kto nie wątpi, ten się nie rozwija. > her_bercie, czy to uprzedzenie do wegetarianizmu skłoniło takiego > "skomentowania: mojej wypowiedzi? I czy to jest może skutek uboczny nadmiaru > mięsa w diecie? Na drugie pytanie odpowiem, że nie wiem. Może tak jest. Ale biorąc pod uwagę fakt, że w złośliwości bijesz mnie na głowę tej tezy nie da się obronić. I znów powołam się na lekturę Twojej twórczości. To ona skłoniła mnie, żeby uraczyć Cię szczyptą złośliwości, którą to złośliwością często i hojnie obdarzasz swoich rozmówców. Nie sądziłem, że zrobisz mi z tego zarzut, że zechciałem Cię naśladować. > I dlaczego tak jednostronnie, tendencyjnie komentujesz ten post? To jest Twoja subiektywna opinia. Nie podejmuję się z nią polemizować, bo mam wrażenie, że poruszamy się w sferze odczuć, a tu trudno o dowody. > Istotniejsze w nim jest zagadnienie podstawowe: dlaczego jakas opinia o > wegetarianizmie , wsparta audycja w Radiowej Trójce i Wikipedią- wzbudza tak > szalone negatywne emocje - że ktos az mnie obraża poprównując do tow. Stalina > a drugi ktoś nie zauważa tego ale , nie chce się zgodzić z funkcjonującym > (co udowodniłem) pogladem na ten temat ( nie jest to moja opinia) - i próbuje > zamienić dyskusję na jakiś temat na dyskusję na temat autora tej wypowiedzi. > Dziwne.::)))) Mam wrażenie, że teraz Ty próbujesz zmienić kierunek dyskusji. Uzurpowanie sobie prawa do bycia depozytariuszem jedynie słusznej prawdy zwykle wywołuje emocje. I nie jest to, przynajmniej dla mnie, dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: karnawał- czas odpowiedni na pa pa mięsku 23.04.06, 15:44 berski napisał: > brumbak napisał: > > > "carnevale" > > karnawał to z włoskiego : czas porzucania jedzenia miesa > > Brumbak... > Nadajesz zupełnie nowe znaczenia starym słowom... > Podobnie czynił tow. Stalin... > > Carneuale, czyli Mięsopust > Słowo karnawał pochodzi od włoskiego „carneuale”, oznaczającego JED > ZENIE MIĘSA. Stąd też wzięła się polska nazwa – Mięsopust. > > Skąd Ci się wzięło to niejedzenie... > -z Radiowej Trójki i Wikipedii ......post cyberskiego dawno zgłoszony do kosza i na abuse to złamanie netykiet: atak personalny / porównanie do Stalina (kompletnie bezsensowne i majace tylko jeden cel: obrazić) Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: karnawał- czas odpowiedni na pa pa mięsku 23.04.06, 23:54 Taa... Porównywanie zachowań jest przez Ciebie odbierane jako porównywanie osób... Nic dodać nic ująć... Fascynujący tok rozumowania... Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: karnawał- czas odpowiedni na pa pa mięsku 24.04.06, 15:25 cyberski napisał: > Taa... > Porównywanie zachowań jest przez Ciebie odbierane jako porównywanie osób.. > Fascynujący tok rozumowania... > ......... cyberski kelpie dla samego kelpania, jak zwykle bez sensu przypisuje inym sowje poglady i z nimi walczy.. fascynujacy tok postepowania pisalem już na tym forum i gdzie indziej że a/ forum jest dla mnie miejscem prezentacji wymiany pogladów( nie - osob jak to wymyśla cyberski)- b/ uważam za naganne i lamiace Netykiete porównywanie wypowiedzi na forum podpisanej nickiem do cech konkretnej osoby historycznej uwazanej za zbrodniarza itp. to przejaw braku elementarnej kultury bycia Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: karnawał- czas odpowiedni na pa pa mięsku 24.04.06, 16:00 brumbak napisał: [...] > pisalem już na tym forum i gdzie indziej że > a/ forum jest dla mnie miejscem prezentacji wymiany pogladów( nie - osob jak to wymyśla cyberski)- a dla mnie nie... > b/ uważam za naganne i lamiace Netykiete porównywanie wypowiedzi na forum > podpisanej nickiem do cech konkretnej osoby historycznej uwazanej za > zbrodniarza itp. to przejaw braku elementarnej kultury bycia A ja nie uważam porównywania zachowań za coś nagannego i łamiącego Netykietę... No i co? Które "uważanie" jest "uważniejsze"? ;)))) > > Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: karnawał- czas odpowiedni na pa pa mięsku 23.01.06, 08:57 brumbak napisał: > "carnevale" > karnawał to z włoskiego : czas porzucania jedzenia miesa > - a że karnawał to czas zabawy, radosci - wiec pieknie się składa... No dobra Brumbak... Przyznaję, odrobinę racji masz... W jednym na 7 sprawdzonych słowników jest podany Twój źródłosłów... Tyle, ze praktyka i historia zdaje sie sugerowac, że i tak nie masz racji... Odpowiedz Link Zgłoś