Dodaj do ulubionych

Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.08, 18:14
Jeśli Ktoś z Państwa wrócił 19.03 2008 z tr. prezydenckiej z
ctpoland i zechciałby podzielić się wrażeniami oraz odpowiedzieć na
kilka pytań to b. proszę o kontakt.Pozdrawiam i czekam.
Obserwuj wątek
    • Gość: A. Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: *.toya.net.pl 27.03.08, 16:54
      Byłam na tej trasie w ubiegłym roku. Jeśli mogę pomóc to pytaj.
      • Gość: jaho55 Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.08, 21:31
        Mam dylemat,czy wybrać się z Ctpoland w Maju na tr.prezydencką czy
        na 18-dniowy Rejs po Jangcy i Hongkong.W t.prezyd.nie leżą mi dwa
        dni wolne w Szanghaju i Hongkongu.Proponowane fakultety ponoć nie
        dochodzą do skutku.Na rejsie nie ma:K.Szaolin,Luzhi i Suzhou ,reszta
        jak na prezydenckiej i jeden dzień wolny w Hongkongu z fak. wizytą w
        oceanarium.CZy pominięcie wymienionych miejscowości to wielka
        strata ?Jak to widzisz na bazie własnych doświadczeń z t.
        prezydenckiej? Pozdrawiam.
        • Gość: Iza Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: 193.95.172.* 28.03.08, 15:50
          Hej jaoo55!
          Ja bylam na prezydenckiej w zeszlym roku i moje subiektywne wrazenie
          jest takie: Szanghaj - rzeczywiscie najslabszy punkty wycieczki
          (choc wiele miejsc, gdzie mozna kupic sporo rzeczy), w Hongkongu
          jest tylko praktycznie popoludnie wolne, zawsze mozna na wlasna reke
          cos zobaczyc. Szaolin, Luzhi i Suzhou to piekne miejsca i ja bym ich
          nie zamienila na rejs po Jangcy, tym bardziej, ze w prezydenckiej
          tez jest rejs poldniowy statkiem, ktory mysle w zupelnosci
          wystarczy, tym bardziej, ze krajobrazy przepiekne! Mam nadzieje, ze
          trafi Ci sie pilotka Marzena, super dziewczyna!!! Pozdrawiam!
          • Gość: jaho55 Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.08, 17:02
            W 2008r w Hongkongu jest calutki dzień wolny,jako fakultet
            Oceanarium.Wdni wolne jest tylko śniadanie,gdzie jadłaś,czy grupa
            skorzystała z fakultetu w dzień wolny w Szanghaju,czy po przylocie
            do Pekinu hotel czy zwiedzanie,a jak po nocnym pociągu?Co do pilota
            to ma być P.K.Wołkowski-w biurze mówią,że sprawdzony choć nie po
            sinologii,grupa 24 osoby,termin majowy-początek ,na południu już
            gorąco około 30 st.Decyzja w poniedziałek.Pozdrawiam i proszę o
            odpowieć.Proszę również o garść rad praktycznych wynikających z
            bytności na t. prezydenckiej.
            • Gość: Iza Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: 193.95.172.* 01.04.08, 14:46
              Jaho55: my w Honkongu mielismy jeden wieczor oraz przedpoludnie
              dokladnie do dyspozycji, nie bylo Oceanaraium jako fakultetu nawet
              (troche pojezdzilismy tamtejszymi tramwajami double-deckers, jedyne
              takie na swiecie). W dni wolne jest tylko sniadanie w hotelu gdzie
              nocujemy. Wtedy jedlismy cos bardziej europejskiego (KFC) bo juz
              mielismy dosyc chinszczyzny:-) W Szanghaju kazdy robil co chcial,
              wszyscy sie wybrali na Magleva (najszybszy pociag na swiecie), my
              tez, troche spacerow, troche zakupow, nikt nie korzystal z
              fakultetow. Po przylocie do Pekinu zwiedzanie od razu, ja spalam w
              samolocie, ale jak ktos nie spal, to byl umeczony bardzo. Po nocnym
              pociagu natomiast zle sie czulam, warunki ok (sypialny dla 4 osob,
              czysto jak na Chiny, gorzej z toaleta), ale nie moglam spac, wiec
              potem caly dzien bylam zmeczona, ale atrakcji bylo duzo wtedy, hotel
              byl swietny, takze wszyscy dali rade. Wolkowskiego nie znam, nie
              wiem, nie moge sie wypowiadac. W naszej grupie tez bylo podobnie 25
              osob. Na poludniu na pewno goraco, jak my bylismy w pazdzierniku to
              w HongKongu i Macao bylo jeszcze 30!!! Rady praktyczne - wezcie cos
              polskiego do jedzenia:-) mi tego brakowalo, hotele bardzo dobre,
              najlepszy chyba w Kantonie w ostatnia noc, jedzenie bardzo chinskie,
              dziwne i mometami grupa sie buntowala i nie jedli, jest duza roznica
              temperatur w samolotach i autokarach gdzie jest ciagle klimatyzacja,
              mozna sie szybko zaziebic, wszyscy jakies tabletki kupowali, lepiej
              wziac swoje, bo bol gardla pewny. Poza tym to jechac i sie dobrze
              bawic! Widoki niezapomniane i o ile pilot stanie na wysokosci
              zadania, tak jak nasza Marzena, to bedzie na pewno udana wycieczka,
              warta tych pieniedzy! Acha, jak cos Wam sie spodoba to sie targujcie
              ostro i kupujcie (zaczynajcie od 20-30% ceny, ktora oni mowia na
              poczatku), bo potem nie mozna na trasie tego samego spotkac juz.
              Pozdrawiam!
              • Gość: jaho55 Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.08, 15:36
                Serdecznie dziękuję za relacje i rady praktyczne.Mam nadzieję,że się
                przydaadzą.Pozdrawiam.
                • Gość: jaho55 Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.08, 15:46
                  Zapomniałem zapytać czy w steefie wolnocł.w Helsinkach można kupić
                  coś do picia bezalk.i wnieść do samolotu(za jaką walutę?)
                  czy na przelotach lokalnych dają jeść i pić?
                  piszą,że śniadania są w formie bufetu i są europejskie-czy to prawda
                  czy można kupić w sklepach pieczywo?
                  • Gość: I Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: 193.95.172.* 02.04.08, 09:32
                    Tak, w strefie wolnoclowej w Helsinkach mozna kupic cos do picia,
                    ale jest bardzo drogo niestety.. Tam jest dosc sporo czasu i wieksza
                    czesc grupy sie wybrala ogladac Helsinki, ale ze ja juz kilka razy
                    tam bylam to sobie darowalam, nic specjalnego, jak sie raz bylo to
                    starczy. Wniesc do samolotu picia raczej nie pozwalaja. Natomiast w
                    samolocie z Helsinek do Pekinu daja duzo do picia i praktycznie
                    kiedy sie chce, wiec nie ma problemu. Ceny w Helsinkach sa w Euro,
                    ale wszyscy placa i tak kartami. Na przelotach lokalnych daja jesc i
                    pic, ale nam w wiekszosci nic nie smakowalo, bylo dziwne, bardzo
                    chinskie i to dzisiaj nie wiem nawet co to bylo.. Tak, sniadania sa
                    w formie bufetu, w zaleznosci od hotelu bardziej lub mniej
                    europejskie, ale naprawde mozna sie najesc do syta i przewaznie jest
                    duzy wybor. W sklepach mozna kupic pieczywo, przynajmniej widac co
                    to jest, bo oczywiscie jest cala masa innych rzeczy z napisami po
                    chinsku i w ogole nie wiadomo co to jest.. Acha, radze probowac
                    tamtejsze dziwne owoce, ktorych nie ma w Europie, mysmy wszystkich
                    sprobowali, troche z dusza na ramieniu, bo kupowane na straganie od
                    przekupek, ale nie zatrulismy sie ani razu:-)
                    • Gość: jaho55 Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.08, 14:50
                      serdecznie dziękuję.Zaglądaj proszę czasami na tą stronę.Jak
                      wszystko pozałatwiam to pozwolę sobie jeszcze popytać.A swoją drogą
                      ciekawe jak stanowisko naszego kraju w sprawie Tybetu wpłyneło na
                      stosunek do polskich turystów(wizy,hotele,bilety na przel.
                      wew.itp.);w kontekście problemów PLL LOT.Pozdrawiam.
                      • Gość: Iza Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: 193.95.172.* 03.04.08, 13:52
                        Nie ma problemu, jak tylko odnowisz watek to odpisze. Mysle, ze
                        nijak, w koncu pieniadz jest pieniadz, a oni niby w komunizmie zyja,
                        ale kapitalizm tam tez maja... sam zobaczysz jak pojedziesz.
                        • Gość: pigwa Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: *.gprs.plus.pl 05.04.08, 20:28
                          A czy mozesz mi napisac, ile kosztowaly fakultety i ile trzeba wziac
                          z soba mniej wiecej pieniedzy na wymiane?
                          • Gość: Iza Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: 193.95.172.* 07.04.08, 15:09
                            Przyznam, ze teraz to nie pamietam, ile kazdy fakultet kosztowal, my
                            bylismy na wszystkich. Co do pieniedzy, to ile bys nie wzial tyle
                            wydasz:-) My wydalismy 1000$ na 2 osoby, ale nie szalelismy za
                            bardzo z prezentami w porownaniu z innymi ludzmi z grupy.. Zalezy
                            czy chcesz kupowac prawdziwe perly i koldre z prawdziwego jedwabiu
                            czy podrobki..
                            • Gość: JAHO55 Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.08, 16:02
                              pigwa:na tym forum w wątku:ctpoland-jaka ocena z 19.01.2008
                              znajdziesz wiele interesujących Cię informacji. pozdrawiam
                            • Gość: jaho55 Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.08, 19:35

WITAJ IZO:sprawa sfinalizowana.Wylot 8.05.jeśli Pozwolisz mam
                              jeszcze kilka pytań:
                              -czy brać :kawę
                              -herbatę(ponoć jet tylko zielona
                              -cukier i sól(ponoć nie podają w restauracjach i hotelach)
                              -sztućce(nam trudno jeść pałeczkami estetycznie)
                              -coś na komary itp.
                              -żel do kąpieli i szampon (te w hotelach ponoć kipskie).
                              -żelazko turystyczne
                              -jak najpraktyczniej ubrać się na nocny przejazd pociągiem?
                              -czy można zrobić zakupy w strefie wolnocłowej na Okęciu i dolecieć
                              z nimi do Pekinu {odprawa w Helsinkach)
                              -czy była sytacja że bagąż główny zostawał w hotelu a Wy na jedną
                              lub dwie noce wyjazd ,a potem powrót do tego hotelu ?
                              -czy była fak. wyprawa na pola ryżowe,rejs sampanem,połów ryb z
                              kormoranami?Serdecznie pozdrawiam Jaho.
                              • Gość: A. Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: *.toya.net.pl 08.04.08, 21:31
                                - W każdym hotelu w pokoju czeka na Ciebie butelka (lub buteleczka)
                                wody mineralnej; w niektórych herbata w saszetkach, zielona.
                                - Sztućce podają w każdej restauracji (obok pałeczek)
                                - Byłam w maju. Komarów nie było. Na miejscu, w razie czego, można
                                kupić jakieś specyfiki
                                - W hotelu dostaniesz zawsze: szampon, mydło, szczoteczkę i pastę do
                                zębów, jednorazowe kapcie (czasem golarkę, balsam do ciała) Używałam
                                hotelowych mydełek, bo nie chciało mi się wozić z Polski i nie
                                narzekam.
                                - żelazko turystyczne? Wakacje są fajne m.in. dlatego że można
                                bezkarnie chodzić w pogniecionych ciuchach ;-) Nigdy nie biorę
                                żelazka.
                                - na przejazd pociagiem (oraz przeloty wewnętrzne samolotem) polecam
                                zabrać z hotelu jednorazowe kapcie. Ubrać się na luzie. W pociągach
                                jest dość ciepło.
                                - dwa razy podczas wycieczki rozstajesz się z bagażem głownym. Tzn.
                                jak chcesz możesz jechać z wielkimi cięzkimi walizkami ale po prostu
                                łatwiej i wygodniej zostawić bagaż w hotelu, w specjalnym pokoju
                                przygotowanym do tego celu. Dot. to Guilin oraz Macao i HK.
                                -Fakultatywnie mieliśmy i wyprawę na pola ryżowe, i połowy z
                                kormoranami, i rejs sampanem w HK, i pokaz kung-fu, i światło i
                                dźwięk w Guilin - polecam.

Piękna wyprawa. :-)
                                • Gość: jaho55 Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.08, 21:09
                                  Witaj GOŚCIU A:Ja wylatuję 8 maja.Napisz proszę jakie temp. na
                                  trasie i co z opadami.Pozdrawiam.-Jaho.PS.dzięki za pomoc.
                              • Gość: Iza Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: 193.95.172.* 09.04.08, 11:57
                                Jaho55, A. ma racje, ja bym dodala jeszcze:
                                - jesli jestes kawoszem to koniecznie, bo tam nigdzie dobrej kawy
                                nie ma
                                - herbata jest, ale my mielismy swoja ulubiona, a czajniki sa w
                                pokojach to mozna sobie zrobic
                                - cukier i sol - faktycznie nie podaja, wiec mozna wziac
                                - sztucce podaja, ale podejmij wyzwanie i sprobuj paleczkami, my
                                sprobowalismy i dawalismy rade, tylko przewodnik musi Wam powiedziec
                                jak to dokladnie robic, zeby sie najesc:-)
                                - komarow jak my bylismy tez nie bylo
                                - mi nie pasowaly te zele i szampony w hotelach, ja do swoich jestem
                                przyzwyczajona, a tamte jakosciowo dobre nie byly moim zdaniem
                                - zelazka nie bierz, wez ubrania co nie trzeba prasowac za bardzo, u
                                nas w grupie nikt zelazka nie mial..
                                - najlepiej dresy i faktycznie kapcie z hotelu
                                - zakupy na Okeciu nie - potem Wam plyny zabiora w Helsinkach..,
                                spakuj plyny do glownego bagazu
                                - A juz napisal(a), tak 2 razy, troche sie obawialismy, ale nic nam
                                nigdy nie zginelo, trzeba wziac mniejsza torbe, zeby spakowac
                                podreczne rzeczy i wziac ze soba na ten czas
                                - nam z fakultetow najbardziej sie podobala wyprawa na pola ryzowe,
                                pokaz w Szaolin, oraz swiatlo i dzwiek spektakl (najdrozszy z
                                fakultetow ale warty tego)
                                Wyprawa wspaniala, ale po 10 dniach podrozowania juz nam sie
                                polskiego jedzenia chcialo:-)
                                Pozdrawiam!
                                • Gość: jaho55 Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.08, 20:59
                                  Serdecznie dziękuję Państwu za pomoc.To b. cenne informacje.Jeśli
                                  światło i dzwięk to to samo coIMPRESJE Z YANGSHUO- SPEKTAKL NA
                                  WODZIE to w tym roku jest to w programie czyli grats.Co do strefy na
                                  Okęciu to rzeczy zakupione i zapakowane przez sklep w specjalną
                                  torbę ponoć można przenieść bez problemu przez fińską odprawę.(inf.
                                  z Ctpoland.)W sprawie dwukrotnego rozstania z bagażem gł.to w
                                  br.zdania w biurze są podzieloni:Pani mówi ,że tego roku to nie
                                  dotyczy ,a Pan że owszem wg.Waszego opisu.Czy za fakultety płaci się
                                  w yuanach?Pozdrawiam
                                  • Gość: i Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: 193.95.172.* 10.04.08, 10:58
                                    Swiatlo i dzwiek to faktycznie spektakl na wodzie, wiec jesli to to
                                    samo to swietnie, ze jest w programie. Co do strefy - nie wiem, nam
                                    wszystkim co wsiadali do samolotu w Helsinkach zabierali plyny, moze
                                    sie to teraz zmienilo. Co do bagazu - nie wyobrazam sobie jechania
                                    do Macao i Hongkongu z bagazami, tam sie wszystkie granice na
                                    piechote przechodzi i z walizami ciezko by bylo. Wczesniej jest
                                    jeszcze wyjazd statkiem i pozostanie w hotelu w Yanghshuo bez bagazy
                                    glownych - nie wiem czyzby to zmienili w tym roku? Za fakultety sie
                                    placi w yuanach, ale przewodnik pewnie inna walute tez przyjmie.
    • Gość: a. Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 20:20
      Czy Jaho55 wrócił już z Chin??? Jak wrażenia po przeczytaniu tylu
      opinii i skonfrontowaniu tego z własnymi odczuciami z wyprawy???
      • Gość: jaho55 Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 17:57
        Jaho wrócił już z Chin i dobrze o tym Wiesz bo myślę, że byliśmy
        razem na tej trasie.Z wyprawy jesteśmy b. zadowoleni.Wszystko było
        zapięte na ostatni guzik.Poznaliśmy bardzo miłych i sympatycznych
        młodych ludzi i zawsze mogliśmy liczyć na Ich pomoc i
        życzliwość.Treści opnii życzliwych forowiczów sprawiły,że do imprezy
        byłem należycie przygotowany i praktycznie nic mnie w jej trakcie
        nie zaskoczyło.Opinie tu zamieszczane mają zawsze charakter
        subiektywny, ale umiejętnie czytane są b.cennym i niezastąpionym
        żródłem praktyczntch informacji.Faktem jest ,że biuro rokrocznie
        wprowadza modyfikację programu celem poprawienia jego
        atrakcyjności.Obawiałem się dni wolnych, ale było sper.Jest to
        zasługa grupy ,która była w pełni zdyscyplinowana i wzajemnie
        życzliwa,oraz pilota P.Karola,który wywiązywał się znakomicie ze
        swoich obowiązków-serdecznie pozdrawiamy.
        • Gość: a. Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 22:21
          A właśnie, że nie byliśmy razem, bo ja byłam we wrześniu 2007 na
          trasie prezydeckiej i też pisałam Ci swoje odczucia z wyprawy z CT
          Poland i odpowiadałam na Twoje pytania. Fajnie, że wycieczka się
          udała i spełniła Twoje oczekiwania. Życzę dalszych miłych wrażeń z
          innych podróży:)))
          • Gość: jaho55 Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.08, 17:19
            Ja też byłem na prezydenckiej w maju tego roku.Myślałem ,że to ktoś
            z grupy mnie podchodzi.W tej sytuacji jest mi b. miło,że Pamiętasz
            mnie z forum,a informacje tą drodą uzyskane były bezcenne.Jeszcze
            raz wielkie dzięki.A tak na marginesie to pracownicy i piloci
            Ctpoland b. uważnie czytają na forum wszystkie wypowiedzi w temacie
            swojej działalności.Na dowód tego w broszurce dostanej na lotnisku
            była ogromna większość informacji odpowiadających na zadawane na
            forum pytania.A propos innych podróży:Byłaś może w Indiach?
            Serdecznie pozdrawiam.
            • Gość: a. Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 20:21
              Nie, w Indiach nie byłam i raczej mało prawdopodobne abym się tam w
              najbliższej przyszłości wybrała. Jakoś ten kraj mnie tak nie
              ciągnie. Natomiast po Chinach nabrałam dużej ochoty na Tajlandię i
              może w przyszłym roku na jesieni zrealizuję to marzenie:)))
              Pozdrawiam.
            • dream17 Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? 26.08.08, 12:42
              Witam Jaho55, dzięki za dociekliwość. Zawdzięczam Tobie decyzję o
              podróży z CT Poland na Trasę Prezydencką. Postanowiłam poczekać aż
              wrócisz i napiszesz o wrażeniach. Ponieważ są OK, jadę !Myślę, że po
              tak wymagającym uczestniku wycieczki można jechać w ciemno.
              Serdecznie pozdrawiam.
              • Gość: gość Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 13:28
                Kiedy jedziesz? My wyjeżdżamy 20.09.
                • dream17 Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? 26.08.08, 17:03
                  W przyszłym roku,na wiosnę.Jak wrócisz napisz jak się podobało.
                  • Gość: gość Re: Kto wrócił z tr. prezydenckiej z CTpoland ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 12:22
                    Na pewno napiszę.Z opinii czytanych na tym forum , a także z rozmów ze
                    współtowarzyszami na innych wycieczkach ,któzy wybrali Chiny z CT mam
                    nadzieję ,żę się nie zawiedziemy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka