nsc23 Re: Lubicie czytać książki obcojęzyczne? 10.08.08, 15:43 Ja lubie. Mieszkam za granica i w zasadzie wiekszosc ksiazek czytam po angielsku. Bardzo mi brakuje polskiej literatury, ale nie tlumaczen na polski. Odpowiedz Link
pinkdot Re: Lubicie czytać książki obcojęzyczne? 10.08.08, 16:12 Ze mną jest dokładnie tak samo. Jestem zmuszona do czytania po angielsku, bo dostęp do polskich książek utrudniony...Nie narzekam jednak - książki są tu tanie jak barszcz (np. jeśli porównać cenę bochenka chleba i nowej książki) a w końcu lepiej czytać w oryginale, jeżeli ma się po temu okazję. Nawet jeśli chodzi o tłumaczenia, niektórych pisarzy czyta mi się lepiej po angielsku niż po polsku - tak jest np. z moim ukochanym Murakamim (niestety nie znam jeszcze japońskigo. A jeśli chodzi o inne języki...nic nie pobije "Przygód dobrego wojaka Szwejka" po czesku. Czytałam wcześniej polskie tłumaczenie i mimo iż bardzo dobre, nie brzmiało tak jak oryginał. Odpowiedz Link
azalia21 Re: Lubicie czytać książki obcojęzyczne? 10.08.08, 16:15 Literaturę włoską czytam tylko w oryginale, często zdarza mi się czytać po angielsku, rzadziej po rosyjsku. Niektóre tłumaczenia są dobre, ale przecież nawet te najwierniejsze nie są w stanie dorównać oryginałowi.. Odpowiedz Link
pyziulka Re: Lubicie czytać książki obcojęzyczne? 10.08.08, 19:37 Oczywiście że lubię, to jest bardzo dobry sposób na podszlifowanie języka Poza tym niektórych książek je ma jeszcze w języku polskim, np. "Break no bones" Kathy Rechis która obecnie czytam dzięki Allegro Odpowiedz Link
merolik Re: Lubicie czytać książki obcojęzyczne? 10.08.08, 19:49 Bardzo lubię Po angielsku. Odpowiedz Link
pinkdot Re: Lubicie czytać książki obcojęzyczne? 11.08.08, 06:34 > Poza tym niektórych książek je ma jeszcze w języku polskim, np. "Break no bones > " > Kathy Rechis która obecnie czytam dzięki Allegro Też ją niedawno czytałam Odpowiedz Link
kerry_weaver Re: Lubicie czytać książki obcojęzyczne? 11.08.08, 07:56 Lubię - jestem po filologii więc żaden problem - angielskie lubię bo mogę przeczytać przed polskim wydaniem, niemieckie bo wydają sporo historycznych nie tłumaczonych na polski i przy okazji mogę podszlifować język. Odpowiedz Link
ewaeva Re: Lubicie czytać książki obcojęzyczne? 11.08.08, 23:20 Bardzo lubię - po angielsku, jesli chodzi o inne języki, to niestety, musze zdac się na tłumaczenia, może kiedys to sie zmieni Majątek wydałabym na amazonie najchętniej, niestety los poskapił mi bogatych krewnych, po których moglabym dziedziczyc Odpowiedz Link
nsc23 Re: Lubicie czytać książki obcojęzyczne? 12.08.08, 02:01 Troche moze nie na temat, ale troche tak Czy macie czasem tak, ze czytacie cos przetlumaczone na polski z jezyka, ktory znacie i widzicie, ze tlumacz odwalil kawal fuszerki, bo na przyklad przetlumaczyl idiom doslownie i nie ma to wszystko sensu? albo w glowie wymyslacie, jak to musialo byc w oryginale i 'poprawiacie'? Ja czesto siegam w koncu po oryginalna wersje przez ciekawosc np. w Dzienniku Bridget Jones jest cala masa niedociagniec jezeli chodzi o tlumaczenie, ale nie tyle jezykowych sensu stricte co raczej kulturowych Odpowiedz Link
pyziulka Re: Lubicie czytać książki obcojęzyczne? 12.08.08, 07:18 Złe tłumaczenia najbardziej mnie rażą gdy oglądam jakiś film czy serial z lektorem, więc bardzo rzadko to robię - oglądam w oryginale. Jeśli chodzi o książki to czasem się zdarza że zaczynam kombinować jak to było w oryginale, albo znajdę jakieś nieścisłości kulturowe. Niestety rzadko mam dostęp do oryginału żeby to zweryfikować. Odpowiedz Link
tomekbarcz Re: Lubicie czytać książki obcojęzyczne? 20.08.08, 22:30 tak,czesto czytam po francusku,np.historyczne,czasem powieści. Ostatnio czytalem Une histoire moderne d'Israel Eliego Barnavi Odpowiedz Link
in-ca Re: Lubicie czytać książki obcojęzyczne? 21.08.08, 21:29 Uwielbiam czytać w oryginale, na razie niestety tylko w j. ang, ale niedługo, mam nadzieję, dojdzie francuski ) Odpowiedz Link
klymenystra Re: Lubicie czytać książki obcojęzyczne? 23.08.08, 12:13 Francuskie tylko w oryginale. Anglojęzyczne raczej po polsku, chociaż dzięki Gutenbergowi przeczytałam sporo po angielsku (ale tylko to, co znam po polsku). W innych językach, które znam, ciężko coś dostać w Polsce, ale mam kilka rzeczy po portugalsku, galicyjsku, katalońsku i oksytańsku I mogę czytać, więc jest dobrze Odpowiedz Link