Dodaj do ulubionych

Ktos zamawial kosmetyki od Pauli Begun?

11.05.04, 21:57
Kolezanka mi wlasnie przeslala jej miesieczny newsletter. I zachwalala bardzo
jej kosmetyki,wiem ze to ona pisze ta slawna ksiazke "dont go to cosmetics
counter without me" ale nie wiedzialam ze tez ma swoje kosmetyki.
Szukam jakiego dobrego kremu na dzien. Cera mieszana, moze bym u niej cos
kupila. Zamawialyscie stamtad? Ja uzywam Yves Rocher i jestem nawet bardzo
zadowolona, a jakie sa Wasze opinie o tej firmie?
Obserwuj wątek
    • staua Re: Ktos zamawial kosmetyki od Pauli Begun? 11.05.04, 23:05
      Ja zamawiam. Odpowiada mi zdecydowanie bardziej niz YR (jesli chodzi o
      kosmetyki do twarzy). Polecam antyoksydanty, nawilzacze i kwasy. Nie probowalam
      jeszcze kosmetykow do makijazu, bo jakos trudno mi je zamawiac przez Internet.
      Stosunek ceny do jakosci jest naprawde swietny. No i Paula przeztrzega swoich
      wlasnych zasad, nie obiecuje cudow i podaje caly sklad.
      Jezeli chodzi o filtry, to wole europejskie, wydaje mi sie, ze ona nie ma
      najlepszych mieszanek na UVA i UVB, jak i wiekszosc innych amerykanskich
      kosmetykow (normy FDA nie dpouscily jeszcze caly czas Mexorylu).
      Pozdrawiam
    • bozena73 Re: Ktos zamawial kosmetyki od Pauli Begun? 12.05.04, 16:57
      Ja wlasnie tez niedawno zamowilam od niej po raz pierwszy zachecona pozytywnymi
      opiniami dziewczyn z forum trzydziestek. Kupilam krem na dzien z filtrami 30
      SPF i na lato podklad z filtrami 20 SPF. Jestem bardzo zadowolona, te produkty
      sa leciutkie i co najwazniejsze nie oleiste co jest dla mnie wazne gdyz moja
      cera lubi sie przetluszczac szczegolnie ta pora :-)
      Z checia zamowie cos u niej jeszcze...moze te kwasy ktore polecala Maruda?

• maruda78 Re: Ktos zamawial kosmetyki od Pauli Begun? 12.05.04, 17:19
        Bozenko, akurat filtry Paula ma mocno srednie - nie sa fotostabilne niestety.
        Za to jej kwasy moge Ci z czystym sumiem polecic - ja uzywam BHA i bardzo sobie
        chwale. Antioxidant concentrate (serum) rowniez jest dobre (chociaz te z
        professional solutions jeszcze lepsze), nawilzacze tez niezle.
        • staua Re: Ktos zamawial kosmetyki od Pauli Begun? 12.05.04, 17:27
          Ja tez uzywam BHA 1%, choc na nos i czolo dla mnie troche za mocny (teraz
          smaruje nim dekolt i nogi, wloski nie wrastaja po depilacji), zamierzam przejsc
          na AHA (tez Pauli). 2% w plynie kupilam dla meza na zapalenie okolomieszkowe na
          ramionach i tez sie sprawdzil. Koncentrat super - porownania nie mam, bo
          zadnego innego nie uzywalam. Mowisz, Maruda, ze Professional Solutions lepszy?
          On jest w Sephorze?
          • maruda78 Re: Ktos zamawial kosmetyki od Pauli Begun? 12.05.04, 19:25
            Kwasy BHA to wlasnie moj sposob na wrastajace wloski! 2% BHA Pauli w plynie
            jest super. Na twarz uzywam 2% w kremie (tez ma 2% ale jest delikatniejszy, w
            bazie lekko nawilzajacego kremu).
            Serum - jest ok, sama go uzywam, ale jak mi sie skonczy to kupie te
            professional solutions :

www.naturalskincare.com/triplec.html
            Ma 3 formy wit c w stabilnej formule- do kupienia tylko inline, niestety :-/ :

secure.cnchost.com/naturalskincare.com/idx1.shtml

staua napisaŠŻa:

> Ja tez uzywam BHA 1%, choc na nos i czolo dla mnie troche za mocny (teraz
            > smaruje nim dekolt i nogi, wloski nie wrastaja po depilacji), zamierzam
            przejsc
            >
            > na AHA (tez Pauli). 2% w plynie kupilam dla meza na zapalenie okolomieszkowe
            na
            >
            > ramionach i tez sie sprawdzil. Koncentrat super - porownania nie mam, bo
            > zadnego innego nie uzywalam. Mowisz, Maruda, ze Professional Solutions
            lepszy?
            > On jest w Sephorze?
            >

• bozena73 Re: Do Marudy :-) 12.05.04, 18:02
          A jakie sa to filtry fotostabilne i gdzie moge je kupic? Jednak myslalam ze
          Paula ma dobre filtry bo zawsze w swoich recenzjach kremow bierze to pod uwage
          jako najwazniejszy skladnik kremu..wiec wydawalo mi sie ze jak juz robi swoje
          to musza byc naprawde dobre..
          • staua Re: Do Marudy :-) 12.05.04, 18:04
            Ona ma najlepsze pewnie z dopuszczonych do uzytku w Stanach, ale FDA (jeszcze)
            nie dopuscilo tych naprawde stabilnych jak odmiany Mexorylu, dostepne w
            kosmetykach w Europie (te same marki na rynek amerykanski musza produkowac
            kosmetyki bez tych filtrow, np. Clarins, Lancome, wiec lepiej w Europie albo w
            Internecie kupic. LRP ma dobre filtry na przyklad)
            • bozena73 Re: dzieki:-) 12.05.04, 18:24
              Dziekuje Staua :-))
              I pozdrawiam serdecznie i letnio juz :-)
              A co to jest ten LRP???? moge to znalezc na internecie?
              • staua Re: dzieki:-) 12.05.04, 18:29
                Pamietam, ze Dorisek podawal na forum trzydziestek, (mozliwe, ze w rozmowie z
                Maruda) linki do sklepow internetowych, gdzie mozna kupowac europejskie
                kosmetyki. Ja na razie mam przywiezione, jeszcze nie korzystalam. Moze Maruda
                pamieta. LRP to La Roche Posay.
                • maruda78 Re: dzieki:-) 12.05.04, 19:51
                  Mam gdzies link, tylko musze go najpierw wygrzebac :-))))
                  Ale powtarzam, ze shipping jest drogi i czasami sa klopoty z przesylka na
                  granicy - nie ma to jak pomocna rodzinka w Polsce :-)))))).
          • maruda78 Re: Do Marudy :-) 12.05.04, 19:49
            Paula pod niektorymi wzgledami jest dosyc kontrowersyjna - jesli chodzi o
            filtry to jest ewidentnie niedouczona i in denial :-))).
            Problem jest w tym, ze najlepsze i najskuteczniejsze filtry - tinosorb i
            mexoryl sa (jeszcze) nie zatwierdzone przez FDA - pewnie za killa lat w koncu
            je zatwierdza (tak jak Splende w koncu zatwierdzili, chyba aspartam mial silne
            lobby ;-), ale do tego czasu sunblocki je zawierajace musza byc sprowadzane z
            Europy - zdecydowany minus to koszta przesylki (z regulu troche ponad $20).

Na beautynet mozna kupic filtry Avene z darmowa przesylka, ale maja maly wybor,
            nie maja spf60 oil free na przyklad, ja mam kupiony od nich spf60 do wrazliwej
            cery i jest b. tlusty niestety - z tej strony nietlusty i dobry jest spf20 oil
            free, z tym ze wartosc spf jest troche nizsza, dla osob z przebarwieniami
            niestety jest to zbyt niska ochrona uva/uvb, ale dla 'normalnej' srednio
            wrazliwej na slonce cery, do stosowania na codzien (nie na plaze, bo za slaby
            mimo wszystko) powinien byc ok.

www.beautynet1.com/avenesuncare.html
            Z amerykanskich filtrow dobry i warty polecenia jest organic sunblock DDF - nie
            umywa sie do takiego europejskiego antheliosa La Roche Posay, ale jak na
            tutejsze warunki jest ok i ma sporo antyoksydantow.
            Acha, ktos jeszcze polecal City Block Clinique.
            • staua Re: Do Marudy :-) 12.05.04, 20:03
              Wlasnie, Marudka, gdzies przeczytalam, ze odpowiednia mieszanka filtrow, nawet
              nie tych najlepszych, a dostepnych w USA, tez gwarantuje dobra ochrone,
              przynajmniej na co dzien (nie na plazy). I wlasnie mam Olay z czterema
              skladnikami aktywnymi, a spf 30 i tak sie zastanawiam, czy jest OK... Pytam, bo
              jako nawilzacz i w konsystencji bardzo mi ospowiada (nie mowiac juz o smiesznej
              cenie)???
              • maruda78 Re: Do Marudy :-) 12.05.04, 20:23
                Najlepsza jest mieszanka filtrow chemicznych z fizycznymi (np. mexoryl z
                titanium dioxide) - z tym, ze duzo zalezy nie tylko od samych active, ale tez
                inactive ingredients, zwlaszcza, ze niektore filtry sa water-solluble, a inne
                oil-solluble i niewlasciwy vehicle moze zniweczyc ich dzialanie ochronne.
                Olu, zajrzyj do www.basiaandcarol.com jest tam bardzo duzo o filtrach i nie
                tylko.
                Nie znam skladu Twojego kremu Olay, ale mozesz poprostu porownac jego sklad z
                tym co jest napisane na basiaandcarol.com

:-)

staua napisa3a:

> Wlasnie, Marudka, gdzies przeczytalam, ze odpowiednia mieszanka filtrow,
                nawet
                > nie tych najlepszych, a dostepnych w USA, tez gwarantuje dobra ochrone,
                > przynajmniej na co dzien (nie na plazy). I wlasnie mam Olay z czterema
                > skladnikami aktywnymi, a spf 30 i tak sie zastanawiam, czy jest OK... Pytam,
                bo
                >
                > jako nawilzacz i w konsystencji bardzo mi ospowiada (nie mowiac juz o
                smiesznej
                >
                > cenie)???
                >
                • bozena73 Re: Do Marudy :-) 12.05.04, 20:38
                  Dziewczyny, naprawde Was podziwiam..skad Wy to wszystko wiecie?
                  Dla mnie to brzmi jak chinszczyzna..dobrze ze mam Was to juz wiem co mam
                  kupic :-)) A Marudko kochana..mowilam Ci juz ze powinnas sie zajac tym
                  profesjonalnie..szkoda marnowac taka wiedze..powaznie mowie..
                  Bozena
                  • staua Re: Do Marudy :-) 12.05.04, 20:42
                    Ja nie wiem w zasadzie nic :-) Nazwy chemiczne wchodza mi do glowy, bo taki
                    zawod, ale o kosmetykach wszystkiego sie dowiaduje z forum (od czasow Urody):
                    Basia, Dorisek, Maruda...troche tu mamy specjalistek. Zobaczysz, Bozenka,
                    popytasz, poczytasz i tez bedziesz w tym dobra!
                    Basiaandcarol.com, zajrzalam kiedys, ale sie nie zaglebiala, dzieki za
                    przypomnienie o tej stronie!
                  • maruda78 Re: Do Marudy :-) 12.05.04, 21:22
                    Bozenko, ze mnie jest zwykly 'lajkonik' ;-) w tej dziedzinie - phd z
                    kosmetologii nie mam. Poprostu interesuje mnie to co w kosmetycznej trawie
                    piszczy i lubie wiedziec od podstawy jak kosmetyki dzialaja - to moje hobby
                    :-).
                    Wystarczy poczytac wizaz.pl (artykuly nieocenionej Basi K., mojego guru
                    kosmetycznego) czy wlasnie basiaandcarol.com zeby dowiedziec sie tego samego.

bozena73 napisa3a:

> Dziewczyny, naprawde Was podziwiam..skad Wy to wszystko wiecie?
                    > Dla mnie to brzmi jak chinszczyzna..dobrze ze mam Was to juz wiem co mam
                    > kupic :-)) A Marudko kochana..mowilam Ci juz ze powinnas sie zajac tym
                    > profesjonalnie..szkoda marnowac taka wiedze..powaznie mowie..
                    > Bozena
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka