myszmynia Re: objaw zachodzacego slonca- o czym swiadczy? 06.04.06, 16:08 moja malutka podobno co s takiego ma, dostane skierowanie na usg przez ciemiaczka. lekarka byla jednak bardzo tajemnicza i na moje ,dwukrotnie zadane pytanie, odpowiedzial,ze "zdrowe dziecei tez tak maja, alelepiej wszystkosprawdzic" . prosze o jakies informacje, czy Wasze pociechy tez taki objaw mialy i jak to wlasciwei jest? dziekuje, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
torcik2 Re: objaw zachodzacego slonca- o czym swiadczy? 06.04.06, 16:27 Objaw zachodzącego słońca" to objaw neurologiczny polegający na tym, że gdy dziecko patrzy na wprost ma źrenice częściowo przesłonięte przez dolną powiekę, a nad źrenicą widoczny jest rąbek białkówki nieprzykryty górną powieką. Jeśli nie towarzyszą temu inne niepokojące objawy neurologiczne, takie jak wzmożone lub obniżone napięcie mięśniowe, bardzo nasilone i nieustępujące odruchy noworodkowe, niepokój lub apatia, asymetryczne układanie się, opóźnienie rozwoju psychoruchowego, a USG przezciemiączkowe wykluczy wodogłowie, nie powinnaś się martwić. wpisz w google hasło "objaw zachodzącego słońca" i znajdziesz coś na ten temat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
awojno Re: objaw zachodzacego slonca- o czym swiadczy? 06.04.06, 16:38 Dla pocieszenia-u córki podejrzewano objaw zachodzącego słońca ale po badaniach neurologa,usg głowy i okulisty-wszyscy jednym głosem stwierdzili że taka jej uroda,dodam że teraz ma już prawie niewidoczne białka. Życzę Wam samych dobrych wyników badań Odpowiedz Link Zgłoś
71gosik Re: objaw zachodzacego slonca- o czym swiadczy? 06.04.06, 21:03 Moj synek (teraz prawie 3 lata) tez tak mial, przy czym nie byl badany przez specjalistow, najczesciej gdy nagle robilo sie ciemno np. wjezdzalam na klatke schodowa, trwalo gdziec do 6-go m-ca. Jest bardzo madrym dzieckiem. Corka mlodsza tez miala takie zachowania (jest zdrowa). 23 lata temu moj brat zostal wyslany do neurologa z podejrzeniem problemow z tego tytulu, widac u mnie w rodzinie taka uroda. Skontroluj, ale nie martw sie na zapas. A swiadczy o wodoglowiu. Przy czym przy wodoglowiu obwod glowki za szybko sie powieksza. Malgorzata Odpowiedz Link Zgłoś