Dodaj do ulubionych

egzamin z języka

21.02.06, 12:22
Mam pytanie. Czy egzamin z języka zdaje się na początku czy na końcu studiów
doktoranckich. Czy jest jakaś możliwość przesunięcia go w czasie, jeśli
uczelnia wymaga takiego egzaminu w trakcie rekrutacji?
Obserwuj wątek
    • mikrometr Re: egzamin z języka 21.02.06, 12:31
      Odpowiadam jak jest u mnie ale podejrzewam, że jest to zgodne z przepisami.

Po złożeniu pracy powoływana jest wspólna Komisja do wszystkich egzaminów i
      obeony. Dopiero wtedy można zdawać egzaminy. W egzaminie powinno uczestniczyć
      minimum 6 z 10 członków Komisji.

Może być tak, że na niektórych uczelniach załatwia się to jakoś wcześniej –
      jednak jest to nie do końca zgodne z przepisami. Ostatnio uległy one zmianie.
      • andzia38 Re: egzamin z języka 21.02.06, 12:40
        Tak przeglądam warunki przyjęcia na uczelniach i czytam np:
        2. Przyjęcie kandydata na I rok studiów doktoranckich z zakresu dyscyplin
        wymienionych w §1 dokonuje się na podstawie średniej ocen uzyskanych w
        postępowaniu kwalifikacyjnym, obejmującym:

a/ egzamin pisemny i ustny z języka obcego nowożytnego,

b/ egzamin kwalifikacyjny z dyscypliny naukowej w zakresie, której będą
        realizowane studia doktoranckie,

c/ wynik studiów magisterskich,

d/ ocenę na dyplomie ukończenia studiów.
        Trochę mnie to wytrąciło ... miałam nadzieję, że na większości uczelni procedura
        jest taka o jakiej piszesz.
        • suffo Re: egzamin z języka 21.02.06, 12:54
          Jest tak, jak podejrzewa Autumna.
          Egzamin, o którym piszesz jest w ramach egzaminu wstępnego na studia
          doktoranckie. U mnie rekrutacja wyglądała podobnie, egzamin z języka był
          rozmową na temat pracy magisterskiej i tego co chciałoby się robić dalej w
          nauce.
          Egzamin doktorski z języka zdawałam miesiąc-dwa przed obroną. Lektoratu w
          ramach studiów nie było.
          • andzia38 Re: egzamin z języka 21.02.06, 13:04
            Miałam tak długą przerwę w nauce języka, że przez pół roku to chyba tylko na
            kursach szybkiego czytania dam sobie radę to przypomnieć i to jeszcze w takim
            stopniu, żeby językiem naukowym się posługiwać;)albo znajdę uczelnię, gdzie w
            ramach rekrutacji tego egzaminu nie ma.
            • autumna Re: egzamin z języka 21.02.06, 13:08
              > stopniu, żeby językiem naukowym się posługiwać;)

Te egzaminy mają różny stopień trudności, pewnie w zalezności od kierunku i stopnia oblężenia. U mnie wystarczyło przeczytać na głos i przetłumaczyć z ang. na pol. fragment artykułu z mojej dziedziny.
    • autumna Re: egzamin z języka 21.02.06, 12:43
      Trochę to pytanie jest dla mnie niejasne. To chyba jakaś inna bajka, tzn. uczelnia wymyśliła sobie egzamin wstępny z języka. Raczej nie ma to nic wspólnego z egzaminem doktorskim, który zdaje się przed komisją wyznaczoną przez radę wydziału dopiero po otwarciu przewodu (z tym, że u mnie można było zdawać jeszcze przed złożeniem pracy). Ani z zaliczeniem przedmiotu, jeśli w ramach zajęć na doktoranckich przewidziano lektorat.
      • andzia38 Re: egzamin z języka 21.02.06, 12:51
        Wygląda na to, że sobie wymyśliła. Wydawało mi się, że to te cztery lata służą
        przygotowaniu do tych egzaminów.
        • autumna Re: egzamin z języka 21.02.06, 13:00
          >Wydawało mi się, że to te cztery lata służą
          > przygotowaniu do tych egzaminów.

A niesłusznie. Egzaminy doktorskie to tylko mało istotna formalność. Te 4 lata przeznaczone są na zebranie materiału, napisanie pracy i jej obronę. A w wielu dziedzinach język musisz znać na dzień dobry, bo literatura jest praktycznie wyłącznie po angielsku.
          • aiczka Re: egzamin z języka 22.02.06, 11:21
            > A w wielu
            > dziedzinach język musisz znać na dzień dobry, bo literatura jest praktycznie wy
            > łącznie po angielsku.
            No właśnie. U nas na magisterskich trzeba zdać egzamin z angielskiego. Potem
            jest już założenie, że jak zdołałeś napisać pracę magisterską, to znaczy że
            angielski znasz w stopniu wystarczającym, żeby podjąć dalsze studia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka