Dodaj do ulubionych

peknięta ścianka w lodówce whirlpool art/471/r

27.12.06, 15:34
Zauważyłam, że w mojej lodówce whirlpoola mam pękniętą tylną ściankę wewnątrz
urządzenia. lodówke posiadam od 3 lat, czyli nie jest objeta gwarancją, ale
doczytałam sie w gwarancji, że istnieje przedłuzona 7 letnia gwarancja
na "agregat chłodniczy z cała hermetyczną instalacja chłodniczą". zadzwoniłam
do serwisu i dowiedzialam się, że:
- za wizytę technika, ktory mi na miejscu tego nie naprawi muszę zapłacić
ponad 70 zł
- technik nia naprawi dziury (pęknięcia), bo whirlpool nie naprawia takich
uszkodzeń
- technik moze wystawic protokól, który będzie przekazany do whirlpoola do
rozpatrzenia
- whirlpool nie rozpatrzy mi tego pozytywnie, jesli jest pekniecie, ale jesli
poczekam i beda problemy z rozszczelenienim układu chłodzenia (np. zazcnie
gorzej mrozić), to wowczas whirlpool powienien mi to uznać i powinni mi
wymienic lodówke na nową (w ramach gwarancji)
- przypadek nie jest odosobniony, bo akurat w tym serwisie zdarzały się tego
typu zgłoszenia.

ponieważ taka informacja - na dwoje babka wrózyła czy mi wymienią lodówke na
nowa czy nie, mnie nie ustatysfakcjonowało, to zadzowniłam do whirlpoola, do
działu reklamacji, zeby sie dowidziec szczegolow. tam dowiedzialam się, że:
- nie naprawiają takich rzeczy jak peknieta ścianka
- nie uznają tego za wadę fabryczną (mimo, ze to nie pierszy taki przypadek)
- jak przestanie mi mrozic, to bede musiala sobie kupic nowa lodowke, co
najwyzej moge prosić łaskawego producenta, zeby mi sprzedal nowa lodowke z
rabatem
- przy powołaniu sie na case z serwisu (ze dokonywano wymian gwarancyjnych)
pani stwierdziła, ze każdy przypadek jest rozpatrywany indywidulanie i
poradziła, zeby zgłosic do nich te sprawe na pismie.

czy ktoś miał podobny przypadek? jak do tego podejść, żeby mi to naprawili /
wymienili w ramach gwarancji, bo wg mnie to powinno być własnie w ten sosób
naprawione lub uznane za wadę fabryczną. co to w ogole ma znaczyc, ze nie
naprawiają takich rzeczy i ze mam placic za technika, który tylko przyjedzie
obejrzy i nic nie zrobi?!
dodam, ze nie mocowałam sie z lodówka, nie waliłam niczym w ścianki i w żaden
sposób pekniecie nie powstało z mojej winy. co robić w takim przypdku?
prosze, doradżcie.
Obserwuj wątek
    • vascator Re: peknięta ścianka w lodówce whirlpool art/471/ 29.12.06, 00:48
      A duza jest ta dziura?Czy jest to dziura na wylot,czy tylko plastik z tylu pekl?

Jesli nie jest przebite na wylot,daj sobie z tym spokoj,i ciesz sie,ze uklad
      chlodniczy szczelny-co z tego,ze na gwarancji,jesli by sie rozszczelnil zapewne
      uslyszalabys,ze sama uszkodzilas mechanicznie lodowke[pekniecie],przez co
      rozhermetyzowalas uklad,i nie uznaja ci gwarancji.

A poza tym- z wojowaniem z serwisem daj sobie spokoj,z lerpulem nie wygrasz.

1-Niby dlaczego maja ci wymienic lodowke?Pekla i tyle.
      2-Chocbys niewiem co robila,powiedza,ze rąbnelas czyms w scianke i pekla.

Znajdz jakiegos serwisanta "wolnego jezdzca" ,niech ci te dziure zapiankuje,i
      bedzie swiety spokoj.Tanio,czysto,bez nerwow,szybko.Inaczej tego sie naprawic
      nie da.
      • wenecka Re: peknięta ścianka w lodówce whirlpool art/471/ 29.12.06, 19:17
        dzięki za odpowiedż.
        to nie dziura a pekniecie, ok. 5 cm długości, ale jak sądzę, na razie nie na
        wylot - truydno mi to ocenić widząc to tylko z 1 strony.

na razie napisałam do whirlpoola do dz. reklamacji i zobaczę co mi odpowiedzą.
        mają na to 14 dni, potem wykonam telefon do UOKiKu. zadałam im pare pytan:
        1.Dlaczego mam ponosić koszt ponad 70 zł za przyjazd technika, jeśli jedyną
        rzeczą, którą zrobi jest wystawienie protokołu? Oczekuję, że jeśli wydam
        pieniądze na przyjazd serwisanta, to nie tylko wystawi protokół, ale naprawi
        doraźnie lodówkę, tak, aby zapobiec dalszym uszkodzeniom urządzenia i nie
        dopuścić do większych szkód do czasu rozpatrzenia sprawy przez whirlpoola i do
        wymiany ścianki lub wymiany urządzenia na nowe. Jeśli technik nie może mi
        naprawić doraźnie lodówki, to niech przesla formularz protokołu, który wypełnię
        samodzielnie. poza tym zapytałam jak mam zabezpieczyć lodówkę przed dalszym
        zniszczeniem (powiększaniem pęknięcia), aby nie zarzucili mi, że naruszyłam
        warunki gwarancji, co stanowiłoby podstawę do nieprzyjęcia zgłoszenia
        serwisowego w ramach gwarancji.
        2.Jeśli mam ponieść koszt ponad 70 zł tylko w celu wystawienia przez technika
        protokołu, to oczekuję, że będzie on później zwrócony w chwili naprawy lub
        wymiany chłodziarki, ponieważ uszkodzenie nastąpiło w wyniku zastosowania
        niewłaściwych materiałów i nie nastąpiło z mojej winy, więc nie widzę podstaw
        do ponoszenia kosztów za naprawę. Zapytałam w jaki sposób zwracają te koszty.
        3.Jeśli takie wady występowały i występują w ich urządzeniach, to dlaczego nie
        zostały uznane za wadę fabryczną?
        4.Jeśli nie naprawiają takich uszkodzeń w chłodziarkach, to oczekuję, że
        dokonają Państwo wymiany gwarancyjnej.

rozpatruję kwestię pianki tudzież silikonu. ale zrobię to po tym jak sie okaze,
        za pierona nie dam rady z nimi wygrac. sądzisz ze pianka byłaby lepsza od
        silikonu? dlaczego?
        • Gość: Marzena Re: peknięta ścianka w lodówce whirlpool art/471/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 18:42
          Jak wygląda obecnie ta sprawa? W mojej lodówce Whirpoola też zauważyłam coś
          podobnego i nie wiem jak się za to zabrać?
          • Gość: aluszru Re: peknięta ścianka w lodówce whirlpool art/471/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 18:37
            Kilka lat temu miałam identyczna sytuacje, scianka pekla na 1/3 długosci.
            Wymienili mi lodowke na nowa. Dziala do dzis
            • wenecka Re: peknięta ścianka w lodówce whirlpool art/471/ 05.02.07, 23:44
              Marzeno,
              Proszę, zrób zdjęcia tej wady i prześlij je do mnie wraz z informacją z jakiego
              roku jest lodówka, czy obowiązywała na nią roczna gwarancja ogólna +
              siedmioletnia przedłuzpona na określone podzespoły czy też tylko gwarancja
              dwuletnia, jaki to jest model i czy ma oprócz tego jakieś inne objawy
              nieprowidłowego działania. Dam znać na mejla co dalej z tym robić.

Aluszru, czy możesz napisać w jakim roku to było i jaki miałeś model lodówki, a
              jaki masz obecnie?
    • Gość: mena Re: peknięta ścianka w lodówce whirlpool art/471/ IP: *.crowley.pl 14.02.07, 14:09
      U dziadkow mojej kolezanki byla podobna sytuacja. Pekla scianka w lodowce
      Whirlpoola. Lodowka byla na gwarancji wiec wymienili ja na inna. Z ta inna tez
      bylo cos nie tak - cos w niej chrobotalo. Przyjezdzal serwisant, ale nie wiem
      jak sprawa sie skonczyla.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka