Dodaj do ulubionych

Czy jest baza psów z chipem?

03.03.06, 18:50
Słuchajcie, czy można zgłosić zaginięcie psa z chipem- chodzi mi o to czy
jest jakaś baza danych gdzie takiego psa mozna namierzyć jeśli "nowy
właściciel" zgłosi się do weterynarza i pies zostanie sprawdzony pod tym
kątem?
Zginął mi jakieś 3 tygodnie temu i już naprawdę nie wiem gdzie mam go
szukać... :(
Obserwuj wątek
    • po.prostu.ona Re: Czy jest baza psów z chipem? 04.03.06, 17:01
      Jest taka baza danych, ale trzeba do niej samemu zgłosić zwierzę i wnieść
      opłatę bodajże 30 zł. Ja akurat tego nie zrobiłam, bo szczerze mówiąc, nie wiem
      czy to jest wiarygodna inicjatywa i czy weterynarze i schroniska mają do tego
      dostęp oraz na ile jest to rozpropagowane.
      Na Twoim miejscu zrobiłabym ulotki ze zdjęciem psa i numerem chipa (no i
      wiadomo - z adresem i numerem telefonu) oraz rozdałabym weterynarzom wszystkich
      lecznicach w mieście, a także zawiozłabym do schroniska. Dałabym też ogłoszenia
      w prasie regionalnej.
      Oby psisko jak najszybciej się znałazło!
      • po.prostu.ona Re: Czy jest baza psów z chipem? 07.03.06, 16:23
        Tu jest link do tej bazy. Ja po namyśle zdecydowałam się jednak zarejestrować
        tam psa
        www.identyfikacja.pl/nusite/?msect=obd&ssect=europetnet
        • stahap Re: Czy jest baza psów z chipem? 07.03.06, 19:05
          Dziękuję Ci bardzo!
          wieczorkiem się zarejestruję...Psa ciagle nie ma ale może tak będzie jakaś
          szansa....
          • stahap Re: Czy jest baza psów z chipem? 14.04.06, 20:23
            Pies jest oczywiście zarejestrowany. Niestety ciągle sie nie znalazł. Czy nie
            byłoby dobrze gdyby taka baza była obowiązkowa dla posiadaczy psów? Każdy u
            weterynarza byłby sprawdzony, trudniej by było psa porzucić przez lekkomyślnych
            właścicieli, zgubić, opieka w schroniskach ponoć jest taka droga- psy
            zaczipowane wracałyby do właścicieli!
            jeszcze pytanie: czy chip można usunąć? Ciekawa jestem...
            Mam nadzieję że ktoś kto "przygarnął " mojego psa będzie miał chociaz problem z
            wyrobieniem ewentualnego paszportu...
            • paenka Re: Czy jest baza psów z chipem? 14.04.06, 23:41
              eee a weterynarz ktory wszczepial chipa nie ma w swoich ksiegach wszystich
              danych odnosnie twojego psa?, mysle ze trzeba to zglosic moze na policje,
              powiedziec ze pies ma chipa i powinni taka informacje rozeslac do weterynarzy
              wszystkich a jesli nie to no coz samemu sprobowac dotrzec do jak najwiekszej
              liczby weterynarzy i zglosic zaginiecie.
              • blue.berry Re: Czy jest baza psów z chipem? 15.04.06, 19:13
                w kwestii chipow ogolnie ujme to tak:
                1.brak ogolnopolskiej bazy
                2.weterynarz chipujacy psa niby wypelnia jakies papiery ale zielonego pojecia
                nie mam co z nimi robi dalej
                3. baza podana wyzej to taka zosia samosia. jak sie sameu nie zglosi to sie nie
                ma
                4. i co najwazniejsze - mało kto ma czytnik to zczytania chipa - ani nie maja
                ich schroniska ani weterynarze. no moze co dziesiaty.

podsumowanie - jak na razie zachipowanie psa przy zaginieciu niewiele pomaga

przykro mi. mam nadzieje ze pies sie znajdzie.
                • stahap Re: Czy jest baza psów z chipem? 15.04.06, 23:09
                  To prawda. Dlatego piszę że byłoby dobrze gdyby był jakiś ogólnopolski
                  program , ale jakiś świadomy, miał "rece i nogi".
                  W mojej okolicy NIKT nie ma czytników. Żaden weterynarz nie umiał mi powiedzieć
                  czy jest taka baza, dowiedziałam sie tego na forum.
                  Straż miejska , policja, schronisko NIE MA czytników.
                  Baza istnieje chyba po to zeby pobierać kasę (kosztuje to 30 zet), nie mówie że
                  to dużo, ale te panie które tam pracują trochę niezorientowane były w temacie.
                  Czułam ze nie jest to częsta sprawa że ktoś tam wpłaca kasę (a taki jest wymóg
                  rejestracji) bo na stronie rejestracji.. nie wyświetla sie numer konta.
                  Musiałąm dzwonic czy przyślą mailem- okazuje sie ze nie. Czy dadzą mi kod
                  dostepu do rejestracji- nie, bo przyjdzie mailem. A kiedy dostane mail- jak
                  wpłacę kasę. Acha. Jak mam wpłacić kasę.... no i tak dalej.
                  Dobrze, proszę podać numer konta. Chwileczke podyktuję pani.
                  Dłuższa chwila, zanim panie znalazły numer.
                  Podyktowały. Mail jak na razie nie przyszedł ale na szczęście pies w bazie
                  jest.
                  No i tak jak powiedziałam : jedyna szansa ze porwał go ktoś komu pies się
                  naprawde spodobał (jestem z miejscowości turystycznej, moze go ktoś wywiózł) i
                  będzie chciał mu wyrobić paszport.
                  Może kiedyś weterynarze bedą mieli te czytniki, pies ma cztery lata.... może
                  sie znajdzie...
                  • paenka Re: Czy jest baza psów z chipem? 17.04.06, 17:39
                    Z jakich miejscowosci jestescie? Ja jestem z Sieradza miasto ledwo 50 tys.
                    mieszkancow na dwoch weterynarzy jeden ma na bank czytnik - bo sprawdzal czy
                    chuip dziala gdy go mojemu psu wszczepil, drugi niestety nie wiem ale pewnie
                    tez, bo rowniez chipuje psy.
                    CO do tej bazy to tez przyznaje nie dostalam zadnego maila a tym bardziej nr
                    konta :( ten kod rejestracyjny jest podawany na tej stronie zaraz po tym jak
                    zarejestrujkesz pieska, wiec po prostu trzeba pilnowac numerku. Jeśli chodzi o
                    mnie to myśle, że jesli bedziemy podchodzic do tego tak ze "baza jest uboga
                    wiec nie ma sensu, i tak to nic nie pomoze" to raczej sam serwis nie ma szans
                    by sie rozwinac, ktos musi byc pierwszy.
                    • stahap Rejestrujmy nasze psiaki!!!! 17.04.06, 21:38
                      OK, masz racje, cofam to co powiedziałam, potem do mnie to dotarło ;)))
                      No więc : baza jest świetna i bardzo potrzebna, kochani, rejestrujmy nasze
                      psiaki w trosce o nasze i ich bezpieczeństwo i spokój, namawiajmy weterynarzy
                      na sprawdzanie chipów, na zaglądanie do tej bazy, mówmy tym , co czytników nie
                      mają jakie to konieczne!
                      Miejscowość jest na Podhalu niedaleko Zakopanego, chipowałam w Nowym Targu,
                      podtrzymuję to co powiedziałam o czytnikach, ale liczę na to ze wraz z bardziej
                      intensywnym wejściem do Unii stanie sie to popularne i użyteczne.

Jeśli chodzi o kod dostepu, byłam gapa i nie zanotowałam bo miał przyjść
                      mailem, tak zrozumiałam, potem okazało sie ze mailem ma mi przyjść owszem, ale
                      po wpłacie, a wpłata była mozliwa jeśli będę miała ten kod bo tam był numer
                      konta.
                      Ufff ale się zawikłałam ale tak było.
                      Zadzwoniłam i panie podały mi telefonicznie (na ich korzyść mogę powiedzieć ze
                      miłe i uczynne :)))
                      Wpłaciłam.
                      Pies jest w bazie (po mniej wiecej 3-4 dniach od wpłaty).
                      Jako zaginiony.
                      Mail mi nie przyszedł z kodem mimo że to już było dość dawno, hihi.
                      Także wglądu w dane nie mam, ale trudno, w razie czego zadzwonię ;)

Strzeżcie sie porywacze labradorów !!!!!!!!!

A Was forumowicze i zwłaszcza Ciebie Paenka pozdrawiam. I pogłaszczcie ode mnie
                      swoje psiaki.

• paenka Re: Rejestrujmy nasze psiaki!!!! 18.04.06, 12:28
                        ja odzyskalam swoj kod poprzez przeszperanie historii bo tez sie zagapilam ;)
                        tez mi sie wydawalo ze kod mial przyjsc w mailu ;)
                        • beatabb3414 Re: Rejestrujmy nasze psiaki!!!! 26.04.06, 22:02
                          Musisz odnależc tego weterynarza co czipował psa .. a swoja drogą w Płocku
                          robili to za DARMO!!!!!
    • beatabb3414 Re: Czy jest baza psów z chipem? 26.04.06, 21:59
      Tak jest taka baza danych u mnie - jestem z Płocka taka baza jest w Urzedzie
      Miasta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka