Gość: u.car.any IP: *.aster.pl 21.06.06, 17:43 wkrótce minie dwa lata, odkąd mam zabrane prawko, jak się zabrać za odzyskanie go spowrotem, uprzedzając pytania - zabrane za jazde po pijaku :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izka-kr Re: odzyskanie prawka 21.06.06, 21:27 niechce cie osadac bo kazdy powinien miec prawo do drugiej szansy ale czy napewno powinienes je miec?? jesli uwazasz ze kara byla wystarczajaca i juz nigdy nie wsiadziesz do auta po pijaku to zgłos sie do wydzialu komunikacji z tym pytaniem Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: odzyskanie prawka 22.06.06, 09:03 Nie ja jestem od prawienia morałów, wiec odpowiadam po kolei. Otóż: 1) Nic nie zrobisz do czasu upływu kary- a więc jeśli kara upływa, załóżmy 15 lipca, dopiero 16 możesz w tej sprawie "kiwnąć palcem”.:) 2) Wtedy zgłaszasz się do właściwego WK, najlepiej z wyrokiem o zakazie prowadzenia pojazdów mechanicznych oraz z dowodem osobistym i KONIECZBNIE osobiście. 3). WK wydaje skierowanie na egzamin kontrolny( zawsze, jeśli był zakaz powyżej 1 roku. 4) Z tym skierowaniem idziesz do WORD i zapisujesz się na egzamin -teorię i praktykę. 5) Podchodzisz do egzaminu. 6)Zdajesz go- wtedy dokumenty wracają do urzędu, a Ty zgłaszasz się po dokument. 7), Jeśli nie zdasz za 1 razem- dokumenty wracają do WK, a Ty ponownie wybierasz się tam po 2 skierowanie. Z 2 skierowaniem zdajesz do skutku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: odzyskanie prawka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 14:15 > 7), Jeśli nie zdasz za 1 razem- dokumenty wracają do WK, a Ty ponownie > wybierasz się tam po 2 skierowanie. Z 2 skierowaniem zdajesz do skutku. > Aby na pewno? A nie jednakowoż tak, że jak za pierwszym razem nie zda to starosta wydaje decyzję o cofnięciu uprawnień i abarot na kurs? Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: odzyskanie prawka 22.06.06, 14:19 Cofniecie uprawnien nastepuje już po roku od daty zatrzymania prawka. Nie pisałam tego , bo cóz ono wnosi dla zaintersowanego. Opsiałam to, że tak powiem po ludzku. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bobesh Re: odzyskanie prawka 23.06.06, 10:54 bacha1979 napisała: > Cofniecie uprawnien nastepuje już po roku od daty zatrzymania prawka. > Nie pisałam tego , bo cóz ono wnosi dla zaintersowanego. Opsiałam to, że tak > powiem po ludzku. :) Masz coś na poparcie tego twierdzenia? Jakaś podstawa prawna na ten przykład? Bo PoRD zawiera inne uregulowania w tym względzie: Art. 140. 1. Decyzję o cofnięciu uprawnienia do kierowania pojazdem silnikowym wydaje starosta w razie: 1) stwierdzenia na podstawie orzeczenia lekarskiego istnienia przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem; 1a) stwierdzenia na podstawie orzeczenia psychologicznego, wydanego po przeprowadzeniu badania psychologicznego w trybie określonym w art. 124 ust. 1 pkt 3 i 4, istnienia przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem; 2) utraty przez kierowcę kwalifikacji, co stwierdza się na podstawie wyniku egzaminu państwowego; 3) przekroczenia, w okresie 1 roku od dnia wydania po raz pierwszy prawa jazdy, liczby 20 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego; decyzja o cofnięciu uprawnienia wydawana jest na wniosek komendanta wojewódzkiego Policji; 4) niepoddania się: a) sprawdzeniu kwalifikacji w trybie określonym w art. 114 ust. 1 pkt 1, b) badaniu lekarskiemu w trybie określonym w art. 122 ust. 1 pkt 3-5, c) badaniu psychologicznemu w trybie określonym w art. 124 ust. 1 pkt 3 lub 4. 2. Decyzję o przywróceniu kierowcy uprawnienia do kierowania pojazdem silnikowym, z wyjątkiem przypadku określonego w ust. 1 pkt 3, wydaje starosta po ustaniu przyczyn, które spowodowały jego cofnięcie. Gdzieś tam widzisz zapis, że po roku zatrzymania prawa jazdy kierujący traci uprawnienia? W tym przypadku interesuje nas ust.1 pkt.2 i art.114 PoRD. Jak koleś nie zda egzaminu sprawdzającego kwalifikacje to wtedy starosta cofnie uprawnienia - nie po żadnym roku od zatrzymania prawka (zakładając że badania i testy są OK). Ni i teraz pytaniem jest: jaka jest procedura jak gość ma cofniete uprawnienia (nie mylić z zatrzymanym prawem jazdy - to coś zupełnie innego)? regards bobesh Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: odzyskanie prawka 22.06.06, 14:19 Aha, kursu nie robi się ponownie.Zapewniam. Odpowiedz Link Zgłoś
bobesh Re: odzyskanie prawka 23.06.06, 10:57 bacha1979 napisała: > Aha, kursu nie robi się ponownie.Zapewniam. Heh... Nic nie ujmując Tobie, ale dla mnie to to samo jakby Gilowska zapewniała, że podatki będą niższe skoro będą wyższe. Przepis jakiś podasz? Bo stosując zapisy PoRD to będzie chyba inaczej, ale chętnie na ten temat merytorycznie podyskutuję. regards bobesh Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: odzyskanie prawka 23.06.06, 13:19 Heh... Nic nie ujmując Tobie, ale dla mnie to to samo jakby Gilowska > zapewniała, że podatki będą niższe skoro będą wyższe. > Przepis jakiś podasz? Mój drogi, tego pana raczej nie intersowały nazwy aktów prawnych i szczegóły poszczególnych paragrafów. Opisałam procedurę od strony, że tak powiem praktycznej i zrobiałam to z zyczliwości. Długi czas pracowalam w tym temacie i choc zapewne już na bieżaco nie jestem, to nigdy nie pisze rzeczy których nie wiem napewno. Odpowiedz Link Zgłoś
bobesh Re: odzyskanie prawka 23.06.06, 13:38 bacha1979 napisała: > Opisałam procedurę od strony, że tak powiem > praktycznej i zrobiałam to z zyczliwości. Nie wątpię. > Długi czas pracowalam w tym temacie i choc zapewne już na bieżaco nie jestem, > to nigdy nie pisze rzeczy których nie wiem napewno. Skoro nie jesteś na bieżąco, to jakim cudem możesz coś wiedzieć na pewno?? Dla mnie na pewno to jest to co jest napisane aktualnie w przepisach, a nie to co się komuś wydaje, albo jak było kiedyś. I nie ośmieliłbym się napisać czegoś, na co nie miałbym opacria w przepisach. regards bobesh Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: odzyskanie prawka 23.06.06, 13:43 Mój drogi, gdybym takowej pewności nie miała- wierz mi, nie napisałabym tak. Ale -tak sie składa, że całkiem niedawno rozmawiałam na ten temat z moją przyjaciółką, która nadal pracuje w WK i choć Ty masz watpliwości, to mam rację. Pozdrawiam. PS. Jeśli nie jestem pewna czegoś, nie pisze tego, albo dodaję "prawdopodobnie" lub coś w tym stylu. Pozdrawiam i zycze mniej podejrzliwości. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bobesh Re: odzyskanie prawka 23.06.06, 14:21 Nie wątpie, że masz pewność - w końcu to koleżanka Ci powiedziała. I zapewne jak najbardziej masz dobrą wiarę w tym co piszesz. Tyle, że to jedna pani drugiej powiedziała nie jest obowiązującym w Polsce prawem. Już jedną bzdurę wyżej napisałaś (po roku cofnięcie uprawnień), co pozwala mi wątpić w ścisłość Twoich informacji i w Twoją rację jakakolwiek ona by nie była. Ba - ośmielę się twierdzić, że nie bardzo masz pojęcie o przepisach w tym zakresie. To nie jest kwestia podejrzliwości, tylko rzetelności informacji. Jak rozumiem przepisu nie podasz, bo nie znasz. OK. Zapytaj przy okazji koleżankę. Dalej jestem ciekaw. bobesh Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: odzyskanie prawka 23.06.06, 14:56 Przepraszam Cię, ale ucarany nie pytał o przepisy. To raz, a dwa przestań być złosliwy. Powtarzam po raz trzecie-gdybym takowaj pewności nie miała, nie pisałabym bzdur. Co do pojęcia o przepisach w tym temacie- kolego już w tym nie "siedzę", wiec wierz mi, że mam ciekawsze zajęcia niż wesrtoiwanie paragrafów na ten temat. Może zanim osmieliśz się cokolwiek przesądzać, przemyśl sprawę. Acha, o dobre rady Cię nie prosiłam. Kończe dyskusje , bo nie rozmowy z koleżanką są jej tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u.car.any Re: odzyskanie prawka IP: *.aster.pl 23.06.06, 09:15 wielkie dzieki bacha za wyczerpujące informacje. w poniedzialek w takim razie udaje sie do WK. 2 lata mija dzis wlasnie, dzien ojca :( Odpowiedz Link Zgłoś