Dodaj do ulubionych

normy hormonow tarczycy zalezne od wieku?

08.06.09, 12:40
pozwolilam sobie skopiowac moja wiadomosc z forum choroby tarczycy, poniewaz
pewnie nie wszyscy zagladaja na obydwa fora

juz ktorys raz z rzedu slysze, ze norma TSH do 4,0 mU/L jest podana dla
doroslego mezczyzny, a nie mlodej kobiety. czy jest gdzies jakis wykaz norm
adekwatny do wieku?
Obserwuj wątek
    • mara_30 Re: normy hormonow tarczycy zalezne od wieku? 08.06.09, 16:39
      Nie wiem czy istnieją jakieś tabele pokazujące, że od tylu do tylu lat taki
      zakres itd. Nie wiem też czy są różnice między prawidłowymi wartościami dla
      kobiet i mężczyzn.

Natomiast na pewno zapotrzebowanie na hormony tarczycy zależne jest od wieku i
      od aktywności. Np. moja endo mi powiedziała, że moje wyniki ("w normie") mogłaby
      uznać za dobre, jakbym miała 80 lat, dookoła by mnie obsługiwali, a moim głównym
      zajęciem byłoby oglądanie seriali telewizyjnych wink Ale prowadząc aktywny tryb
      życia, pracując, uprawiając sporty itd. organizm ma większe zapotrzebowanie na
      hormony, stąd te prawidłowe i najlepsze poziomy będą inne. Generalnie każdy ma
      swoją normę, poziom hormonów dla niego najlpszy, trzeba obserwować swój
      organizm i zobaczyć kiedy najlepiej się czujesz.

Jeszcze jedno - apropos tsh - normy są ustalane na podstawie badań zdrowych
      ludzi, przy chorej tarczycy nie ma co patrzeć na tsh, bo ono niewiele mówi,
      często niewiele ma wspólnego z poziomami hormonów tarczycy.
      • dzedlajga Re: normy hormonow tarczycy zalezne od wieku? 08.06.09, 17:12
        byc moze dlatego, ze hormony tarczycy wytwarza tez trzustka, gdy tylko
        dostarczymy jej l-tyrozyne - najlepiej naturalna
        • jurmik Re: normy hormonow tarczycy zalezne od wieku? 08.06.09, 20:32
          Jesteś pewna, że trzustka wytwarza FT4 i FT3? A skąd bierze do tej
          tyrozyny jod, który jest ważnym składnikiem hormonów tarczycy, skoro
          jod wyłapuje w organizmie tylko tarczyca? Możesz podać źródło?
          Mara ma rację, innej ilości hormonów potrzebuje staruszka, a innej
          20-latka, to jest logiczne.
          • dzedlajga Re: normy hormonow tarczycy zalezne od wieku? 09.06.09, 10:58
            nie wiem jaki proces konkretnie zachodzi w organizmie, ze powstaje fT3 i fT4, bo
            zupelnie nie moge sie polapac (i nawet za bardzo nie probowalam) co sie w co
            zamienia. Tarczyca wytwarza tyroksyne czyli (chyba) T4

tu jest zrodlo, ktore mowi, ze l-tyrozyna jest wykorzystywana przez trzustke do
            wytworzenia tyroksyny.

www.meder.pl/product/836.html
            ktore mowi, ze l-tyrozyna jest wykorzystywana przez trzustke do wytworzenia
            tyroksyny.

Podkresle jeszcze raz, ze nie proponuje nikomu lykania tabletek, tylko
            poszukania l-tyrozyny w diecie.

Przyznaje, wczoraj bylam prawie pewna, ze hormon z trzustki moze zastapic ten z
            tarczycy. Teraz wydaje mi sie, ze sie jakos nawzajem uzupelniaja. Bo poza tym,
            ze tarczyca potrzebuje jodu do wytworzenia tyroksyny to tak naprawde nie wiem,
            czy to jest warunek wystarczajacy czy jednynie konieczny. Jeden z kilku na
            przyklad. Jesli ktos ma wiedze na temat z czego konkretnie tarczyca robi hormon
            (poza jodem) to bede wdzieczna za podzielenie sie nia.
            • dzedlajga Re: normy hormonow tarczycy zalezne od wieku? 09.06.09, 11:17
              bylo:
              > Przyznaje, wczoraj bylam prawie pewna, ze hormon z trzustki moze zastapic ten z
              > tarczycy. Teraz wydaje mi sie, ze sie jakos nawzajem uzupelniaja. Bo poza tym,
              > ze tarczyca potrzebuje jodu do wytworzenia tyroksyny to tak naprawde nie wiem,
              > czy to jest warunek wystarczajacy czy jednynie konieczny. Jeden z kilku na
              > przyklad. Jesli ktos ma wiedze na temat z czego konkretnie tarczyca robi hormon
              > (poza jodem) to bede wdzieczna za podzielenie sie nia.

powinno byc

Przyznaje, wczoraj bylam prawie pewna, ze hormon z trzustki moze zastapic ten z
              tarczycy. Teraz wydaje mi sie, ze sie jakos nawzajem uzupelniaja. Bo jak
              odstawilam na chwile hormon tabletkowy i zastapilam go w calosci trzustkowym to
              mialam strasznie szybkie tetno i bol glowy - dlatego wrocilam do tabletek ale w
              troche mniejszej dawce i bede czesciej przez jakis czas robic badania.

Wiem ze tarczyca potrzebuje jodu do wytworzenia tyroksyny ale nie wiem, czy to
              jest warunek wystarczajacy czy jednynie konieczny. Jeden z kilku na przyklad.
              Jesli ktos ma wiedze na temat z czego konkretnie tarczyca robi hormon (poza
              jodem) to bede wdzieczna za podzielenie sie nia.

Poza tym upieram sie (moze glupio) ze jod wystepujacy naturalnie np. w brokulach
              czy innych warzywach to jednak nie to samo co ten dodawany sztucznie do soli. Bo
              w brokulach to jednak wystepuje w towarzystwie innych witamin czy mikroelementow
              i Bog wie czego jeszcze i smiem twierdzic, ze to wszystko ma znaczenie dla jego
              wchlaniania i rzeczywistego dzialania na organizm. Dlatego moze glupio, moze
              nie, zrezygnowalam calkiem z soli czy to jodowanej czy nie ale z warzyw
              zawierajacych jod wcale nie zamierzam, a o efektach bede od czasu do czasu
              informowac.

I oczywiscie caly czas mam w pamieci, ze jednak moja tarczyca miesci sie jeszcze
              w normie, wiec mimo choroby, moze sie chyba troche postarac. W sumie ryzykuje
              tylko tyle, ze szybciej zniknie. A zniknie i tak wiec chce troche powalczyc pod
              prad.
            • aleksandra_01 Re: normy hormonow tarczycy zalezne od wieku? 09.06.09, 15:16
              to po kolei....

"Aminokwasy są to związki, będące pochodnymi węglowodorów. Posiadają
              w swoim składzie grupę aminową oraz grupę karboksylową. Ogólnie
              rzecz biorąc aminokwasy to kwasy karboksylowe, posiadające właściwości
              aromatyczne lub alifatyczne, zawierające w swojej strukturze grupę
              karboksylową - COOH i aminową - NH2."

"Związki te stanowią materiał budulcowy łańcuchów polipeptydowych.
              Kolejne aminokwasy połączone są ze sobą za pomocą wiązania
              peptydowego. Aminokwasy mogą spełniać w organizmie również inne
              ważne funkcje. Są produktami wyjściowymi do biosyntezy hormonów.
              Hormony tarczycowe oraz adrenalina powstają na bazie tyrozyny.
              Organizmy zwierzęce w odróżnieniu od roślin nie są zdolne do
              produkcji wszystkich aminokwasów. Aminokwasy, które muszą być
              dostarczane z zewnątrz wraz z pokarmem nazywamy aminokwasami
              egzogennymi."

"Tyrozyna jest co prawda aminokwasem egzogennym, ale jej wytworzenie
              możliwe jest jeśli w komórkach występuje nadmiar fenyloalaniny."

"Aminokwasami których organizmy zwierzęce nie potrafią wytwarzać
              są aminokwasy aromatyczne, do których należy [...] fenyloalanina"

"Fenyloalanina znajduje się w pokarmach z dużą zawartością białka
              m.in. w: mięsie, jajkach, mleku i jego przetworach."

Ogólnie ujmując z jedzenia organizm pobiera aminokwasy,
              te aminokwasy używane są później do budowy białek, a białka
              np do budowy hormonów. Ponieważ fenyloalanina występuje
              w wielu produktach mało kto ma jej niedobory, a co za tym
              idzie niedobory tyrozyny. Chyba że ktoś ma rzadką chorobę
              genetyczną - fenyloketonurię.

Popatrz na to tak: bierzesz tą L-tyrozynę i masz jej w organizmie
              dużo ale cóż z tego skoro Twoja tarczyca i tak nie produkuje
              z niej i innych składników (żelaza, selenu, jodu) hormonów.
              to się mija z celem. Porównując to do życia codziennego,
              to trochę tak jakbyś chciała z samej mąki [tyrozyna]
              zrobić ciasto [hormony tarczycy] i to jeszcze w niedziałającym
              piekarniku [niesprawna tarczyca].

Oczywiście tyrozyna może działać tak jak reklamują sklepy internetowe
              ale u osób ze zdrową tarczycą, zwiększając prawdopodobnie ilość
              produkowanych w niej hormonów.

"Tyrozyna (Tyr)jest aromatycznym aminokwasem, który tworzy się
              na skutek przemian egzogennej dla zwierząt fenyloalaniny. Tyrozyna
              jest podstawową substancją wśród neuroprzekaźników - czyli
              substancji, które odpowiadają za przewodzenie bodźców w układzie
              nerwowym. Aminokwas ten przekształcany jest przez organizm
              w dopaminę i noradrenalinę, które przekazują bodźce synapsom, tzn.
              miejscom kontaktu i połączeń komórek nerwowych. Dopamina w znacznym
              stopniu wpływa na popęd seksualny. Noradrenalina wywiera wpływ
              na samopoczucie i wydajność pamięciową mózgu. Wysoki poziom tyrozyny
              wywołuje stan fizyczno-emocjonalnej gotowości i witalności. Tyrozyna
              wykazuje również działanie anaboliczne, przyspiesza utratę
              podskórnej tkanki tłuszczowej, powodując jednocześnie przyrost siły
              i masy mięśni."

przywołam tu też tłumaczoną przez zajaco-wa książkę "Diet Cure"
              w której l-tyrozyna wraz z jodem i innymi substancjami aktywującymi
              tarczycę jest zalecana osobom ze zwykłą niedoczynnością nie zaś
              osobom z Hashimoto.

no i trzustka nie produkuje hormonów tarczycy !!!
              przecież dawno dawno temu ludzie jednak umierali na Hashimoto
              - zapadając w śpiączkę. Jakby jakikolwiek inny gruczoł w organizmie
              człowieka produkował jeszcze hormony tarczycy to nie byłoby niedoczynności
              tarczycy z powodu braku hormonów i to wszystko by się inaczej nazywało.

dodam też wątki znalezione już na forum:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=88508490&a=88703045
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=89622504&v=2
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=50391512&v=2
              poczytaj z bardzo popularnych i dostępnych źródeł:
              pl.wikipedia.org/wiki/Tyrozyna
              en.wikipedia.org/wiki/Tyrosine
              www.bryk.pl/teksty/liceum/chemia/biochemia/12941-w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci_aminokwas%C3%B3w.html
              www.bryk.pl/teksty/liceum/biologia/botanika/10501-aminokwasy.html
              i wiele innych.

a.
              • dzedlajga Re: normy hormonow tarczycy zalezne od wieku? 09.06.09, 15:55
                dobra, troche mi rozjasnilas sytuacje

tylko pamietaj, ze ja nie mowie, zeby kupic l-tyrozyne w tabletkach tylko jesc
                mieso (l-tyrozyna + zelazo) i jajka (l-tyrozyna +żelazo + selen) - w duzym
                uproszczeniu oczywiscie. Oczywiscie nie znaczy ze mamy sie zaczac odzywiac
                mieszanka miesa i jajek, ale zeby o nich pamietac w codziennej diecie.

Oczywiscie rozumiem, ze piekarnik czesto nawala, ale moj naprawde udowodnil, ze
                potrafi wyprodukowac 100% hormonow. Jedyne co mi przychodzi do glowy, to wlasnie
                to, ze w postaci srodka na odchudzanie dowalilam sobie l-tyrozyny (sprawdzilam w
                skladzie). Robilam to oczywiscie nie majac pojecia co tak naprawde jem i wiecej
                tego nie zrobie, ale chyba nikt mi nie powie, ze codzienne jedzenie miesa na
                zmiane z jajkami i fasola jest niewskazane w chorobach tarczycy a w hashimoto w
                szczegolnosci.

Oczywiscie nie namawiam nikogo do eksperymentow ale ja doszlam do wniosku ze i
                tak nie mam nic do stracenia. Tarczyca i tak ma zniknac. Wiec postanowilam
                (oczywiscie znow w granicach rozsadku) jesc produkty, ktore zawieraja duzo jodu.
                Ale nie mowie o soli jodowanej. Sol odstawilam w ogole.

Moge oczywiscie sie mylic, ale widze wyrazna roznice miedzy jodem dodawanym
                sztucznie do pozywienia czy tez do tabletek a tym zawartym naturalnie w roznych
                produktach.

Slyszeliscie o odkryciu przeciwutleniaczy, ktore zapobiegaja rakowi? Jednak
                jedzenie tych samych witamin w postaci tabletek z apteki przyspiesza rozwoj raka...

I jeszcze jedno oczywiscie. Oczywiscie pewnie sa tu na forum osoby, ktore sie
                prawidlowo odzywiaja jednak obserwujac roznych ludzi, jakos tak mi sie wydaje,
                ze jest rowniez sporo osob, ktore jedza cokolwiek od przypadku do przypadku. Lub
                maja diete tak monotematyczna jak ja jeszcze pol roku temu. Wcale sie nie
                dziwie, ze w koncu zachorowalam. Dziwie sie tylko, ze tak dlugo to trwalo.
                • aleksandra_01 Re: normy hormonow tarczycy zalezne od wieku? 09.06.09, 18:38
                  > tylko pamietaj, ze ja nie mowie, zeby kupic l-tyrozyne

nic takiego Ci nie zarzucam, jedynie wyrażam swoją opinię,
                  kto zechce i tak kupi lub nie.

> mieszanka miesa i jajek, ale zeby o nich pamietac w codziennej diecie.

znów odwołam się do Diet Cure tłumaczonego przez zajaco-wa,
                  tam było podane żeby jak najbardziej jeść dużo białka i tak
                  też było w diecie którą dostałam od dietetyczki.

> Oczywiscie rozumiem, ze piekarnik czesto nawala, ale moj naprawde udowodnil, ze
                  > potrafi wyprodukowac 100% hormonow.

właśnie nie jestem pewna.nie znam Twojego przypadku i nie wiem
                  jak długo i jak to obserwowałaś, ale odstawienie tabletek z hormonem
                  nie powoduje nagłego spadku poziomów hormonów we krwi.
                  tak jak i rozpoczęcie przyjmowania nagle nie zwiększa poziomów hormonów w tkankach,
                  dlatego trzeba na danej dawce być przynajmniej 4-6 tygodni.

> tak nie mam nic do stracenia. Tarczyca i tak ma zniknac.

do stracenia masz dobre samopoczucie smile

> (oczywiscie znow w granicach rozsadku) jesc produkty, ktore zawieraja duzo jodu.
                  > Ale nie mowie o soli jodowanej. Sol odstawilam w ogole.

i to jest właśnie niezrozumiałe. Sól jest potrzebna w organizmie,
                  oczywiście w rozsądnych granicach i oczywiście przy Hashimoto sól niejodowana.
                  Natomiast jodu przy Hashimoto nie wolno w żadnej postaci, chyba
                  że chcesz żeby tarczyca szybciej znikała. Istotą tej choroby jest
                  to że zdrowy narząd [tarczyca] zostaje "zjedzona" przez przeciwciała.
                  Jod aktywuje tarczycę do pracy. przyjęłaś zasadę że póki mam tarczycę
                  to wycisnę z niej ile się da tych hormonów. Ja nie wiem czy to dobre podejście.
                  kiedy tarczyca jest pobudzona do pracy to przeciwciała jeszcze bardziej
                  ją atakują.

> Moge oczywiscie sie mylic, ale widze wyrazna roznice miedzy jodem dodawanym
                  > sztucznie do pozywienia czy tez do tabletek a tym zawartym naturalnie w roznych
                  > produktach.

no to na pewno. jak chociażby różnica między Novothyralem i Armourem.

powodzenia
                  a.
                  • dzedlajga Re: normy hormonow tarczycy zalezne od wieku? 09.06.09, 21:01
                    Nie, nie chodzi o to, ze wycisne z niej tyle ile sie da. Po prostu wiem, ze
                    koszmarnie sie odzywialam przez wiele lat i moze nieco zbyt pochopnie zakladam,
                    ze jednak wiele z nas tez nie najlepiej jada. Albo monotnonnie, albo od czasu do
                    czasu... bo przeciez wszystko jest wazniejsze od jedzenia...

I mysle, ze poprawa diety moze troche poprawic moje funkcjonowanie. Nie
                    twierdze, ze odkryje nowatorski, cudowny sposob leczenia hashimoto, ale moze u
                    osob, u ktorych jeszcze nie ma przeciwcial ani tarczyca nie jest zmieniona a
                    wyniki sa tylko troche nieprawidlowe (hormony "w normie" a TSH 3,5) moze
                    wystarczyc przyjrzenie sie diecie a nie od razu lykanie tyroksyny

> > Oczywiscie rozumiem, ze piekarnik czesto nawala, ale moj naprawde udowodn
                    > il, ze
                    > > potrafi wyprodukowac 100% hormonow.
                    >
                    > właśnie nie jestem pewna.nie znam Twojego przypadku i nie wiem
                    > jak długo i jak to obserwowałaś, ale odstawienie tabletek z hormonem
                    > nie powoduje nagłego spadku poziomów hormonów we krwi.
                    > tak jak i rozpoczęcie przyjmowania nagle nie zwiększa poziomów hormonów w tkank
                    > ach,
                    > dlatego trzeba na danej dawce być przynajmniej 4-6 tygodni.

zgadza sie i wiem o tym. L-tyrozyne zarlam jak glupia w styczniu a 9 marca
                    hormony byly 100%. Potem przyszlo niewielkie zmniejszenie dawki (choc lekarz
                    sugerowal bardziej drastyczne posuniecie) i nastepne TSH bylo 8, a hormony chyba
                    10% i 15%. Pewnie tym, co zrobilam w styczniu sobie nie pomoglam (zrobilam to
                    niestety zupelnie nieswiadomie)

> do stracenia masz dobre samopoczucie smile

no wlasnie mysle sobie, ze im lepsza bedzie dieta, tym samopoczucie tez bedzie
                    lepsze.

> i to jest właśnie niezrozumiałe. Sól jest potrzebna w organizmie,

tak tylko, ze znajduje sie w pozywieniu, np w miesie, czy warzywach (gotuje na
                    parze wiec nie wylewam jej do zlewu)

w zasadzie nigdy nie lubilam soli i od dluzszego czasu sole praktycznie tylko
                    ryz lub ziemniaki (i to nieduzo) a wczoraj zrobilam sód i potas i wszystko w jak
                    najlepszym porzadku. Mimo, ze przez 6 lat bralam antydepresant, ktory powoduje
                    wyplukiwanie sodu. Wiec chyba jednak nie jest tak zle.

> Natomiast jodu przy Hashimoto nie wolno w żadnej postaci, chyba
                    > że chcesz żeby tarczyca szybciej znikała. Istotą tej choroby jest
                    > to że zdrowy narząd [tarczyca] zostaje "zjedzona" przez przeciwciała.
                    > Jod aktywuje tarczycę do pracy.

wszystko sie zgadza, jednak nawet Rosteda jakis czas temu pisala, ze ryby
                    morskie raz w tygodniu sa jak najbardziej sa wskazane.

Mysle, ze nie za wszystko mozna obwiniac sol jodowana. Tzn jodowanie soli na
                    pewno jest błędne. Bo gdyby dieta byla prawidlowa, to i ilosc jodu bylaby
                    prawidlowa i nie trzeba by go sztucznie dodawac. Ale i tu jest niespodzianka.
                    Mamy dwie choroby tarczycy z autoagresji i plage jednej z nich obserwujemy np w
                    Stanach a drugiej w Grecji (niestety nie pamietam, ktorej gdzie a nie moge teraz
                    znalezc - jak znajde to wpisze). Mysle, ze kazdy sie zgodzi, ze dieta
                    przecietnego Greka jednak rozni sie od diety przecietnego Amerykanina. Choc
                    oczywiscie przyczyna tez moze byc rozne nasycenie soli jodem w obu krajach.

Pozwole sobie jeszcze nie zgodzic sie co do mleka i jego przetworow. L-tyrozyna
                    powoduje pobudzenie. Dlatego najlepiej jesc ja rano lub w ciagu dnia. Jednak ja
                    od zawsze, nawet jak wstalam wypoczeta, to po zjedzeniu bulki z serem bialym
                    odczuwalam ogromna sennosc. No i doczytalam, ze mleko zawiera l-tryptofen, ktory
                    wlasnie wspaniale przygotowuje organizm do snu. Teraz zjadam bulke z ziarnami
                    slonecznika i z serem zamiast tabletki nasennej smile

a oto zrodlo:
                    www.open-mind.pl/Ideas/Lebio.php
                    jeszcze chyba na tym forum nie zamieszczalam tego linku - znajomosc tego malego
                    szczegolu pozwolila mi dosc szybko pozbyc resztek zaburzen nastroju no i w
                    koncu zasypiac bez problemu.
            • aleksandra_01 Re: normy hormonow tarczycy zalezne od wieku? 09.06.09, 15:38
              > przyklad. Jesli ktos ma wiedze na temat z czego konkretnie tarczyca robi hormon
              > (poza jodem) to bede wdzieczna za podzielenie sie nia.

"Synteza hormonów tarczycy stymulowana przez TSH przebiega w 4 etapach:
              1. synteza tyroglobuliny, białka o masie 680kDa, będącego glikoproteidem,
              które wydzielane jest do światła pęcherzyka;
              2.Wychwytywaniem krążącego we krwi jodu poprzez pompę jodową;
              3.Utlenianie jodków do jodu, które odbywa się wewnątrz pęcherzyka,
              a następnie wiązanie z tyreoglobuliną.

Pobieranie zmagazynowanych w koloidzie hormonów odbywa się poprzez
              fagocytowanie koloidu oraz uwalnianie z tyreoglobuliny T4 i T3
              i uwalnianiem ich do krwi. Większość krążącego hormonu to tyroksyna
              (T4 - 90 %) jednak T3 jest silniej działający. W komórkach,
              do których dociera tyroksyna zachodzi konwersja tego hormonu do trójjodotyroniny."

nedo.gumed.edu.pl/wszpziu/skrypty/My%9Cliwski%20skrypt/gruczo%B3y%20dokrewne.pdf
              a.
        • harmoniak Re: normy hormonow tarczycy zalezne od wieku? 09.06.09, 00:50
          Wikipedia milczy na ten temat
          pl.wikipedia.org/wiki/Wysepki_Langerhansa
          ""
          Wysepki Langerhansa (łac. insulae pancreaticae), inaczej wysepki
          (wyspy) trzustkowe – jeden z gruczołów wydzielania wewnętrznego, w postaci
          zgrupowania (skupiska) komórek występujących i rozrzuconych w miąższu trzustki.
          Człowiek posiada od 1 do 2 mln takich komórek, które wydzielają hormony,
          regulujące węglowodanową przemianę materii organizmu.

* komórki A (alfa) wydzielają glukagon
          * komórki B (beta) wydzielają insulinę i amylinę
          * komórki D (delta) wydzielają somatostatynę
          * komórki F wydzielają trzustkowy polipeptyd.
          """
      • bynight_one Re: normy hormonow tarczycy zalezne od wieku? 09.06.09, 10:06

> przy chorej tarczycy nie ma co patrzeć na tsh, bo ono niewiele mówi,
        > często niewiele ma wspólnego z poziomami hormonów tarczycy.

Nie zgodze sie jednak, ze nie ma co potrzac na TSH np. przy Hashimoto.
        Mialam nie raz hormony w normie a TSH kolo 10 - przypadek opisany w ksiazce "Leben mit Hashimoto-Thyreoiditis", ze takie cos moze sie zdarzyc i musi byc dokladnie sprawdzony przez specjaliste.

U mnie wskazuje to na stan zapalny i zawsze zwiekszano mi dawke hormonu.
        • dzedlajga Re: normy hormonow tarczycy zalezne od wieku? 09.06.09, 11:02
          chodzi o to, ze TSH pokazuje czy hormonu jest za duzo lub za malo. Hormony
          powinny byc mniej wiecej w polowie normy. To ze w ogole sa i to gdzies w normie,
          jeszcze nie znaczy, ze jest ich tyle ile ich akurat potrzebujesz. Choc TSH
          czesto bywa zafalszowane chocby przez infekcje i mase innych rzeczy. Ale u mnie
          jak do tej pory okazuje sie bardzo wiarygodne. Oczywiscie zakladam, ze powinno
          wynosic 1 (mniej wiecej)
        • mara_30 Re: normy hormonow tarczycy zalezne od wieku? 09.06.09, 11:55
          > Nie zgodze sie jednak, ze nie ma co potrzac na TSH np. przy Hashimoto.
          > Mialam nie raz hormony w normie a TSH kolo 10 - przypadek opisany w ksiazce "Le
          > ben mit Hashimoto-Thyreoiditis", ze takie cos moze sie zdarzyc i musi byc dokla
          > dnie sprawdzony przez specjaliste.

Ale to co piszesz, potwierdza właśnie, że tsh nie zawsze wskazuje nam jaki mamy
          poziom hormonów tarczycy! Chyba, że masz je w normie, ale bardzo nisko?
          A jeżeli masz hormony tarczycy wysokie i dobrze się czujesz, to chciałabyś, żeby
          Cię leczyli na podstawie tsh? czyli zwiększali dawkę tyroksyny "bo tsh takie
          wysokie"? To miałam na myśli pisząc że tsh jest niemiarodajne. A tutaj
          szukałabym innej przyczyny - przecież tsh nie jest hormonem tarczycy.
          Zresztą bardzo często bywa odwrotnie - tsh ładne, a hormony tarczycy niziutko.
          • bynight_one Re: normy hormonow tarczycy zalezne od wieku? 09.06.09, 13:39
            to moze inaczej :
            napisalas :
            > przy chorej tarczycy nie ma co patrzeć na tsh, bo ono niewiele mówi,
            > często niewiele ma wspólnego z poziomami hormonów tarczycy.

tak zgadza sie ze mozesz miec tsh wysokie ale hormony w porzadku - dokladnie to napisalam. Nie zgodzilam sie tylko z Toba ze nie ma co potrzec na TSH - bo w moim przypadku byl to jakis sygnal alarmowy. Czulam sie dobrze (znaczy niezmiennie od roku) mimo wysokiego tsh. Zwiekszyli mi hormon dalej czulam sie niezmiennie i TSH mi sie unormowalo, hormony tarczycy mialam dalej w normie. Tak, chce szybko reagowac w takich przypadkach dlatego zawsze patrze najpierw na TSH a potem na reszte, nie mam zamiaru czekac az pojawia sie jakies sygnaly, zwlaszcza ze przytrafilo mi sie to juz 2 razy i decyzja zawsze okazywala sie sluszna.
            ostatnio TSH mialam 2,5 a hormony tarczycy w normie (niby wyniki ok), zwiekszylam dawke i zobacze za 5 tygodni co sie stanie i czy mi w koncu minie zmeczenie, co sie stanie z poziomem hormonu tarczycy.

W sumie mam jeszcze malo doswiadczenia, bo tabletki biore dopiero od ok 1,5 roku, jak do tej pory moj organizm szalal tylko z TSH, od momentu unormowania hormonow.
            • hashi-tess Re: normy hormonow tarczycy zalezne od wieku? 09.06.09, 14:03
              bynight_one napisała:

Czulam sie dobrze (znaczy niezmienn
              > ie od roku) mimo wysokiego tsh.

Mijasz się z prawdą.
              Nie, nie mijasz się z prawdą
              Ty po prostu nie wiesz, że Twoje
              zmęczenie to objaw niedoczynności.
              Mówienie, że wysokie TSH jest ok.,
              to /przykro mi to pisać, niestety muszę,
              abyś zrozumiała swoją chorobę/ nieodczytywanie
              sygnałów jakie daje Ci Twój organizm.

Tak właśnie często jest, że osoby przyzwyczajają
              się do swojego samopoczucia nie wiedząc, że może być
              lepiej. Lekarze również mówią, że to nie jest
              wpływ tarczycy. I tym samym CHORZY
              odwiedzają gabinety lekarskie
              pielgrzymując od jednego do drugiego.

Sama przechodziłam tę drogę i wiem co to
              znaczy. Dlatego proponuję, abyś jednak
              zaczęła badać poziomy hormonów TARCZYCY,
              a nie PRZYSADKI.

> ostatnio TSH mialam 2,5 a hormony tarczycy w normie (niby wyniki ok), zwiekszyl
              > am dawke i zobacze za 5 tygodni co sie stanie i czy mi w koncu minie zmeczenie,
              > co sie stanie z poziomem hormonu tarczycy.

NAPISZ KTÓRYM
              bo badamy 2 hormony
              FT4 i FT3.

TSH to hormon przysadki.

>
              > W sumie mam jeszcze malo doswiadczenia, bo tabletki biore dopiero od ok 1,5 rok
              > u, jak do tej pory moj organizm szalal tylko z TSH,

podejrzewam, że nie badałaś FT4 i FT3
              i dlatego piszesz o szalejącym TSH.

Piszesz, że leczysz się 1,5 roku
              i nie masz jeszcze ustawionych hormonów
              /szalejące TSH/.
              Dopóki nie będziesz badać FT4 i FT3
              czas ustawienia TSH może Ci się wydłużyć
              nawet do 10 lat.
              Na forum są takie przypadki.
              Proponuję poczytać forum dla potw. powyższego.

Mój post może wydać Ci się ostry,
              ale gdyby nie to forum moje TSH
              dalej by szalało.
              Mój poziom TSH to 0,0... możesz dopisać
              liczbę, która Ci się podoba.
              Natomiast FT4 i 3 są na poziomie
              ok. 80%.

Pozdrawiam i życzę nieszalejącego TSH.

Tess
              • bynight_one Re: normy hormonow tarczycy zalezne od wieku? 09.06.09, 14:51
                1. napisalam w nawiasie ze "niezmiennie od roku" - bo sama zauwazylam ze sie
                przyzwyczailam do mojego samopoczucia - chcialam tylko zaznaczyc ze przy skokach
                tsh z 3,6 na 10 nie czulam roznicy.

2. przeciez ja wlasnie to napisalam w moim poscie ze walcze z moim wysokim TSH
                nawet przy pozimach tarczycy w normie.

3. zawsze badam ft4, ostatnio przy TSH 2,5 ft4 mialam 1,14 i ft4 od roku mam
                ponizej 1,7 mimo, ze tsh czasem miewalam kolo 10.

4. obnizam dalej moje tsh kontrolujac przy tym hormony tarczycy (raz w roku oba
                u specjalisy, co 6 tygodniu ft4 u lekarza domowego)
                • mara_30 Re: normy hormonow tarczycy zalezne od wieku? 09.06.09, 18:58
                  > 2. przeciez ja wlasnie to napisalam w moim poscie ze walcze z moim wysokim TSH
                  > nawet przy pozimach tarczycy w normie.
                  >
                  > 3. zawsze badam ft4, ostatnio przy TSH 2,5 ft4 mialam 1,14 i ft4 od roku mam
                  > ponizej 1,7 mimo, ze tsh czasem miewalam kolo 10.

Poziom hormonów "w normie" nie musi znaczyć, że jest prawidłowy. Nie podałaś
                  norm dla ft4, więc trudno powiedzieć jak wysokie jest, ale podejrzewam, że jest
                  za niskie dla Ciebie, skoro tsh jest wysokie. Może być też wynikiem za
                  niskiego ft3.

4. obnizam dalej moje tsh kontrolujac przy tym hormony tarczycy (raz w roku oba
                  > u specjalisy, co 6 tygodniu ft4 u lekarza domowego)

Zamiast badać tsh co 6 tygodni, badaj ft3. Kasa taka sama, a pożytek większy.
                  Badanie raz w roku to za mało, a tylko oba wyniki ft3 i ft4 razem mogą
                  powiedzieć cokolwiek na temat pracy tarczycy.
                  Tsh nie jest hormonem tarczycy.
                  |Jeżeli tsh byłoby za wysokie, podczas gdy ft3 i ft4 byłyby w górnych granicach
                  norm, a Ty nie miałabyś objawów niedoczynności, to wtedy przyczyn trzeba szukać
                  gdzie indziej, nie w tarczycy.
                  że ft

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka