Dodaj do ulubionych

Przytył 1650 kg po 3 tyg. - to normalne?

03.07.07, 21:44
Przy wypisie ze szpitala mój maluch ważył 3085. Dzisiaj, czyli 3 tyg. i 2 dni
od wypisu waży 4730. Czy to nie za dużo?
Obserwuj wątek
    • kropka57 Re: Przytył 1650 kg po 3 tyg. - to normalne? 03.07.07, 22:02
      nie, dziecko nie wazy ponad tonę :))) ŻArt, zobacz jak zapisałaś wagę :))
      • willyfog Re: do kropki :) 04.07.07, 12:59
        Faktycznie wyszło ponad tonę... sama się ubawiłam.

A tak poważnie: przy tej wadze jeszcze wygląda na to, że ma żółtaczkę, jutro
        wyniki bilirubiny. Może ta waga ma coś z tym wspólnego..
    • kasia8616 Re: Przytył 1650 kg po 3 tyg. - to normalne? 03.07.07, 22:12
      Mysle,ze to normalne i powinnas sie cieszyc a nie martwic,ze przybiera na
      wadze :)
      Moj maluszek tez ma dzis 3tyg i 2 dni :) ale nie znam jego wagi poniewaz nie
      mam go gdzie zawazyc :( a jestem bardzo ciekawa czy przybiera na wadze czy nie.
      Czy jak pojde z nim do przychodni to mi go zwaza??
      • mika_p Re: Przytył 1650 kg po 3 tyg. - to normalne? 03.07.07, 23:21
        Zważą.
        ja też się przejmowałam, tym bardziej, że mój córus urodził się z wagą 2600,
        ale stwierdziłam, że skoro rzepy na pampersach coraz bardziej się oddalają, to
        przybiera :) Poszłam, jak miała miesiac, przybrała prawie kilogram.
      • kaeira Re: Przytył 1650 kg po 3 tyg. - to normalne? 03.07.07, 23:22
        kasia8616 napisała:
        > Czy jak pojde z nim do przychodni to mi go zwaza??

Prawie na pewno - to normalna praktyka. Na wszelki wypadek możesz zadzwonić i
        zapytac kiedy najlepiej przyjść. Zresztą chyba powinniście tez już odwiedzić
        pediatrę?
        • kasia8616 Re: Przytył 1650 kg po 3 tyg. - to normalne? 05.07.07, 13:18
          yyy nic mi nie wiadomo o tym zebym miala isc do pediatry.Jka bylam na badaniu
          kilka dni po urodzeniu malucha to nic mi nie mowily zebym poszla do pediatry
          kazalay sie tylko zapisac na szczepienie i do ortopedy.
          • kaeira Re: Przytył 1650 kg po 3 tyg. - to normalne? 05.07.07, 15:50
            Oto info ze strony NFZ:
            "Zgodnie z powołanym aktem, pierwsza wizyta patronażowa pediatry powinna się
            odbyć w 1-2 tygodniu życia dziecka. Wizyta ma mieć charakter patronażowy i nie
            jest wizytą typu "ambulatoryjnego w przychodni". Konieczność wykonania
            przedmiotowej wizyty (a zatem i kontaktu z rodzicami w celu jej umówienia )
            wynika z przepisu prawa i leży w gestii pediatry (przychodni), a nie pacjenta."

Innymi słowy, pediatra powinien sam się umówić na wizytę domową. Ale w praktyce
            tak nie ma. Wybierz dobrą przychodnię (wcale nie musi to być ta "rejonowa",
            panstowowa, ani ta najbliżej domu (choć oczywiście to najwygodniejsze). Chcoiaz
            domowa ("patronażowa") wizyta poloznych i pediatry będzie raczej tylko z tej
            "rejonowej".
            W każdym razie, zawsze mozna się przepisać (oczywiście, o ile w miejscowości
            jest jakiś wybór!)

Czy w domu, czy sama pójdziesz, dziecko powinno zobaczyć pediatra w ciągu
            pierwszego miesiąca, takie są zasady. Umów się jak najszybciej. (Kolejna wizyta
            u pediatry powinna byc gdzieś w 6 tyg, przy okazji szczepien)
            Zobacz jeszcze tu:
            www.rodzice.kobieta.pl/rodzice2/index.jsp?place=Lead07&news_cat_id=92&news_id=1368&layout=1&forum_id=465&page=text
            Jak masz problemy/pytania, polecam forum "Niemowlę"
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=572
    • kaeira Re: Przytył 1650 kg po 3 tyg. - to normalne? 03.07.07, 23:29
      To mega przyrost, niewiele mało dzieci tak ma! Ale jak pisze p. Monika, dziecka
      na piersi nie można przekarmić. Tu cytat:

"Dziecko karmione maminym mlekiem nie ma określonej górnej granicy przyrostów
      masy ciała, więc nie ma mowy o przekarmieniu ludzkim mlekiem. Są i tacy
      Obywatele, którzy przybierają ponad dwa kilogramy miesięcznie. Tłuszczyk
      zgromadzony podczas karmienia ludzkim mlekiem nie jest groźny, zostaje zużyty
      jeśli nie w drugim półroczu to w drugim roku życia."
      • kaeira Re: Przytył 1650 kg po 3 tyg. - to normalne? 03.07.07, 23:31
        Jeszcze zapomniałam powiedzieć - ty się nie martw, ty się ciesz, że dziecko tak
        efektywnie je i że masz takie odżywcze mleczko!
        • maff1 Re: Przytył 1650 kg po 3 tyg. - to normalne? 04.07.07, 12:58
          kaeira napisała:

> Jeszcze zapomniałam powiedzieć - ty się nie martw, ty się ciesz, że dziecko
          tak
          > efektywnie je i że masz takie odżywcze mleczko!

małe sprostowanie nieporozumienia które jest z cała pewnością nie zamierzone.
          Powyzsza wypowiedz sugeruje ze inne mamy karmiace moga mieć mniej odzywcze
          mleko. Co nie jest prawdą. Ale wiem, ze kaeira nie miała tego na mysli.
          Sądzę ze w/w przyrosty wagowe raczej długo nie utrzymają sie, ale powodów do
          zmartwienia nie ma.
          • kaeira Re: Przytył 1650 kg po 3 tyg. - to normalne? 04.07.07, 13:00
            maff1 napisał:
            > małe sprostowanie nieporozumienia które jest z cała pewnością nie zamierzone.
            > Powyzsza wypowiedz sugeruje ze inne mamy karmiace moga mieć mniej odzywcze
            > mleko. Co nie jest prawdą. Ale wiem, ze kaeira nie miała tego na mysli.

Jako żywo nie miałam! Sorry.
    • mama_piotrka07 Re: Przytył 1650 kg po 3 tyg. - to normalne? 04.07.07, 09:45
      Oj no to gratulacje! Nie przejmuj się zbytnio. Jak mój w pierwszym tygodniu po
      wyjściu ze szpitala przybrał ponad 350 gram to oczami duszy widziałam jak w
      pierwsze urodziny będzie ważył 30 kilo :-) Ale potem się uspokoiło, przybiera
      ładnie 200-250 gram tygodniowo, jest zadowolony i uśmiechnięty. Jeśli Twój też
      to się tylko ciesz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka