luxnordynka 14.07.08, 08:35 wzruszylam sie do lez... to juz chyba hormony ciążowe. Dedykuję Wam piosenkę, Ewa pl.youtube.com/watch?v=2XDmimpyhRA Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verdana Re: jestem mamą to moja kariera 14.07.08, 10:43 Ja nie przepadam za takimi ideami, sprowadzajacymi całe zycie kobiety tylko do roli matki. Czyli jesli będe miala córke, to tez mam jej powiedzieć - wszystko co w zyciu osiągniesz, Twoja nauka, plany, kariera w ogole sie nie liczą,liczy się Twoja plodnośc i prawidłowe zajmowanie sie dzieckiem i tylko z tego mozesz byc dumna? Wobec tego czy warto w ogole robic cokolwiek, uczyć się, czy tylko wyjść za mąż i rodzić dzieci? kariere i sukces zawodowy zostaw facetom. Ja wiem, ze to nadinterpretacja, ale mimo wszystko okropnie złości mnie dezawuowanie wszelkiej "pozamacierzyńskiej" działalnosci kobiet. Odpowiedz Link
luxnordynka Re: jestem mamą to moja kariera 14.07.08, 11:23 eee tam , to tylko piosenka, hehe... nie hcce wywolywac dyskusji burzliwych, bo jeszcze urodze, Ewa Odpowiedz Link
mamamaria3 Re: jestem mamą to moja kariera 20.07.08, 11:47 a ja się popłakałam...dzięki, Luxnordynka Odpowiedz Link
barbie-torun piękne 21.07.08, 07:59 wzruszające... ... ale te gwizady nie są tylko matkami, robią kariere też w showbiznesie Odpowiedz Link
mac62 Re: jestem mamą to moja kariera 21.07.08, 09:37 fajna piosenka i bardzo mi bliska- na dzień dzisiejszy, w tej chwili w tym czasie i w tym miejscu ,w którym obecnie się znajduję - JESTEM MAMĄ -to moja kariera Odpowiedz Link
nata76 Re: jestem mamą to moja kariera 28.07.08, 10:22 jeszcze z 8 tyg. ciazy i tez mnie wzruszy ta piosenka)))) Odpowiedz Link
tolka11 Re: jestem mamą to moja kariera 28.07.08, 15:22 Jakaś niewrazliwa jestem. I zgadzam się z Verdaną. niby tylko ckliwy tekścik, a stereotypy utrwala. Odpowiedz Link
asia-ch Re: jestem mamą to moja kariera 31.07.08, 23:55 A mi się bardzo podobała. Dawniej kobiety czuły się spełnione jako mamy, były najlepszym kompanem swoich dzieci,miały dla nich czas, wychowywały je. Dziś świat trochę priorytety poprzestawiał i kobieta opiekująca się dziećmi, nie udzielająca się zawodowo może nie czuć się spełniona. Trzeba kobietom przypomnieć i powiedzieć,że to co robią jest cudowne. MOja kariera to moje dzieci. I często zastanawiam się po co w takim razie studiowałam, trudziłam się? Myślę, że wykorzystam to później, teraz jestem potrzebna moim maluchom. Odpowiedz Link
verdana Kobieta - tylko matka, to mit 01.08.08, 16:59 Nie, kobiety kiedyś pracowały, niemal wszystkie. Pracowało 75% kobiet - bo tyle mniej-więcej osób zamieszkiwało wsie, a na wsi, jak wiadomo kobiety pracują. Dzieci powierzano opiecerodzeństwa (nawet 5- 6 letniego), zostawiano w bruzdach, zamykano w chałupach, puszczano samopas. Wypadki smiertelne były codziennoscią. Oprocz tego w miescie pracowało 10-15% kobiet, jako robotnice w fabrykach , a przedtem jako kupcowe, rzemieslniczki. dzieci wychowywały się na ulicy. Albo pracowały od najmlodszych lat. Te kobiety, ktore zostawały w domu, jesli były zamożne, w ogóle niemal nie zajmowały się dziećmi - miały niańki, guwernantki, bony. Nie mowiac o tym, ze nawet te "klasycznie niepracujące" dla swoich dzieci czasu nie miały. Prace domowe zajmowały im cały dzień. Wystarczy sobie wyobrazic zrobienie śniadania - trzeba rozpalić w piecu, przynieść wodę, zagotować mleko na ogniu, zagnieść kluski, a potem to wszystko zmyc w zimnej wodzie bez detergentów i uprać - pranie to był cały dzień raz w tygodniu. Ile czasu zostawało dla dzieci - tyle, aby zdążyć nakarmic i przewinąć, o ile nie zrobiła tego dorosła, 5-letnia siostra. No i dzieci nie było dwoje, tylko siedmioro... Te kobiety, poswięcające cały czas dzieciom, sprawdzające się jako matki - to mit. Nigdy duzo takich kobiet nie bylo.... Odpowiedz Link
zuzanna56 Re: jestem mamą to moja kariera 01.08.08, 20:37 Jeśli kobieta dobrze się czuje w roli mamy, a nie w roli mamy i jednocześnie osoby pracującej, to dobrze. Gorzej, gdy ktoś pracuje a tego nie znosi. Dla mnie bycie w domu z dziećmi to za mało, szczególnie że dzieci chodzą do szkoły. Jest jeszcze kwestia finansowa. Odpowiedz Link