Dodaj do ulubionych

Alghero- ktoś z Was był?

30.03.06, 11:16
Witam,
Wybieram się na weekend majowy do Alghero. Był ktoś z Was może? Możecie
polecić sympatyczny nocleg w centrum? (tak max do 80 eu za pokój). Co warto
zobaczyć? Bardzo proszę o informacje ponieważ w przewodnikach z
tym "cieniutko" ;-). Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • bah77 Re: Alghero- ktoś z Was był? 30.03.06, 20:18
      > Co warto zobaczyć?

Warto obejść to miasto wzdłuż murów miejskich z bardzo ciekawymi wieżami oraz
      obejrzeć zabytkowe hiszpańskie budowle wewnątrz starówki:

tiny.pl/mb6w

www.alghero.it/

www.algheroweb.com/webcam_alghero.php?ver=uk

A najbardziej warto pojechać nad piękne klify Capo Caccia i zejść wspaniałymi
      Kozimi Schodami do Groty Neptuna:

tiny.pl/mb6c

Można tam też dopłynąć.

Pozdrawiam

bah77
      • joa_nera Re: Alghero- ktoś z Was był? 31.03.06, 09:42
        Dzięki bah77 :-), o Capo Caccia też myślałam po tym jak zobaczyłam parę zdjeć w
        necie, a propos stronka trekearth.com to jedna z moich ulubionych, niestety z
        Alghero nie ma tam zbyt wiele fotek, ale i tak te co są zachęcają do
        odwiedzin :-). Pozdrawiam gorąco.
        joanna
        • bah77 Re: Alghero- ktoś z Was był? 31.03.06, 21:58
          Joasiu, tu znajdziesz trochę fajnych fotek z Alghero i jego ślicznej okolicy:

www.sardiniaaccommodation.co.uk/places_of_interest.htm

sogaer.infoturistiche.it/code/articolo/TABLE/COMUNI/id/4/LINGUA/EN

Czy masz w planach także zwiedzanie w pobliżu Alghero: nekropoli (katakumby w
          Anghelu Ruju) i budowli (niezwykłe nuragi) sprzed kilku tysięcy lat?

Pozdrawiam serdecznie

bah77
          • joa_nera Re: Alghero- ktoś z Was był? 03.04.06, 10:29
            Dzięki bah77 za linki, fotki cudne :-). Anghelu Ruju chciałabym zobaczyć, ale
            nuraghi chyba sobie podaruje tym razem ( w zeszłym roku widziałam Su Nuraxi w
            Barumini). Z Alghero będziemy jechać na południe- do Cagliari więc może jeszcze
            po drodze "zahaczymy" o Bose i Oristano, chociaż nie wiem czy warto? Byłeś może?
            Pozdrawiam serdecznie! Joanna
            • bah77 Re: Alghero- ktoś z Was był? 04.04.06, 22:00
              Witaj Joasiu!

Na trasie Alghero - Cagliari bardzo podobała mi się niezwykła Grotta di S.
              Giovanni di Domusnovas:

web.tiscali.it/domusnovas/pagine/ambiente/grotta.htm

O pięknych plażach na zachodnim wybrzeżu pisałem niedawno:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=35044855&a=38945119

I dawniej:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=6105990

Pozdrawiam serdecznie

bah77
    • Gość: olek Re: Alghero- ktoś z Was był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 16:23
      witam :) ja tez jade na dlugi weekend :) bedziemy od 25.04 do 3.05 :) spimy w
      namiotach, bankowo kilka nocy na klifach Capo Caccia :)

jak sie dostajesz na wyspę ??
      • joa_nera Re: Alghero- ktoś z Was był? 03.04.06, 10:35
        ja jade 29.04, zostaje az do 8 maja :-), ale w Alghero tylko 2 dni. Lecę
        troszkę nietypowo ;-) bo przez .... Londyn. Ale tak było najtaniej. Linie
        ryanair: krakow-lon.stanstead-alghero.
        Udanego pobytu życzę :-) ( a wy jak sie dostajecie?)
        Pozdrawiam
        joanna
        • Gość: olek Re: Alghero- ktoś z Was był? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 17:43
          my najpierw do Frankfurt-Hahn - tutaj spędzamy 2 doby - przelozyli nam lot :)
          i wylot Ryanairem do Alghero. W sumie za bilet w dwie strony placilismy 360zł.
          Jak calość podsumowalismy to okazalo sie ze samochodem wyszloby tyle samo :) -
          lecimy w kilka osób.

Na miejscu być może wypożyczymy samochód - to zależy od zgrania ekipy :)
          jak masz już jakieś obowiązkowe miejsca które trzeba zobaczyć to czekam na
          informacje :)
          • joa_nera Re: Alghero- ktoś z Was był? 03.04.06, 18:40
            no mnie troszke drozej bilet przez Londyn wyniosl, ale to taki okres - dlugi
            weekend, w polowie maja widzialam bilety lon-alghero w cenie 3 funty !!! To
            dopiero bajka :-)
            Akurat tej strony wyspy jeszcze nie widzialam, wiec niespecjalnie moge sluzyc
            rada. Polecam natomiast starówke Cagliari i urocze Villasimius (to na poludniu)
            no i slynne Costa Smeralda-Porto Rotondo, Porto Cervo zwlaszcza, ze w maju nie
            bedzie jeszcze "dzikich tlumow". Fajnie jest również przejechać sie w glab
            wyspy, w góry gdzie krajobraz jest troche dziki i wyludniony :-) , najlepiej
            chyba w rejony Barbagii, ktora slynela kiedys z ...porywania ludzi dla okupu ;-
            ). Chyba jednaj nie uda wam sie wszystkiego zrealizowac w te pare dni bo
            Sardynia to jednak spore odleglosci, ale przeciez zawsze mozna wrocic :-). A
            pomysl z wypozyczeniem samochodu chyba jest najlepszy zeby moc cos wiecej
            zobaczyc.
            Opiszcie wrazenia po powrocie :-)
            Pozdrawiam.
    • gola222 Re: Alghero- ktoś z Was był? 03.04.06, 18:57
      Wrocilam tydzien temu z objazdu Sardynii i jedna noc spedzilam w Alghero.
      Hotel kosztowal 90 euro (pokoj dwu-osobowy ze sniadaniem) i mial cudowny widok
      z okna: na port jachtowy, aleje wysadzana palmami i stare miasto. Sniadanie
      bylo zupelnie niezle. Wlasnie staram sobie przypomniec nazwe i napisze jak
      tylko mi wroci jasnosc umyslu.
    • gola222 Re: Alghero- ktoś z Was był? 04.04.06, 09:58
      Hotel nazywa sie Catalunya. Musze Ci powiedziec, ze w marcu wiekszosc hoteli na
      Sardynii byla zamknieta (sezon turystyczny zaczyna sie w koncu maja) i w cale
      nie bylo prosto znalezc hotele w tych miejscach, w ktorych sie chcialam
      zatrzymac.
      • joa_nera Re: Alghero- ktoś z Was był? 04.04.06, 10:38
        dzieki, widzialam stronke tego hotelu w necie, hmmm...troche drogi - 58 eu od
        osoby. Namierzylam tez calkiem przyzwoite b&b za 54 eu ( za pokój)i chyba
        jednak na nie sie zdecyduje, w koncu to tylko 2 noce :-). Ja sie ciesze, że
        sezon sie zaczyna dopiero z koncem maja ;-), świety spokój to to czego mi teraz
        wlasnie potrzeba ;-).
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka