Dodaj do ulubionych

Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość

09.03.06, 15:00
"Ich orężęm jest niezwykła potęga myśli. Władali nim skuteczniej niż królowie majestatem, parlamenty dekretami, a generałowie wojskiem. Pozostawili po sobie rozbite imperia, podważyli lub umacniali reżimy polityczne, dzielili społeczeństwa lub je konsolidowali. Ich koncepcje wstrząsały światem, a ich błędy prowadziły do katastrof.
Byli wśród nich filozof i szaleniec, duchowny i makler giełdowy, rewolucjonista i arystokrata, esteta, sceptyk i włóczęga. Różniło ich niemal wszystko - osobowość, pochodzenie, narodowość, kariery, poglądy. Łączyło jedno - fascynacja otaczającym światem, który jawił się złożony i prosty zarazem, uporządkowany i chaotyczny, okrutny i dobrotliwy. Przedstawiali świat na różne sposoby - łagodnie, gniewnie, rozpaczliwie, ale zawsze z nadzieją, że go przebudują. I dokonali tego."

Czyż nie byli romantykami?
Obserwuj wątek
    • white.falcon Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość 09.03.06, 19:30
      Zapewne byli nawet o tym nie wiedząc. Tylko romantyk z wyobraźnią,
      zafascynowany światem może poważyć się na takie rzeczy i tylko romantykowi może
      się udać. Właśnie ta szczypta romantyzmu w duszach pozwoliła przezwyciężyć
      bojaźń przed przełamywaniem tabu, dała odwagę patrzenia w oczy światu i
      wydarzeniom, stawiania czoła ludziom. Chyba można im pozazdrościc szerokiego
      świata, który nosili w sobie. :-)
      • Gość: lola Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 19:38
        Witaj droga White!
        Co do romantyków,to ludzie nieco szaleni,ale przez to wspaniali.Świat chłoną i
        piją namiętnie.Płyną ,przełamując fale.Ograniczenia pozostawiają za sobą,idą
        gwiezdną drogą,a aniołowie trzymają ich za ręce.
        Bywa,że spadają w dół,przegrywają wszystko,ale pozostaje po nich legenda.
        "Non omnis moriar"...
        • white.falcon Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość 09.03.06, 20:50
          Witaj Lolu, miło Cię widzieć! :-)

Po romantycznych Ikarach przychodzą następni. Romantykiem człowiek nie staje
          się, on taki rodzi się. I w moim odczuciu jest to "Never ending story". :-)
          • Gość: lola Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 21:22
            Nowe pokolenia Ikarów przypinają światu skrzydła.
            • white.falcon Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość 09.03.06, 23:10
              Trochę smutne, że świat lubi Ikarom skrzydła podcinać, próbuje upchnąć ich w
              ramki. Ikar jednak to Ikar i po upadłych Ikarach przychodzą następne, które nie
              zważają na to i wypowiadają swoja małą walkę płytkiemu światu. :-)
      • wergili Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość 09.03.06, 23:19
        Masz całkowitą rację White.falcon :)

Ten cytat pochodzi z ksiazki o konkretnych ludziach. Mozna by rzec, o pewnej grupie zawodowej. Ale nie o całej grupie - o jej elicie. Jak pisze autor:
        "[...] nie byli jedynie intelektualnymi zrzędami. Przedmiotem ich zainteresowania był cały świat. (...) Ich heretyckie poglądy z czasem zostały uznane za rozsądne; zaś to, co im współcześni uznawali za zgodne ze zdrowym rozsądkiem, oni demaskowali jako przesądy."
        Jeśli wymienie tytuł ksiązki, to aura romantyzmu zniknie - bo gdzie tam komu ten zawód, czy te postacie historyczne, kojarza sie z romantyzmem. Czasami wystarczy jedno słowo aby spojrzeć na coś zupełnie z innej perspektywy.

Pozdrawiam

white.falcon napisała:

> Zapewne byli nawet o tym nie wiedząc. Tylko romantyk z wyobraźnią,
        > zafascynowany światem może poważyć się na takie rzeczy i tylko romantykowi może
        >
        > się udać. Właśnie ta szczypta romantyzmu w duszach pozwoliła przezwyciężyć
        > bojaźń przed przełamywaniem tabu, dała odwagę patrzenia w oczy światu i
        > wydarzeniom, stawiania czoła ludziom. Chyba można im pozazdrościc szerokiego
        > świata, który nosili w sobie. :-)
        • Gość: jmx Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 00:14
          "Siegaj, gdzie wzrok nie sięga
          Łam, czego rozum nie złamie"

- i to jest "prawdziwy" romantyzm; bez względu na wiek, wykształcenie, zawód....
          Dr Frankenstein, czołowa postać romantyzmu, był naukowcem właśnie.
          Spojrzenie na świat, na ludzi, wiara w pozornie niemożliwe, to tworzy
          romantyka, a nie wzdychanie do księżyca i wąchanie kwiatków (przynajmniej nie
          tylko ;)
    • Gość: emm... Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 20:14
      Bez romantyków świat by nie istniał.
      • exman Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość 10.03.06, 07:29
        Niestety, romantycy nie mogą zmieniać świata, jak ci tam twoi opisani
        bohaterowie, romantyzm nie idzie w parze z pragmatyzmem, nadludzką
        pracowitością i poświęcaniem się dla więcej niż jednego człowieka w danej
        chwili....taki kijek w mrowisko wbiłem, wiem.
        • Gość: lola Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 18:11
          Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą.A Wokulski?
          • exman Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość 10.03.06, 18:18
            Spójż, czyż spełnił on swe marzenia ? Czy pogodził wielke uczucie do Kaliny z
            rozwojem swej firmy ? Niestety, nie pogodził wody z ogniem, tak sądzę. Niestety,
            bo należał on do moich ulubionych bohaterów z czasów licealnych...gdy byłem
            romantykiem do bólu nieszczęśliwym...;)...ale próbuj dalej, moża i mi się coś
            przypomni, wszak od każdej reguły znadzie się jakieś odstępstwo...
            • Gość: lola Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 18:34
              Tego nie wiemy na pewno czy spełnił marzenia,gdyż jak wiesz sprawa zostaje
              otwarta.Wierzę,że wygrał,przede wszystkim zrozumiał,że to co kochał było
              puste,więc znalazł inny cel.A poza tym wczoraj powiedziałam,że romantycy to
              szaleńcy,którzy mogą wszystko przegrać,ale najpiękniejsza jest sama
              walka,pragnienie ,by coś zmienić.
              Wracając do Wokulskiego,to wciąż jest moim ulubionym bohaterem,nie tylko w
              liceum:)
              Inny szaleniec,którego darzę miłością ,to Andrzej Kmicic.
              Inny?Jacek Spolica!Wyświechtane i sponiewierane osobowości przez kanon lektur-a
              jednak wielcy romantycy!
              • exman Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość 10.03.06, 18:41
                Ci dwaj, tam na dole, to jak najbardziej, chociaż od Soplicy osobiście wolę Jima
                Beam...
                • Gość: lola Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 18:45
                  Osobiście mogę się zgodzić z tym wyborem:)
              • Gość: lola Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 18:44
                A właściwie zapomniałam dodać,że romantycy są wielcy i wiele osiągają w
                przeróżnych dziedzinach,ponieważ to co robią,robią z pasją nieznaną zwykłym
                zjadaczom chleba i dlatego to oni są najwspanialsi,to oni są artystami,a reszta
                to szara masa rzemieślnicza.
                • exman Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość 10.03.06, 18:51
                  Masz rację, na nich żerują tacy goście jak Bill Gates....moim zdaniem takimi
                  romantykami XXI wieku są młodzi informatycy pracujacy dla takich pomp ssących
                  jak Bill. Chociaż bez Billa świat by o nich nie usłyszał...i to też jest fakt.
                  ps.
                  nie mam nic wspólnego z tym światem
                  • Gość: lola Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 19:02
                    Nie zawsze to co najjaśniej błyszcze jest z najcenniejszego kruszcu.
                    Nie zawsze najczerwieńsze jabłko ma najsłodszy smak.
                    Nie zawsze tacy jak Bill Gates,są najmądrzejsi,a jeszcze rzadziej naprawdę
                    szczęśliwi.
                    • exman Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość 10.03.06, 19:04
                      Rany, lola, masz dojście do Billa ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                      • Gość: lola Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 19:09
                        Wiesz,nie ma rzeczy niemożliwych,a Bill przecież nie mieszka w niebie.A i to
                        nie byłoby tak całkiem niemożliwe-przecież jestem aniołem...:)
                        • exman Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość 10.03.06, 19:11
                          ...no tak, teraz wszystko powoli zaczynam kojarzyć...Bill, Aniele Strózu mój, ty
                          zawsze ....wymień mi kompa na szybszy
                          • Gość: lola Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 19:17

Nie,nie nie...To nie ten anioł ze stróżówki i nie ta droga:)Ja nie jestem
                            współcześnie politycznym aniołem,jak już to niepoprawnym politycznie:)Ze mną
                            można tylko na manowce:)
                            • exman Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość 10.03.06, 19:22
                              ... i zapomnieć wszystko ?
                              • Gość: lola Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 19:25
                                :)Dokładnie tak...
                                Ja cóż, niespokojny duch...
                                • exman Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość 10.03.06, 19:29
                                  ...wiesz, w 1985-tym razem ze SDM dostałem z moją kapelą na Bazunie
                                  nagrodę....wiedziałem, że robią Edka po mistrzowsku...nikt ich nie przebił,
                                  momo, ze z czasem sami się przebili,...... tyle że na wylot
                                  • Gość: lola Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 19:35
                                    Jak Edek.Romantycy...Albo pokona ich duch,albo materia...To byli marni
                                    romantycy...
                                    Co do SDM-mogą zapytać siebie:
                                    "Co robić teraz,gdy się spadło z chmur na wielkie ziemi tej pustkowia?
                                    Co robic teraz,gdy się skończył cud?..."
                                    • exman Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość 10.03.06, 19:40
                                      Dokonaj następnego cudu, nie znam ciebie ale chyba dasz radę. Bedę Ciebie
                                      dopingował, Jah twój trener....;)
                                      • Gość: lola Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 19:46
                                        Cuda,to raczej specjalność rządowa,ja z tym nie mam nic wspólnego,a doping-jak
                                        wiesz-jest wzbroniony i surowo karany:)
                                        Ale fakt,że się deklarujesz,już jest sam w sobie dopingujący:)))))))))))))))))
                                        Muszę spadać ,aby wykorzystać tę energię.Czas mi na wrzosowiska:)Było miło z
                                        Tobą porozmawiać.
                                        Też lubię Grechutę:)
                                        • exman Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość 10.03.06, 19:48
                                          salut
                                          • Gość: lola Re: Wspólną cechą tych ludzi była ciekawość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 17:11
                                            Exmanie w 1985 r.SDM śpiewało i zostało wyróżnione za piosenki"Wędrówką życie
                                            jest człowieka" oraz "Opadły mgły"
                                            Czy to jest tajemnicą co wykonała wówczas Twoja kapela?
                                            • Gość: lola Do powyższego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 12:19
                                              Wycofuję pytanie.Przepraszam-nazbyt ofensywne jak na forum.Wybacz,ale naprawdę
                                              mnie zaciekawiłeś.
                                              :)
                                              • exman Re: Do powyższego 12.03.06, 20:21
                                                graliśmy wtedy Tup Tup Tup..żadna tajemnica

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka