andzia38 21.02.06, 12:22 Mam pytanie. Czy egzamin z języka zdaje się na początku czy na końcu studiów doktoranckich. Czy jest jakaś możliwość przesunięcia go w czasie, jeśli uczelnia wymaga takiego egzaminu w trakcie rekrutacji? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikrometr Re: egzamin z języka 21.02.06, 12:31 Odpowiadam jak jest u mnie ale podejrzewam, że jest to zgodne z przepisami. Po złożeniu pracy powoływana jest wspólna Komisja do wszystkich egzaminów i obeony. Dopiero wtedy można zdawać egzaminy. W egzaminie powinno uczestniczyć minimum 6 z 10 członków Komisji. Może być tak, że na niektórych uczelniach załatwia się to jakoś wcześniej – jednak jest to nie do końca zgodne z przepisami. Ostatnio uległy one zmianie. Odpowiedz Link
andzia38 Re: egzamin z języka 21.02.06, 12:40 Tak przeglądam warunki przyjęcia na uczelniach i czytam np: 2. Przyjęcie kandydata na I rok studiów doktoranckich z zakresu dyscyplin wymienionych w §1 dokonuje się na podstawie średniej ocen uzyskanych w postępowaniu kwalifikacyjnym, obejmującym: a/ egzamin pisemny i ustny z języka obcego nowożytnego, b/ egzamin kwalifikacyjny z dyscypliny naukowej w zakresie, której będą realizowane studia doktoranckie, c/ wynik studiów magisterskich, d/ ocenę na dyplomie ukończenia studiów. Trochę mnie to wytrąciło ... miałam nadzieję, że na większości uczelni procedura jest taka o jakiej piszesz. Odpowiedz Link
suffo Re: egzamin z języka 21.02.06, 12:54 Jest tak, jak podejrzewa Autumna. Egzamin, o którym piszesz jest w ramach egzaminu wstępnego na studia doktoranckie. U mnie rekrutacja wyglądała podobnie, egzamin z języka był rozmową na temat pracy magisterskiej i tego co chciałoby się robić dalej w nauce. Egzamin doktorski z języka zdawałam miesiąc-dwa przed obroną. Lektoratu w ramach studiów nie było. Odpowiedz Link
andzia38 Re: egzamin z języka 21.02.06, 13:04 Miałam tak długą przerwę w nauce języka, że przez pół roku to chyba tylko na kursach szybkiego czytania dam sobie radę to przypomnieć i to jeszcze w takim stopniu, żeby językiem naukowym się posługiwać;)albo znajdę uczelnię, gdzie w ramach rekrutacji tego egzaminu nie ma. Odpowiedz Link
autumna Re: egzamin z języka 21.02.06, 13:08 > stopniu, żeby językiem naukowym się posługiwać;) Te egzaminy mają różny stopień trudności, pewnie w zalezności od kierunku i stopnia oblężenia. U mnie wystarczyło przeczytać na głos i przetłumaczyć z ang. na pol. fragment artykułu z mojej dziedziny. Odpowiedz Link
autumna Re: egzamin z języka 21.02.06, 12:43 Trochę to pytanie jest dla mnie niejasne. To chyba jakaś inna bajka, tzn. uczelnia wymyśliła sobie egzamin wstępny z języka. Raczej nie ma to nic wspólnego z egzaminem doktorskim, który zdaje się przed komisją wyznaczoną przez radę wydziału dopiero po otwarciu przewodu (z tym, że u mnie można było zdawać jeszcze przed złożeniem pracy). Ani z zaliczeniem przedmiotu, jeśli w ramach zajęć na doktoranckich przewidziano lektorat. Odpowiedz Link
andzia38 Re: egzamin z języka 21.02.06, 12:51 Wygląda na to, że sobie wymyśliła. Wydawało mi się, że to te cztery lata służą przygotowaniu do tych egzaminów. Odpowiedz Link
autumna Re: egzamin z języka 21.02.06, 13:00 >Wydawało mi się, że to te cztery lata służą > przygotowaniu do tych egzaminów. A niesłusznie. Egzaminy doktorskie to tylko mało istotna formalność. Te 4 lata przeznaczone są na zebranie materiału, napisanie pracy i jej obronę. A w wielu dziedzinach język musisz znać na dzień dobry, bo literatura jest praktycznie wyłącznie po angielsku. Odpowiedz Link
aiczka Re: egzamin z języka 22.02.06, 11:21 > A w wielu > dziedzinach język musisz znać na dzień dobry, bo literatura jest praktycznie wy > łącznie po angielsku. No właśnie. U nas na magisterskich trzeba zdać egzamin z angielskiego. Potem jest już założenie, że jak zdołałeś napisać pracę magisterską, to znaczy że angielski znasz w stopniu wystarczającym, żeby podjąć dalsze studia. Odpowiedz Link