maja2891 15.05.07, 22:47 nte aby nie wyrywac zeba!!!??i mimo to zalozyc aparat? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
owieczka.k Re: nie chce wyrywac zeba-czy mozna przekonac ort 17.05.07, 14:50 Ale ortodonta pewnie wie co robi i albo mu ufasz albo najlepiej zmienic orto. Ale często nie da sie wyprostować zębów bez wyrywania ja usunęłam i nie żałuje. Odpowiedz Link
lana82 Re: nie chce wyrywac zeba-czy mozna przekonac ort 17.05.07, 14:58 a wiesz ile ja musialam wyrywac zebow przed zalozeniem aparatu? 7!! w tym 4ry trudne zabiegi operacyjne usuniecia 8mek z kosci plus 3 zeby zwykle-tradycyjne ekstrakcje, musialam sie pozbyc 7miu zdrowych zebow, i bylo to koniecznie i takze nei zaluje Odpowiedz Link
sisigma Re: nie chce wyrywac zeba-czy mozna przekonac ort 17.05.07, 17:10 Owieczko - więc jednak usuwałaś? Bo pamiętam ze jeszcze była u Ciebie szansa na leczenie bez usuwania... Ale fajnie, że jesteś zadowolona, to przecież najważniejsze. A co do przekonywania - jeśli to dobry ortodonta, to może warto go posłuchać? Odpowiedz Link
lili001 Re: nie chce wyrywac zeba-czy mozna przekonac ort 17.05.07, 21:57 Dobry ortodonta nigdy nie probuje robic nieczego na sile tzn. wbrew twojej woli. Zwykle cierpliwie wyjasnia dlaczego tak wlasnie nalezy postapic, najlepiej porozmawiaj z nim szczerze,mysle,ze dojdziecie do konsensusu. Ja na poczatku nawet nie chcialam slyszec o usuwanie zebow, ale przekonal mnie,rozwial wszelkie watpliwosci i nie zaluje. Odpowiedz Link
joasska_m Re: nie chce wyrywac zeba-czy mozna przekonac ort 18.05.07, 11:19 Ja musze niestety usunac cztery zeby.po dwa z łuku.jestem umowiona na pierwsza ekstrakcje na srode i bardzo sie boje i oczywiscie waham caly czas.jednak moja ortodontka tak nakreslila mi sytuacje,ze wiem,ze inaczej sie nie da zrobic.wielki kiel zupelnie poza lukiem i dwojki schowane lekko za jedynkami.nie ma tam miejsca na uszeregowanie bez wyrywania...chyba Odpowiedz Link
owieczka.k Re: nie chce wyrywac zeba-czy mozna przekonac ort 21.05.07, 11:30 Ja na razie usunęłam dwie 8 i orto walczy o to żeby uratować 4 ale ja widze, że chyba się to nie uda i nastawiam się, że jednak 4 też usunę. Odpowiedz Link
aga_aga77 Re: nie chce wyrywac zeba-czy mozna przekonac ort 02.06.07, 18:57 ja byłam w sumie u 3 ortodontów dwuch pierwszych powiedziało że trzeba usunąć cztery czwórki by wszystko wróciło na swoje miejsce (zaburzona symetrja, górny kieł poza łukiem; dwójka pod jedynką; dół cały leżał a o prawidłowym zwarciu mogłam pomarzyć) ale ja twardo że wolę mieć krzywe zęby niż wyrywać.Trzeci ortodonta powiedział żę nie może mi dać żadnej gwarancji że się uda ale możemy spróbować. spróbowałam i nie żałuję. Teraz mam prawie wszystkie zęby proste po 2,5 latach jeszcze z pół roku i będzie po leczeniu. Zawsze jak wyrwie się zęby to leczenie trwa krucej Odpowiedz Link
ortodonta Re: nie chce wyrywac zeba-czy mozna przekonac ort 04.06.07, 11:34 nlie zawsze trwa krócej. czas zależy najbardziej od kompetencji lekarza i czestości wizyt. co do granicznych przypadków , czyli takch gdzie nie wiadomo czy usuwać czy nie, kluczowa jest wg ocena profilu i symulacja wyglądu pacjenta po leczeniu bezekstrakcyjnym i ekstrakcyjnym. wtedy może się okazać, że któryś z wariantów znacząco pogorszy profli. istotna jest też ocena przyzębia. leczenie bezekstrakcyjne może jego kondycję znacząco pogorszyć. "rozpakowywanie" dolnego łuku na siłę moze spowodować "wyjście" dolnych siekaczy z kości ,recesje dziąseł co będzie przycyzną problemów parodontalnych w przyszłości. tak więc walka o leczenie bezekstrakcyjne za wszelką cenę, może być drogą do poważnych strat w przyzębiu. w zasadzie w każdym przypadku można ustawić stłoczone zęby prosto, bez ich usuwania, ale w większoci z nich dzieje się to kosztem pogorszenia profilu i pojawienia się parodontopatii (parodontozy). Odpowiedz Link
gigli1 Re: nie chce wyrywac zeba-czy mozna przekonac ort 04.06.07, 12:38 Jestem po jednej wizycie i okazalo sie, ze musze usunac trzy zeby, w tym dwie piatki u gory.Prosze, powiedzcie, jak to wyglada po usunieciu, bo w szoku, ze musze wyrwac, nie zapytalam orto. Poprosilam o czas do namyslu, czy podejmowac leczenie, bo bylam prawie pewna, ze z gory nic nie bede musiala wyrywac. Nie wyobrazam sobie siebie chodzacej do pracy z dziurami, a mam bardzo duze zeby i jak sie usmiecham, to mi nawet szostki widac.Jak to po kolei wyglada? Usuniecie, odczekanie (ile?), potem zalozenie aparatu. A kiedy szpary znikaja? Bede wdzieczna za odpowiedz, bo jestem zielona i przestraszona.Na wizyte u orto czekalam kilka miesiecy, bo u mnie w miescie jest baaaardzo trudno, a tu potem strzal prosto w serce Odpowiedz Link
ortodonta Re: nie chce wyrywac zeba-czy mozna przekonac ort 04.06.07, 15:36 ja usuwam 1-2 mce po założeniu aparatu ,po wstepnym uszeregowaniu zębów, a to dlatego, że wtedy mogę od razu zacząć zamykać luki. dzięki temu po następnych 3 mcach ich nie ma . leczenie jest szybsze, a pacjent nie chodzi z "dziurami". takie postępowanie to rzadkosć, większość kolegów usuwa, czeka 2 tyg, zakłada aparat. Odpowiedz Link
giobanna Re: nie chce wyrywac zeba-czy mozna przekonac ort 04.06.07, 16:44 aparata mam od koncamarca na wystajace 3-ki. W srode usuniato jendna 5-tke, w ten piatek nastepna. troche boli, bo wiadomo, jak to po usunieciu, ale od pierwszego dnia czulam przednie zeby ciagnace w strone wolnego miejsca, wiec to jest bardzo pozytywny efekt. U mnie tez byla rozpatrywana mozliwosc bezekstrakcyjna, ale wystajace kly nie moglyby sie ukoscic. Odpowiedz Link
gigli1 Re: nie chce wyrywac zeba-czy mozna przekonac ort 12.06.07, 07:52 Wróce do tematu wyrywania. Mam wiele watpliwosci, bo moje zeby, owszem, sa bardzo ciasno ulozone, mam problem nawet z wcisnieciem nici dentystycznych, ale nie zachodza na siebie. Slyszalam tyle opowiesci, ze się komus zeby rozeszly po usunieciu i takie tam. Moja ortodontka ma doskonala opinie, ale mimo to boje się wyrwac dwie piatki, tym bardziej, ze mam już usuniete dwie osemki. Panie doktorze, czy po obejrzeniu zdjecia lekarz czasem zmienia zdanie? Nie chcialabym, żeby moje marzenie przerodzilo się w przyszlosci w jakis koszmar. Odpowiedz Link
ortodonta Re: nie chce wyrywac zeba-czy mozna przekonac ort 12.06.07, 09:06 brak miejsca -stłoczenie, to nie jedyny powód do ekstrakcji ,kolejny ważny to profil i jego zmiany w wyniku ekstrakcyjnego lub bezekstr. leczenia. ito jest priorytetem przy podejmowaniu decyzji o ekstr. Pomaga w niej poza analizą profilu równnież analiza telertg. analiza pantomogramu może pomóc w zmianie decyzji co do ekstakcji konkretnbego zęba. może się oazać, że czwórka ,lub szóstka jest bardzo zniszczona i wtedy może paśc wyrok na któregoś z nich. Odpowiedz Link