willyfog 03.07.07, 21:44 Przy wypisie ze szpitala mój maluch ważył 3085. Dzisiaj, czyli 3 tyg. i 2 dni od wypisu waży 4730. Czy to nie za dużo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropka57 Re: Przytył 1650 kg po 3 tyg. - to normalne? 03.07.07, 22:02 nie, dziecko nie wazy ponad tonę :))) ŻArt, zobacz jak zapisałaś wagę :)) Odpowiedz Link Zgłoś
willyfog Re: do kropki :) 04.07.07, 12:59 Faktycznie wyszło ponad tonę... sama się ubawiłam. A tak poważnie: przy tej wadze jeszcze wygląda na to, że ma żółtaczkę, jutro wyniki bilirubiny. Może ta waga ma coś z tym wspólnego.. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia8616 Re: Przytył 1650 kg po 3 tyg. - to normalne? 03.07.07, 22:12 Mysle,ze to normalne i powinnas sie cieszyc a nie martwic,ze przybiera na wadze :) Moj maluszek tez ma dzis 3tyg i 2 dni :) ale nie znam jego wagi poniewaz nie mam go gdzie zawazyc :( a jestem bardzo ciekawa czy przybiera na wadze czy nie. Czy jak pojde z nim do przychodni to mi go zwaza?? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Przytył 1650 kg po 3 tyg. - to normalne? 03.07.07, 23:21 Zważą. ja też się przejmowałam, tym bardziej, że mój córus urodził się z wagą 2600, ale stwierdziłam, że skoro rzepy na pampersach coraz bardziej się oddalają, to przybiera :) Poszłam, jak miała miesiac, przybrała prawie kilogram. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Przytył 1650 kg po 3 tyg. - to normalne? 03.07.07, 23:22 kasia8616 napisała: > Czy jak pojde z nim do przychodni to mi go zwaza?? Prawie na pewno - to normalna praktyka. Na wszelki wypadek możesz zadzwonić i zapytac kiedy najlepiej przyjść. Zresztą chyba powinniście tez już odwiedzić pediatrę? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia8616 Re: Przytył 1650 kg po 3 tyg. - to normalne? 05.07.07, 13:18 yyy nic mi nie wiadomo o tym zebym miala isc do pediatry.Jka bylam na badaniu kilka dni po urodzeniu malucha to nic mi nie mowily zebym poszla do pediatry kazalay sie tylko zapisac na szczepienie i do ortopedy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Przytył 1650 kg po 3 tyg. - to normalne? 05.07.07, 15:50 Oto info ze strony NFZ: "Zgodnie z powołanym aktem, pierwsza wizyta patronażowa pediatry powinna się odbyć w 1-2 tygodniu życia dziecka. Wizyta ma mieć charakter patronażowy i nie jest wizytą typu "ambulatoryjnego w przychodni". Konieczność wykonania przedmiotowej wizyty (a zatem i kontaktu z rodzicami w celu jej umówienia ) wynika z przepisu prawa i leży w gestii pediatry (przychodni), a nie pacjenta." Innymi słowy, pediatra powinien sam się umówić na wizytę domową. Ale w praktyce tak nie ma. Wybierz dobrą przychodnię (wcale nie musi to być ta "rejonowa", panstowowa, ani ta najbliżej domu (choć oczywiście to najwygodniejsze). Chcoiaz domowa ("patronażowa") wizyta poloznych i pediatry będzie raczej tylko z tej "rejonowej". W każdym razie, zawsze mozna się przepisać (oczywiście, o ile w miejscowości jest jakiś wybór!) Czy w domu, czy sama pójdziesz, dziecko powinno zobaczyć pediatra w ciągu pierwszego miesiąca, takie są zasady. Umów się jak najszybciej. (Kolejna wizyta u pediatry powinna byc gdzieś w 6 tyg, przy okazji szczepien) Zobacz jeszcze tu: www.rodzice.kobieta.pl/rodzice2/index.jsp?place=Lead07&news_cat_id=92&news_id=1368&layout=1&forum_id=465&page=text Jak masz problemy/pytania, polecam forum "Niemowlę" forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=572 Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Przytył 1650 kg po 3 tyg. - to normalne? 03.07.07, 23:29 To mega przyrost, niewiele mało dzieci tak ma! Ale jak pisze p. Monika, dziecka na piersi nie można przekarmić. Tu cytat: "Dziecko karmione maminym mlekiem nie ma określonej górnej granicy przyrostów masy ciała, więc nie ma mowy o przekarmieniu ludzkim mlekiem. Są i tacy Obywatele, którzy przybierają ponad dwa kilogramy miesięcznie. Tłuszczyk zgromadzony podczas karmienia ludzkim mlekiem nie jest groźny, zostaje zużyty jeśli nie w drugim półroczu to w drugim roku życia." Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Przytył 1650 kg po 3 tyg. - to normalne? 03.07.07, 23:31 Jeszcze zapomniałam powiedzieć - ty się nie martw, ty się ciesz, że dziecko tak efektywnie je i że masz takie odżywcze mleczko! Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: Przytył 1650 kg po 3 tyg. - to normalne? 04.07.07, 12:58 kaeira napisała: > Jeszcze zapomniałam powiedzieć - ty się nie martw, ty się ciesz, że dziecko tak > efektywnie je i że masz takie odżywcze mleczko! małe sprostowanie nieporozumienia które jest z cała pewnością nie zamierzone. Powyzsza wypowiedz sugeruje ze inne mamy karmiace moga mieć mniej odzywcze mleko. Co nie jest prawdą. Ale wiem, ze kaeira nie miała tego na mysli. Sądzę ze w/w przyrosty wagowe raczej długo nie utrzymają sie, ale powodów do zmartwienia nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Przytył 1650 kg po 3 tyg. - to normalne? 04.07.07, 13:00 maff1 napisał: > małe sprostowanie nieporozumienia które jest z cała pewnością nie zamierzone. > Powyzsza wypowiedz sugeruje ze inne mamy karmiace moga mieć mniej odzywcze > mleko. Co nie jest prawdą. Ale wiem, ze kaeira nie miała tego na mysli. Jako żywo nie miałam! Sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_piotrka07 Re: Przytył 1650 kg po 3 tyg. - to normalne? 04.07.07, 09:45 Oj no to gratulacje! Nie przejmuj się zbytnio. Jak mój w pierwszym tygodniu po wyjściu ze szpitala przybrał ponad 350 gram to oczami duszy widziałam jak w pierwsze urodziny będzie ważył 30 kilo :-) Ale potem się uspokoiło, przybiera ładnie 200-250 gram tygodniowo, jest zadowolony i uśmiechnięty. Jeśli Twój też to się tylko ciesz. Odpowiedz Link Zgłoś