Dodaj do ulubionych

Zakup działki jako lokata pieniędzy

IP: *.interecho.com / *.interecho.com 26.07.06, 06:51
Mam około 40 tys.PLN. Zastanawiam się, czy dobrym pomysłem na
zagospodarowanie tych pieniędzy jest zakup działki. Chodzi mi o to, by
zarobić na takiej inwestycji lepiej niż na lokacie w banku. Nie znam się na
tym, ale podobno na ziemi się nie traci.
Jak to jest z klasyfikacją gruntu: czy działkę rolną, zawsze można odrolnić i
zamienić na budowlaną?
Jeśli kupię budowlaną, na pewno będzie drożej no i warunki zabudowy wskazują
jakiś termin na rozpoczęcie budowy, a ja nie mam zamiaru budować.
Podobno płaci się nawet 30% dla gminy za zwyżkę ceny związaną z odrolnieniem.
Czy tak jest zawsze, czy wtedy, gdy gmina sobie zażyczy? Czy można to
wiedzieć z góry, czy to zależy od bieżących decyzji gminy?
Nie chciałabym się wpakować w jakiś kanał.Dziękuję za pomoc wszystkim
życzliwym forumowiczom:)
Obserwuj wątek
    • Gość: kaz Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy IP: *.unused.derbynet.waw.pl 02.08.06, 23:18
      Jakoś nikt Ci nie odpowiada więc może ja podzilę się z Tobą moim doświadczeniem.
      Ja ulokowałem troch oszczędności w ziemi a zrobiłem to po znalezieniu terenu
      zaliczonego jako rolny ale w planie zagospodarowania gminy przewidziana jest
      możliwość zabudowy w pasie 100m od drogi, więc odkupiłem od gospodarza kawałek o
      szerokaści 100m od drogi. Przy drodze jest woda i prąd a gaz ma być niedługo.
      Gorzej z kanalizacją bo gmina narazie nie planuje.
      Taki sposób lokowania pieniędzy /jego opłacalność/ zależy od kilku czynników.
      Przede wszystkim musisz zdać sobie sprawę, że to nie są pieniądze płynne czyli
      nie możesz z nich potem skorzystać kiedy zechcesz tylko kiedy znajdziesz kupca
      co czasem może trwać i ponad rok.
      Zysk z tej lokaty zależeć może jakie bedziesz miała szczęście w wyborze działki
      i co tam będzie w przyszłości w pobliżu. Jeśli skrzyżowanie autostrad lub budowa
      jakiegoś osiedla to cena może wzrosnąć a jeśli po sąsiedzku wybuduje się
      złośliwy sąsiad i nikt nie będzie chciał koło niego mieszkać albo gmina
      niedaleko zrobi wysypisko śmieci to kicha. Tak, że należy w gminie przed
      zakupem być z kilka razy i przepytać ich o wszystkie plany / przeznaczenie
      terenu, plany uzbrojenia, drogę, przewidywane inwestycje w poblżu itp/. Zysk z
      inwestycji pomniejszą Ci koszty nabycia tj, geodeta jeśli będzie potrzebny
      podział geodezyjny, notariusz, podatek, wpis do księgi wieczystej, itp. Teraz
      jest dość duży ruch w tym interesie ale co bedzie za kilka lat? a taką
      inwwestycję trzeba traktowac jako dłgoterminową.
      O odrolnieniu nie piszę bo się nie znam.
      Trochę to chaotycznie ale jeśli Cie całkiem nie zraziłem to może następnym razem
      odpowiem Ci na konkretne pytania.
      Napisz w jakim rejonie masz zamiar inwestować bo jeśli w pobliżu Wawy to może
      coś mógłbym doradzić.
      Pozdrawiam i życzę trafnych inwestycji.
      kaz
      • gragan Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy 13.08.06, 13:16
        Mnie interesuje inwestycja w nieruchomość (ziemię lub in. nieruchomość) w
        okolicach Wa-wy. Proszę o doradzenie.
        • krka7 Re: przeczytaj sobie forum DOM 14.08.06, 15:01
          tam jest dużo opisów o inwestowaniu w ziemę rolną,szczególnie pod dużymi
          miastami???
          • krka7 Re: przeczytaj sobie forum DOM 14.08.06, 15:06
            artykuł w gazecie Wyborczej - Kupuj ziemię rolną zamiast budowlanej "

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=34824334
            • krka7 Re: przeczytaj sobie forum DOM 14.08.06, 15:08
              boom na budowę domów ,ma być w 2007r.

miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,36743,3511179.html
              • krka7 Re: przeczytaj sobie forum DOM 14.08.06, 15:09
                dodatkowe opłaty przy działkach,

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=44878686
                • krka7 Re: przeczytaj sobie forum DOM 14.08.06, 15:11
                  co z VAT-em,

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=46131185
    • Gość: kaz Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy IP: *.unused.derbynet.waw.pl 02.08.06, 23:23
      PS.
      Napewno nie odrolnisz dziąlki ktora nie leży przy drodze i jest w wysokiej
      klasie np 1 czy 2.
      Warunki zabudowy mają ważność 2lata ale występujesz o nie wtedy kiedy ći są
      potrzebne czyt. planujesz budowę lub sprzedaż jako działkę budowlaną. Jeśli
      gmina ma plan zagospodarowania to warunki zabudowy nie obowiązują tylko plan.
      Pozdr.
      kaz
    • Gość: kaz Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy IP: *.unused.derbynet.waw.pl 02.08.06, 23:29
      PS2.
      O tzw rentę waloryzacyjną czyli wzrost wartości dziąłki po inwestycji gminy np
      doprowadzenie gazu czy drogi, pytać trzeba w gminie bo to zależy od polityki
      gminy. Wiele gmin nie pobiera takiej renty. Ale za samo odrolnienie to chyba coś
      się płaci ale to też gmina Ci odpowie.
      • Gość: michal Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy IP: *.server.ntli.net 03.08.06, 21:53
        sam zamierzam kupic jakas dzialke jako lokate pieniedzy, jednak chcialbym aby to
        bylo nad morzem, www.dzialkanadmorzem.pl tam jest wydaje mi sie kilka ciekawych
        propozycji jednak brakuje mi jakies oceny innych, co o tym sadzicie
      • Gość: Kułaczka Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy IP: *.interecho.com / 62.233.170.* 10.08.06, 22:43
        Dziękuję za informacje.Mieszkam w Trójmieście i w tych okolicach chciałabym coś
        kupić, ale bardzo dziękuję:)
        • magda.gro Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy 12.08.06, 13:31
          Bardzo dziękuję za założenie tego forum. Wszystkie informacje, które tu
          przeczytałam są bardzo pożyteczne. Jednak moim największym problemem jest sam
          zakup działki, a właściwie znależenia miejsca na dobrą i bezpieczną inwestycję
          pieniędzy. Od ponad 2 lat próbuję kupic ładnie położona działkę budowlana o pow.
          do 20arów. Niestety jak juz coś sie trafi- to albo brak planu zagospodarowania
          przestrzennego,sąsiedztwo tartaków,brak mediów a cena wyawoławcz jest jak za
          działkę z przyłączonymi mediami!!! Może ktos z Szanowych Forumowiczów posiada
          informacje na temat ewentualnej działki do sprzedaży w okolicach Olsztyna
          (Stawiguda, Dorotowo). Dziękuję za ewntualne informacje.
          • Gość: ewa Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 21:11
            Szukałam działki w okolicach Olsztyna ok. pół roku, w końcu udało mi się
            znaleźć. Nie wiemy dokłądnie jakie będzie przeznaczenie tej działki, ja
            twierdzę, że będzie to nasze miejsce na ziemi. Działka posiada warunki
            zabudowy, niestety nie ma mediów, cena jest przystępna, no i okolica
            przepiękna. Nie jest to Stawiguda ani Dorotowo, chociaż początkowo też szukałam
            w tamtych stronach. Jeśli jeszcze jestes zainteresowana to napisz do mnie,
            podam szczegóły.
            Pozdrawiame-mail: ewa_radzyminska@wp.pl
          • krka7 Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy 14.08.06, 15:27
            Stawiguda to znane i modne miejsce, pewnie dość drogie,
      • Gość: 4bani Bzdury. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 08:09
        Są 2 opłaty.Adiacencka- z tytułu dozbrojenia gruntu (np. gmina doprowadziła
        wodę wiec moze żadac tej opłaty) i planistyczna-masz działke rolną, która
        przekształcasz na budowlana, jesli ją sprzedasz w ciągu 5 ciu lat od momentu
        przekwalifikowania to płacisz (nawet do 30 %) kwotę od wzrostu wartosci działki.
    • grasshopper Lokalizacja 12.08.06, 17:35
      Najlepiej przy przyszłej autostradzie ... i to jeszcze przed decyzją o jej
      lokalizacji ;)
    • Gość: Tadeusz Dwie działki w Beskidzie Śląskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 18:21
      Witam
      Może kogoś zainteresuje któraś z tych działek?
      www.republika.pl/bim5/dki1.htm
      Co prawda kilku chętnych na zakup już jest, ale z pewnych b. ważnych powodów
      chciałbym wynegocjować jak najwyższą cenę.
      W przypadku zainteresowania podam formę kontaktu.
      Pozdrawiam
      Tadeusz
      • business3 Proszę o podanie danych kontaktowych na e-mail 13.08.06, 13:32
        Proszę o podanie danych kontaktowych na e-mail
        • Gość: Tadeusz Re: Proszę o podanie danych kontaktowych na e-mai IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 14:08
          Kontakt ze sprzedającym:
          tadeusz997@gazeta.pl
          W tytule maila proszę wpisać "Ogłoszenie-działki"
          Pozdrawiam
          Tadeusz
    • Gość: TERESA Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.08.06, 19:43
      Witam mam propozycje uczciwą najlepiej jest komus pozyczyc na dobry procent to
      lepsze niż nieruchomość bo sie kupi i potem róznie ze sprzedażą sama mam ten
      problem jeśli szukasz poważnej oferty wyżej wspomnianej przezemnie służe pomocą
      tlska@tlen.pl
    • Gość: simon Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 22:07
      lepiej idź na piwo!
      • Gość: buba Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 13.08.06, 06:26
        Mam do sprzedania działkę przy drodze E1/rolna,8 metrów od drogi/128000m2!!!
        Z powodu wyjazdu sprzedam!Szczegóły podam zainteresowanym.
        • Gość: buba Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 13.08.06, 06:27
          Zapomniałam -woj.pomorskie
        • Gość: brmbo@tlen.pl Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.06, 11:55
          Witam.
          jestem zainteresowny tą działką. prosze o adres mailowy.
          Marian
          • Gość: admin@landbank.pl Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 15:16
            www.landbank.pl www.brody.landbank.pl www.krus.landbank.pl
            • serenita123 Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy 11.09.06, 23:41
              dzięki
    • Gość: Inwestor Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 18:14
      Według mnie zakup działki jako inwestycji to może byc dobry interes ale tylko wtedy gdy:
      bedzie Pan miał mozliwość nabycia tanio dzisiaj działki - mając wiedzę, że za jakiś czas (zarobek może zmusić Pana czekania na zyski z tej inwestycji kilka lub najprawdopodobniej kilkanaście lat -czyli długa perspektywa czasowa)ten teren będzie wykożystany pod drogi, autostrady lub inne komercyjne inwestycje np. centra logistyczne - spedycyjne.
      Ja mam dla Pana inną propozycje na ciekawą, i dochodową inwestycję o stopie zwrotu rzędu 10-30% rocznie.Jeżeli jest Pan zainteresowany proszę o kontakt na adres: szakiel.geronimo@poczta.fm

Z poważaniem; Radosław Szakiel.
      • Gość: wsx juz widze te 10-30% IP: 85.232.226.* 13.08.06, 21:14
        z gieldy, co pewnie Inwestor zaproponuje jako wykozystanie (sic!); z taka
        ortografia, to raczej spodziewalbym sie sukcesow w okolicach -10% ;/
    • Gość: endriuk Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy IP: *.kghm.pl / *.lubin.dialog.net.pl 14.08.06, 08:01
      Jakiś czas temu gmina założyła w mojej miejscowości wodociągi i kanalizację.
      Kazano zapłacić nam tak zwaną opłatę adiacencką. Nie było wyjścia zapłaciliśmy
      duże pieniądze. Następnie ten sam wójt zakładał media w miejscowości, w której
      mieszka. Tym razem mieszkańcy tej miejscowości nie płacili za media. Ponoć nie
      jest to zgodne z prawem bo należy to do obowiązków gminy. Czy jest ktoś kto
      może mi pomóc w rozwiązaniu tego problemu. Zapłaciliśmy spore pieniądze.
      Proszę.
      • Gość: 4bani Odpowiadam. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 08:16
        Opłate adiacencką reguluje uchwała rady gminy.Zapoznaj sie z nią .W mojej
        miejscowosci zrezygnowano z adiacenckiej, niestety planistyczna wynosi 30%.
    • Gość: Inwestor Obecnie najbardziej płynną inwestycją jest kupno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 08:23
      tzw. hektara przeliczeniowego poczytaj tu krus.landbank.pl którego cena
      moze wzrosną drastycznie po zmianie perzepisów KRUS. Na drugim miejscu stawiam
      kupno działek w poblizu dynamicznie rozwijajacych sie miast sredniej wielkosci
      z ceną ponizej 5 zł za metr!! Np pod Zieloną Górą - ciekawa oferta jest tu
      brody.landbank.pl. Moje 20 letnie doświadczenie z rynku nieruchomosci
      mówi jedno . Mądry zakup gruntów rolnych np za 100.000zł oczywiście w rozbiciu
      najlepiej na 5 inwestycji róznych (rozklad ryzyka inwestycyjnego) powinien
      przyniesć za 5 lat 500 tyś zł co starczy na ładny dom ,za te same pieniądze
      mozna kupic działke budowlaną która zdrozeje tym czasie do 150 tys. Mam
      udokumentowane stopy zwrotu z takich inwestycji rzędu 1000-5000% w 10 lat.Czyli
      np. zakup gruntów za 10.000żł i sprzedaż po 10 latach za 500tyś. Najgorsza
      inwestycją z ujemną stopą zwrotu jest budowa domu ,jesli w to wdepnełeś
      sprzedaj budowę natychmiast !!Praktyka pokazuje ze dobrze zainwestowane
      pieniadze ze sprzedaży pozwolą Ci kupic za 10 lat dużą rezydencje lub za 2o lat
      rezydencje na costa blanka gdzie rezyduje wielu warszawiaków - naprawde warto
      poczekać.
      • Gość: 4bani KRUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 08:30
        nabycie ha przeliczeniowego to niejedyny warunek sine qua non bycia na KRUSie
        • Gość: Inwestor Re: KRUS-Rozumie ,ze płaci Pan Zus a chce Krus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 09:00
          Ustawa przewiduje dwie formy objęcia ubezpieczeniem KRUS . W zależności od
          warunków spełnianych przez osobę zainteresowaną, objęcie to następuje w trybie
          obowiązkowym posiadaczy min 1 hap (z mocy ustawy) lub dobrowolnym (na wniosek).
          Ubezpieczenie z mocy ustawy istnieje niezależnie od woli osoby spełniającej
          warunki do podlegania temu ubezpieczeniu lub woli płatnika i nie ma ona
          możliwości rezygnacji z tego ubezpieczenia. W każdym zatem przypadku, gdy
          rolnik lub domownik spełnia wszystkie warunki obowiązkowego podlegania
          ubezpieczeniu społecznemu rolników, w tym jeżeli nie podlega obowiązkowo innemu
          ubezpieczeniu społecznemu na mocy innych przepisów (wyjątek - zob. poniżej:
          przypisy dotyczące prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej), staje
          się ubezpieczonym z mocy ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników.

Jakkolwiek ustawa stanowi, że spełniający określone warunki rolnik, jego
          małżonek lub domownik podlega ubezpieczeniu z mocy samej ustawy, to - stosownie
          do postanowień art. 37 ust. 1 - rolnik jest obowiązany, nie czekając na
          wezwanie, w ciągu 14 dni zgłosić się do ubezpieczenia we właściwej jednostce
          Kasy. Ponadto jest on zobowiązany w tym terminie zgłaszać wszystkie osoby
          podlegające ubezpieczeniu w jego gospodarstwie. www.krus.gov.pl/zadania-
          krus/ubezpieczenie-spoleczne/obowiazkowe/
          • 4bani Re: KRUS-Rozumiem ,ze płaci Pan Zus a chce Krus 14.08.06, 09:57
            Ustawa o ustroju rolnym mówi o rolniczym wykształceniu.
        • krka7 Re: KRUS- likwidować czy nie, 14.08.06, 15:23
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26258&w=45673219
    • mailmind Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy 14.08.06, 10:25
      Zdecydowanie bardziej polecam inwestycję w fundusz inwestycyjny najlepiej akcji.
      Jako inwestycja kilkuletnia jest to dość bezpieczna inwestycja. A z wypłaceniem
      po tych kilku latach pieniędzy nie będzie problemem.
      pozdrawiam
      • Gość: mac Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy IP: *.svenskaspel.se 14.08.06, 14:06
        a co jak nastapi totalny krach, zalamanie sie rynkow? grunt to grunt a gielda
        zmienna jest
    • Gość: Mariusz1212 Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy IP: 217.11.141.* 14.08.06, 12:32
      W odpowiedzi na pytanie odnośnie lokowania pieniędzy mogę jedynie stwierdzić,
      iż w chwili obecnej lokata w działki jest dość dobra, jednak długoterminowa...
      zyski przyjdą po kilku latach. Jeśli jesteś zainteresowany zyskiem w krótszym
      czasie, lepiej zainwestuj w mieszkanie.
      Ja zainwestowałem podobne pieniądze na początku roku w dwa mieszkania w
      Warszawie... w tej chwili z mojej inwestycji miałbym zysk około 150%, jednak
      poczekam jeszcze pół roku... zysk powinien wzrosnąć do 250%
      Jeśli jesteś zainteresowany, chętnie wyjawię szczegóły.
      tel. 505 120 170
      Pozdrawiam
    • wlograch854 Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy 14.08.06, 12:57
    • krka7 Re: czy na ziemii rolnej można postawić osiedle ,, 14.08.06, 15:15
      ciekawe,,

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26258&w=46834081
    • krka7 Re: jak podzielić grunt na działki i sprzedać 14.08.06, 15:17
      sposoby,

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=656&w=46570194
    • krka7 Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy 14.08.06, 15:33
      po pierwsze działka,

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=35583941&v=2&s=0
    • krka7 Re: artykuły na temat inwestowania w nieruchomości 14.08.06, 15:40
      dużo tego,

dom.gazeta.pl/prawo/0,65547.html
    • adasha5 Re: rośnie popyt na grunty rolne, 15.08.06, 10:35
      • adasha5 Re: rośnie popyt na grunty rolne, 15.08.06, 10:36
        tak podają specjaliści,
        www.gazetaprawna.pl/index.php?action=showNews&dok=1766.12.3.2.1.1.0.1.htm
    • sztudent1 Moi rodzice sprzedawali działke przez ROK !!! 15.08.06, 20:36
      • maczynki Re:Koszalin nowe centrum chińskie produkcyjne, 22.08.06, 13:33
        nad Bałtykiem. Może tam warto ulokować pieniądze w ziemii. Tym bardziej ,że
        jest tania ziemia i szykują się nowe inwestycje opisane.

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060822/ekonomia/ekonomia_a_8.html
    • Gość: Ania udziały w gruncie Powsin k/W-wy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 13:06
      Witam! mam 3 udziały każdy po około 2 tys m2.Jest ot grunt na przeciwko ogrodu
      botanicznego w Powsinie. W gre w chodzi tylko lokata kapitału ponieważ terene
      te bedą scalone i podzielone na konkretne działki w ciągu 2 lat.W
      zagospodarowanie teren ten ma przeznaczenie pod budowe rezydencji. Cena za m2
      200zł.
    • 23kobieta Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy 25.08.06, 17:47
      a koszty dodatkowe, jakie ???
      • 23kobieta Re: jakie koszty w czasie?? 25.08.06, 17:48
        prosze podać,
        • 23kobieta Re: jakie koszty w czasie?? 25.08.06, 17:50
          dużo ich,
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=44878686
    • wrobad3 Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy 31.08.06, 09:43
      nowe podatki,
      www.gazetaprawna.pl/index.php?action=showNews&dok=1783.11.13.2.1.1.0.1.htm
      • wrobad3 Re: Zakup działki jako lokata pieniędzy 31.08.06, 09:46
        max nieruchomości ,
        www.gazetaprawna.pl/index.php?action=showNews&dok=1787.81.3.2.8.2.0.1.htm
    • kolor6 Re: pola golfowe , czy to dobry biznes 01.09.06, 07:38
      chyba w przyszłości w Polsce ,
      www.rzeczpospolita.pl/dodatki/firma_060901/firma_a_1.html
    • 4nogi Re: rynek nieruchomosci warszawski// 11.09.06, 15:03
      www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_060911/nieruchomosci_a_20.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka