Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pytanie o koniak "Hennessy" na forum wino :)))))))

IP: 62.233.181.* 07.05.04, 11:11
    Najpierw usprawiedliwienie.Pytam o koniak na forum "Wino",bo tu wpada o wielu
    więcej specjalistów od dobrych trunków,niżli na forum "Napoje" .A teraz
    pytanie zasadnicze:
    Który z istniejących na polskim rynku koniaków "Hennessy" jest najlepszy? Ja
    wiem,że to pytanie subiektywne,ale macie za sobą jakieś doświadczenia w
    próbowaniu,więc daje się dookreślić bukiet i smak.Chodzi mi tylko o
    marke "Hennessy" w granicach do 500 zł.Z góry dziękuję za odpowiedż.:)
    Obserwuj wątek
      • Gość: docg uwaga ogólna IP: 212.160.147.* 07.05.04, 11:45
        • Gość: docg uwaga ogólna IP: 212.160.147.* 07.05.04, 11:56
          cześć Pola,
          specjalistą od koniaku Hennesy nie jestem, ale jeśli ktoś pyta "co jest
          najlepsze", to warto zauważyć, że trzeba sprecyzować kryteria najlepszości. W
          przypadku wyrafinowanych trunków, jak Cognac czy whisky single malt, często
          droższe wersje mogą być odbierane przez mniej doświadczonych użytkowników jako
          gorsze, w tym sensie, że mniej smaczne. Niektóre wyszukane wersje single-maltów
          kosztują 3 x więcej niż wersja podstawowa, a smakują jak bimber zmieszany ze
          zmywaczem do paznokci. I badź tu mądry, i odpowiedz na pytanie, czy to jest
          dobry trunek. Popularne koniaki czy whisky są robione pod gust masowego
          odbiorcy. A w którą stronę zmierzają wyższe wersje Hennessy - większej
          przyswajalności czy bimbru ze zmywaczem - tego niestety nie wiem.
          pozdrawiam
      • amsti darujemy 07.05.04, 12:20
        bo koniak to destylat winny :)

> Który z istniejących na polskim rynku koniaków "Hennessy" jest najlepszy? Ja
        > wiem,że to pytanie subiektywne,ale macie za sobą jakieś doświadczenia w
        > próbowaniu,więc daje się dookreślić bukiet i smak.Chodzi mi tylko o
        > marke "Hennessy" w granicach do 500 zł.Z góry dziękuję za odpowiedż.:)

No więc tak. Jak chcesz kupić dla siebie, ale nie masz wielkiego doświadczenia
        to na razie sobie daruj. Po prostu możesz nie złapać ciekawych niuansów
        smakowo-zapachowych. Piłem swego czasu VS i VSOP, ten pierwszy jest dość
        sensowny, drugi nieco ciekawszy, ale niestety nie mam pojęcia ile mogą w tej
        chwili kosztować, ale pewnie od 200 wzwyż

• ducale Re: darujemy 07.05.04, 12:33
          amsti napisał:

Piłem swego czasu VS i VSOP, ten pierwszy jest dość
          > sensowny, drugi nieco ciekawszy, ale niestety nie mam pojęcia ile mogą w tej
          > chwili kosztować, ale pewnie od 200 wzwyż
          VSOP zostal zastąpiony Fine de Cognac ,przynajmniej na polskim rynku,
          ceny Hennesy po 1 maja są w Polsce bardzo atrakcyjne VS ok 150 ZL ,a Fine chyba
          ze 190
          pozdr

• Gość: gregus Re: Pytanie o koniak "Hennessy" na forum wino :)) IP: *.icpnet.pl 07.05.04, 14:11
        Akurat w tej kwesti moge pomoc. W Poznaniu np. po 1 maja cena VS spadla do
        ok .120 zl, a cena Fine, ktory kolega slusznie zauwazyl zastapil VSOP, do ok
        170 zl. Radzilbym odczekac jeszcze troche i wkrotce powinien pojawic sie na
        rynku XO w cenie rowniez obnizonej z ok 800-900 zl dotychczas do 500-600 po 1
        maja, ale to kwestia czasu. Jezeli chodzi juz o slowo najlepszy to bez
        watpienia jest to Hennessy Richard w pieknej krysztalowej karafce ale cena to
        powala z nog ok.12.000-13.000 zl (nowych polskich słownie: dwanascie trzynascie
        tysiecy). Jest co prawda jeszcze Hennessy Paradis ale podobno nie jest warty
        wydawania ok 1.500 zl - nieadekwatna cena do jakosci.
        Podsumowujac najlepszy stosunek ceny do jakosci i smaku to Hennessy Fine, dla
        smakoszy XO bedzie na 100% zadowalajacy.
        Pozdrawiam. Gregus
        PS: W razie watpliwosci sluze rada i pomoca moge tez przeslac pare materialow
        na temat koniakow jarmusz@icpnet.pl
        • Gość: PoLa Re: Pytanie o koniak "Hennessy" na forum wino :)) IP: 62.233.181.* 07.05.04, 14:48
          Serdecznie dziekuję!!! Gdzie jak gdzie,ale na tym forum konesera da się
          spotkać !:) Nie miałam pojęcia,że po wejściu do Unii tak pospadały ceny... To
          ma byc prezent,więc chyba najlepiej będzie się porozglądać za
          tym "Fine" .Serdecznie dziekuję!
      • Gość: gość Re: Pytanie o koniak "Hennessy" na forum wino :)) IP: 62.233.217.* 08.05.04, 15:55
        ja ci polecam hennessy privilige.niestety nie wiem ile kosztuje w sklepie,ja
        kupuję na promach.
        • Gość: panowca na promach powiadasz IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 10.05.04, 09:29
          na ostatnim promie z jakim sie zetknalem byl zaspany gosc z tyczka i baba z
          kobialka pelna jaj - koniaku nie mieli ;)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka