Dodaj do ulubionych

okap-jak daleko od komina?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 19:28
marzy mi się prawdziwy okap,z rurą podłączoną do komina,anie działający jak
opchłaniacz. niestety ujście wentylacyjne mam ok2 m od miejsca w którym
bedzie stała kuchenka,i słyszałam,ze nie ma sensu ciągnąć rury od okazpu tak
daleko (jescze zakret po drodze), bo kazdy metr rury i kazdy zakret to strata
mocy i taki okap i tak pracowałby na pół gwizdka.. czy są jakieś normy co do
tego? jest sens ciągnąć tą rurę,czy dac sobie spokoj?
pozdrawiam-hania
Obserwuj wątek
    • pokolenie48 Re: okap-jak daleko od komina? 02.02.07, 09:27
      Najlepsza rada:przeprojektuj kuchnię.
      1.Oszczędzisz na wydatkach na filtry węglowe,które będziesz musiała stale
      wymieniać,a one bywa,że drogo kosztują i też osłabiają moc okapu.
      2.Nie ma sensu ciągnąć rury przez całą kuchnię.Będą problemy z
      zamaskowaniem.Zostawisz, będzie wyglądać okropnie.Taka długa rura z załamaniem
      wpływa na wydajność okapu.
      • vascator Re: okap-jak daleko od komina? 07.02.07, 14:46
        Rozwiazanie istnieje.Zamiast turbiny znajdujacej sie w okapie lepiej bedzie
        zastosowac wentylator kanalowy.Jak najblizej ujscia do komina montujesz taki
        wentylator w rurze,z okapu wykrecasz turbine i wieszasz sama obudowe.Dostepne sa
        wentylatory o bardzo wielu wydajnosciach.Bedzie zdecydowanie ciszej.Sam tak
        zrobilem,tez kuchenke mam daleko i jestem bardzo zadowolony.

Chodzi o to,ze jesli wentylator ciagnie,zakrety maja dla mocy mniejsze znaczenie
        niz,gdyby przez te zakrety powietrze musial przepchnac.U mnie roznica
        pchanie/ciagniecie byla bardzo wyrazna na kozysc ciagniecia.

A okap tez mozna,ale wydajnosc dosyc spadnie.Przeprojektowanie kuchni,przenosiny
        kucheki i rur to nonsens.
        • metamorphosis4 Re: okap-jak daleko od komina? 07.02.07, 20:38
          fajny pomysł z tym wentylatorem, ale jak oceniłeś efektywność tego
          rozwiązania? To znaczy, czy najpierw miałeś zamontowany standardowo okap i nie
          byłeś zadowolony z jego działania i wtedy wpadłeś na ten pomysł?
          Jakos tak głupio mi kupowac okap za prawie dwa tysie, a potem wymontowywać z
          niego turbinę :D
          • vascator Re: okap-jak daleko od komina? 09.02.07, 22:48
            Z tym moim wentylatorem kanalowym to bylo tak:

Chwile mialem okap whirpoola.Najtanszy,cos kolo 100 zl.Ale byl praktycznie
            nieuzywany ze wzgledu na to,ze tragicznie huczal.Dalo sie wytrzymac w kuchni
            tylko na najnizszym biegu,na ktorym niemal nic nie wciagal.Na wyzszych huk
            stawal sie nie do zniesienia.Poza tym turbina usytuowana bardzo pechowo,zbyt
            nisko i praktycznie do oporu przesunieta w prawo,wiec nie wciagalo oparow z
            lewej.Poza tym na najwyzszym biegu zarl 160 W pradu.

No wiec postanowilem to zmienic.Wywalilem z niego turbine i kupilem wentylator
            kanalowy Vents 300m3/h,wlacznik na linke i troche rury.Instalacja trwala
            doslownie 5 minut.Wentyltor polozylem na szafkach,tak,ze go nie widac.Wlaczany
            linka zwisajaca nad kuchenka.Dosyc praktyczne.

Po pierwsze-CISZA,w kuchni zapanowala bloga cisza,wentylator obloze jeszcze
            matami dzwiekochlonnymi,wtedy bedzie juz naprawde cichutko,probowalem.

Wentylator zuzywa tylko 25 w przy wydajnosci 300m3.Super.

Wciaga naprawde rewelacyjnie,lepiej niz okap.Owszem,jesli gotuje sie "zawodowo"
            nie wciagnie wszystkiego,bo to chcac nie chcac wciaz maly wentylatorek,ale od
            czego sa wieksze ;].Zwykle gotowanie wciaga super.Raz dla eksperymentu
            przypalilem olowek lutownicą pod wlaczonym okapem.Dymu bylo bardzo duzo,ale
            niezaleznie od wysokosci i odleglosci od otworu zasysajacego-wciagal wszystko.W
            kuchni nic nie bylo czuc.

Jest to rewelacja-bardzo polecam.Cena calosci to ok 70 zl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka