Dodaj do ulubionych

Kaliningrad - jakie wrazenia?

IP: *.stacje.agora.pl 18.04.03, 15:19
Rozwazam wyjazd do Krolewca na dlugi majowy.

Warto?

Czy ktos z Was moze podrzucic mi jakies rady - gdzie najlepiej nocowac,
dojazd (czy autem do Bartoszyc i dalej autobusem to dobre rozwiazanie), ew.
problemy / formalnosci na granicy, co w miescie i okolicach warto zobaczyc.

Bede bardzo wdzieczny smile
z.

Obserwuj wątek
    • Gość: flip Re: Kaliningrad - jakie wrazenia? IP: *.p.lodz.pl 19.04.03, 01:09
      To bedzie jak podroz do przyszlosci, ktorej tutaj szczesliwie udalo sie
      uniknac smile
    • Gość: arabic! Re: Kaliningrad - jakie wrazenia? IP: *.ketrzyn.sdi.tpnet.pl 19.04.03, 08:34
      Jakieś 2 lata temu byłem tam. Podróż odbywaliśmy autokarem i była to grupa
      nastawiona na "zwiedzanie i opijanie". Generalnie myślę, że lepiej jechać tam
      autobusem rejsowym, wycieczkowym, bo nie grozi to taaaaaaaaaaaak długim
      postojem na granicy. A postój ten nie należy do najmilszych rzeczy, a
      korzystanie z toalety grozi zwymiotowaniem. Auta osobowe stoją znacznie dłużej
      i bez znajomości i posmarowania nie idzie szybciej. Kaliningrad miasto 400 tyś,
      moloch postkomunistyczny, ślady starego ustroju da się wszędszie odczuć. Do
      zwiedzania muzeum bursztynu, łodzie podwodne, Kant, zdjęcie przy pomniku
      Lenina, sklep monopolowy, ogromny bazar - ale ceny takie jak w Polsce. Udając
      się za Kaliningrad można skorzystać z dwóch rosyjskich kurortów Swetlogorsk i
      Zielonogorsk. Generalnie widać jescze zacofanie, ale z roku na rok jest coraz
      lepiej. (dobra droga Granica - Kaliningrad, ale beznadziejne przejście po
      stronie rosyjskiej). Co do hoteli to nie wiem.
      • jarohu Re: Kaliningrad - jakie wrazenia? 09.07.03, 21:10
        Gość portalu: arabic! napisał(a):

Udając się za Kaliningrad można skorzystać z dwóch rosyjskich kurortów
        Swetlogorsk i Zielonogorsk.

Nie Zielenogorsk - ale ZIELENOGRADSK (dawny Cranz) ! Piękna miejscowość o
        letniskowej zabudowie z przełomu wieków (zaniedbana!) i jeszcze piękniejszym
        skarpowym brzegu !
    • Gość: arabic! Re: Kaliningrad - jakie wrazenia? IP: *.ketrzyn.sdi.tpnet.pl 19.04.03, 08:36
      Generalnie jeżeli chcesz udać się z grupą to dzwoń po lokalnych firmach
      turystycznych
    • Gość: hawaj Re: Kaliningrad - jakie wrazenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.03, 15:46
      Wczoraj wlasnie wrocilem z kaliningradu ,byłem na wlasnej wycieczce samochodem
      w 4 osoby.miasto robi wrazenie.niewiem nic o noclegach bo byliśmy tam jeden
      dzien.żeby wjechac do rosji trzeba kupic wauczer dla kazdej osoby my kupilismy
      w bartoszycach za 50 groszy w kantorze.kolejki na wjazd do rosji niesa takie
      wielkie my stalismy kolo 2 godz. tragedia zaczyna się na rosyjskiej stronie my
      nie wiedzielismy co nas czeka jechalismy 1 raz,sa glupie formalnosci najpierw
      na bramie daja karteczke potem na odprawie trzeba wypelnic jakies papiery ze
      się wwozi do rosji samochod,nastepnie ile pieniedzy mamy ,przeszukali nam auto
      i plecaki i kazali jeszcze poczekac na paszporty.podobno trzeba jeszcze jakies
      ubezpieczenie placic ale my nie zaplacilismy i niewiemy czy musielismy czy nie
      porostu pojechalismy dalej.pytalem się polakow i mowili ze trzeba zaplacic kolo
      6-7 dolarow za ubezpieczenie auta to jest na pol roku. my powiedzielismy ze
      jedziemy tylko na jeden dzien i wiecej się nie wybieramy to może nie musielismy
      wtedy placic tego. po prostu pojechalismy i już. Najgozej jest jak się wraca
      myslelismy ze po rosyjskiej stronie tez jest zielony pas i w jeden dzien się
      wyrobimy i będziemy w domu atu nic z tego musielismy stac tam 15GODZIN!!!.
      Sam kaliningrad jest ciekawy trzeba tam być dobrym kierowca,ma się tam wrazenie
      ze niema tam zadnego kodeksu drogowego,niema pasow na jezdni ,niema strzalek na
      jezdni nic sam asfalt z dziorami, ludzie wlaza na jezdnie z kazdej strony
      (trzeba na nich owazac) .my pozwiedzalismy troche miasta, port, lodz podwodana
      nawet w zoo byliśmy ale ono jest zalosne ponad polowy zwierzat to tam nawet
      niebylo.ceny so podwojne dla turystow z zagranicy chyba ze się zna rosyjski to
      wtedy taniej. Jeśli masz jakies pytania to pisz na adres hawaj18@wp.pl
      • Gość: szcz Re: Kaliningrad - jakie wrazenia? IP: *.czes.gazeta.pl 21.04.03, 11:18
        Byłem rok temu wodolotem z Elbląga (sa też przystanki w Krynicy Morskiej i
        Fromborku). Bardzo wygodny sposób - wyjazd rano, powrót wieczorem. Już w porcie
        czekaja taksówkarze, którzy za 10 dolarów obwioza cię przez cały dzień po
        mieście, opowiedza anegdotki, pokażą ciekawe miejsca i zabytki (koniecznie:
        Katedra, bunkry niemieckiego dowództwa), a nawet zaproponują dobrą knajpkę ze
        smiesznie tanim obiadem (mój zawiózł mnie do lokalu „Dikij Diuk”, o którym
        mówił: „to prowadzi mafia, ale czy to ma jakieś znaczenie skoro dobrze karmią”.
        I tak było. Lokal polecam jako coś naprawdę wyjatkowego: piekne piwnice, na
        ścianach skóry, wypchane zwierzęta, sprzet myśliwski a ochroniarze w strojach
        antyterrorystów. Karmią świetnie). Miasto egzotyczne - w srodku blokowisk,
        które zastapiły dawną wyburzona architekturę stoją gotyckie kościoły, które
        przez lata ZSRR były fabrykami guzików, a dziś sa prawosławnymi cerkwiami. Ale
        jest sympatycznie, a ludzie lubia Polaków. Chętnie jeszcze kiedyś tam pojadę.
        • student_el Re: Kaliningrad - jakie wrazenia? 22.04.03, 20:34
          Jak cos o połaczeniach wodolotowych, autobusowych i kolejowych z Elblaga
          chcecie wiedzieć to zapraszam na forum Elbląg.
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=56
          • Gość: zdm Wielke dzieki wszystkim :-) IP: *.stacje.agora.pl 23.04.03, 12:15
        • Gość: AGDA Re: Kaliningrad - jakie wrazenia? IP: 212.244.249.* 22.05.03, 11:21
          Wybieram się na taką jednodniową wycieczkę z przewodnikiem. Co warto/ mozna/
          tam fajnego kupić? Jakie ceny? Jaką walutę wziąć?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka