greentea2 20.02.06, 15:29 Wiem, ze to jeszcze wczesnie, ale tak nas ciezarnych duzo Wymyslilismy z mezem Veronica i Julian. Co wy na to? Wczoraj czytalam jakies imiona i bardzo spodobalo mi sie Darcy dla dziewczynki. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gherarddottir Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 17:26 o rany jak ja lubie wymyslac imiona dla dzieci!!!)) To takie moje male hobby))) a wiec; Julian uwazam za bardzo piekne imie! Veronica tez misie podoba bardzo i Vanessa na ten przyklad tez: Lubie bardzo Megan,Zofia,Gry (norweksie)Krystyna,Magdalena,Greta,Barbara,Daisy Z meskich bardzo podoba mi sie:Julian, Lukasz,Andrzej,Marcin(Martin),Tommy,Paul itd Strasznie dlugo by wymieniac. Mysle, ze dobrze by bylo dac takie imie, ktore wdanym kraju brzmi tak jakbysmy tego chcieli, a nie inaczejNp Karen w Norwegii wymawia sie Karn, a nie Karen - chyba tez zalezy od dialektu. Ja juz nie mowie o swoim imieniu bo jakby ktos zlosliwy byl to moglby poczatek mojego imienia wymaiwac jako "du" co oznacza ubikacje hyhhyhyhyhyhy jeg må på do - norweskie "o" wymawia sie jak polskie "u". Odpowiedz Link
tamsin Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 17:26 Veronica i Julian podobaja mi sie. Darcy bedzie mi sie kojarzyc z Mark Darcy z Bridget Jones no i nic na to nie poradze Koniecznie zrob zestaw podwojnych imion, bo jak sie okaze, ze nie trafilas, to zawsze zostaje te drugi imie do uzytku. Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 17:27 tamsin napisała: > Veronica i Julian podobaja mi sie. Darcy bedzie mi sie kojarzyc z Mark Darcy z > Bridget Jones no i nic na to nie poradze Koniecznie zrob zestaw podwojnych > imion, bo jak sie okaze, ze nie trafilas, to zawsze zostaje te drugi imie do > uzytku. --------------no dla mnie tez Darcy to troche jak Mark z BJ Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 17:29 www.babynames.com/Names/A/ polecam te strone! Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 18:20 Ja proponuje imie krotkie, "miedzynarodowe" - tzn w naszym przypadku - polskie i inno-krajowe. Takim wspanialym przykladem moze byc przesliczne imie ANNA)))))))) PPPPPPP Odpowiedz Link
annie_laurie_starr Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 18:56 Mysmy powaznie rozwalzali kiedys kandydature Napoleona, czyli w skrocie Napusia. Na szczescie P. Bog strzegl i urodzila nam sie dziewczynka. Bynajmniej nie Eugenia. Odpowiedz Link
tamsin Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 19:00 a ja myslalam, ze Napoleon to Poldek w skrocie. Swietne imie dla kota w/g mnie, na dziecku bym nie ryzykowala Odpowiedz Link
annie_laurie_starr Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 19:03 Mysmy tylko tak na powaznie sie z tego smiali. Tak naprawde to chlopak mial byc Andre Richard albo Andrzej Ryszard. To bylo do ustalenia. A Poldek to chyba jednak Leopold. Odpowiedz Link
tamsin Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 19:06 a Lolek to od czego? ja myslalam ze od Leopolda, ale nigdy tak naprawde nie bylam pewna. Odpowiedz Link
tamsin Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 19:32 idac tym ciagiem, mozna wywnioskowac, ze Bolek to od Boleslawa, a Lolek od Loleslawa. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 21:47 > Lolek to od Karola nieeee... Rolek od Karola Lolek od Larola! Odpowiedz Link
mon101 Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 21:48 z damskich podoba mi sie ciagle Matylda, Emma, Ebba (to szwedzkie), z meskimi gorzej, ale ostatnio Frank (kolezanka z pracy wlasnie urodzila Franka i zaczelo mi sie podobac), Julian, David. Darcy kojarzy mi sie z Jane Austen, Duma i uprzedzenia, ulubiona lektura okresu mojego wczesnego dojrzewania, obok Ani Zielonego Wzgorza Odpowiedz Link
bietka1 Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 21:52 Karolek, no po prostu slicznie! Propozycje Greentea tez ladne Odpowiedz Link
bietka1 Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 22:44 A jak ma na pierwsze? Pytam z ciekawosci, bo moj syn ma na pierwsze imie Luca. Wlasnie, zeby nie bylo ani po polsku, ani po niemiecku. A moj maz Joris, to flamandzkie imie Odpowiedz Link
greentea2 Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 22:00 Zapomnialam dodac, ze musza to byc imionka uniwersalne, najlepiej angielskie lub podobne. Polskie i wloskie odpadaja, ma byc sprawiedliwie)) Problem z Veronica jest taki, ze nie podobaja nam sie skroty Vera czy Niki. Moze byc Rony? Odpowiedz Link
moni-bel Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 22:24 A moze tak po belgijsku? dla chlopca Ferre(ostatnio bardzo popularne w czesci flamandzkiej) a dla dziewczynki Hannah? PS:A tak z ciekawosci,W belgii na stale czy tylko przejazdem? Odpowiedz Link
izabelski Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 22:36 a co za problem jak ma nazwisko wloskie - to imie moze byc polskie Odpowiedz Link
tamsin Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 22:42 bosze wyobrazacie sobie Kazimierza Antonelli? albo Mieczyslawa Cippollo? Najlepiej jednak cos miedzynarodowego, dla chlopaka z angielskich aby tylko nie Angus Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 22:45 a dlaczego do wloskiego nie pasuje polskie? tak samo do wloskiego imienia np polskie nazwisko? Mnie sie wydaje, ze jesli sie planuje mieszkanie w danym kraju to jednak warto dac imie tamtejsze bo bedzie latwiej w przyszlosci, ale to tez roznie bywa Miecio Cipolli to jest to! Odpowiedz Link
izabelski Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 23:11 ja wlasnie mialam mojemu malemu dac na imie Kazik wybralismy jednak Antka a i Stefek byl w planach oczywiscie zarejestrowalismy go Antek, moglby byc rowniez Kazik lub Stefek bez zachowania pelnego polskiego Kazimierz czy Stefan - bo gdyby byl Antonii, to na pewno nazywano by go po tutejszemu wlasciwie to dla nas kluczem bylo. zeby imie bylo latwo wymawialne, ale polskie monsz nie chcial Milosza - bo mu sie sle kojarzylo (wash :- )))))))))) ) Odpowiedz Link
bietka1 Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 23:13 A mi sie podoba ze mozna nazwac dziecko tak jak sie komus podoba, oczywiscie pomijam imiona uwlaczajace czyjejs godnosci. Nie uwazam, ze w polsce musi byc po polsku, a w Niemczech po niemiecku. Uwazam nawet, ze swiadczy to pewnej otwartosci i tolerancji. Ale to jest tylko moje zdanie, bo sama miotalam sie w pewnym momencie z mysla, czy bede gorsza Polka, jesli nie nazwe dziecka czysto po polsku?... Ale to pewnie tez byly chormony... Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 23:08 hehe a o Fabianne Wisniewski slyszalas????)) ps. - znalam Angusa...boszesz ....mniam))jak wszystkie Angusy takie... Odpowiedz Link
tamsin Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 23:39 Angus dla mnie bedzie sie zawsze kojarzyl z duzym bykiem rozrodowym a moze cos finskich imion,skoro ma byc miedzynarodowe? dla chlopca np. Jukka, Jussi, Olli, Kale albo Peka? latwo wpadaja te nazwy do ucha dla dziewczynki: Anssi,Virpi, Aino, Satu? niby Europejskie, ale wygladaja calkie originalnie, poza tym wszystkie dosyc znane z zawodow olimpijskich Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 23:51 z finskich to jeszcze dla dziewczynki bardzo wdzieczne Sirkka (mam jedna w rodzinie i jest kochana) a dla chlopca Mika Odpowiedz Link
cuciolo Re: Propozycje imion:) 21.02.06, 11:36 Moja kolezanka dala swojemu synkowi imie Magnus, mieszka w Polsce i nosi nazwisko Brzezinska wiec sobie polaczcie. Ot fantazja ulanska przed ktora ja sie bronilam dajac imie sowjej latorosli Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Propozycje imion:) 21.02.06, 14:17 cuciolo napisała: > Moja kolezanka dala swojemu synkowi imie Magnus, mieszka w Polsce i nosi > nazwisko Brzezinska wiec sobie polaczcie. Ot fantazja ulanska przed ktora ja > sie bronilam dajac imie sowjej latorosli Magnus jest popularne w Norge. Odpowiedz Link
cuciolo Re: Propozycje imion:) 21.02.06, 14:30 of course ze to imiei skandynawskie bardzo ladne do tego , tym niemniej mojej kolezanki o takie ciagoty nie posadzalam raczej o chec do egzotyki. Inteligencja nie za bardzo grzeszyla natomiast bardzo sie silila na oryginalnosc co w zestawieniu z bardzo polskim nazwiskiem wypadlo ja wiem dla mnie dosyc smiesznie ale to moje odczucie Odpowiedz Link
maja92 Re: Propozycje imion:) 21.02.06, 14:44 Angus to celtyckie. W Eire tona Angusow lata A wlasnie - moze celtyckie - Colin, Sean dla chlopaka lub Siobhan, Aoife dla dziewczynki? Moje dzieci to Remi (Remigiusz po polskiemu, a podobno Remi to z francuska;- ()), a mlodszy to Jonathan, czyli Jonatan po polsku... Poznalam tez jednego Francuza o imieniu Stanislav oraz Fina zwanego Vesa... Piekne te finskie imiona.... Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Propozycje imion:) 21.02.06, 14:54 islandzkie to sa dopiero piekne ach) stad tez i mje "nazwisko" tu na forum. Kultura Islandii jest taka ciekawa! a imiona maja piekne i nazwiska tez! Odpowiedz Link
annie_laurie_starr Re: Propozycje imion:) 21.02.06, 12:05 Mnie sie Angus kojarzy z AC piorun DC. Odpowiedz Link
mulinka Re: Propozycje imion:) 20.02.06, 23:07 ja tez glosuje na Sylwestra! a dla dziewczynki Kamilka Odpowiedz Link
myszka888 Re: Propozycje imion:) 21.02.06, 02:02 A ja stwierdzam, ze Joanna to fajne imie I takie miedzynarodowe! Czy forumowe Joanny popieraja moja opinie? A jesli chlopczyk- Sylwek jest bardzo ladne )) Odpowiedz Link
syswia Re: Propozycje imion:) 21.02.06, 04:27 Mysmy juz wybrali imiona dla pociech... chociaz pociech ani sladu i na razie sie nie zanosi Asha - wymawia sie Asia (w hindu znaczy nadzieja), na chrzcie bedzie Joanna Maria (ta Maria to moja rodzinna tradycja, w szystkie kobiety po kadzieli maja na drugie Maria, a malzonek nie oponuje) i Remi, Remik - od Remigiusza, w hindu imie podobnie brzmi: Remnick Chcemy zeby bylo sprawiedliwie, cos znaczylo w obu jezykach, pasowalo do nazwiska mojego meza i bylo latwe do wymowienia dla Kanadyjczykow Odpowiedz Link
nika285 Re: Propozycje imion:) 21.02.06, 05:38 Bedac w Polsce bardzo lubila imiona Wiktor i Igor, ale maz twierdzi, ze tutaj dzieci z takimi imionami zycia by nie mialy... Podobno zle sie kojarza. Dla dziewczynki lubie imie Emma... Odpowiedz Link
mon101 Re: Propozycje imion:) 21.02.06, 08:12 Moj syn ma na imie Victor, nikomu z niczym tu sie nie kojarzy. To miedzynarodowe, w Szwecji dosc popularne imie. Wydaje mi sie, ze w naszym zglobalizowanym swiecie imiona najlepiej jak sa miedzynarodowe i latwe w pisowni. Mam dosc ciaglego literowania mojego nazwiska! Poza tym przy czysto polskich imionach czesto pada pytanie, czy to imie czy nazwisko. Moj drugi syn ma na imie Stefan, tez "chodzi" w kazdym kraju, choc w roznych wersjach. Odpowiedz Link
beetaa Re: Propozycje imion:) 21.02.06, 09:00 imiona, imiona to moje male hobby od jakiegos czasu moi faworyci - Szymon, Einar (niestety opor mojego partnera wzrasta w chwili jak ja wyrzucam z siebie moje propozycje a dla dziewczynki - Ola (taki maly polski akcent) a ja wogole szukam norweskich imion i pieknie usmiecham sie do norweskich kolezanek ------------------------------------------------------ jak to dobrze chmurka byc.... Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Propozycje imion:) beetaa 21.02.06, 14:15 www.behindthename.com/nmc/nor.php tu masz linke do norweskich imion i znaczen. ja bardzo lubie Haakon, Boerge, Bjoern, Gry, Ulv. Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Propozycje imion:) beetaa 21.02.06, 14:20 a propos iminia Damien - moj znajoma Chinka ma dwoch chlopcow i jedem ma wlasnie tak na imie. No niestety ale od poczatku jak patrze na tego chlopca to widze Damiena z Omena. To imie kojarzy mi sie tylko z diablem niestety.. Odpowiedz Link
greentea2 Re: Propozycje imion:) 21.02.06, 09:12 Polskie imiona nawet te proste brzmia inaczej wymawiane przez obcokrajowca. M swietnie wymawia polskie slowa, ale mimo wszystko nie jest to naturalne dla niego. Nawet Veronica mowimy z innym akcentem, a Julian tak samo, bo bardziej angielskie. No i oczywiscie to moj polski akcent przy wymowie wywoluje smiech. W ogole to ten moj M jakis wybredny. Ja robie sobie jaja, ze moze powinnismy nazwac dziewczynke po jego babci Diva) Odpowiedz Link
cuciolo Re: Propozycje imion:) 21.02.06, 11:32 Imie dla dziewczynki ktore uslyszalam tu we wloszech i strasznie mi sie spodobalo to Gaia czyli Nasza matka ziemia wedlug mitologii co nie? W moim przypadku skonczylo sie na Natalii, corka dostala imie na czesc mojego tescia ktory niestety ma na imie Natale czyli Noze Narodzenie i ktorogo nie nei znosi..Taki dobry i madry z niego czlek ze nie zal mi bylo nazwac corke na Jego czesc Odpowiedz Link
morsa Re: Propozycje imion:) 21.02.06, 12:14 Moje imie nadano mi w Polsce, bylo dosc rzadkie, ale "chodliwe". Teraz mieszkam w Szwecji, tutaj to samo; Dziwne jednak, ze najbardziej moje imie jest popularne we Wloszech! Kiedys mojego imienia nie lubilam, teraz coraz bardziej mi sie podoba. Odpowiedz Link
annie_laurie_starr Imiona uniwersalne 21.02.06, 12:16 Greentea - a az jakiego Ty kraju piszesz, bo mi sie zapomnialo, a szukac mi sie nie chce... Reasumujac imiona uuniwersalne Dla dziewczynki: Amelia, Anna, Celina, Violetta, Viola, Karina, Maria, Sabina, Sabrina, Laura, Lidia, Daria Dla chlopczyka: Stefan, Robert, Adrian, Damian (chociaz w USA to imie zwaiazane z 666), Dorian Prawie uniwersalne kobiece: Eva, Bianca, Victoria, Veronica, Emilia, Julia, Isabella, Sonia, no i oczywiscie Doda i Mandaryna Meskie: Victor, Eric, Benjamin, Richard, Christian, Aidan, no i oczywiscie Walker Texas Ranger lub po prostu Chuck Norris. Jeszcze jest opcja po dziadkach, ale jak macie dziadkow o imieniu Kunegulda, Helga lub Helmut i Pafnucy to odpada. Odpowiedz Link
tamsin Re: Imiona uniwersalne 21.02.06, 16:13 a co zlego w Kundzi? popieram kandydature Chucka Norrisa, masz od razu imiona na pierwsze i na drugie, nie trzeba sie juz martwic z uniwersalnych imion latwych do wymowienia dodaje: Mark, Apolo, Evan, Seth a dla dziewczynki Erin, Laura, Lisa, Grace Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Imiona uniwersalne 22.02.06, 01:06 O przypomnialo mi sie. Bardzo podoba mi sie szwedzkie imie Malin dla dziewczynki) Odpowiedz Link
tamsin Re: Imiona uniwersalne 22.02.06, 02:05 no moze by sie ta zainteresowana wypowiedziala czy z propozycji cos sie podoba??? my tutaj w glowe zachodzimy a dziecko bez imienia siedzi ) Odpowiedz Link
greentea2 Re: Imiona uniwersalne 22.02.06, 09:07 Tamsin, zainteresowana ostatnio w kiepskim humorze. Nie moge pozbierac mysli, albo mi smutno, albo wszystko mnie drazni. I jak tu myslec o czyms przyjemnym? Podoba nam sie Grace, o Emmie myslalm juz dawno temu, ale M nie lubi, Alexandra. Najgorsze jest to, ze z duza liczba imion mam jakies zle skojarzenia. Mam nadzieje, ze moze w piatek dziecko bedzie w dobrym nastroju i nozki rozlozy Odpowiedz Link
morsa Re: Imiona uniwersalne 22.02.06, 17:31 Alexandra to piekne imie. Tak nazywa sie moja corka ) Odpowiedz Link
syswia Re: Propozycje imion:) 22.02.06, 02:51 A mnie z kobiecych imion podobaja sie: Maria, Joanna, Julia, Salomea, Helena, Wera, Mira, Roza, Lidia, Franciszka z meskich: Jan, Ernest, Julian, Albert, Jozef z punjabskich/hindu: Ravinder, Nina, Ori, Roma Odpowiedz Link