Dodaj do ulubionych

stare,dobre zabrzańskie kapele

14.01.06, 17:55
Witam.Chcałbym zachęcic forumowiczów do powspominania dawnych zespołów rodem
z Zabrza.Przed laty często organizowano przeglądy zabrskich kapel
(np.Krockus),a przy okazji Zabzańskiego Września ,czy 1-go Maja zawsze można
było posłuchac kapel rodzimego chowu(Park Hutniczy,Park przy Dubiela itp.)To
właśnie z takich imprez pamiętam zespoły,których nazwy wymienię później.Czy
ktoś je jeszcze pamięta?Może jakieś inne,których nazwy jakoś mi umknęły?Jak
potoczyły się ich losy?Wielu z tych muzyków znałem osobiście(sam muzykuję do
dziś),co u nich słycha dziś?Wpisujcie,prosze swoje spostrzeżenia ,
wspomnienia... Zspoły:Kosmos,Kontra,Bez Szefa(po połączeniu:JO-JO),Wolne
Miejsce,Sabotaż,LTD,Simplex Haymana,Super Box(ogólnopolski sukces ich"Białej
Damy")Sektor B,Forum,Ruda Linda,G-roy,Van Doux,Cyrk Andriuszki,Fenomen,Boy
Toy,KIWI,Katharsis DV,Azaron,Troll,Beer Head,Hanomag,Island...Chyba więcej
sobie nie przypomnę,lecz pewnie jakieś ważne pominąłem.A wy?Jakie
pamiętacie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Burczybrzuch Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.stk.net.pl 14.01.06, 20:45
      RP,BHP ,poziom 600 tez chyba byl z Zabrza?.Rzeka Zycia .
    • Gość: Peter Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 22:45
      o, kurcze, Fenomen, pamiętam, aula III LO dawno temu !
      Albo punkowy Komar Malaryczny, pamiętam, park hutniczy, koncert w 1992 (coś koło
      tego), grali przed Dezerterem.
      • Gość: Burczybrzuch Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.stk.net.pl 15.01.06, 00:47
        W sumie i niejaki Malenczuk Maciej ma w zyciorysie zabrzanski epizod.
        • drummer24 Re: stare,dobre zabrzańskie kapele 15.01.06, 10:52
          Poziom600 jest(był?)z Wodzisławia.Rzeka życia!Fakt-świetna kapela.No i
          rzeczywiście z Zabrza.
          • Gość: Peter2 Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 11:17
            A dzielnica Dorotha też miała jakeś tam zespoły i kapele. Kto przypomni?
            • Gość: Burczybrzuch Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.stk.net.pl 15.01.06, 12:12
              to moze rozwiniemy wspominki muzyczne poza zespoly zabrzanskie? Troche znanych
              firm do Zabrza zawitalo wciagu lat ostatnich.Najbardziej masowym wystepem bylo
              chyba Boney M na stadionie Gornika a z bardziej rockowych Motorhead na Matejki,
              tamze 2 koncerty Tangerine Dream potem po latach w DMicie tez), Leonard Cohen
              bardzo dawno temu, pierwszy koncert Patha Methenego (nie byl wtedy az tak
              znany), Marillion chyba tez byl na Matejki?.Zespoly juz zapomniane ale wtedy na
              topie Classix Neauvox(nie pamietam pisowni)sciagnal ladnych pare tysiecy ludzi,
              Hanoi Rocks zapomnieni juz rockerzy z Finlandii.Pare lat temu Camel w DMiT.
              • Gość: Petr Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.bater.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 12:33
                Ultravox , kajagogo (bez limhala) Shakin Sthevens, Purple, Irony, Sabaty,
                Accept
                • drummer24 Re: stare,dobre zabrzańskie kapele 15.01.06, 15:34
                  Dodam jeszcze Procol Harum i Chrisa de Burgha.Choc nie o to mi chodziło gdy
                  zakładałem temat-zrobiło się bardzo europejsko ;)
                  • Gość: drillek Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.Zabrze.Net.pl 15.01.06, 16:40
                    nie smiejcie sie,ale pamietam,ze w Zabrzu byl DJ BOBO,hehe...
                  • Gość: burczybrzuch Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.stk.net.pl 15.01.06, 16:43
                    No to wracajac do Zabrza, ale nie az tak dawno jeszcze Pejzaz ale najglosniej
                    to chyba o Stasiu bylo.
                    • drummer24 Re: stare,dobre zabrzańskie kapele 15.01.06, 22:58
                      Pejzaż!Tak słyszałem o nich ,ale niewiele więcej wiem niż to, że w jego skład
                      wchodzili naprawdę utalentowani muzycy.Niestety zupełnie nic nie wiem o owym
                      Stasiu:-\.Napisz coś więcej.Od 11 lat mieszkam we Wrocławiu i choc mam kontakt
                      stały z Zabrzem, to pewne nowe wydarzenia mogły mi umknąc.
                      • Gość: drillek Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.Zabrze.Net.pl 16.01.06, 01:02
                        Stasio sprzedal moze kilkaset plyt w calym kraju,jesli pamiec mnie nie
                        myli,swego czasu wywalili go,gdy gral na WOSPie(zdjeli ze sceny za obrazliwe
                        teksty piosenek,nie widzialem,bo mnie wtedy w Zabrzu nie
                        bylo),rodzaj "muzyki".....takie rymowanki:P wg niego smieszne.... byl kiedys u
                        Wojewodzkiego Kuby w programie.
                        • drummer24 Re: stare,dobre zabrzańskie kapele 16.01.06, 02:04
                          Dzięki.Nie znam człowieka.Stasio...Skoro jednak mowa o popularności zabrskich
                          muzyków na arenie ogólnopolskiej to nie mamy się za bardzo czym
                          chwalic,niestety...Muzycy towarzyszący niejakiej Gaydze(swojego czasu kilka
                          dużych hitów)są z Zabrza,lecz ich szefowa(Gayga właśnie) już nie,wspomniany
                          wcześniej Super Box,którego Biała Dama otarła się o listę trójki,Bez szefa i
                          ich Kółko zębate,Beer head był finalistą jednej edycji Marlboro inn(taki
                          objazdowy konkurs młodych rockowców)Bij zabij- to wszystko,co mi teraz
                          przychodzi do głowy.
                          • Gość: burczybrzuch Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.stk.net.pl 16.01.06, 15:08
                            Mieszkasz we Wroclawiu ,z tego co wiem dwojka bylych Pejzazystow tam teraz tez
                            mieszka i cos muzykuje.
                            • maszakra Re: stare,dobre zabrzańskie kapele 16.01.06, 18:27
                              Dorzucam Brzytwę Ojca! I choć skład jest z gliwic, to jednak perkusista Kissman
                              był (jest?) z Zabrza.
                              • gosia742 Re: stare,dobre zabrzańskie kapele 16.01.06, 19:03
                                Witajcie. Choć od czasu jak wyszłam za mąż mieszkam w Gliwicach całe życie
                                mieszkałam w Zabrzu , konkretnie na osiedlu Hermisza. pamiętam zespół z osiedla
                                Curie ochhhh :) - moja młodość. Już nie pamiętam jak sie nazywali ale grali
                                wspaniale a wokalista to po prostu głos miał superowy - miałam nawet ich
                                kasetę. Chyba już nie grają bo nic o nich nie słychać ale zapowiadali się
                                świetnie,
                                Pozdrowionka dla ludzi z Zabrza
                                • drummer24 Re: stare,dobre zabrzańskie kapele 16.01.06, 19:23
                                  Mam nadzieję,że zespół o którym myślisz to Nice Guys-mój macierzysty
                                  zespół.Spieszę ci donieśc(o ile to o nas chodzi),że gramy dalej,jednak już
                                  tylko na "kotletowo-zarobkową"skalę.Pozdrawiam!
                                  • Gość: stryjek wladek Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 16.01.06, 19:30
                                    Wprawdzie to nie to co lubie-ale nie byl Universe z Zabrza?!
                                    Albo przynajmniej ktos ze skladu-tak mi sie obilo o uszy!
                                    • drummer24 Re: stare,dobre zabrzańskie kapele 16.01.06, 19:43
                                      Stryjku wladku.To nieprawda-Universe to duet z oś.1000-lecia,a zatem chyba
                                      Chorzów.Wiem to,bo zetknąłem się z nimi osobiście. Związani byli jednak
                                      kontraktem z zabrzańską wytwórnią płytową ESKA,dla której i moja
                                      kapela"popełniła" kilka utworów.Może stąd to nieporozumienie.
                                    • Gość: bioly berr Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.14, 13:27
                                      Był juniwers z Halemby i Chorzowa
                                    • Gość: Dfox Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.play-internet.pl 22.04.20, 00:46
                                      Masz racje ..perkusista Universe byl z Zabrza Janusz Piechaczek wcześniej grał też w Bez szefa
                                  • gosia742 Re: stare,dobre zabrzańskie kapele 19.01.06, 21:25
                                    Tak ! To chodzi o ten zespół. Nazwa , jak na czasy gdy byłam młoda troszeczkę
                                    trudna ( w szkole tylko jęz,rosyjski ).Napisz czy można was gdzieś teraz
                                    posłuchać . A może nagraliście coś po tej kasecie ( nie pamietam tytuły ale na
                                    okładce było chyba morze ).
                                    Pozdrowionka.
                                    • drummer24 Re: stare,dobre zabrzańskie kapele 08.03.06, 20:42
                                      Przepraszam,nie zauważyłem wcześniej Twojego posta!
                                      Nasza kaseta nosiła tytuł' Zdradzone uczucia",a na okładce rzeczywiście było
                                      morze gdyż zdawało nam się wtedy,że nasza piosenka-Ocean-to materiał na wielki
                                      hit(naiwni!).Obecnie można nas posłuchać tylko na weselach,studniówkach i
                                      innych imprezach,które gramy.Ostatnio był to Bal Sportowca w MOSiRze.Sylwestra
                                      graliśmy Pod Kasztanami.Po roku od nagrania kasety umieściliśmy jeszcze dwa
                                      utwory na składankach "Rockowe ballady" i to był koniec naszej
                                      przygody "fonograficznej".Latka leciały i marzenia prysły...Ale nadzieja umiera
                                      ostatnia...Tak się zdarzyło,że pochowaliśmy też przyjaciela-zmarł bowiem nasz
                                      pierwszy basista -Krzysiu "Pyker" Paprzycki.Tak to bywa z
                                      rock'n'rollem.Pozdrawiam.Adam.
                                      • gosia742 Re: stare,dobre zabrzańskie kapele 14.03.06, 07:33
                                        Witaj. Nie często bywam na zabrzańskim forum ( bardziej na gliwickim z racji
                                        miejsca zamieszkania ). Jednak dobrze Was kojarzyłam . To przykre , żę w tak
                                        młodym wieku ludzie odchodzą - ale cóż , ziemskie życie to tylko prolog do
                                        życia wiecznego.
                                        Tak jak wcześnie napisałam kojarzę Was z występów pod Różową Panterką ,
                                        przychodziłam tam ze swoim towarzystwem i dobrze bawiliśmy się przy Waszej
                                        muzyce. Życzę powodzenia - pozdrowienia dla całego zespołu. Gosia.
                            • drummer24 Re: stare,dobre zabrzańskie kapele 16.01.06, 19:37
                              Burczybrzuchu,rzeczywiście mieszkam we Wrocławiu,jednak tutejsze środowisko
                              muzyczne jest bardzo hermetyczne i tak naprawdę outsiderzy nie mają szans się z
                              nim zintegrowac.Muszę więc przyznac,że nie mam pojęcia gdzie grają chłopcy z
                              Pejzażu.Chodzę do klubów z muzyką na żywo(mam nadzieję ,że upowszechnią się
                              także w Zabrzu),lecz na słuchaniu się kończy.Ina piwie.
    • Gość: bywalec... Stare, dobre zabrzańskie kapele... IP: *.microchip.net.pl 16.01.06, 21:21
      Black and Shadows- mroczna strona Zabrza... Nawet jakieś fragmenty ich koncertu na compact cassette mam.
      • drummer24 Re: Stare, dobre zabrzańskie kapele... 17.01.06, 19:23
        Chciałbym wszystkich zachęcic do odwiedzenia strony www.zabrzanin.de,którą to
        pewnie niektórzy z was dobrze znają.Robię to w tym miejscu,gdyż uważam ,ze jest
        to trochę "a'propos".Stronę tę bowiem redaguje świetny przed laty zabrzański
        basista takich zespołów jak Sabotaż czy Troll mieszkający od wielu lat w
        Niemczech-Igi vel Ignac.
        • Gość: adam k. Re: Stare, dobre zabrzańskie kapele... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 19:54
          Urandochin - kojarzycie?
    • Gość: monia Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 10:48
      a pamiętacie Gang Olsena?
    • Gość: bywalec... Stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.microchip.net.pl 25.01.06, 20:45
      Gang Olsena jest z Rudy Śląskiej...
      • Gość: drummer24 Re: Stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 17:31
        Nie wszyscy wiedzą,że w Zabrzu mieszka także pierwszy perkusista Dżemu.Autor
        takie hitu jak "Jesiony",do dzś bawiący się w muzykę przez duże "M".
        • Gość: Mike Re: Stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.zabrze.net.pl 07.04.06, 17:34
          Michal "Gier" Giercuszkiewicz?
          On od 10 lat mieszka w Bieszczadach nad Solina, nigdy tu nie mieszkal..
          A jeszcze z zabrzanskich kapel kojarze The Archers (spoko chlopaki grali,
          widzialem ich niestety zaledwie na paru koncertach), PPS i Deep Analogy. Nie
          jestem pewien, ale czesc czlonkow tej pierwszej kapeli stworzylo potem Mustang
          i to byl zupelny odjazd. Nie wiem moze ktos wie czy oni jeszcze graja?
          Przeszedlbym sie posluchac, pozdro
          • Gość: bioly beerr Re: Stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.14, 13:30
            LORD CZAPAJEW BYŁ Z ZABRZA HELENKI
            • Gość: amax Re: Stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.43.102.69.ipv4.supernova.orange.pl 12.11.18, 21:02
              racja ...grali po piwnicach i garażach lata 87-89 …:)
        • lothian Re: Stare,dobre zabrzańskie kapele 24.11.15, 07:41
          A jest jeszcze Gandahar z Kamilem Juliuszem.
    • walhala Re: stare,dobre zabrzańskie kapele 11.03.06, 04:44
      hi,tak sie sklada ze opamietam tamte czasy dobrze,pamietam jak chlopcy na
      chybcika jechali do wa-wa zeby zagrac ta "biala dame"ktora niesie
      smierc,jechali w furgonetce jak pamietam,wiezli jak kartofle ich,byl tam wsrod
      nich moj znajomy Krzysiek.B z Zabrza,gral w tym zespole,to byly i sa super
      wspomnienia,to byl czas wielkich marzen i snow,a takze sukcesow slaskich
      kapel,w Bielszowicach co rusz grala jakas kapela,ale wszystko jakos leglo w
      gruzach,brak przebicia?znajomosci,ukladow?,warszawka niechetnie na nas
      patrzyla,i nie patrzy,pozdrawiam wszystkich ktorzy pamietaja,grechuta.
      • Gość: drummer24 Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 17:10
        Do Walhali:Uczestniczę w tym forum ,może i Ty coś dla siebie tam
        znajdziesz.Pozdro.www.forum.80s.pl/viewtopic.php?t=5613&highlight=
        • Gość: drummer24 Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 20:20
          Gayga!Sama nie była z Zabrza,ale od początku współpracowała z Zabrzańskimi
          muzykami.Najpierw z Krzyśkiem Sergielem-gitara(potem autorska CEGŁA)i Epą
          (zajebisty basista).Potem z Gaygą występował Józek Zwolak:Szlanga"-niezrównany
          Bębniarz(potem TransFooFoo).To od niego wiem,że Gaygę nazywano Tekla.Jak
          myślicie ,czemu?
          • Gość: pink Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 09:02
            Biała Lawina!
            • Gość: drummer24 Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 21:08
              Niestety nie znam!Napisz coś o tej grupie!
              • Gość: ww Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 01:47
                hy
          • Gość: Gacopyrz Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.static.chello.pl 23.11.15, 13:24
            Gayge nazwałem Tekla razem z kolegą Adamem, z którym pracowaliśmy przy ich koncertach. To w porównaniu do Tekli z bajki "Pszczółka Maja" :)
    • Gość: olek Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 01:56
      Hej drummer24!
      Piszesz, że mieszkasz teraz we Wrocławiu, to muzyków Pejzażu powinieneś
      kojarzyć z rynku - kiedy tylko robi się cieplej w trójkę "poginają" tam na
      swoich instrumentach - z Pejzażu jest tam Andrzej - gitarnik i Kuba - gra na
      kontrabasie; jeszcze parę dni i powinni się pojawić :) Ostatnio, w zeszłym roku
      widziałem ich w okolicach pręgierza, więc wypatruj...
      A gdzie bywasz we Wrocławiu (bo ja najczęściej w "Od zmierzchu..." -
      czasem "Kalambury" lub "Rura")?
      Z zabrzańskich kapel to pamiętam - Unnamed, jeden z gości tej trashmetalowej
      kapeli mieszkał na Gdańskiej, był też Infamis z Janka, jeszcze przecież Inside
      Out z synem Tereski z Zagłoby na perce; ale i tak najlepszy był zespół Nightly
      Gale - przecież wydali nawet rewelacyjną płytę "...and Jesus wept", od kilku
      lat jednak nic o nich nie słychać, a szkoda bo była to naprawdę ciekawa kapela
      z gościnnym udziałem saksofonisty...
      • Gość: drummer24 Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 18:44
        Znam tylko Insideout.W tej kapeli gra mój dawny znajomy,były gitarowy Bearheadu-
        Kamil.Infamis,Nightli Gale oraz Unnamed(choć ten z Gdańskiej to musiał być
        jakiś mój "parafianin"-czyżby Marcin Ignacy,Jacek Nych,albo któryś z braci
        Ramian?) są mi nieznani-chyba nie te czasy-ja mieszkam we Wrocku już 11 lat!By
        the way;też chadzam do O.Z.D.Ś,czasem W-Z(koncerty),Firlej.Latem rozejżę się za
        Pejzażem na rynku.
        Byłem też ostatnio w Cassino Polonia na koncercie Obstawy Prezydenta,zespół
        jest z Bolesławca,ale śpiewa tam nasz"prawie-rodak"z Bielszowic,niejaki Estep
        (wcześniej Gang Olsena),a technicznym jest mój dobry kumpel-Adi.Pozdrawiam.
        • Gość: Olek Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 23:28
          Z Beerheadu to kojarzę bodajże perkusistę - ksywa "Uwe", miałem okazję poznać
          go parę lat temu na jakiejś popijawie w "Zagłobie"...
          We Wrocku ostatni raz na koncercie byłem w "Firleju" - w listopadzie 2004, na
          fenomenalnym koncercie Osjan w legendarnym (jedynym!) składzie...
          A Nightly Gale ostatnio coś kombinuje, nawet stronka jakaś ruszyła, podsyłam:

www.nightlygale.info/
          albo:

www.nightlygale.foreshadow.info/
          • messa22 Re: stare,dobre zabrzańskie kapele 07.04.06, 17:38
            Michal "Gier" Giercuszkiewicz?
            On od 10 lat mieszka w Bieszczadach nad Solina, nigdy tu nie mieszkal..
            A jeszcze z zabrzanskich kapel kojarze The Archers (spoko chlopaki grali,
            widzialem ich niestety zaledwie na paru koncertach), PPS i Deep Analogy. Nie
            jestem pewien, ale czesc czlonkow tej pierwszej kapeli stworzylo potem Mustang
            i to byl zupelny odjazd. Nie wiem moze ktos wie czy oni jeszcze graja?
            Przeszedlbym sie posluchac, pozdro
            • Gość: Olek Re: stare,dobre zabrzańskie kapele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 14:35
              Eeee, ale kapelki, które wymieniłeś, to raczej amatorszczyzna (zwłaszcza PPS i
              The Archers)... :(
            • an-tech1 Re: stare,dobre zabrzańskie kapele 01.08.18, 10:35
              nie chodzi tu o "Giera" lecz o Leszka Falińskiego.
        • an-tech1 Re: stare,dobre zabrzańskie kapele 01.08.18, 07:37
          czesc Adam,z tej strony Adi:)
          • an-tech1 Re: stare,dobre zabrzańskie kapele 01.08.18, 07:40
            ja dodałbym jeszcze zespół Blues Rangers z Robertem Mnichem,Krzysiem Głowackim,Robertem Arianem,Rafałem Raskiem i Zygą Soporowskim spiewającym obecnie w zabrzańskim Highway-u.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka